DAATH

A kormányzat azért van, hogy védjen minket egymástól. Akkor lépi át illetékességének körét, amikor önmagunktól akar bennünket megvédeni.

Ronald Reagan

 
KöszöntőGyarapodásAnyagokKönyvtárFórumKeresésKapcsolatok


Kategória:

Pszichedelikus jellegű anyagok


Szerkesztő:

Siphersh



Kapcsolódó írások

Kapcsolódó témakör

Nyomtatható változat


Felkerülés ideje:

2002. július 17.


Utolsó módosítás:

2003. június 11.



Érdeklődés:

260105 letöltés


KERESÉS

Mit:



Hol:

anyagok
könyvtár
fórum
kapcsolatok


[Rendben][Törlés]



Felmérés: ELTE kannabiszhasználat önkontrollja
Felmérés: MOKE országos orvosi kannabisz felmérés
Felmérés: Global Drug Survey 2021
Tiltás: (jan. 1.) szigorúbb ÚPA büntetési tételek
Tiltás: (szept. 24.) 207 anyag lett C-listás
Könyv: Ayahuasca – A Lélek Indája


MDMA és más empatogének

Megjelenés

Az MDMA (3,4-metiléndioxi-N-metamfetamin, más néven extasy) egy szintetikus drog, aminek fő hatásai mellett enyhe pszichedelikus karaktere is van. Leggyakrabban kis tabletták formájában találkozhatunk vele, de MDMA kapszula és kristály kiszerelésben is létezik. Az „extasy”-ként árusított tabletták kb. 40%-a tartalmaz kizárólag MDMA-t; ezen a néven sok különböző laboratóriumi terméket próbálnak eladni.

Ecstasy tabletta adatbázis

Fogyasztás

Leggyakrabban bekapják és lenyelik, de előfordul az orrba szippantás is.

Minden ember számára van egy ideális dózis, amit túllépve az élmény nem intenzívebb lesz, hanem kevésbé kellemes. A legtöbb ember számára az ideális dózis 80-150 milligramm körül van; egy tabletta a maga 80-120 mg hatóanyagtartalmával sokak számára éppen megfelelő, de mivel az emberek érzékenysége az MDMA-ra különböző lehet, igen óvatosnak kell lenni az adagolással.

A halálos dózis magas; a kísérleti patkányoknál 325 mg/testsúlykilogramm idéz elő 50%-os halálozási arányt. De nem csak a túladagolás vezethet súlyos egészségkárosodáshoz; az MDMA-hoz kapcsolódó halálesetek legtöbbje például a szervezet kiszáradására és a szerkombinációkra vezethető vissza.

Fontos!

A túlzott kiszáradás illetve kimerültség akár halálhoz is vezethet. Fontos, hogy az élmény alatt igyunk vizet (de ne túl sokat!), és tartsunk szüneteket a fizikai tevékenységekben.

Használat közben intenzív, nehezen feldolgozható érzelmek törhetnek a felszínre. Ilyenkor ne küzdjünk az érzések ellen. Keressünk egy kényelmes helyet, és egy barátot, akivel őszintén beszélhetünk róla.

Soha ne fogyasszuk MAO gátló hatása alatt! MAO gátló hatásúak az alábbi receptre kapható antidepresszánsok: Nardil (phenelzine), Parnate (tranylcypromine), Marplan (isocarboxazid), Eldepryl (l-deprenyl), Aurorix/Manerix (moclobemide). Az ayahuasca szintén tartalmaz MAO gátlókat (harmint és harmalint). Az MDMA és egy MAO gátló veszélyes keveréket alkothat; ha nem vagy benne biztos, hogy a gyógyszer, amit szedsz nem MAO gátló-e, kérdezd meg az orvosodat!

Fokozottan veszélyeztetettek az MDMA egészségkárosító hatásaiban azok, akik a következő betegségekben szenvednek, vagy ezekre hajlamosak: szívbetegségek, magas vérnyomás, aneurizma vagy szélütés, glaukóma, máj- és vesebetegségek és hipoglikémia.

A fehérjebontó-enzim gátló Ritonavir nevű szerrel, illetve erős stimulánsokkal együtt ne fogyasszuk!

Az emberek egy részénél az általánosnál alacsonyabb egy májenzim (P450 2D6) jelenléte. Ezek az úgynevezett „lassú anyagcseréjű” emberek. Ők különösen érzékenyek az MDMA-ra; kisebb dózisra van szükségük, és fokozottan óvatosnak kell lenniük ezzel a szerrel.

A gyakori és nagy dózisú használat fokozza a hosszú távú negatív hatásokat.

