DAATH

Nincs annyi sötétség az egész világon, hogy akár csak egyetlen kicsi gyertya fényét is kioltsa.

Robert Alden

 
KöszöntőGyarapodásAnyagokKönyvtárFórumKeresésKapcsolatok


Kategória:

Cikk


Kiadó:

Hanf


Kiadás éve:

2004 / 2004



Beküldő:

Én+te+ö=gén


Szerkesztő:

Én+te+ö=gén



Nyomtatható változat

Kapcsolódó témakör:

Ibogainnnal pár nap alatt???...


Felkerülés ideje:

2004. december 30.


Utolsó módosítás:

2012. június 4.



Érdeklődés:

17985 letöltés
34 szavazat


Súlyozott pontszám:

4.5 pont


Szavazatok aránya:

71% kiváló
24% jó
0% átlagos
0% rossz
6% borzasztó



Értékelés:

kiváló

átlagos
rossz
borzasztó




Felmérés: ELTE kannabiszhasználat önkontrollja
Felmérés: MOKE országos orvosi kannabisz felmérés
Felmérés: Global Drug Survey 2021
Tiltás: (jan. 1.) szigorúbb ÚPA büntetési tételek
Tiltás: (szept. 24.) 207 anyag lett C-listás
Könyv: Ayahuasca – A Lélek Indája


Én+te+ö=gén:

Pszichedelikus terápia ibogainnal

Az ibogain a Közép-Nyugat-Afrikában őshonos Tabernanthe iboga cserje gyökérkérgéből kinyert hatóanyag, melyet a Bwiti vallású helyi törzsek évszázadok óta használnak stimulánsként és rituális célokra. A XX. század közepén Franciaországban az ibogain több évtizedig volt kereskedelmi forgalomban mint fáradtságelleni, antidepresszáns hatású, valamint fertőző betegségekből felgyógyulást segítő szer. Az utóbbi évtizedekben az ibogaint sikeresen alkalmazták különböző drogfüggőségek kezelésére is. A szerrel elért eredményekről egy londoni antropológus és iboterapeuta, Hattie Wells számolt be az angliai "Exploring Consciousness" konferencián.

Az ibogain alkalmazása heroin-, kokain-, alkohol- és nikotinfüggőség kezelésére Howard Lotsof nevéhez fűződik. Az 1960-as évek elején az általa egyszeri adag ibogainnal ellátott hét heroinfüggő egyikénél sem jelentkeztek ópiátmegvonási tünetek, sőt a hét páciensböl öt tiszta maradt a kezelést követő 6 hónapon át - Lotsof maga is így szokott le a heroinról. A további bíztató eredmények hatására a nyolcvanas évektől beindult az ibogainkutatás, melyben az amerikai NIDA (National Institute on Drug Abuse) és az ártalomcsökkentő drogpolitikájáról ismert holland kormány is részt vettek. Ám egy máig is felderítetlen körülmények között történt haláleset miatt - egy ibogainnal éppen kezelt páciens valószínűleg ópiátot is fogyasztott a tiltás ellenére - a kutatásokat leállították. Így sajnálatos módon az ibogain hatásmechanizmusai még mindig nem ismertek, ezért terapeutikus felhasználása is csak korlátozottan történik.

Hattie Wells részletesen ismertette a saját csoportja által használt iboterápia pontos kezelési protokolljait. A kliensek EKG és májteszt elvégzése után 15-100 mg tesztadag ibogaint kapnak, az esetlegesen fellépő allergikus reakciók korai felismerése végett. A fő kezelés 15-20 mg/ttkg adagolású ibogainnal történik, melyet hányás elleni szerekkel kombinálva alkalmaznak. Az ibogain felfutási ideje 20 perc és 2 óra közötti. A hatáscsúcs elérése után a kliens több órára szinte teljesen elszigetelődik a külvilágtól és egy álomszerű állapotban, élénk vizuális emlékek formájában pereg le előtte saját élete. Ez a 4-8 óráig tartó vizualizációs szakasz egy második, 12-48 órás introspektív szakaszba megy át, mely során a meglátások tolmácsolása és integrálása kap hangsúlyt: a kliens elgondolkodik saját életén, értékrendjén, érzelmein és drogfüggősége okain. A harmadik szakasz a következő 1-2 hét alatti "újjászületés": az élmény által elétartott "tükör" hatására a kliens megváltoztatja korábbi, függő életmódját. A folyamatot nagyban elősegíti az ibogain sóvárgásmentességet okozó hatása, vagyis a kliens több napig megvonási tünetek nélkül tud ellenni.

Az iboterápia Hattie és kollégái által elért eredményei igen bíztatóak: a 18 kezelt páciens közül heten maradtak tiszták a kezelést követő 6 hónapban, és néhány visszaesést követően összesen tízen váltak tisztákká. A 18 ibogainnal kezelt kliens közül csupán ketten észleltek megvonási tüneteket, de ezek elmondásaik szerint enyhék voltak. Érdekes és egyelőre megmagyarázhatatlan módon a kezelés eredményessége erősen függött a kliens nemétől: férfiak esetében 70%, nőknél viszont csak 25% volt a sikeres kezelések aránya. A különbség okára a nők gyorsabb metabolizmusából adódó rövidebb és kevésbé intenzív vizualizációban és a terapeuta nemében keresnek választ a találgatások.

Bár az iboterapeuta saját magára nem mint pszichoterapeutára vagy pszichoanalitikusra, hanem mint a kliens önmegváltoztatásához teret adó és a klienssel a gyógyulási rituálét együtt kidolgozó segítőre utalt, mégis kiemelte a szer beadását követő napokban a klienssel való szoros kapcsolattartás fontosságát. Az ibogain tulajdonságainak pontosabb megismerése érdekében Hattie Wells és kollégái részt vesznek önkéntes személyek enteogén, szakrális célú ibogainhasználatának megfigyelésében is, mely e kevéssé ismert szer egyéb gyógyászati célú felhasználásaihoz is adhat ötleteket.

© Copyright 2004, 2004 Hanf.


Ecstasy tabletta adatbázis

Pszichonauták

DÁT2 Psy Help

RIASZTÁSOK

DAATH - A Magyar Pszichedelikus Közösség Honlapja

Alapítás éve: 2001 | Alapító: Minstrel | Dizájn: Dose | Kód: Minstrel
Rendszer: Cellux | Szerkesztő: Gén

 

A személyi adatok védelmének érdekében a DAATH óvatosságra int a Facebook-csoportoldalon saját névvel megosztott, mások számára is látható információiddal kapcsolatban!