DAATH2 - http://www.daath.hu/
A Magyar Pszichedelikus Közösség Honlapja

Nicholas Saunders:

JAVASLATOK AZ ECSTASY-T ELŐSZÖR KIPRÓBÁLÓKNAK

Részlet Nicholas Saunders és Alexander Shulgin E for Ecstasy (1994) című könyvéből (11. fejezet).

Ez a fejezet nem az ecstasy használatára akar ösztönözni. Az ecstasy egy illegális drog és sok esetben veszélyes lehet. Ezek a javaslatok azoknak szólnak, akik már elhatározták, hogy ecstasy-t fognak fogyasztani, s így a legjobbat hozhatják ki az élményből, illetve a minimumra csökkenthetik a veszélyeket.

Egészség

Először is vizsgáld meg az egészségügyi állapotodat. Az MDMA extra terhet helyez a szervezetre, ezért annak egészségesnek és kipihentnek kell lennie. Különösen a szívednek, a májadnak és a vesédnek kell majd keményebben dolgoznia. Ha valaha is sárgaságban szenvedtél, akkor a májad gyenge lehet. Ha bármilyen kétséged van azzal kapcsolatban, hogy a tested elbírja-e az extra megterhelést, akkor vizsgáltasd ki magad. Ne fogyassz MDMA–t, ha MAO-gátló típusú antidepresszáns gyógyszereket szedsz (az SSR-gátló típusú fogyasztása rendben, de abban az esetben nem fogod érezni a hatásokat). Ha akarod, követheted Dr. Greer szigorúbb tesztelési módszerét, melyet a terápiában dolgozott ki (a vájtfülűeknek in Ecstasy: the Clinical, Pharmacological and Neurotoxicological Effects of the Drug MDMA, ed. Stephen Peroutka, Kluwer Academic Publisher, 1990. – a ford.) Ha különösen érzékeny vagy bizonyos gyógyszerekre (pl. a megfázás ellen kapható gyógyszerekre), akkor túlreagálhatod az MDMA hatásait is, ezért először nagyon kis adaggal ajánlatos próbálkoznod.

A lelki egészséged éppoly fontos, és még nehezebben mérhető fel. Ha bizonytalan vagy ebben, vagy rettegsz attól, hogy lemeztelenedj önmagad előtt és levesd imázsodat, akkor el kell kerülnöd a pszichoaktív drogok használatát.

Ha terhes vagy, akkor valószínűleg bölcs döntés lemondani az MDMA használatáról, bár az állatkísérletek során az anyag nem károsította a patkányok magzatait.

Környezet

Találj egy olyan környezetet, ahol jól érzed magad. Ha élvezed a nagy partikat és klubbokat, egy rave party ideális helyszín lehet a számodra, főleg ha a barátaiddal együtt mész. Ha a szeretőddel együtt veszel be Ecstasy-t, az lehet gyönyörű is, de kerüld el azoknak az embereknek a társaságát, akikben nem bízol meg, főleg ha valaki érzelmileg kötődik hozzád, de te még nem vagy felkészülve egy kapcsolatra kettőtök között. Az otthoni használathoz ideális hely egy tágas szoba, ahol biztonságban érzed és el tudod engedni magad anélkül, hogy a szomszédokat zavarnád.

Egy másik lehetőség, ha meleg időben és kellemes, ismerős környezetben használod az EXet. Fontos, hogy megszakítás és akadályozás nélkül tudd kifejezni magad, szóval olyan helyet válassz, ahol idegenek nem láthatnak és hallhatnak meg.

Vigyázz magadra!

