DAATH

Az álmok értelmezése remek módja annak, hogy az elme tudattalan tevékenységeit megismerjük.

Sigmund Freud

 
KöszöntőGyarapodásAnyagokKönyvtárFórumKeresésKapcsolatok


Kategória:

Ismertető


Kiadó:

Társaság a Szabadságjogokért


Kiadás éve:

1999 / 2002



Beküldő:

Minstrel


Szerkesztő:

Minstrel



Eredeti szöveg

Nyomtatható változat


Felkerülés ideje:

2002. november 15.


Utolsó módosítás:

2002. november 15.



Érdeklődés:

34105 letöltés
28 szavazat


Súlyozott pontszám:

4.47 pont


Szavazatok aránya:

71% kiváló
21% jó
0% átlagos
0% rossz
7% borzasztó



Értékelés:

kiváló

átlagos
rossz
borzasztó




Felmérés: ELTE kannabiszhasználat önkontrollja
Felmérés: MOKE országos orvosi kannabisz felmérés
Felmérés: Global Drug Survey 2021
Tiltás: (jan. 1.) szigorúbb ÚPA büntetési tételek
Tiltás: (szept. 24.) 207 anyag lett C-listás
Könyv: Ayahuasca – A Lélek Indája


Társaság a Szabadságjogokért:

Drogjog 1999

1. Melyek a tiltott kábítószerek?

A kábítószereket többféleképpen lehet csoportosítani. Büntetőjogi szempontból a legfontosabb felosztás a legális és az illegális drogok közötti különbségtétel. A legális drogok (alkohol, kávé, cigaretta stb.) mindenki számára engedélyezett fogyasztásával szemben az illegális drogok tiltottak. Ilyen tiltott drogok például a marihuána és a hasis, az LSD, a speed, az extasy, a kokain, a heroin és a máktea. Számos gyógyszer, ha nem az orvos írja fel neked, szintén kábítószernek minősül.

2. Milyen magatartásokat tilt a Büntető Törvénykönyv?

1999. március 1. óta a törvény két kategóriát állít fel. Az egyikbe az úgynevezett fogyasztói típusú cselekmények tartoznak, azaz a megszerzés, a tartás, az előállítás, a termesztés, az országba való behozatal és kivitel.

A másik, súlyosabban büntetendő csoportba a terjesztői típusú magatartásokat, azaz a kínálást, az átadást, a forgalomba hozatalt és a kereskedést sorolják. A kínálást már egy egyszerű kérdéssel, az átadást pedig egy joint – ingyenes! – továbbadásával is meg lehet valósítani. Ha több személynek juttatsz akár pénzért, akár ingyen anyagot, az forgalmazásnak számít, és kereskedsz, ha haszon reményében veszel részt a kábítószer forgalmazásában.

Az új Büntető Törvénykönyvben a „kábítószert fogyaszt” kifejezés is szerepel. A drogfogyasztást korábban is büntették, hiszen a megszerzés és tartás eddig is bűncselekménynek számított. A fogyasztásra a fogyasztói típusú cselekményektől eltérő szabályozás vonatkozik. Míg a fogyasztói és terjesztői típusú magatartásoknál a kábítószer mennyiségétől is függ a büntetés, addig a fogyasztást az életed során összesen elhasznált anyag mennyiségétől függetlenül két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik. Azonban tudnod kell, hogy az eddigi gyakorlat szerint a megszerzett (elfogyasztott) kábítószeradagokat összegezték. Az eladott, átadott kábítószerek mennyiségét mindenképpen összeadják.

3. Milyen büntetésekkel fenyeget a törvény?

A büntetés nagysága elsősorban két dologtól függ: 1. fogyasztói vagy terjesztői típusú cselekményt; 2. milyen mennyiségű kábítószerrel követtél el (csekély mennyiség – csekély mennyiségnél több de a jelentős mennyiségnél kevesebb – jelentős mennyiség).

