DAATH

A háborúk soha nem ártottak senkinek, leszámítva azokat, akik meghaltak bennük.

Salvador Dalí

 
KöszöntőGyarapodásAnyagokKönyvtárFórumKeresésKapcsolatok


Kategória:

Ismertető


Kiadó:

Daath


Kiadás éve:

2007 /



Beküldő:

Én+te+ö=gén


Szerkesztő:

Én+te+ö=gén



Nyomtatható változat


Felkerülés ideje:

2007. június 3.


Utolsó módosítás:

2012. június 4.



Érdeklődés:

47459 letöltés
84 szavazat


Súlyozott pontszám:

4.71 pont


Szavazatok aránya:

87% kiváló
7% jó
2% átlagos
0% rossz
4% borzasztó



Értékelés:

kiváló

átlagos
rossz
borzasztó




Felmérés: ELTE kannabiszhasználat önkontrollja
Felmérés: MOKE országos orvosi kannabisz felmérés
Felmérés: Global Drug Survey 2021
Tiltás: (jan. 1.) szigorúbb ÚPA büntetési tételek
Tiltás: (szept. 24.) 207 anyag lett C-listás
Könyv: Ayahuasca – A Lélek Indája


Én+te+ö=gén:

Ártalomcsökkentés címszavakban

V1.0

Bár a pszichoaktív szerek használata a gyakorlatban nagyrészt problémamentes, de elméletileg sokféle kockázattal járhat. Ezek a kockázatok egyrészt a szerek jellemzőiből és a drogfogyasztás módjaiból, másrészt a társas és társadalmi környezetből is adódhatnak. A drogfogyasztók többségének nem célja szándékosan rosszul éreznie magát vagy problémákat okozni a droghasználattal magának és másoknak. A problémás droghasználat gyakran csupán tudatlanságból és a tájékozottság hiányából fakad. A tájékoztatásnak megelőző és ártalomcsökkentő szerepe is van: a "kockázatokról és mellékhatásokról" adott pontos tájékoztatás hatására egyesek elállhatnak a droghasználattól, ha az számukra felvállalhatatlanul nagy kockázatúnak tűnik. Az ártalomcsökkentés alapgondolata pedig: tájékoztatni a drogfogyasztás mellett döntő egyéneket a lehetséges veszélyekről és azok kiküszöbölési lehetőségeiről. Fontos észben tartani, hogy az ártalomcsökkentés sem teszi biztonságossá a drogfogyasztást, hanem csak esetleg kevésbé veszélyessé!

Ez az írás címszavakba foglalva ismertet néhány, a pszichedelikus jellegű szerek használata során megvalósítható ártalomcsökkentési tanácsot. A címszavak egyúttal a drogfogyasztás és az ahhoz kapcsolódó jelenségek menetét körülbelül időrendi sorrendben mutatják be (az ismeretszerzéstől a kipróbáláson át az utóhatásokig), tehát az írás folyamatként is olvasható.

A címszavak ABC-sorrendben: Adagolás    Adatbiztonság    Alkohol-kombó    Antibiotikum-kombó    Anyagtisztaság    Bad trip    Balesetveszély    Bejuttatás    Beszerzés    Büntetőjog    Célzat    Csempészet    Darabolás    Depresszió    Drogkereskedelem    Drogtesztek    Élményfeldolgozás    Eltarthatóság    Elterelés    Flashback    Folyadékpótlás    Gazdaságosság    Hatóanyagtesztelés    Illegalitás    Kimérés    Kísérő    Kriminalitás    Lejövetel    Májenzimhiány    MAOI-kombó    Megszakítás    Megszokás    Mennyiségek    Módosult gondolkodás    Nem-pszichedelikus drogok    Önismeret    Pszichedelikus drogok    Pszichoszociális ártalmak    Regenerálódás    SSRI-kombó    Stimuláns-kombó    Személyi jogok    Szet    Szetting    Tájékozottság    Tájékoztatás    Tárolás    Titoktartás    Tolerancia    Tripnapló    Túlhevülés


Pszichedelikus drogok

A Daath az enteogén lelkület és a felhasználói tapasztalatok alapján a következő drogokat tekinti pszichedelikus jellegűeknek:
  - ibogain (Tabernanthe iboga)
  - kéjgáz (N2O)
  - ketamin
  - látnokzsálya (Salvia divinorum)
  - légyölő galóca és párducgalóca (Amanita muscaria, Amanita pantherina)
  - LSA: hajnalka (Ipomoea violacea), hawaii törpe farózsa (Argyreia nervosa)
  - LSD (lizergsav-dietilamid)
  - MDMA (Ecstasy)
  - meszkalin-kaktuszok (peyote, San Pedro)
  - N,N-DMT (Ayahuasca, yage)
  - pszichedelikus amfetaminok: DOB, DOI, DOM (STP)
  - pszichedelikus fenetilaminok: 2C-D, 2C-E, 2C-I
  - pszichedelikus triptaminok: 5-MeO-AMT, 5-MeO-DiPT, 5-MeO-DMT
  - pszilocibin-gombák (Psilocybe cubensis, Psilocybe semilanceata)
  - THC: kender (Cannabis sativa v. indica), marihuana, hasis

