DAATH

Semmiféle tevékenységünk sem lehet elég állandó, ha egyéni érdekünkben nincs meg gyökere.

Lev Nyikolajevics Tolsztoj

 
KöszöntőGyarapodásAnyagokKönyvtárFórumKeresésKapcsolatok


Kategória:

Öt fontos enteogén


Szerkesztő:

Siphersh



Kapcsolódó írások

Nyomtatható változat


Felkerülés ideje:

2002. július 15.


Utolsó módosítás:

2003. június 11.



Érdeklődés:

127341 letöltés


KERESÉS

Mit:



Hol:

anyagok
könyvtár
fórum
kapcsolatok


[Rendben][Törlés]



Felmérés: ELTE kannabiszhasználat önkontrollja
Felmérés: MOKE országos orvosi kannabisz felmérés
Felmérés: Global Drug Survey 2021
Tiltás: (jan. 1.) szigorúbb ÚPA büntetési tételek
Tiltás: (szept. 24.) 207 anyag lett C-listás
Könyv: Ayahuasca – A Lélek Indája


LSD

Megjelenés

Az LSD (lizergsav-dietilamid) egy félszintetikus vegyület; a legelterjedtebb pszichedelikus drog. Manapság leggyakrabban blotter papír (bélyeg) formájában hozzáférhető. Ez egy kb. 6 mm x 6 mm nagyságú itatóspapír, amit különböző képekkel díszítenek, LSD-vel áztatnak át, majd megszárítják.

Egyéb megjelenési formái: tabletta, zselélap vagy zselékocka, folyadék, folyadékba áztatott kockacukor, és por.

Fogyasztás

Gyakorlatilag mindig szájon át fogyasztják. A blotter papírt többnyire a nyelv alatt tartják, így a hatóanyag a nyálkahártyán keresztül könnyen felszívódik a véráramba.

Az LSD rendes adagja 50-150 mikrogramm körül van. Egy blotter papír körülbelül ekkora dózist tartalmaz. A küszöbdózis 20 mikrogramm körül van, 400 mikrogramm felett pedig különlegesen intenzív hatásokra lehet számítani.

A becsült halálos adag 1 gramm felett van.

Fontos!

Fontos, hogy fel legyünk készülve az esetlegesen előálló zavaros vagy rémisztő elmeállapot kezelésére. Első alkalommal illetve nagy dózisú trip esetén soha ne legyünk egyedül. Alaposan válasszuk meg a helyszínt és az alkalmat. Szánjunk egy kis időt a lelki felkészülésre: pihenjünk; gondoljuk át, hogy milyen célból lesz a trip, vagy végezzünk valamilyen megnyugtató tevékenységet a felkészülés során (takarítás, a megvilágítás beállítása, a tervezett élménynek megfelelő zene kiválasztása stb.).

A jogos aggodalmak kiküszöbölése érdekében nagyon hasznos lehet egy „vigyázó": egy józan ismerős, akinek az a dolga, hogy megoldja a felmerülő kényelmetlenségeket, és rajta tartsa a szemét a megváltozott tudatállapotú delikvenseken. Bámulatosan zavarba ejtő tud lenni egy telefonhívás, vagy egy rendőr az ajtó előtt, ha az ember be van LSD-zve.

Hatása alatt ne vezess autót!

Érzelmileg vagy pszichésen zavaros időszakokban nagyon alaposan gondold meg, hogy használj-e LSD-t, vagy más pszichedelikus szert, mert még komolyabb problémákat hozhatnak elő.

Azoknak, akiknek a családjában skizofrénia vagy korai megjelenésű mentális zavarok fordultak elő, különösen ajánlott az óvatosság a pszichedelikus szerekkel, mert felszínre hozhatják a lappangó pszichés és mentális zavarokat.

Az LSD méhösszehúzódásokat okozhat, ezért az állapotos nők valószínűleg jobban teszik, ha tartózkodnak e szer fogyasztásától.

Hatások

Hatása általában 20-60 perccel a fogyasztás után jelenik meg, és leggyakrabban 6-8 óra hosszan tart. Ezt általában egy 2-6 órás utófázis követi, mely alatt nehezebb elaludni, és még határozottan érzékelhető a hétköznapi valóságtól való eltérés.

Fizikai

Pupillatágulás, szédülés, fokozott nyálképződés, fokozott nyálkaképződés (egyeseknél köhögést okozhat), elpirulás, hidegrázás, libabőr, enyhe testhőmérséklet-növekedés, gyorsabb szívverés, izomgörcs, állkapocsgörcs, émelygés, hányinger.

