DAATH

Ha meg akarod nevettetni Istent, beszélj neki a terveidről.

Woody Allen

 
KöszöntőGyarapodásAnyagokKönyvtárFórumKeresésKapcsolatok


Kategória:

Új szintetikus drogok


Szerkesztő:

the end



Kapcsolódó témakör

Nyomtatható változat


Felkerülés ideje:

2010. január 16.


Utolsó módosítás:

2006. február 4.



Érdeklődés:

114747 letöltés


KERESÉS

Mit:



Hol:

anyagok
könyvtár
fórum
kapcsolatok


[Rendben][Törlés]



Felmérés: ELTE kannabiszhasználat önkontrollja
Felmérés: MOKE országos orvosi kannabisz felmérés
Felmérés: Global Drug Survey 2021
Tiltás: (jan. 1.) szigorúbb ÚPA büntetési tételek
Tiltás: (szept. 24.) 207 anyag lett C-listás
Könyv: Ayahuasca – A Lélek Indája


4-MMC (mefedron)

mephedrone, 4-metilmetkatinon, 4-metilefedron, Meow, MMCAT, "Zsuzsi"

Mefedron

 

Kémiai neve:  (RS)-1-(4-methylphenyl)-2-methylaminopropan-1-one

 

A mefedron a stimuláns pszichoaktív szerek közé sorolható. Az interneten növénytápként árulják, de sok legális szer összetevői között is megtalálható. Néhány esetben metilonnal (methylone) keverik, az elegy Amerikában „Bubbles” néven terjedt el, általános megnevezése pedig az MMCAT. Sokak szerint – a manapság silány minőségű, és gyakran veszélyes szereket (pld. piperazinok) tartalmazó –Extasy „méltó utódja” lehet. Ezt főként MDMA-szerű hatásai miatt mondják.

 

Megjelenése, alapadatok: Legáltalánosabb formája a fehér por vagy kristály, vagy olyan kapszula, mely a port tartalmazza. Előfordul tablettaként is.

Szobahőmérsékleten stabil.

Erős, átható vegyszer szaga van, (egy beszámoló szerint (Erowid) az állott vizelet szagára emlékeztet)

50-200 mg már képes MDMA-szerű hatásokat kiváltani, de az általános küszöbdózis/biztonságos dózis nem ismert, ajánlatos kis adaggal kezdeni.

 

Rövid történet:

Az európai Pszichonauta Kutatóprojekt (Psychonaut Research Project) szervezete azonosította 2008-ban, miközben új kábítószereket keresett az interneten. A kutatásokból az is kiderült, hogy valószínűleg 2007-ben fordult elő először. Először Neodove tablettaként árulták, a Neorganics nevű „legal-high” cég termékeként. (A Neodove egy extasy helyettesítésére használt szer, ami nem tartalmazott BZP-t vagy metilont ( - a Neorganics elmondása szerint – Neorganics.net). Az elterjedése nem vált lehetővé, mivel az izraeli kormány – ahol a cég központja áll – betiltotta a mefedront. Ettől fogva árulják designer drogként, pedig farmakológiailag és toxikológiailag  is csak nagyon keveset tudni róla. Nemrég extasyként árulták Ausztráliában, etilkatinonnal keverve, és már az EU-ból és az Egyesült Államokból is érkeztek hasonló bejelentések.

A gyártása nagyrészt Kínában zajlik.

Legtöbben kis adagokban fogyasztják el, a hatás csökkenésekor újraadagolva. Hivatalos felmérés szerint (National Addiction Centre, UK) a mefedron 2009 végén – 2010 elején kiérdemelte a 4. legnépszerűbb drog helyét (Nagy-Britanniában).

 

Hatások, mellékhatások, toxicitás:

Hatásai közé tartozik a feldobottság, eufória, izgatottság, nyitottság, beszédkényszer, és egyes fogyasztók szerint a nemi vágyat is fokozza. A DDAAT (Darlington Drug and Alcohol Action Team) további kutatásai szerint mellékhatásként ritkán vagy tartós fogyasztás/nagy mennyiség bevétele esetén okozhat orrvérzést, hallucinációt, vérkeringési problémákat, tartós ok nélküli aggodalmat, kiütéseket, a rövidtávú memória károsodását, paranoiát stb. Egy felmérés szerint (National Addiction Centre, UK) a mefedront használók 51%-a szenved fejfájástól, 43%-a erős szívdobogástól, 27%-a émelygéstől és 15%-a hideg vagy elkékült ujjvégekről panaszkodott.

A hosszú távú hatásairól szinte semmit sem tudni, a rövid történelmének köszönhetően. (Bár a BBC News-ban  bemutattak egy személyt, aki 18 hónapon át használta, heti két alkalommal, ezután hallucinációkkal, fokozott izgalmi (mániás) állapottal szállították a pszichiátriára.)

A mellékhatások arra engednek következtetni, hogy a szer valószínűleg erős érszűkítő.

David Nutt (Advisory Council on the Misuse of Drugs, UK) nyilatkozata szerint „jobb, ha az emberek inkább extasyt vagy amfetaminokat használnak ezen drogok helyett, melyekről jóformán semmit sem tudunk.” „Melyik vásárló tudja mi is a mefedron vagy mibe van keverve? Lehet, hogy nagyon veszélyes, mi pedig nem is tudunk róla. Ezek a vegyületek sosem lettek állatokon tesztelve, mielőtt emberek kezdték fogyasztani őket…

Mindezek ellenére még nem bizonyított, hogy a szer valóban toxikus.

Szembe és tüdőbe kerülve irritációt okozhat, továbbá az emésztőszervekben is kellemetlen érzést válthat ki.

 

Illegális: A mefedron Magyarországon 2011. január 1. óta kábítószernek minosül.

 

Adatok frissítve: 2011.szept.16.

Forrás: http://en.wikipedia.org/wiki/Mephedrone

Készítette: the end

 

© Copyright 2010, 2006 Daath.


Ecstasy tabletta adatbázis

Pszichonauták

DÁT2 Psy Help

RIASZTÁSOK

DAATH - A Magyar Pszichedelikus Közösség Honlapja

Alapítás éve: 2001 | Alapító: Minstrel | Dizájn: Dose | Kód: Minstrel
Rendszer: Cellux | Szerkesztő: Gén

 

A személyi adatok védelmének érdekében a DAATH óvatosságra int a Facebook-csoportoldalon saját névvel megosztott, mások számára is látható információiddal kapcsolatban!