DAATH

A lélek annyira sóvárog valami után, amire célként tekinthet, hogy ha nincs ilyen, önmagával fordul szembe, hatalmas, nem létező problémákat kreálva, csak hogy legyen valami, amin teljes erővel munkálkodhat.

Michel de Montaigne

 
KöszöntőGyarapodásAnyagokKönyvtárFórumKeresésKapcsolatok


Kategória:

Öt fontos enteogén


Szerkesztő:

SiphershKapcsolódó írások

Kapcsolódó témakör

Nyomtatható változat


Felkerülés ideje:

2002. július 18.


Utolsó módosítás:

2003. június 11.Érdeklődés:

133497 letöltés


KERESÉS

Mit:Hol:

anyagok
könyvtár
fórum
kapcsolatok


[Rendben][Törlés]

Látnokzsálya

Megjelenés

A salvia (Salvia divinorum, jósmenta, látnokzsálya) egy Dél-Mexikóban honos lágy levelű növény. Leveleit fogyasztják. Fő hatóanyaga, a Salvinorin A igen erősen pszichoaktív vegyületet, mely szerkezetileg a többi ismert pszichoaktív vegyületek közül egyhez sem hasonlít. A Salvinorin-A-ból különböző erősségű pipából szívható kivonatok készülnek (5-szörös, 6-szoros, 10-szeres stb.). Léteznek Salvinorin-A kivonatot tartalmazó folyadékok is.

A salvia (zsályák) nemzetségébe igen sok növényfaj tartozik, és a kertészetben kapható „salvia” szinte biztos, hogy nem Salvia divinorumot takar, hacsak nincs kimondottan így címkézve.

Fogyasztás

Levelét pipából vagy vízipipából szívják, vagy megrágják és lenyelik. Az utóbbi esetben a levelet és keserű levét egy ideig a szájban illik tartani, hogy teljesebb legyen a hatóanyagok felszívódása.

A salvinorin-A kivonatot tartalmazó folyadékot a nyelv alatt tartják, így a hatóanyag a száj nyálkahártyáján keresztül kerül a véráramba. A Salvinorin-A nem vált ki toleranciát, így az élmény ismételt adagokkal meghosszabbítható vagy felerősíthető.

Dózis

Nagyon óvatosnak kell lenni a folyadékokkal és egyéb kivonatokkal, mert lényegesen nagyobb koncentrációban tartalmazzák a hatóanyagot, mint a sima salvia levél.

A legtöbb ember számára egy vagy egy pár slukk a levélből vagy a kivonatból elég szokott lenni egy teljes élményhez. Az igazán erős hatáshoz azonban a sima levelek elszívása nem mindig elegendő. A kivonatokkal és a kitenyésztett fajták leveleivel viszont drámai, néha rémisztő, és teljesen átható enteogén tudatállapot érhető el. A különböző koncentrátumokból egy slukk a pipából vagy vízipipából általában bőven elegendő. Legyünk nagyon óvatosak! Az ötszörös koncentrátumot használva már egy tüdőnyi füst is leröpíthet a skáláról!

Átlagos erejű levélből:
  – a gyenge hatás: 1/4 gramm,
  – általános dózis: 1/2 gramm,
  – az intenzív élményhez: 3/4 gramm.

5-szörös levél-kivonatból:
  – gyenge hatás: 1/20-1/10 gramm,
  – általános dózis: 1/15-1/10 gramm,
  – intenzív élményhez: 1/10-1/4 gramm.

Fontos!

Hatása alatt ne vezess autót!

Érzelmileg vagy pszichésen zavaros időszakokban nagyon alaposan gondold meg, hogy használj-e salviát, vagy más pszichedelikus szert, mert még komolyabb problémákat hozhatnak elő.

Azoknak, akiknek a családjában előfordult skizofrénia vagy korai megjelenésű mentális zavar, különösen ajánlott az óvatosság a pszichedelikus szerekkel, mert felszínre hozhatják a lappangó pszichés és mentális zavarokat.

Hatások

Ha a füstjét szívjuk, az első érzékelhető hatások 20-60 másodperc után jelennek meg. Ez után 1-2 perc alatt fokozatosan mélyül el az élmény. 5-15 percen keresztül tart az intenzív állapot, melyet egy 20-40 perces lejövési fázis követ. Végül az utóhatások 15-20 perc alatt halványulnak el.

Ha a leveleket a nyelv alatt tartjuk, vagy lenyeljük, akkor a hatás lassabban indul be, és tovább tart.