Mentális

Az LSD hatása alatt megváltozik az érzékelés, a gondolkodásmód, az érzésvilág, és a létszemlélet. Fontos, hogy az alkalmat alaposan megtervezzük, és számoljunk a hatás kiszámíthatatlan természetével. Különösen fontos az elővigyázatosság nagyobb dózisú trip esetén, illetve ha a használó kevésbé tapasztalt.

A trip kezdeti szakaszában gyakran megjelenik egy meghatározhatatlan érzés, ami leginkább egy várakozásteljes izgatottsághoz hasonlítható. Gyakran egyfajta energia jelenléte érezhető a testben, a fények jobban ragyognak, és a valóság érezhetően megváltozik.

Lehetséges érzékelésbeli változások. Csukott és nyitott szemmel látható minták és képek, felfokozott érzéki hatások (ízek, illatok, hangok).

Lehetséges érzelmi változások. Érzelmi felfokozottság, gyorsan változó érzelmi állapotok (vidámság, félelem, szorongás, izgatottság, düh, boldogság, ingerültség), paranoia, fokozott asszociatív és kreatív gondolkodás, nemkívánatos vagy túl intenzív érzések.

Lehetséges szellemi változások. Megváltozott gondolati minták, különleges megértés érzése, meghatározhatatlan mentális felfokozottság, zavartság, koncentrálási nehézségek, időérzék megváltozása, megalománia, különböző spirituális jellegű élmények.

Hosszú távú

Az LSD komoly átmeneti spirituális és egyéb változásokat idézhet elő a használója élet- és valóságérzetében. Ezek a változások bizony nem mindig bizonyulnak kedvünkre valóknak. Az LSD már kis dózisoknál is igen intenzív élményt nyújthat, amit nagy mértékben befolyásolnak a korábbi tapasztalatok, valamint a set és a setting (az illető lelki- és egyéb állapota, és a trip körülményei). A közelmúlt élményei, főleg az intenzívebb élmények jelentős hatással lehetnek az élmény lefolyására. A tripet megelőző napok fizikailag vagy pszichésen felkavaró eseményei súlyosabb traumákká nőhetik ki magukat a trip által.

Sokan tapasztalnak akár hónapokkal a fogyasztás után úgynevezett „flashback” jelenségeket. A flashback a trip bizonyos hatásainak néhány másodperc vagy perc erejéig való váratlan újramegjelenése. Egy flashback bizonyos helyzetekben igen kellemetlen tud lenni.

Az LSD a legtöbb embernél nem okoz függőséget. Nem okoz fizikai függőséget, és nem jelentkeznek megvonási tünetek a rendszeres használat után, de mint minden anyaghoz, az LSD-hez is kialakulhat némelyekben mentális hozzászokás. Az LSD-fogyasztás után az anyaggal szemben egy rövid ideig tartó tolerancia alakul ki; ha két egymást követő nap használunk LSD-t, akkor a második alkalommal valószínűleg sokkal gyengébb lesz a hatás. Ez a tolerancia viszont 3 nap alatt szinte teljesen megszűnik.

Kultúra

Az LSD 1938-as felfedezése óta volt már vegytani csodamolekula, neurológiai kuriózum, a depresszió ellenszere, a CIA titkos agymosó fegyvere, a pszichedelikus bölcselet megtermékenyítője, az amerikai hatalmi rend elleni lázadás földalatti szentélye, a hippi mozgalom lelkületének megtestesítője, és számtalan pszichológiai, törvénykezési, és társadalmi vita tárgya. Jelenleg illegális kábítószer.

Magyarországon az LSD kábítószernek minősülő anyag. Így tehát az LSD birtoklását, fogyasztását, átadását és előállítását a törvény bünteti.

Amennyiben a leírást vagy annak egyes részeit szeretnéd valamilyen formában felhasználni, kérjük, vedd fel velünk a kapcsolatot a enteogen(kukac)daath.hu címen.

Ezen írás szerkesztője arra kéri a kedves olvasót, hogy ha valamilyen észrevétele van az itt leírtakkal kapcsolatban, ha valamit kiegészítene vagy helyesbítene, írjon egy e-mail-t a siphersh(kukac)daath.hu címre. Köszönöm.

Az anyagleírás az Erowid ismertetői alapján készült.

© Copyright 2002, 2003 Daath.


Ecstasy tabletta adatbázis

Pszichonauták

DÁT2 Psy Help

RIASZTÁSOK

DAATH - A Magyar Pszichedelikus Közösség Honlapja

Alapítás éve: 2001 | Alapító: Minstrel | Dizájn: Dose | Kód: Minstrel
Rendszer: Cellux | Szerkesztő: Gén

 

A személyi adatok védelmének érdekében a DAATH óvatosságra int a Facebook-csoportoldalon saját névvel megosztott, mások számára is látható információiddal kapcsolatban!