DAATH2 - http://www.daath.hu/
A Magyar Pszichedelikus Közösség Honlapja

Siphersh:

KÉJGÁZ

„Én magam is végeztem megfigyeléseket... a dinitrogén-oxid-befolyásoltság állapotán, és észrevételeimről beszámoltam írásaimban. Egy következtetés volt, ami abban az időben belevésődött tudatomba, és igazságának benyomása azóta is megrendíthetetlen maradt számomra. Arról van szó, hogy normális ébrenléti tudatunk, az úgynevezett racionális tudatosság csak egy speciális fajtája a tudatosságnak, és csak egy vékony hártya választja el az őt körülvevő egészen eltérő tudatosságok potenciális alakzataitól.” (William James)

„Meg vagyok róla győződve, hogy a mennyország levegője csakis a gyönyörűség e varázslatos gáza lehet.” (Robert Southey)

Megjelenés

A kéjgáz (dinitrogén-oxid, N2O, nevetőgáz) színtelen, édeskés zamatú szintetikus gáz. Egy Joseph Priestley nevű angol tudós fedezte fel 1772-ben. A XVIII. század végétől kezdődően használják kikapcsolódás céljából, a XIX. század közepétől pedig közkedvelt fogorvosi érzéstelenítő. Ma is használják az egészségügyben enyhe érzéstelenítőként. Biztonságos szerként tartják számon.

Ezt a gázt tartalmazza a habpatron is, és ez az a bizonyos „nitró”, amivel a versenyautók teljesítményét növelik. A légkör dinitrogén-oxid tartalma sajnos hozzájárul az üvegház-hatáshoz; környezet-tudatos lelkiismeretünket nyugtassuk azzal, hogy a habpatron visszaváltható!

Fogyasztás

Palack

Az egészségügyben nagyobb palackokban tárolják a gázt, amihez szuszogómaszk is jár. A palackot kis, zárt térben soha ne nyissuk ki!

Szifon

Az élelmiszerüzletekben kapható habpatront belecsavarhatjuk egy szifonba, és onnan belenyomjuk a gázt egy zacskóba. A zacskót arcunk elé fogva, megfelelő mennyiségű levegőt melléadagolva lélegzünk. Nem ajánlatos egyedül csinálni, mert ha elveszted az eszméletedet, és a zacskó az arcodra tapad, könnyen megfulladhatsz.

Lufi

Létezik egy szerkentyű kimondottan a habpatron beolvasására. Egy fémdarab, amibe bele lehet nyomni a patront, rajta egy lufi, amibe belefúvódik a gáz, és egy nyílás, amin át magunkhoz vehetjük a vicces levegőt. Lufiból ki, lufiba vissza...

Fontos!

Oxigénre mindig szüksége van az agynak! Közben és mellé vegyünk egy kis szabvány-levegőt is! Soha ne állva csináld; az elesés rossz dolog. Soha ne rögzítsd a zacskót vagy a maszkot az arcodra; könnyen ottfelejtődhet. Terhes nők, valamint immunrendszeri betegségben szenvedők ne fogyasszák!

Soha ne vedd a szádba a patront; csúnyán odafagyhatsz. Ne a gáz nyomása által kerüljön a tüdődbe; ha kifeszíti a tüdőt, abból nagy gáz lehet...!

Érdemes betenni valami kellemes zenét...

Hatások

Azonnal hatni kezd, és pár percig tart. Túladagolás esetén (túl sokat, túl egymásután) hányinger, rosszullét, zavarodottság léphet fel.

Fizikai

Légzésszám nő. Agyi vérellátás és vérnyomás nő. Érzéstelenítő hatású. Van, aki utána órákig fejfájást és rossz közérzetet tapasztal.

Mentális

Eufória, álomszerű állapot, tájékozódási érzék elvesztése, pulzáló hang- és képi hallucinációk, lelkiállapottól és körülményektől függően lehetségesen mélyebb meglátások, és egyéb pszichedelikus hatások is megjelenhetnek.

Hosszú távú

A kéjgáz kivonja a szervezetből a B12 vitamint. Ha rendszeresen használod (gyakrabban, mint háromnaponta), ajánlatos valamilyen vitaminkészítménnyel pótolni a hiányt, főleg ha szigorú vegetáriánus étrenden vagy, ami általában kevesebb B12 bevitellel jár. A B12 vitamin hiánya rontja az idegvégződések működését, ami az ujjvégek zsibbadásához, és súlyosabb esetben a végtagok elérzéketlenedéséhez vezethet.

Azoknál, akik munkájuk során huzamosabban ki vannak téve kisebb-nagyobb dinitrogén-oxid belégzésének, az immunrendszer és a sejti DNS-szintézis gyengülését, valamint a nőknél a teherbe esés esélyének csökkenését figyelték meg.

Nincs okunk feltételezni, hogy a kéjgáz függőséget okozna, de vannak, akik napi rendszerességgel, és naponta több alkalommal fogyasztják. Innen ered a „hippi-crack” elnevezés, amivel a gázt néhányan illetik.

Kultúra

A kéjgáz filozófiájának talán legnagyobb gondolkodója William James (1842-1910), amerikai filozófus és pszichológus.

A pszichedelikus kultúrának ma elsősorban más pszichedelikumok hatása alatti „felturbózásként” része.

Magyarországon minden szempontból legális.

Híres nem-orvosi célból fogyasztók:
Thomas Wedgwood, 1771-1805, angol fizikus,
Samuel Taylor Coleridge, 1772-1834, angol költő,
Robert Southey, 1774-1843, angol költő,
Humphrey Davy, 1778-1829, angol vegyész,
Peter Mark Roget, 1779-1889, a „Roget's Thesaurus” szerzője,
Samuel Colt, 1814-1862, a 45-ös Colt revolver amerikai feltalálója,
William James, 1842-1910, amerikai filozófus,
Theodore Dreiser, 1871-1945, amerikai író és újságíró,
Winston Churchill, 1874-1965, angol politikus,
Peter Ouspensky, 1878-1947, Gurdjieff orosz követője,
Allen Ginsberg, 1926-1997, amerikai költő,
Gregori Corso, 1930-2001, amerikai költő,
Ken Kesey, 1935-2011, amerikai író.

Amennyiben a leírást vagy annak egyes részeit szeretnéd valamilyen formában felhasználni, kérjük, vedd fel velünk a kapcsolatot a enteogen(kukac)daath.hu címen.

Ezen írás szerkesztője arra kéri a kedves olvasót, hogy ha valamilyen észrevétele van az itt leírtakkal kapcsolatban, ha valamit kiegészítene vagy helyesbítene, írjon egy e-mail-t a siphersh(kukac)daath.hu címre. Köszönöm.

Az anyagleírás az Erowid ismertetői alapján készült.

Utolsó módosítás:
2003. június 11.

Az írást az alábbi címen találod:
http://www.daath.hu/showSubstance.php?id=2

© Copyright 2002, 2003 Daath.