DAATH

A nyomorúság titka, hogy legyen időd azon merengeni, boldog vagy-e vagy sem.

George Bernard Shaw

 
KöszöntőGyarapodásAnyagokKönyvtárFórumKeresésKapcsolatok

VEZÉRLŐPULT

Témakörök

Új hozzászólás


Regisztráció

Jelszócsere

Emailcsere


Legrégibbek

Előző 100

Előző tucat


Teljes lista


ADATOK

Kategória:

Társadalom


Létrehozó:

soon.


Létrehozás ideje:

2005. december 13.


Utolsó hozzászólás:

2020. február 2.


NÉPSZERŰSÉG

Érdeklődés:

37941 letöltés
1042 hozzászólás


KERESÉS

Mit:



Hol:

anyagok
könyvtár
fórum
kapcsolatok


[Rendben][Törlés]



Felmérés: ELTE kannabiszhasználat önkontrollja
Felmérés: MOKE országos orvosi kannabisz felmérés
Felmérés: Global Drug Survey 2021
Tiltás: (jan. 1.) szigorúbb ÚPA büntetési tételek
Tiltás: (szept. 24.) 207 anyag lett C-listás
Könyv: Ayahuasca – A Lélek Indája


Buddha, Jézus, Mohamed és barátaik

soon., 2005. december 13.

Mielőtt hozzászólnál vagy új témakört nyitnál, olvasd el a DAATH fórumának irányelveit!

 
1042. chucknorris1002020. február 2. 20:17
 
 
Samadhi https://youtu.be/Bw9zSMsKcwk

nem tudom vót-e már.
de ez zseniális ez a film!
tömény bőcsesség.
 

 
1041. Én+te+ö=gén2017. május 28. 11:05
 
 
Beszélgetés Keith Dowman dzogcsenmesterrel http://www.tibet.hu/epocha-cikk/beszelgetes-keith-dowmannal1997

Mit ért azalatt, hogy a nyugati tantrikus hagyomány pszichedelikus alappal rendelkezik?

– A tibeti buddhizmus fellendülése Nyugaton nagyrészt azoknak köszönhető, akik ilyen jellegű tapasztalattal rendelkeztek. Ezek a nyugatiak, akiket elsősorban a pszichedelikus élmények foglalkoztattak, azért fordultak a tibeti buddhizmushoz, hogy tapasztalataikra valamilyen fogalmi, metafizikai magyarázatot találjanak. Később rájöttek, hogy a tibeti lámák a tantra filozófiai alapjainak – a csittamátrának és a madhjamakának – segítségével nemcsak, hogy magyarázatot képesek adni ezekre, hanem olyan meditációs módszereknek is a birtokában vannak, amelyekkel a pszichotropikus hatást előidéző kémiai szereket helyettesíteni lehet. Eredetileg ezért jött létre a két kultúra találkozása. Nem állítom, hogy a tibetiek egyébként nem találták volna meg a módját, hogy hassanak a nyugatiakra, de tény, hogy az Egyesült Államokban a gyakorló buddhisták 75-80%-a a pszichedelikus nemzedékhez tartozott.
 

 
1040. ifjúszent2013. szeptember 19. 02:18
 
 
http://hu.wikipedia.org/wiki/J%C3%BAd%C3%A1s_evang%C3%A9liuma
 

 
1039. Ákimáki2013. szeptember 18. 20:43
 
 
Azon gondolkodtatok már, hogy a keresztény kultúrában miért ábrázolják az "áruló Júdást" egyértelműen negatív szereplőként..? Hiszen ő volt az egyetlen tanítvány aki végül nem tagadta meg Jézust! Mestere azt mondta: "te fogsz elárulni Júdás!" mire ő el is elárulta. Tette a kötelességét mint cséla, követte guruja útmutatását. Péter, akinek sziklájára az egyház épült, 3x is megtagadta mire a kakas megszólalt! Júdás ezzel szemben "feldobta" őt - ahogy nagyon találóan fejezi ki a magyar nyelv az árulást - hiszen megszabadítva hallhatatlan guruját földi terhétől - nevezetesen a fizikai testétől - az végre az Atyához távozhatott - tehát 'feldobta' guruját Istenhez:)

"én tudom honnan jövök, és hová megyek, de ti nem tudjátok"

