DAATH

Ahogy a szemednek fényre van szüksége, hogy láthass, úgy a tudatodnak gondolatokra, hogy gondolkodhass.

Nicolas Malebranche

 
KöszöntőGyarapodásAnyagokKönyvtárFórumKeresésKapcsolatok


Kategória:

Ismertető


Kiadó:

Társaság a Szabadságjogokért


Kiadás éve:

2013 /



Beküldő:


Szerkesztő:

Én+te+ö=gén



Nyomtatható változat

Kapcsolódó témakör:

Törvények...


Felkerülés ideje:

2013. június 11.


Utolsó módosítás:

2013. június 11.



Érdeklődés:

21573 letöltés
17 szavazat


Súlyozott pontszám:

4.44 pont


Szavazatok aránya:

76% kiváló
12% jó
0% átlagos
6% rossz
6% borzasztó



Értékelés:

kiváló

átlagos
rossz
borzasztó




Felmérés: ELTE kannabiszhasználat önkontrollja
Felmérés: MOKE országos orvosi kannabisz felmérés
Felmérés: Global Drug Survey 2021
Tiltás: (jan. 1.) szigorúbb ÚPA büntetési tételek
Tiltás: (szept. 24.) 207 anyag lett C-listás
Könyv: Ayahuasca – A Lélek Indája


Sárosi Péter:

Drogszigor - Mi változik az új büntető törvénykönyvben?

Az Országgyűlés 2012. júniusában jóváhagyta az új Büntető Törvénykönyvről szóló törvényjavaslatot, ami 2013. július elsején lép hatályba, és jelentősen szigorítja a kábítószerrel kapcsolatos büntetési tételeket. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet 1994 óta következetesen a drogfogyasztás dekriminalizációját szorgalmazza - tehát a fogyasztók büntetését igazságtalannak és értelmetlennek tartjuk. Küldetésünk, hogy jogi segítséget nyújtsunk a fogyasztóknak, hogy formáljuk a társadalom és a politikai döntéshozók hozzáállását ehhez a kérdéshez. Reményeink szerint a Btk. szigorításáról szóló tájékoztatónkat a fogyasztók, a szülők, a területen dolgozó szakemberek és a téma iránt érdeklődő újságírók egyaránt haszonnal forgathatják.

1. Büntetendővé válik a fogyasztás

2003 és 2013 között a kábítószer-fogyasztást önmagában nem büntette a törvény, de a megszerzésen és a tartáson keresztül a fogyasztás eddig is bűncselekmény volt. Júliustól a fogyasztás ismét önálló elkövetési magatartásként kerül vissza a Btk-ba. A csekély mennyiségű kábítószer tartásával egy büntetési kategóriába kerül - tehát a törvény szerint két év szabadságvesztéssel büntetendő. A törvény lehetővé teszi, hogy a fogyasztó 6 hónapos megelőző, gyógyító vagy egyéb foglalkozáson - ún. elterelésen - vegyen részt a büntetőeljárás alternatívájaként. Amennyiben az elterelésről szóló igazolást egy éven belül bemutatja, az eljárást megszüntetik ellene, és nem lesz priusza. Ez a rendszer a továbbiakban is megmarad, bár korlátozottan.

MI A CSEKÉLY MENNYISÉG?

Egyes kábítószereknél a törvény pontosan megadja a csekély mennyiség felső határát, de nem utcai mennyiségben, hanem a lefoglalt kábítószer tiszta hatóanyagtartalmának alapján, amit laboratóriumban vizsgálnak be.

Kannabisz: 6 gramm totál THC = kb. 100 gramm utcai (az átlagos tisztaság: kb. 6%)
Amfetamin: 0,5 gramm = 5 gramm utcai (átlagos tisztaság: 10%)
Kokain: 2 gramm = kb. 10 gramm utcai (átlagos tisztaság: kb. 20%)
Heroin: 0,6 gramm = kb. 3 gramm (átlagos tisztaság: kb. 18%)

Más kábítószereknél a csekély mennyiség élettani hatása 0,9 gramm morfinbázis élettani hatásával megegyező - hogy ez mennyi, azt a gyakorlatban az igazságügyi orvos-szakértő állapítja meg.

2. Két feltételhez kötik az elterelést

Július előtt a fogyasztó többször is részt vehetett elterelésen. Az új Btk. azonban komoly korlátokat emel. Csak az választhatja a büntetőeljárás alternatívájaként az elterelést, aki

a) két éven belül nem vett részt elterelésben, illetve

b) két éven belül más kábítószerrel visszaélés bűncselekmény elkövetése miatt nem folyt ellene eljárás.