Nem-pszichedelikus drogok

A Daath az enteogén lelkület és a felhasználói tapasztalatok alapján NEM tekinti pszichedelikus jellegűeknek a következő drogokat:
  - Stimulánsok: speed, amfetamin, metamfetamin, kokain
Kétes anyagtisztaság, gyorsító fizikai hatás, hozzászokás veszélye, pszichotikus tünetek, orrnyálkahártya rongálása
  - Depresszánsok: természetes és szintetikus ópiátok, heroin, máktea
Hozzászokás és intravénás használat veszélyei
  - Deliriáns növények: maszlag, beléndek, nadragulya, angyaltrombita
Régen sámáni célú, de öntudatlanságot és mérgezési tüneteket okozó növények
  - Inhalánsok: butángáz, öngyújtótöltő, benzin, aerosolok, szipuk
Agy-, máj- és tüdőkárosítás veszélye
  - Fűszerek: szerecsendió
Többnapos másnaposság, fejfájás és látászavarok, inkább mérgezés mint trip
  - Vegyszerek: liquid ecstasy, GHB, gamma, GBL
Könnyű túladagolhatóság és kómát, halált okozó alkoholkombináció
  - Vegyszerek: rush, poppers, amil-nitrit
Keringési rendszert hirtelen megerőltető belélegzett izomrelaxánsok
  - Altatók, nyugtatók, szorongásoldók, antipszichotikumok
Tudatszűkítő és belassító hatás, hozzászokás veszélye
  - Legális szerek: dohány, nikotin
Függőség, tüdőrák kockázata, összhalálozások 20%-a
  - Legális szerek: alkohol
Függőség, máj- és agykárosodás, szociális problémák, összhalálozások 10%-a

Tájékozottság

Szerezz ismeretet a drogokról! Olvasd el előre az összes fellelhető információt: anyagismertetőket, élménybeszámolókat, fórumhozzászólásokat. Ne higyj semmilyen információt biztosnak, még ha sokszor olvasod is különböző forrásokból. Keress lehetőleg első kézből származó információkat. Nyugodtan kérdezz a tapasztaltabbaktól (mindenki volt kezdő és sokan szívesen segítenek), de lehetőleg előbb olvasd el a témában, amit csak tudsz. Mielőtt kipróbálnál akármilyen szert, lehetőleg vegyél részt ismerőseid tripjein drog nélkül, hogy a gyakorlatban is megfigyelhesd a jelenséget.

Önismeret

Ismerd meg önmagadat! Legyen pontos képed a biológiai állapotodról (éhség, fáradtság, alvásszükséglet) és a pszichológiai állapotodról (éberségi szint, érzelmek, észlelés, gondolatok). Légy tisztában a hosszú távú céljaiddal, örömeiddel, problémáiddal egyaránt. Tudd, hogy meddig mehetsz el, és mi az, ami már sok lesz (még mielőtt sok lenne). Gyakorold az új, teljesen váratlan helyzetekben is higgadt viselkedést és problémamegoldást, mert ezekre szükséged lesz. Tanulj meg sodródni az árral, a történéseket irányítás helyett csak megfigyelni.

Szet

Fontos pszichológiai tényező a hozzáállás. Tripelni csak jó fizikai és pszichés állapotban, alapvetően pozitív hangulatban érdemes, kivéve ha a trip kifejezett célja maga a gyógyulás és/vagy hangulatjavítás. Az adott szerhasználati (szub)kultúra nagyban meghatározza a triphez való viszonyulásokat és elvárásokat. Amennyiben kételyeid vannak a trip időzítésével kapcsolatban, nyugodtan halaszd el az alkalmat. Érdemes lehet megvárni egy későbbi, nyugodtabb élethelyzetet, amikor jobb körülmények között tudod kipróbálni ezeket az élményeket.