Aztán a lehetséges indítékain is elgondolkodtam.
A pénzt, földi élvezeteket hamar kizárhatjuk, hiszen Jézus halála után eldobta életét.
Sok minden eszembe jutott, jópár olyan, ami egyáltalán nem ördögtől való, kifejezetten magasztos indíttatás is lehet akár egy tudatlan elmében...
Egy lehetőség szerint, be akarta bizonyítani a hitetleneknek - köztük a farizeusoknak - guruja isteni mivoltát, mivel nem bírta elviselni, hogy a Jézus által annyira ostorozott képmutató papok vezetik a népet, mikor mindentudó guruja is tehetné ezt. E szerint maguk a hívő, immár csodákat látott zsidók is kérhették (összefoghattak Júdással), hogy inkább a rablót (Barabást) engedjék szabadon, hiszen így mindenki számára bizonyossá vált volna Isten létezése, és az ő isteni mivolta a várható csoda folytán, ahogy feltámasztja magát, ahogy másokat is feltámasztott már addigra a halálból!
Persze lehet a zsidók nem értették, hogy nem a földi porhüvelybe való örök bebörtönzöttség jelenti az örök életet, valódi szabadságot. Így segíthettek tudatlanul is beteljesíteni Jézus mahaszamadhiját, mivel utolsó földi porhüvelyétől - vagy testtemplomától ha úgytetszik - is sikeresen megszabadították - épp ahogy a hallhatatlan guru előre látta sorsát, és meg is jósolta kereszthalálát.

"azok a jógik, akik világosságban távoznak, többé nem térnek vissza ebbe a nyomorúsággal teli anyagi világba"

"bízzatok bennem, én legyőztem a világot"

Aztán azért sem értem, miért lenne egyértelműen negatív cselekvés az árulás, hiszen maga a guru is arról beszélt, hogy akiknek tiszták a cselekedetei, azok a fényre igyekszenek, nem pedig a sötétségre mint a démonok, hiszen várják, hogy azok nyilvánvalókká legyenek! Ez is megerősítés lehetett Júdás számára: ha mestere valóban Istentől van, és tudja hogy megfeszítik, azt várja már, hogy mindenki előtt nyilvánvalóvá váljék isteni mivolta!
Hiszen az árulás ott számít bűnnek, ahol titkolózás van! Akinek nincs semmi titkolni valója, azt hogy lehet "elárulni" ...??? :)
Egyáltalán miért negatív dolog az "árulás", ha a keresztények azt várják, hogy mindenre fény derüljön, hogy nyilvánvalókká legyenek az ő (jó) cselekedeteik (gondolataik)? Nem éppenhogy az nem örül csak az árulásnak, akinek valami vaj van a füle mögött??? Tehát Jézus, és az ő mennyei családja éppen csak akkor nem örültek volna az árulásnak, ha valami takargatni valójuk lett volna, nemde? Tehát még abban értelemben is feldobhatta Júdás Jézust és mennyei családját, hogy örültek, végre nyilvánvalóvá lesznek cselekedeteik, ahogy azok is lettek - világszerte terjesztik mind a mai napig az evangéliumokat! :)

Egyáltalán hogy ölethetné meg valaki halhatatlan guruját árulással, aki számára már nyilvánvaló, hogy a lélek örökkévaló, és ezért nem lehet azt elpusztítani?

Persze azt nem tudhatta, hogy Durgá jól végzi majd dolgát, és a hitetlenek - köztük a farizeusok előtt - ismét csak nem tesz semmi csodát:) így azok csak bosszankodhattak, mikor fizikai teste eltűnt, és csupán legkipróbáltabb tanítványainak jelent meg végül gyönyörű, fényből szőtt testében:)
 

 
1038. neutroncsillag2013. április 15. 18:56
 
 
http://sphotos-b.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/64100_122266794633246_879910138_n.jpg
 

 
1037. neutroncsillag2013. április 4. 22:29
 
 
http:// http://www.youtube.com/watch?v=0q5znCBxMWc
 

 
1036. ezékiel2013. március 1. 10:09
 
 
az igazság az, hogy a buddhizmus és Buddha személy sosem került egy olyan hatalom kezébe, amely Jézussal megesett, habár a kollektív problémába beletartozik az, ami Kínában és Tibetben történik.

az összehasonlító-vallástörténetre tartozik, hogy bevezesse a kíváncsi személyt eme szintű kérdés megválaszolásába. Mircea Eliade-t ajánlom, élvezetesen és kimerítően ír Buddha bá és JC Boy életrajzáról.