Fizikai

A salvia trip alatt fokozott verítékezés és néha enyhe testhőmérséklet-növekedés tapasztalható. Mint a legtöbb olyan anyagnál, aminek a füstjét a tüdőnkbe szívjuk, a salvia fogyasztása során is felléphet torok- és tüdőirritáció.

A fogyasztás után néhányan fejfájást és enyhe ingerlékenységet tapasztalnak.

Mentális

A Salvia trip a dózistól függően az egészen enyhe, éppen-hogy-csak állapottól a teljes pszichedelikus élményig terjedhet. Ezt a kreatív, álomszerű élményt sarkalatos szemlélet-változás jellemzi, megváltozott érzékelés, valamint érzéki és esztétikai értéknövekedés. Nagyobb dózisoknál erőteljes időtorzulás, élénk képhatások, különböző lényekkel való találkozások, más helyekre, bolygókra, időkbe való utazás, több évnyi létezés festékként a falon, vagy egy személy egész életének átélése is előfordul. Ezek nagyon intenzív élmények, gyakran tűnhet úgy, hogy a salvia tripből ez a néhány perc is túl sok.

A félelem, rettegés és pánik állapota is előfordul. A salvia élményeket gyakran elég nehéz feldolgozni. Egy józan vigyázó jelenléte igen erősen ajánlott! A legtöbb esetben mozdulatlan marad az illető, de előfordul, hogy teljesen disszociatív állapotban (totálisan képen kívül) feláll, és mászkálni kezd. A vigyázó segítségével csökkenthető a sérülések, és egyéb problémák előfordulásának veszélye.

Hosszú távú

Nem tudunk róla, hogy fizikai függőséget okozna, és nem valószínű a pszichés függőség kialakulása sem. De mint minden anyagnál, a salviánál is előfordulhat, hogy valaki gyakrabban használja, mint ahogy jól esne neki.

Kultúra

A Salviát a mexikói őslakosok gyógyításra és jövendölésre használták. Hagyományosan nem a füstjét szívják, hanem hosszasan rágcsálják a leveleket.

A nyugati irodalomban először 1939-ben Jean Basset Johnston tesz említést róla, miközben a pszilocibin gombák használatát vizsgálta a mexikói mazatec indiánok körében. R. Gordon Wasson folytatta a hagyományos használat dokumentálását 1951 és 1962 között, és saját magán igazolta a növény pszichoaktív hatását. A Salvia divinorum használata valószínűleg igen régre nyúlik vissza Közép-Amerika történelmében, de eddig még nagyon keveset tudtunk meg tradicionális használatáról. Az 1990-es évek közepéig rendkívül titokzatos enteogénnek számított, amikor is Daniel Siebert és mások önkísérletekbe kezdtek a növénnyel. A pszichedelikus kultúrában világszerte ekkortól kezdve tett szert népszerűségre, és az interneten keresztül beindult az árusítása.

Az angol nyelvterületen elterjedt elnevezései: „la pastora” (a pásztorlány), „Yerba Maria”, „a pásztorlány levele”, „jósmenta”, „jószsálya”, de leginkább egyszerűen csak „salvia”.

Hatóanyagai Magyarországon nem szerepelnek a kábítószernek minősülő anyagok listáján, így minden szempontból legális növénynek számít.

Amennyiben a leírást vagy annak egyes részeit szeretnéd valamilyen formában felhasználni, kérjük, vedd fel velünk a kapcsolatot a enteogen(kukac)daath.hu címen.

Ezen írás szerkesztője arra kéri a kedves olvasót, hogy ha valamilyen észrevétele van az itt leírtakkal kapcsolatban, ha valamit kiegészítene vagy helyesbítene, írjon egy e-mail-t a siphersh(kukac)daath.hu címre. Köszönöm.

Az anyagleírás az Erowid ismertetői alapján készült.

© Copyright 2002, 2003 Daath.


Ecstasy tabletta adatbázis

Pszichonauták

DÁT2 Psy Help

RIASZTÁSOK
 

DAATH - A Magyar Pszichedelikus Közösség Honlapja

Alapítás éve: 2001 | Alapító: Minstrel | Dizájn: Dose | Kód: Minstrel
Rendszer: Cellux | Szerkesztő: Gén

 

A személyi adatok védelmének érdekében a DAATH nem hoz létre saját csoportoldalakat a közösségi hálókon (iWiW, Facebook, stb.).