Szetting

A környezet egy meghatározott keretet biztosít, illetve határoz meg a trip számára. A biztonság érzése különösen fontos: válassz olyan helyszíneket és embereket magad köré, amiket/akiket biztonságosnak találsz (vagy legalább semlegesnek). A pszichedelikus tripek ingerözönt árasztanak rád. Mivel ez időnként túl sok is lehet, ezért érdemes olyan szettinget keresni, ahol lehetőség van viszonylag könnyen átváltani egy kevesebb emberes és csendesebb szettingre. Ezért nem javasolt pld. a zárt, beltéri technopartykat elsőtripeléshez. Sokak szerint néhány anyag, pld. a pszilocibin gombák, nagy élményt okoznak a természet lágy ölén fogyasztva.

Kísérő

Az első utazásoknál nyugtatóan hat egy tapasztaltabb kísérő (guide/sitter) jelenléte, aki nem fogyaszt drogot mások utazása/utaztatása alatt. A kísérő lehet aktív programszervező is, aki váltogatja az utazóknak szánt ingereket (zene, vizuálok, tevékenységek, triptoyok, étel-ital), vagy passzív szemlélő, aki a társalgás és általános figyelés mellett csak a bonyolultabb helyzetek megoldására van jelen (pld. műszaki berendezések üzemeltetése, váratlan látogatókkal kommunikálás, konyhai segítség stb.).

Célzat

Az egyik legfontosabb kérdés, hogy mi a konkrét célod a trippel? Ezt fogalmazd meg magadnak előre, pld.: "életvezetési tanácsokra van szükségem", "le akarok szállni a tudatalattimba", "szórakozni akarok jó zenére jó emberekkel", "egy bizonyos témán szeretnék gondolkozni", stb. Az előre megfogalmazott cél szinte magától dolgozni kezd a tudatalattidban és mélyebben belevisz a kívánt jellegű tripbe (egyúttal persze rengeteg másfajta dolog is jöhet a trip során). A trip után szakíts időt, legalább 1 napot, a céloddal kapcsolatos élmények feldolgozására, így a trip hasznos segédeszközzé válik.

Beszerzés

Az ismeretlen emberektől történő alkalmi vásárlás erősen ellenjavallt. Az ilyen típusú üzlet a lehúzás melegágya, ahol főleg a kezdőket szabadítják meg pénzüktől, legtöbbször hatástalan anyagokért cserébe. A beszerzést legalább egy megbízható ismerős által javasolt forrástól érdemes lefolytatni. Minél tájékozottabb vagy, annál kevésbé tudnak átverni a beszerzéskor. A legbiztosabb, hogy alapból csak olyan anyagokat veszel, amelyeknél az ugyanabból a szériájából származót már valamelyik megbízható ismerősöd betesztelte és jónak találta. Megesik, hogy először a gyengébb minőségű anyagot próbálják rád sózni. Itt se higyj 100 %-ban senkinek! Merj nyugodtan nemet mondani minden kétes dologra és nézz új forrás után - a szabad piac elvei a drogkínálatnál is működnek. Nézz utána a beszerzendő szer külső jellemzőinek. Pld. az LSD-blotter szabványmérete 6.35 x 6.35 milliméter, az ettől eltérőek gyanúsak lehetnek. A "különlegességek" a leginkább kiszámíthatatlanok, pld. a nem kerek formájú ecstasy tabletták (szív alakú, ötszög, nyolcszög, teknős stb.) általában nem MDMA-szerű hatóanyagot tartalmaznak.

Anyagtisztaság

Vegyületek és mennyiségek pontos kimutatása csupán laboratóriumban lehetséges, különböző kromatográfok (GC, LC) és/vagy tömegspektrométer (MS) segítségével. Ilyen felszerelés kevés helyen van az országban, és általában azok sem foglalkoznak drogok bemérésével. Viszonyulj kétkedéssel, ha valaki (főleg egy eladó) túl pontos összetétel-információt szolgáltat. Az Ecstasy tabletták esetében hasznosíthatók a laborteszteken illetve beszámolókon alapuló Ecstasy tabletta adatbázisok:
     
http://daath.hu/eki.php
     http://www.pillreports.com/
     http://www.ecstasydata.org/
     http://ecstasy.org/testing/db/ (régi)
     http://checkyourdrugs.com/data/_static/drugchecking/content.html (német)
     http://www.eve-rave.ch/content/view/56/66/ (német)

Hatóanyagtesztelés

Ecstasy-tabletták esetében hozzávetőlegesen használható teszt pld. a különböző kémiai reagensek elszíneződésén alapuló "EZ-Test". Leggyakoribb változata a kénsavat és formaldehidet tartalmazó színtelen Marquis-reagens, amiből a tablettáról lekapart, porszem méretű darabkára kell 1 cseppet cseppenteni. A Marquis-reagens az MDxx (tehát MDMA, MDA, MDE stb.) hatóanyagokat lilás-feketés árnyalattal, míg az amfetaminokat narancssárgás árnyalattal jelzi néhány másodpercen belül. Fontos megérteni, hogy a teszt nem tud kimutatni sem hatóanyagtartalmat, sem kombinációkat, a reagens pedig más vegyületekre is reagálhat hasonló elszíneződéssel! Az ekiteszt tehát valójában "nem-eki teszt": a feketés-lilás szín nem jelent egyértelműen MDMA-t, viszont ha a teszt NEM színeződik el feketés-lilásra, akkor NEM tartalmaz MDMA-t vagy azzal rokon vegyületeket.