amennyiben jobban körül szeretnéd járni a kérdést a későbbiekben, érdemes egyenesen a tanításaikat összehasonlítani. ez egy hosszadalmas és komplex feladat, de megéri a fáradtságot. tudni érdemes, hogy közös tudásból merített mind a két 'próféta'. az is fontos párhuzam, hogy úgymond az ős- és ókereszténység, tehát a tudás valódi letéteménye az arab világban (és annak misztikus csoportjaiban) élt és fejlődött tovább, míg a buddhizmusnak úgymond sosem kellett rejtőzködni, üdvözölt vendégek voltak a szerzetesek és mesterek a királyi palotákban, és sokkal nyíltabban beszéltek a létről, mint azt nyugaton a kollégák tették.

szóval azt gondolom (a durva lebontás szintjén), hogy egy átlagos keresztény sokkal alacsonyabb tudatossági szinttel rendelkezik, mint egy átlagos buddhista, ugyanakkor Jézus tanítása nyomán szintén kapcsolódni lehet az emberiség kollektív bölcsességéhez. (a kérdés részletesebb tárgyalásába a terjedelmi korlátok miatt nem megyek bele, ez inkább egy javaslat volt, hogy milyen irányban érdemes kutatómunkát végezni, amennyiben érdekes a téma.)
 

 
1035. inigom2013. február 27. 20:34
 
 
nem lehet, hogy a tudatállapot változás ellen van kifogásuk? ami pedig a meditációnak, ha jól értem kimondott célja (mondjuk persze volt ilyen, hogy keresztény misztika, de gondolom ez a kivétel) . az valahol egy érthető hozzáállás lenne, hogy csakis józanon kell csinálni és semmi részegítés, semmi elszállás, semmi mámor. vagy a kontempláció és az ima az módosult tudatállapot?

meg esetleg lehetne az is bajuk, hogy ez az önmegismerés tán olyasmi lenne, ahol az ember túl sokat képzel magáról. az Isten vált meg, hiába is kutakodnék belül.

(csak találgatok)
 

 
1034. Én+te+ö=gén2013. február 27. 19:04
 
 
an0nym:
Azt lehet neki mondani, hogy a kereszténységben a kontempláció gyakorlata kb. ugyanaz, mint keleten a koncentrálós meditációs gyakorlatok. Plusz rávezetni, hogy az imádkozás és mantrázás között sincs lényeges különbség.
 

 
1033. an0nym2013. február 27. 18:38
 
 
mert keleti valláskultúrák tenintetében analfabéta, és az ódzkodás oka a nem megértés, az ismerethiány aminek oka a két kultúra közötti hatalmas rés
a probléma abból adódik hogy én sem vagyok otthon a témában
 

 
1032. spirit2013. február 27. 18:19
 
 
Nem biztos ám, hogy a meditáció által "lelepleződne", lehet hogy tényleg megtalálta a helyét vallási tekintetben. Van egy csoport, az a baj hogy nem emlékszem kik, talán Mexikóban de még ez se tuti ahol a meditáció eleve benne van a keresztényi praxisban, de hát ha ő ódzkodik tőle, lehet hogy nem érdemes erőltetni. Meg amúgy is érdekesebb lehet az ódzkodásánál az hogy valójában miért ódzkodik.
 

 
1031. greenman2013. február 27. 16:53
 
 
A keresztény hitének biztosan nem tenne jót mert elképzelhető előbb utóbb kimeditálná magát a kereszténységből. Szerintem az ilyen embereket nem kell meggyőzni, ugyanis az egy lépés már a térítéstől. A vallási hiedelmek meg egy olyan téma, amiről elég kellemetlen vitázni tapasztalatom szerint, ezért én már messziről kerülöm.
 

Keresés e témakörben:

|< Legrégibbek  << Előző 100 < Előző tucat  Teljes lista 


Ecstasy tabletta adatbázis

Pszichonauták

DÁT2 Psy Help

RIASZTÁSOK

DAATH - A Magyar Pszichedelikus Közösség Honlapja

Alapítás éve: 2001 | Alapító: Minstrel | Dizájn: Dose | Kód: Minstrel
Rendszer: Cellux | Szerkesztő: Gén

 

A személyi adatok védelmének érdekében a DAATH óvatosságra int a Facebook-csoportoldalon saját névvel megosztott, mások számára is látható információiddal kapcsolatban!