Ha kétségeid vannak, akkor egy nagyon kis adagot végy be, s várj egy órát (ennyi szükséges a hatások kiteljesedéséhez), mielőtt újabb adagot vennél be. Fél tabletta gyakran bőven elég sok első használó számára, főleg a nőknek és kis termetű embereknek. Igyál sok vizet vagy gyümölcslevet (kivéve fekete ribizlit), de kerüld el az alkohol és más drogok fogyasztását, és ha táncolsz, maradj a tudatában annak, hogy anélkül is veszélyesen túlmelegedhetsz, hogy akárcsak kényelmetlenül éreznéd magad. (A túl sok folyadék is veszélyes lehet, az ajánlott mennyiség 1 óra alatt fél liter – a ford.) Ügyelj a barátaidra, és ők is ügyeljenek rád. A végletes biztonság az lenne, ha homlokon viselhető hőmérőt használnál, egy kis ragtapaszt, mely a testhőmérsékleteddel változtatja a színét, s melyet a gyógyszercégek gyakran hozzáférhetővé tesznek, hogy a saját készítményeiket tesztelhetővé tegyék (Angliában legalábbis biztos – a ford.)

A C- és E-vitamin szedése segíthet a kimerültség csökkentésében. (Egyesek szerint a C-vitamin az ecstasy agykárosító hatását is csökkenti – a ford.) Aludd ki jól magad utána.

A szájhagyomány szerint a kálcium és a magnézium segít megelőzni az állkapocsrángást (sőt, a mérgezést is). Ezt először 1984-ben vetették fel, és azóta számos Ecstasy-ról szóló írás megemlítette, de tudományos eredményekkel nem támasztották alá.

Kalauz

Ha eldöntötted, hogy otthon fogyasztod az Ecstasy-t, válassz egy olyan társat, aki már alaposan ismeri a hatásait, s akiben teljesen megbízol és vigyáz rád. Bár egy szerető nyilvánvaló választásnak tűnhet, az Ecstasy használata azt a veszélyt is magában hordozhatja, hogy „átláttok” a kapcsolatotokon, s fájdalmas dolgok válhatnak láthatóvá számotokra. Az ideális választás egy olyan személy, akivel nem vagy haragban és jól kijöttök egymással; olyasvalaki, akivel úgy érzed, nem kell megjátszanod magad, s akivel szívesen osztod meg szükségleteidet és hibáidat.

Előkészületek

Bizonyosodj meg arról, hogy nem fognak zavarni látogatók és telefonhívások. Győződj meg arról is, hogy vannak kényelmes helyek arra, hogy leülj vagy leheveredj. Legyen nálad sok gyümölcslé és ivóvíz, és rágógumi arra az esetre, ha az állkapcsod rángatózni kezd. Viselj laza, világos ruhát, de legyen nálad valami pulcsi vagy kardigán arra az esetre, ha fáznál. Tedd fel a kedvenc zenéidet, melyekre szívesen táncolsz, és amelyek kellemessé teszik a környezetet. Vigyél magaddal olyan személyes tágyakat, melyekhez kötődsz – olyan dolgokat, melyeket megtapogathasz vagy melyekre ránézhetsz, esetleg a neked kedves emberek fotóit. Egy magnó vagy egy kamera jó mulatság lehet és alkalmas arra, hogy később átéld az élményeidet, de ha ezekhez nem jutsz hozzá, vihetsz magaddal tollat és papírt is, ha meg akarod örökíteni a pillanatot. A repülőkön használt füldugó és az alváshoz viselt szemfedő is hasznos lehet. Végül pedig tedd tetszetőssé a környezetedet: legyenek kellemes dolgok, amelyekre ránézhetsz, melyeket megszagolhatsz vagy megérinthetsz – például virágok, illóolaj és balzsam.

Igazán nem kell eltervezned a trippet magát; csak hagyd, hogy megtörténjen és „ússz az árral.” De egy tapasztaltabb társ segíthet abban, hogy egy csomó olyan élményben legyen részed, melyeket amúgy elmulasztanál, mivel jellemző az, hogy valaki elmerül a drog hatásainak egy bizonyos részében, és nem vált át másra.

