DAATH2 - http://www.daath.hu/
A Magyar Pszichedelikus Közösség Honlapja

Siphersh:

MESZKALIN-KAKTUSZOK

Megjelenés

A peyote (Lophophora williamsii) egy 2-5 cm átmérőjű lapos, kerek kaktusz. Természetes élőhelyei Mexikóban és az USA délnyugati területein találhatóak. Pszichedelikus hatású növény. Fő hatóanyaga a meszkalin, amihez a feketepiacon világszerte hozzá lehet jutni.

A San Pedro (Trichocereus pachanoi) egy 7-8 cm átmérőjű, hosszú kaktusz. Szintén a meszkalin a fő hatóanyaga. Közeli rokona a Trichocereus peruvianus nevű kaktusz.

Számos további hallucinogén hatású kaktusz honos Amerikában, melyek egy részének fő hatóanyaga szintén a meszkalin.

A kaktuszok hatásukat szárított formában is megőrzik.

Fogyasztás

A tiszta meszkalint szájon át fogyasztják. A meszkalin tartalmú kaktuszokat frissen vagy szárítva megeszik, vagy főzetet készítenek belőlük.

A San Pedro szokásos dózisa 10-30 cm hosszú kaktusz-darab, a peyotból általában 6-10 darabot fogyasztanak el a kívánt hatás eléréséhez.

A meszkalin minimális érzékelhető dózisa kb. 150 mg. A maximális biztonságos dózis kb. 1000 mg.

Fontos!

Hatása alatt ne vezess autót!

Érzelmileg vagy pszichésen zavaros időszakokban nagyon alaposan gondold meg, hogy használj-e meszkalint, vagy más pszichedelikus szert, mert még komolyabb problémákat hozhatnak elő.

Azoknak, akiknek a családjában skizofrénia vagy korai megjelenésű mentális zavarok fordultak elő, különösen ajánlott az óvatosság a pszichedelikus szerekkel, mert felszínre hozhatják a lappangó pszichés és mentális zavarokat.

Hatások

Fogyasztásuk igen intenzív és sokrétű pszichedelikus élményt nyújthat.

Elfogyasztás után kb. 1 órával kezd hatni, és 6-12 óra hosszan tart. Néha előfordul, hogy a teljes visszatérés ezután még 10-12 órát is várat magára. A meszkalin-befolyásoltságra jellemző hányinger enyhíthető, ha az anyagot fél óra alatt fokozatosan fogyasztjuk el. A kezdeti fázisban kellemetlen fizikai hatások tapasztalhatók: légzési nehézségek, izommerevség, émelygés, hányinger.

A meszkalin tartalmú kaktuszok aktív hatóanyagai közül egyedül a meszkalinnak van pszichedelikus hatása; de ez nem jelenti azt, hogy a többi hatóanyag ne módosítaná az élmény természetét. A kaktusz trip általában jobban megérinti a fogyasztót fizikailag, mint a tiszta meszkalin.

Legjellemzőbb mentális élmények: nyugalom, az élettel való egység érzése, felfokozott figyelem, gyorsan változó gondolati folyamatok, csukott szemmel látható képek, nyitott szemmel látható képi változások.

Kultúra

A peyote kaktusz fogyasztása tradicionálisan az észak-amerikai és mexikói bennszülött vallások szerves része. Gyógyításra és spirituális szertartások során használják. Az USA-ban birtoklása kizárólag az Amerikai Bennszülött Egyház (Native American Church) tagjai számára engedélyezett.

Ajánlott olvasmány: Aldous Huxley: Az Érzékelés Kapui.

Magyarországon a meszkalin kábítószernek minősülő anyag, így birtoklását, fogyasztását, átadását, és előállítását a törvény bünteti. A különféle kaktuszok ellenben a legális kereskedelemben is széleskörűen hozzáférhetők.

Amennyiben a leírást vagy annak egyes részeit szeretnéd valamilyen formában felhasználni, kérjük, vedd fel velünk a kapcsolatot a enteogen(kukac)daath.hu címen.

Ezen írás szerkesztője arra kéri a kedves olvasót, hogy ha valamilyen észrevétele van az itt leírtakkal kapcsolatban, ha valamit kiegészítene vagy helyesbítene, írjon egy e-mail-t a siphersh(kukac)daath.hu címre. Köszönöm.

Az anyagleírás az Erowid ismertetői alapján készült.

Utolsó módosítás:
2003. június 11.

Az írást az alábbi címen találod:
http://www.daath.hu/showSubstance.php?id=10

© Copyright 2002, 2003 Daath.