Hatások

A szer 30-60 perc, de maximum 2 óra után kezd hatni. Rendkívül gyorsan, gyakran alig pár perc alatt beáll a maximális intenzitás. Ezt követően a hatás általában 3-4 óra hosszan tart, végül az utóhatások kb. 2-6 óra alatt szűnnek meg. A csúcsélmény végét súlyos lelki megzuhanás kísérheti, és egy újabb adag elfogyasztásának erős vágya is megjelenhet. Az élményt követő napokban sokan tapasztalnak lehangoltságot, másoknál pedig erre az időszakra éppen hogy a jókedv a jellemző.

A hatások kiteljesedésével a fogyasztó hirtelen azon veszi észre magát, hogy minden a legnagyobb rendben van.

Jó dolgok

Kényelem érzése, empátia, szeretet, érzelmi nyitottság, eufória, feldobottság, a kritikus és cinikus gondolatok csökkenése, gátlások oldódása, ego-oldódás, összetartozás érzése, megbocsátás, fokozott érzékszervi érzékenység (ízek, illatok, zene), fokozott vágy és szexuális kielégülés, maradandó spirituális élmények, félelem-oldódás.

Rossz dolgok

Mentális kellemetlenségek. Problémás vagy nemkívánatos érzelmi kötődések, olyan kijelentések, amiket később megbánhatunk, koncentrálási nehézségek.

Fizikai mellékhatások. Szemrángás, állkapocsgörcs, nyelv-és szájrágás, fogcsikorgatás, izomfeszültség, erekcióproblémák. Fokozott mozgás esetén túlmelegedés, kiszáradás, hányinger, hányás, fejfájás, szédülés, egyensúlyvesztés. Alkohollal és stimulánsokkal (koffein, kokain, amfetamin) kombinálása növeli a veszélyeket.

Hosszú távú problémák. Az MDMA - mint minden egyéb erős pozitív élmény is - lelki függőséget alakíthat ki. A rendszeres használók esetleg késztetést érezhetnek az élmény megismétlésére. Az MDMA-fogyasztás után az anyaggal szemben egy rövid ideig tartó tolerancia alakul ki; ha két egymást követő nap használunk MDMA-t, akkor a második alkalommal valószínűleg sokkal gyengébb lesz a hatás. Ez a tolerancia viszont 7 nap alatt szinte teljesen megszűnik. Vannak, akik a legutóbbi fogyasztás után 2-3 héttel is csökkent hatásokat tapasztalnak.

Sokan úgy tapasztalják, hogy az MDMA élmény varázsa az ismételt fogyasztásokkal elkerülhetetlenül elveszik. Van, aki 10 alkalom után már nem tudja többé élvezni az élményt, és van, akinél csak több száz alkalom után halványulnak el a pozitív hatások. Az összes eddigi fogyasztás növekedésével a kellemetlen mellékhatások intenzitása is megnő.

Egyéb dolgok

Csökkent étvágy, vizuális torzulások, esetenként enyhe képi hallucinációk, a pulzus és a vérnyomás enyhén megemelkedik, nyugtalanság, izgatottság, hidegrázás, a hőháztartás megváltozása.

Kultúra

Az MDMA szorosan kötődik az underground techno partyk, rave és dance világához, de különböző pszichoterápiák kiegészítő szereként is használják.

Magyarországon az MDMA kábítószernek minősülő anyag. Így tehát az MDMA birtoklását, fogyasztását, átadását és előállítását a törvény bünteti.

Amennyiben a leírást vagy annak egyes részeit szeretnéd valamilyen formában felhasználni, kérjük, vedd fel velünk a kapcsolatot a enteogen(kukac)daath.hu címen.

Ezen írás szerkesztője arra kéri a kedves olvasót, hogy ha valamilyen észrevétele van az itt leírtakkal kapcsolatban, ha valamit kiegészítene vagy helyesbítene, írjon egy e-mail-t a siphersh(kukac)daath.hu címre. Köszönöm.

Az anyagleírás az Erowid ismertetői alapján készült.

© Copyright 2002, 2003 Daath.


Ecstasy tabletta adatbázis

Pszichonauták

DÁT2 Psy Help

RIASZTÁSOK

DAATH - A Magyar Pszichedelikus Közösség Honlapja

Alapítás éve: 2001 | Alapító: Minstrel | Dizájn: Dose | Kód: Minstrel
Rendszer: Cellux | Szerkesztő: Gén

 

A személyi adatok védelmének érdekében a DAATH óvatosságra int a Facebook-csoportoldalon saját névvel megosztott, mások számára is látható információiddal kapcsolatban!