Időzítés

A drog teljes hatása alig tart tovább három vagy négy óránál, de legalább nyolc órát rá kell szánnod az élményre, s a legjobb, ha egy egész hétvégét felszabadítassz erre a célra. Ez lehetővé teszi, hogy a trip után feldolgozd az élményeket a társaddal. Ez általában nagyon élvezetes, és különösen fontos lehet, ha valami olyan dolog merült fel a trip alatt, mely megoldást igényel.

Ha nem tudsz egy napnál többet rászánni, kezd el ésszerűen kora reggel, így elég időd lesz arra, hogy a társaddal beszélgess, mielőtt hazatérsz, hogy átpihend az éjszakát. Ha még egy teljes napot sem tudsz rászánni, akkor kora este fogj bele, és a következő napon hagyj időt az élmények megbeszélésére.

Szabályok

Határozzátok el a társaddal a trip szabályait. Betarthatod a terápiában használt szabályokat, de választhatsz lazább de mégis megbízható szabályokat, pl. nincs szex, vagy nincs olyan tevékenység, mely a szomszédokat megzavarhatja. Jó ötlet leírni ezeket a szabályokat.

Megjegyzések a kalauzok számára

Ha valakit kalauzolsz egy ecstasy trip során, az általában kellemes élmény, de egy olyan felelősség is, melyet illik komolyan venni. Szánj rá időt előzetesen arra, hogy kitapasztald a társad kívánságait és elvárásait. Nem csak azt kell megkérdezned tőle, hogy teljesen egészséges-e és mentes-e az érzelmi problémáktól, de sajátmagadat is meg kell vizsgálnod. Nem bölcs dolog olyan emberek kalauza lenni, akik valamiféle „öngyógyításként” használják a szert, kivéve, ha képzett terapeuta vagy. De bármilyen jóban is vagy valakivel, akkor is felmerülhetnek problémák, s ezek megoldására fel kell készülnöd. Az emberek máshogy reagálnak az EX-re, ha egy rave partiban veszik be azt, és akkor is, ha otthon egyedül a társukkal.

Nyilvánvalóan fontos, hogy az utazás kellemes és zavartalan legyen, de fontos azt is megmutatni, hogy ügyeltél az előkészületekre. Ahogyan valaki megjegyezte, „Mikor megérkeztem, s láttam, hogy milyen nagy erőfeszítéseket fektetett bele a trip előkészítésébe, rögtön ellazultam és tudtam, hogy vigyázni fog rám.” Mutatkozz szolgálatkésznek és gondos tanácsadónak.

Az is fontos, hogy egy csodálatos élményre készüljön. Ha aggodalmasnak látszol, az azt az érzést keltheti a társadban, hogy a trip rossz vágányra futott; ha lelkes vagy és egy gyönyörű élményre készíted a társad, akkor segítesz, hogy ő is így érezzen. Vitassátok meg előtte, hogy mi az egész célja. Ha az egész a szórakozásról szól, és hogy a drog hatásait megtapasztaljátok, felajánlhatod, hogy „vezetője” leszel a hatások alatt, melyeket átélhettek táncolás közben vagy egy séta során. De az is lehet, hogy a társad fel akar tárni önmagában valamit, s ebben az esetben a kalauz feladata az, hogy egyszerűen „ott legyen”, hogy biztonságérzetet nyújtson és visszajelzést adjon, ha kell, illetve beszélgetőtárs legyen, főleg miután a hatások már elmúltak. A mellékhatások sokszor érzelmi problémák eredményei, s érdemes utána járni ezek okának. Azoknak, akiket „letaglóz” az élmény, támogatást nyújthatunk, s emlékeztethetjük őket arra, hogy a drog hatásainak elmúltával rendbe fog jönni.

Ez az írás elektronikus formában szabadon másolható, de csak személyes használat céljából kerülhet kinyomtatásra.

Fordította:
Sárosi Péter

Az írást az alábbi címen találod:
http://www.daath.hu/showText.php?id=104

© Copyright 1994, 2004 Nicholas Saunders.