Ez az elterelésben részt vevők nagy részét nem érinti, mivel ők olyan alkalmi kannabisz-fogyasztók, akiket tipikusan nem állít elő a rendőrség két éven belül többször.

A rendszeres fogyasztók azonban, különösen, ha hátrányos helyzetűek, gyakrabban kerülhetnek a rendőrség látókörébe.

A mostani szigorítás gyakorlatilag az 1998-as ellentéte: akkor az elterelést kizárólag a függők számára tették elérhetővé, most éppen a függők kerülhetnek gyakrabban bíróság elé.

HOGYAN ZAJLIK AZ ELTERELÉS?

Először is választanod kell egy lakóhelyedhez közeli intézményt, ahol az elterelést szeretnéd folytatni - ezek listáját megtalálod a Drogriporteren (drogriporter.hu/eltereles). Maga a kezelés három formában zajlik attól függően, hogy függőnek, rendszeres használónak vagy csupán alkalmi fogyasztónak minősülsz. Ha nem vizsgált meg függőség szempontjából igazságügyi szakértő, akkor az adott kezelőhelyen egy ún. előzetes állapotfelmérés során fogják státuszodat meghatározni, és eszerint fognak beosztani. A függők ún. „kábítószer-függőséget gyógyító kezelés”-ben, a rendszeres használók „kábítószer-használatot kezelő más ellátás”-ban, míg a kocadrogosok „megelőző-felvilágosító szolgáltatás”-ban részesülnek. Az eltereltek túlnyomó többsége ez utóbbi kategóriába tartozik.

3. Megszűnnek a kábítószer-függőkre vonatkozó enyhébb szabályok

A 2013. július előtt hatályos Btk. a kábítószer-függők cselekményére enyhébb szabályokat, lényegesen alacsonyabb büntetési tételt írt elő. A kábítószer-függő elkövető még akkor is elkerülhette a büntetőeljárást és részt vehetett az elterelésen, ha saját fogyasztásra a csekély mennyiségnél több, de a jelentős mennyiségnél kevesebb kábítószert állított elő, tartott magánál vagy szerzett meg. Ha csekély mennyiségű kábítószert adott át (a klasszikus “szociális díler” magatartás), egy évig terjedő szabadságvesztéssel volt büntetendő, míg a nem kábítószer-függő elkövető két évig terjedő szabadságvesztéssel. A bíróság július után már csak enyhítő körülményként értékelheti a büntetés kiszabásánál a szenvedélybetegség meglétét, a kedvezőbb szabályok megszűnnek.

MI TÖRTÉNIK A RENDŐRSÉGEN?

Számítani kell arra, hogy kihallgatnak, vizeletmintát is vesznek tőled, sőt, extrémebb esetekben (pl. ha netán a kereskedelem gyanúja is felmerül veled kapcsolatban) házkutatást is elrendelhetnek. Fontos tudni, hogy mint gyanúsított nem vagy köteles arra, hogy az igazat mondd, sőt arra sem, hogy egyáltalán mondj akármit. Ha vallomásra kényszerítenek, az bűncselekmény. Bár egyes esetekben a rendőrség orvosi segítséggel, katéteres beavatkozással kényszerített ki vizeletmintát a gyanúsítottból, a Független Rendészeti Panasztestület állásfoglalása szerint ez az eljárás jogsértő. Amennyiben nem vagy hajlandó vizeletmintát biztosítani, akkor vérmintát kell tőled venniük. Egyes kábítószerek a vizeletből sokkal tovább kimutathatóak, mint a vérből, így például a kannabisz.

4. Szigorúbban ítélik meg, aki köznevelési intézmény közelében szerez meg

A régi Btk. szerint az a 18. életévét betöltött fiatal, aki köznevelési vagy közoktatási intézményben csekély mennyiségű kábítószert tart magánál vagy szerez meg, elterelésen vehet részt. Július elseje után azonban bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Aki 18. életévét betöltött diákként egy iskolai buliban átad egy spanglit a 17 éves osztálytársának, július előtt két évig terjedő szabadságvesztéssel, az új Btk. szerint azonban egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

MI A TEENDŐ DISZKÓRAZZIA ESETÉN?