A törvény bonyolult szabályait táblázatokkal mutatjuk be.

fogyasztás (mennyiségtől függetlenül)2 évig terjedő szabadságvesztés
csekély mennyiségű kábítószer
fogyasztói típusú magatartás
2 évig terjedő szabadságvesztés, vagy pénzbüntetés vagy közérdekű munka
csekély mennyiségű kábítószert kínál, átad2 évig terjedő szabadságvesztés
csekély mennyiségnél több kábítószer fogyasztói típusú magatartás5 évig terjedő szabadságvesztés
csekély mennyiségnél több kábítószert kínál, átad2-8 évig terjedő szabadságvesztés
jelentős mennyiségű kábítószer
fogyasztói típusú magatartás 
5-15 évig terjedő szabadságvesztés
jelentős mennyiségű kábítószer
terjesztői típusú magatartás
10-15 évig vagy életfogytig tartó szabadságvesztés

A kábítószer mennyiségétől is függ tehát a büntetés nagysága. 1999. március 1-től törvény tartalmazza a csekély és jelentős mennyiség meghatározását. Ha csak fogyasztó vagy, de a csekély mennyiségnél több drogot találnak nálad, akkor ennek tartásáért, és nem fogyasztásért fognak megbüntetni. Az egyszerre megtalált különféle cuccok mennyiségét össze kell adni!

DrogHatóanyagtartalomCsekély mennyiség törvényben
(100%-os tisztaság)
Csekény mennyiség utcán
(kb.)
Amfetamin5-45%0,5 g1-10 g
MDA, MDMA stb.
(extasy hatóanyagok)
45-110 mg tablettánként1 g10-20 db tabletta
Heroin
  – utcai adag 
  – nagy tételek

10-50% 
40-80%

0,6 g


1-6 g
0,5-1,5 g
Kokain
  – utcai adag
  – nagy tételek

25-60%
60-80%

2 g


3,8 g
3 – 3,5 g
LSD0,06-0,17 mg bélyegenként1 mg5-15 db
Metadon5 mg/tabletta1 g200 db
THC
  – marihuána
  – hasis
  – növény

1-8%
3-15%


1 g

5 db

12-100 g
30-100 g

Marihuána termesztés esetében ha kender növényt találnak, akkor hatóanyagtartalomtól, ivartól és mérettől függetlenül max. 5 db növény számít csekély mennyiségnek.

A jelentős mennyiség a csekély mennyiség húszszorosa.

Vannak olyan esetek, amikor már a csekély mennyiség miatt is súlyosabb büntetés jár.

  – Ha elmúltál tizennyolc éves, és egy tizennyolcat még be nem töltött személyt juttatsz kábítószerhez, akkor 5-10 évi börtönre ítélhetnek.
  – A törvény szerint bizonyos helyszíneken a terjesztői típusú cselekmények súlyosabban büntetendők. Így például az iskolában, kollégiumban, művelődési házban, illetve ezek környékén és a katonaságnál már egy adag kábítószer átadásáért, kínálásáért vagy eladásáért 5-10 évi szabadságvesztés járhat.
  – A haszonszerzéssel járó rendszeres árusítás büntetése is 5-10 évig terjedő szabadságvesztés.
  – A forgalmazás és kereskedés 2-8 évig büntetendő.

Ha a fenti cselekményeket jelentős mennyiségű kábítószerrel követed el, a büntetési tétel 10-15 évig vagy életfogytig tartó fegyház.

4. Mire számíthatnak az alkalmi fogyasztók, kipróbálók?

Ha nem vagy kábítószerfüggő, akkor nem választhatod a gyógykezelést a büntetőeljárás helyett. A fogyasztásért kiszabható legsúlyosabb büntetés két év börtön, azonban ha ez az első ügyed, jó esélyed van arra, hogy csak megrovást alkalmaznak, vagy az ügyész elhalaszthatja a vádemelést. Erről azonban nem te, hanem az ügyész dönt. Ha bíróság elé kerülsz, még mindig lehet, hogy próbára bocsátással megúszod. Ezek az intézkedések nem jelentenek priuszt, erkölcsi bizonyítványt kaphatsz.

