DAATH

Minden ami jó, az szabad és vad.

Henry David Thoreau

 
KöszöntőGyarapodásAnyagokKönyvtárFórumKeresésKapcsolatok


Kategória:

Öt fontos enteogén


Szerkesztő:

Siphersh



Kapcsolódó írások

Kapcsolódó témakör

Nyomtatható változat


Felkerülés ideje:

2002. július 18.


Utolsó módosítás:

2003. június 11.



Érdeklődés:

172669 letöltés


KERESÉS

Mit:



Hol:

anyagok
könyvtár
fórum
kapcsolatok


[Rendben][Törlés]



Felmérés: ELTE kannabiszhasználat önkontrollja
Felmérés: MOKE országos orvosi kannabisz felmérés
Felmérés: Global Drug Survey 2021
Tiltás: (jan. 1.) szigorúbb ÚPA büntetési tételek
Tiltás: (szept. 24.) 207 anyag lett C-listás
Könyv: Ayahuasca – A Lélek Indája


Látnokzsálya

Megjelenés

A salvia (Salvia divinorum, jósmenta, látnokzsálya) egy Dél-Mexikóban honos lágy levelű növény. Leveleit fogyasztják. Fő hatóanyaga, a Salvinorin A igen erősen pszichoaktív vegyületet, mely szerkezetileg a többi ismert pszichoaktív vegyületek közül egyhez sem hasonlít. A Salvinorin-A-ból különböző erősségű pipából szívható kivonatok készülnek (5-szörös, 6-szoros, 10-szeres stb.). Léteznek Salvinorin-A kivonatot tartalmazó folyadékok is.

A salvia (zsályák) nemzetségébe igen sok növényfaj tartozik, és a kertészetben kapható „salvia” szinte biztos, hogy nem Salvia divinorumot takar, hacsak nincs kimondottan így címkézve.

Fogyasztás

Levelét pipából vagy vízipipából szívják, vagy megrágják és lenyelik. Az utóbbi esetben a levelet és keserű levét egy ideig a szájban illik tartani, hogy teljesebb legyen a hatóanyagok felszívódása.

A salvinorin-A kivonatot tartalmazó folyadékot a nyelv alatt tartják, így a hatóanyag a száj nyálkahártyáján keresztül kerül a véráramba. A Salvinorin-A nem vált ki toleranciát, így az élmény ismételt adagokkal meghosszabbítható vagy felerősíthető.

Dózis

Nagyon óvatosnak kell lenni a folyadékokkal és egyéb kivonatokkal, mert lényegesen nagyobb koncentrációban tartalmazzák a hatóanyagot, mint a sima salvia levél.

A legtöbb ember számára egy vagy egy pár slukk a levélből vagy a kivonatból elég szokott lenni egy teljes élményhez. Az igazán erős hatáshoz azonban a sima levelek elszívása nem mindig elegendő. A kivonatokkal és a kitenyésztett fajták leveleivel viszont drámai, néha rémisztő, és teljesen átható enteogén tudatállapot érhető el. A különböző koncentrátumokból egy slukk a pipából vagy vízipipából általában bőven elegendő. Legyünk nagyon óvatosak! Az ötszörös koncentrátumot használva már egy tüdőnyi füst is leröpíthet a skáláról!

Átlagos erejű levélből:
  – a gyenge hatás: 1/4 gramm,
  – általános dózis: 1/2 gramm,
  – az intenzív élményhez: 3/4 gramm.

5-szörös levél-kivonatból:
  – gyenge hatás: 1/20-1/10 gramm,
  – általános dózis: 1/15-1/10 gramm,
  – intenzív élményhez: 1/10-1/4 gramm.

Fontos!

Hatása alatt ne vezess autót!

Érzelmileg vagy pszichésen zavaros időszakokban nagyon alaposan gondold meg, hogy használj-e salviát, vagy más pszichedelikus szert, mert még komolyabb problémákat hozhatnak elő.

Azoknak, akiknek a családjában előfordult skizofrénia vagy korai megjelenésű mentális zavar, különösen ajánlott az óvatosság a pszichedelikus szerekkel, mert felszínre hozhatják a lappangó pszichés és mentális zavarokat.

Hatások

Ha a füstjét szívjuk, az első érzékelhető hatások 20-60 másodperc után jelennek meg. Ez után 1-2 perc alatt fokozatosan mélyül el az élmény. 5-15 percen keresztül tart az intenzív állapot, melyet egy 20-40 perces lejövési fázis követ. Végül az utóhatások 15-20 perc alatt halványulnak el.