Az állampolgári jogok országos biztosa is megerősítette (OBH 1916/2006), hogy önmagában az, hogy egy adott szórakozóhelyen, fesztiválon szórakozol, az még nem indokolja, hogy a rendőrség intézkedjen veled szemben. A rendőrség azonban mégis tart ilyen razziákat, ahol a fiatalokat válogatás nélkül igazoltatják, pupillájukat elem lámpával vizsgálják, kábítószer-tesztet végeznek el rajtuk. Amennyiben ilyen jogszerűtlen rendőri intézkedés áldozatává válsz, fordulj bizalommal a TASZ jogsegély szolgálatához (tasz.hu/jogsegely)!

5. Egy új mennyiségi kategóriát vezetnek be: a különösen jelentős mennyiséget

Eddig három mennyiségi kategória volt: csekély, alapeseti és jelentős. A jelentős mennyiség a csekély mennyiség húszszorosa. Új minősített eset, a különösen jelentős mennyiség (csekély mennyiség kétszázszorosa) megszerzése vagy birtoklása, ami 10-15 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő (jelentős mennyiségnél: 5-10 évig).

6. A fogyasztókat vallomásra ösztönzik

A kábítószer-fogyasztók büntetése korlátlanul enyhíthető, ha az elkövető lehetővé teszi a kábítószert átadó személy kilétének megállapítását. Ennek a következményei egyelőre beláthatatlanok. A hazai ítélkezési gyakorlatban most is gyakran előfordul, hogy pusztán vallomás alapján büntetik meg a vélt terjesztőket: ha fogyasztók azt vallják egy személyre, hogy tőle szerezték be a kábítószert, akkor még akkor is elítélhetik, ha nem foglalnak le tőle kábítószert.

7. A dizájner drogok fogyasztóinak büntetése

Az utóbbi években elterjedt az ún. dizájner drogok fogyasztása az országban - ezek olyan tudatmódosító szerek, amelyeknek a hatása hasonló a már illegális drogokéhoz, de molekulaszerkezetük eltér attól (pl. potpurriként, herbál fűként, fürdősóként és növénytápszerként, vagy kutatási anyagként forgalmazott szerek). Az ilyen anyagok nem kerülnek fel automatikusan a kábítószerek listájára, ellenben létrehoztak számukra egy ideiglenes listát (ún. C-lista, bővebben itt olvashatsz róla: drogriporter.hu/clista). Ezen szerek előállítása, forgalmazása, országba való behozatala illetve onnan való kivitele 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A fogyasztókat eddig nem büntették, júliustól azonban a megszerzés és tartás szabálysértésnek minősül az új Szabálysértési Törvény alapján.

HONNAN TUDHATOM, HOGY MI LEGÁLIS?

A kábítószerek és az új pszichoaktív szerek listáit megtalálod a Drogriporteren (drogriporter.hu/jegyzek). A C-listára nem csak egyenként, hanem szercsoportonként (ún. generikus képlettel) is felvesznek anyagokat. A generikus képleteket kizárólag vegyészeti szaktudással lehet értelmezni, ha ilyen kérdésed van, fordulj a TASZ jogsegélyszolgálatához (tasz.hu/jogsegely).

VIGYÁZAT! Attól, hogy tudod, hogy az általad rendelt, vásárolt anyag nem szerepel a C-listán, még nem biztos, hogy a csomagban, amit kapsz, valóban csak az adott anyag szerepel. Előfordulhat, hogy e helyett illegális szert kapsz, és ha ez kiderül, akkor büntetőeljárást indíthatnak ellened.


A TASZ jogsegélyszolgálata ezután is ingyenes jogi segítséget (stratégiailag fontos ügyekben képviseletet is) nyújt a fogyasztói típusú kábítószerrel visszaélés bűncselekmények elkövetői számára. Amennyiben jogi segítségre van szükséged, kérünk, látogass el a tasz.hu/jogsegely oldalra, vagy küldj egy emailt a tasz(kukac)tasz(pont)hu címre!

A drogjogi szabályozás és a drogpolitika helyzete folyamatosan változik - amennyiben szeretnéd nyomon követni a változásokat, kérünk, olvasd a Drogriportert (drogriporter.hu), és kövess minket a Facebook-on is (facebook.hu/drogriporter)!

© Copyright 2013, Társaság a Szabadságjogokért.


Ecstasy tabletta adatbázis

Pszichonauták

DÁT2 Psy Help

RIASZTÁSOK

DAATH - A Magyar Pszichedelikus Közösség Honlapja

Alapítás éve: 2001 | Alapító: Minstrel | Dizájn: Dose | Kód: Minstrel
Rendszer: Cellux | Szerkesztő: Gén

 

A személyi adatok védelmének érdekében a DAATH óvatosságra int a Facebook-csoportoldalon saját névvel megosztott, mások számára is látható információiddal kapcsolatban!