– Megrovás: nem kerül sor vádemelésre, megszüntetik az eljárást, de az ügyész rosszallását fejezi ki és figyelmeztet arra, hogy a jövőben ne kövess el bűncselekményt. Ha vádat emelnek ellened, a bíróság is alkalmazhat megrovást.
  – Vádemelés elhalasztása: az ügyész a vádemelést egytől két évig terjedő időszakra elhalaszthatja. Erre az időszakra elrendelik pártfogó felügyeletedet, és magatartási szabályokat írhatnak elő. Ha ez alatt az idő alatt nem követsz el újabb bűncselekményt, az eljárást megszüntetik, ha elkövetsz, vagy megszeged a magatartási szabályokat, vádat emelnek ellened.
  – Próbára bocsátás: a bíróság megállapítja, hogy elkövetted a bűncselekményt, de nem szabnak ki büntetést. A próbaidőre pártfogó felügyelet rendelhető el (ez fiatalkorúak esetében kötelező), és magatartási szabályokat állapítanak meg. Ha a próba alatt újabb bűncselekményt követsz el, kiszabják a büntetést.

Ha nem ez az első ügyed, nem kizárt, hogy megint megúszod egy intézkedéssel, de nagyobb az esélyed arra, hogy pénzbüntetést fognak rád kiszabni.

5. Mire számíthatnak a kábítószerfüggők?

A törvény különbséget tesz a kábítószerfüggők és az alkalmi fogyasztók között.

A kábítószerfüggők enyhébb büntetésre számíthatnak, kivéve ha
  – fegyveresen,
  – bűnszervezet tagjaként, illetve megbízásából követik el a bűncselekményt,
  – vagy iskolában, környékén stb. adnak valakinek drogot,
  – illetve 18 éven aluli személyt juttatnak kábítószerhez.

Ha függő vagy, fogyasztás miatt nem büntethetnek meg, ha igazolod, hogy a büntetőeljárás megindulása után 6 hónapos folyamatos gyógykezelésben részesültél (ezt hívják elterelésnek). Ezt akkor veheted igénybe, ha csak saját használatra tartottál drogot magadnál. Ha árultad az anyagot, vagy másnak is adtál belőle, valószínűleg bíróság elé kerülsz. Az „átadást” akkor is megvalósítod, ha a barátodnak az összedobott pénzen megveszed a cuccot, és azután együtt nyomjátok el.

Az elterelés azokra a drogbetegekre is vonatkozik, akik kábítószer hatása alatt, vagy megszerzése érdekében kisebb súlyú vétséget követnek el (pl. recepthamisítást, ami magánokirat-hamisításnak számít).

Ha az elterelés feltételei adottak, és vállalod a gyógykezelést, akkor a büntetőeljárást egy évre fel kell függeszteni. Ez alatt az egy év alatt kell igazolni a kezelést. Előfordulhat, hogy bár az elterelésnek minden feltétele teljesül, a rendőrök mégsem tájékoztatnak erről a lehetőségről. Magad is indítványozhatod a nyomozás felfüggesztését, és az igazolás benyújtása után az eljárás megszüntetését.

A függőséget igazságügyi elmeorvos szakértő állapítja meg, ezen a vizsgálaton köteles vagy megjelenni. Amit az orvosszakértőnek kábítószerfogyasztási szokásaidról elmondasz, azt nem lehet bizonyítékként felhasználni ellened.

6. Mit tehetnek a rendőrök?

A rendőrnek joga van bárkit igazoltatni, gyanús viselkedés esetén ruházatát, csomagját, autóját átvizsgálni. Ha drogot, vagy akár csak egy használt pipát vagy fecskendőt találtak nálad, akkor előállíthatnak, és büntetőeljárást indítanak ellened, és ettől kezdve gyanúsított vagy. Számíthatsz arra, hogy otthon házkutatást fognak tartani. Köteles vagy szakértői vizsgálatnak alávetned magad, ez vizelet- és/vagy vérvizsgálatot jelent. (Katéteres vizsgálatot azonban beleegyezésed nélkül nem végezhetnek.) Az alkalomszerűen használt anyag gyorsabban kiürül a szervezetből, a rendszeres drogozás tovább hagy nyomot. Az amfetamin-származékok 2-5 napig kimutathatóak, az ópiátok 2-3 napig. A THC egy-két hétig is árulkodik, sőt ha hirtelen fogyni kezdesz, a zsírsejtekben megbúvó THC molekulák ismét megjelennek a vizeletedben. A drogok kiürülését gyorsítja, ha sok folyadékot iszol.

