KAVA-KAVA (Piper methysticum)

Anyag: A Hawaii-, Dél Csendes Óceáni szigeteken és Új Guineán található magas évelő cserje péppé zúzott gyökere és alsó ágai.

Használat: A szigeteken két módszert használnak. Ha a szárított kava gyökereket egyszerűen teának készítik el, a vízben oldódó anyagok kioldódnak és enyhe stimuláló tonikként hat. Ha az anyagot először összerágják és utána kiköpve egy edényben kókusztejjel összekeverik, emulzió során erős narkotikus gyanta oldódik ki. Azok, akik nem akarják előrágni a gyökeret, ugyanennek a hatásnak az eléréséért a következőket teszik: (1) 28 g porrá tört vagy finoman őrölt kavát összekevernek 280 ml vízzel vagy kókusztejjel, 2 evőkanál kókusz vagy oliva olajat és 1 evőkanál lecitint kevernek hozzá, amíg a folyadék tejes kinézetet nem vesz fel. Ez az adag 2-4 személy számára elegendő. A gyantát izopropil alkohollal ki lehet vonni hőfürdőben, és párologtatással el lehet távolítani az oldószert. Újra feloldható éppen elég melegített brandyben, rumban vagy vodkában. Édesítőszerként mézet adnak hozzá. Egy kis pálinkáspohárnyi elég kell, hogy legyen egy személynek. Az első módszer emulgálja a gyantát, a második feloldja alkoholban. Az utóbbi hatásosabb, mert az alkohol gyorsan bejuttatja a gyantát a szervezetbe.

Aktív hatóanyagok: Kawain, dihydrokawain, methysticin, dihydromethysticin, yangonin és dihidroyangonin (gyantás alfa pironok).

Hatás: 30 perc után kellemes stimuláció (alkohollal hamarabb). Újabb 30 perc múltán eufórikus és letargikus nyugtató hatás érezhető változatlan mentális éberség mellett. A gerinc tevékenységet depresszálja, de az agyi tevékenységet nem. Egy idő után álmosság tapasztalható. A teljes élmény 2-3 óráig tart. Utóhatás: kellemes, relaxált érzés. Nem okoz másnaposságot.

Ellenjavallat: Általánosan nontoxikus. Ha a friss gyökeret vagy az alkoholos kivonatot több hónapig túlzott mértékben használják, megszokást alakíthat ki és kiütéseket, a bőr sárgulását, pikkelyességét vagy fekélyességét, hasmenést, soványságot, étvágytalanságot, a szemek vörösödését és romlását okozhatja. Ezek a tünetek gyorsan elmúlnak, amint a kava bevétel megszűnik, vagy csökken. Ezek a tünetek nem tapasztalhatók a normális használatnál (egyszer egy héten a szigeteken). Normálisan használva a kava étvágygerjesztő és általában jótékony.