Ha a leveleket a nyelv alatt tartjuk, vagy lenyeljük, akkor a hatás lassabban indul be, és tovább tart.

Fizikai

A salvia trip alatt fokozott verítékezés és néha enyhe testhőmérséklet-növekedés tapasztalható. Mint a legtöbb olyan anyagnál, aminek a füstjét a tüdőnkbe szívjuk, a salvia fogyasztása során is felléphet torok- és tüdőirritáció.

A fogyasztás után néhányan fejfájást és enyhe ingerlékenységet tapasztalnak.

Mentális

A Salvia trip a dózistól függően az egészen enyhe, éppen-hogy-csak állapottól a teljes pszichedelikus élményig terjedhet. Ezt a kreatív, álomszerű élményt sarkalatos szemlélet-változás jellemzi, megváltozott érzékelés, valamint érzéki és esztétikai értéknövekedés. Nagyobb dózisoknál erőteljes időtorzulás, élénk képhatások, különböző lényekkel való találkozások, más helyekre, bolygókra, időkbe való utazás, több évnyi létezés festékként a falon, vagy egy személy egész életének átélése is előfordul. Ezek nagyon intenzív élmények, gyakran tűnhet úgy, hogy a salvia tripből ez a néhány perc is túl sok.

A félelem, rettegés és pánik állapota is előfordul. A salvia élményeket gyakran elég nehéz feldolgozni. Egy józan vigyázó jelenléte igen erősen ajánlott! A legtöbb esetben mozdulatlan marad az illető, de előfordul, hogy teljesen disszociatív állapotban (totálisan képen kívül) feláll, és mászkálni kezd. A vigyázó segítségével csökkenthető a sérülések, és egyéb problémák előfordulásának veszélye.

Hosszú távú

Nem tudunk róla, hogy fizikai függőséget okozna, és nem valószínű a pszichés függőség kialakulása sem. De mint minden anyagnál, a salviánál is előfordulhat, hogy valaki gyakrabban használja, mint ahogy jól esne neki.

Kultúra

A Salviát a mexikói őslakosok gyógyításra és jövendölésre használták. Hagyományosan nem a füstjét szívják, hanem hosszasan rágcsálják a leveleket.

A nyugati irodalomban először 1939-ben Jean Basset Johnston tesz említést róla, miközben a pszilocibin gombák használatát vizsgálta a mexikói mazatec indiánok körében. R. Gordon Wasson folytatta a hagyományos használat dokumentálását 1951 és 1962 között, és saját magán igazolta a növény pszichoaktív hatását. A Salvia divinorum használata valószínűleg igen régre nyúlik vissza Közép-Amerika történelmében, de eddig még nagyon keveset tudtunk meg tradicionális használatáról. Az 1990-es évek közepéig rendkívül titokzatos enteogénnek számított, amikor is Daniel Siebert és mások önkísérletekbe kezdtek a növénnyel. A pszichedelikus kultúrában világszerte ekkortól kezdve tett szert népszerűségre, és az interneten keresztül beindult az árusítása.

Az angol nyelvterületen elterjedt elnevezései: „la pastora” (a pásztorlány), „Yerba Maria”, „a pásztorlány levele”, „jósmenta”, „jószsálya”, de leginkább egyszerűen csak „salvia”.

Fő hatóanyaga, a Salvinorin-A 2012. április 3-tól új pszichoaktív anyagnak, 2015. január 1-től büntetőjogilag kábítószernek minősül Magyarországon.

Amennyiben a leírást vagy annak egyes részeit szeretnéd valamilyen formában felhasználni, kérjük, vedd fel velünk a kapcsolatot a enteogen(kukac)daath.hu címen.

Ezen írás szerkesztője arra kéri a kedves olvasót, hogy ha valamilyen észrevétele van az itt leírtakkal kapcsolatban, ha valamit kiegészítene vagy helyesbítene, írjon egy e-mail-t a siphersh(kukac)daath.hu címre. Köszönöm.

Az anyagleírás az Erowid ismertetői alapján készült.

© Copyright 2002, 2003 Daath.


Ecstasy tabletta adatbázis

Pszichonauták

DÁT2 Psy Help

RIASZTÁSOK

DAATH - A Magyar Pszichedelikus Közösség Honlapja

Alapítás éve: 2001 | Alapító: Minstrel | Dizájn: Dose | Kód: Minstrel
Rendszer: Cellux | Szerkesztő: Gén

 

A személyi adatok védelmének érdekében a DAATH óvatosságra int a Facebook-csoportoldalon saját névvel megosztott, mások számára is látható információiddal kapcsolatban!