Ha nem gyanúsított vagy, csak tanú, akkor nem vagy köteles vizeletvizsgálatnak alávetni magad. Tanúként igazat kell mondanod, de nem vagy köteles felelni az olyan kérdésekre, melyekre válaszolván magadat vagy hozzátartozódat kevernéd bajba. Ha az eljárás során sérelem ér, 8 napon belül panaszt tehetsz az ügyészségen.

7. Mit tehetsz, ha már elkaptak?

A rendőrség köteles veled közölni, hogy milyen bűncselekmény elkövetésével gyanúsítanak. A gyanúsítás ellen panasszal élhetsz, amit a kihallgatáson kell jegyzőkönyvbe mondanod.

Jogod van hallgatni. Megtagadhatod a vallomástételt, vagy az egyes kérdésekre a válaszadást. Ha gyanúsított vagy, nincs igazmondási kötelezettséged, de mást bűncselekmény elkövetésével hamisan nem vádolhatsz. Minden, amit mondasz, felhasználható ellened, még ha vissza is vonod. Megjelölheted, kit szeretnél értesíteni, és jogod van ügyvédet kérni. Ha még nem múltál el tizennyolc, vagy előzetes letartóztatásba helyeztek, akkor jogod van a hatóság által kirendelt védőügyvéd segítségére.

8. Büntetik-e a drogos vezetést?

1999. március 1. óta, ha drog hatása alatt vezetsz, a kábítószerrel visszaélésen kívül egy másik bűncselekményt („járművezetés bódult állapotban vétségét”) is elkövetsz. Ebben az esetben a rendőr akkor is kötelezhet vér/vizeletvizsgálatra, ha még nem vagy gyanúsított.

9. Van-e feljelentési kötelezettség?

Sokan gondolják, ha orvost vagy mentőt hívnak, akkor a rendőrség is értesülni fog a dologról. Az orvosoknak nem kell értesíteniük a rendőrséget, sőt köti őket az orvosi titoktartás. Életveszélyes állapot esetén mindenképpen hívj mentőt, hiszen társad élete fontosabb, mint a félelem a rendőröktől. Ilyenkor jusson eszedbe, hogy nem vagy köteles semmi olyanról beszélni a rendőröknek, amivel magadnak is ártanál.

A pedagógusnak, szülőnek, barátnak sincs feljelentési kötelezettsége. Csak egyes különleges bűncselekményeknél (pl. kémkedés, hazaárulás) ír elő a törvény ilyen kötelezettséget, egyébként az állampolgár belátására bízzák, hogy értesíti-e a rendőrséget.

Drogjogi ügyekben ingyenes tanácsadást kérhetsz a Társaság a Szabadságjogokért jogsegélyszolgálatán. Ügyfélfogadás: kedd 14-16 óráig; bejelentkezés a 209-0046-os telefonon.

A kiadvány a Nyílt Társadalomért Alapítvány és a Drogprevenciós Alapítvány támogatásával készül. Kiadja a Társaság a Szabadságjogokért. Megjelent: 1999. június.

© Copyright 1999, 2002 Társaság a Szabadságjogokért.


Ecstasy tabletta adatbázis

Pszichonauták

DÁT2 Psy Help

RIASZTÁSOK

DAATH - A Magyar Pszichedelikus Közösség Honlapja

Alapítás éve: 2001 | Alapító: Minstrel | Dizájn: Dose | Kód: Minstrel
Rendszer: Cellux | Szerkesztő: Gén

 

A személyi adatok védelmének érdekében a DAATH óvatosságra int a Facebook-csoportoldalon saját névvel megosztott, mások számára is látható információiddal kapcsolatban!