Tárolás

A szertévesztés és túladagolás elkerülése végett jelöld meg csak általad érthető módon (pld. számodra egyértelmű rövidítéssel) a por, folyadék vagy jelöletlen tabletta kiszerelésben tárolt szerek fajtáit és a pontos mennyiséget. Soha ne tárolj mások által látható és/vagy könnyen hozzáférhető helyen semmilyen pszichoaktív szert. Ne hagyj elől drogot; csak közvetlenül a használat előtt vedd elő, és közvetlenül a használat után tedd is vissza a tárolóhelyre.

Eltarthatóság

Az eltarthatóságra vonatkozóan nincsen pontos módszer, amivel ki lehetne számolni egy anyag "szavatossági idejét". Az általános szabály: minél hűvösebb, sötétebb, szárazabb és légmentesebb helyen tárolsz egy vegyületet, annál tovább áll el. Tehát: hűtőszekrény, mélyhűtő, alufólia, frissentartó fólia, újrazárható tasak, filmesdoboz, szilika gél, vákuum, védőgáz (pld. N2O), stb. segítenek.

Kimérés

A leggyakrabban használt digitális zsebmérlegek minimális méréshatára 0.1 g = 100 mg. Por alakú szernél ekkora vagy ennél kisebb mennyiségek kimérése szemmértékkel megbízhatatlan. Ilyenkor a folyadékkimérési technika alkalmazható: a port a fellelhető legtöményebb alkoholban (45% - 96%) vagy langyos desztillált/ioncserélt vízben oldjuk. (Nem minden szer oldható vízben; nézz utána a szered tulajdonságainak!) A könnyebb megjegyezhetőség kedvéért érdemes pld. 500 mg port 500 ml vízben oldani, így 1:1 aránynál nem kell külön számolgatni. A folyadék kimérése sokkal könnyebb pld. milliliter-beosztással ellátott fecskendővel, vagy folyadék állagú gyógykészítmények (pld. köhögéscsillapító, szájfertőtlenítő) bejelölt adagolókupakjával, vagy átlátszó 30 ml térfogatú filmesdobozzal.

Darabolás

A pszichoaktív szerek iránti érzékenység személyenként változik, így a felezés/negyedelés ajánlott az egységes kiszerelésű (tabletta, bélyeg) szerek esetében. A tabletta felezéséhez gyógyszertárakban kapható tablettafelező, vagy ampullák felnyitásához használatos minifűrész. A négyzet alakú LSD-bélyeg felezése egyenes ollóval, átlós irányban, az ellentétes sarkok között vágva a legpontosabb.

Adagolás

Az adagolásnál vedd figyelembe legalább a kívánt intenzitású (küszöb, gyenge, átlagos, erős) triphez szükséges hatóanyagmennyiséget, az adott szériát már esetleg kipróbálók adagolási ajánlásait és a testtömegedet. Kipróbálatlan de egységes kiszerelésű (pld. 1 tabletta, 1 bélyeg) anyagoknál biztonságosabb féllel/eggyel kezdeni. Ismerd az anyagod felfutási idejét és tudd a bevétel pontos időpontját! Hiába nem akar beütni a szokásos felfutási időn belül, NE vegyél be többet belőle! Ha az átlagos felfutási idő kétszerese múlva sem érzed a kívánt hatást, akkor valószínűleg felesleges tovább enni, mert vagy gyenge az anyag, vagy nagy a toleranciád.

Bejuttatás

Az aktív hatóanyagok különböző bejuttatási útvonalakon keresztül különböző idő alatt és intenzitással kerülnek a szervezetbe: Szájon át történő (orális) fogyasztásnál a gyomorból és/vagy a belekből szívódnak fel a hatóanyagok. A felfutási idő lassabb, átlagosan 30-60 perc, de a hatás egyenletesebb. A por alakú szereket narancslébe vagy gyümölcsjoghurtba keverve kiküszöbölhető a keserű íz. A pszilocibin gombát már az ősi mexikóiak is csokoládéval rágva fogyasztották. A porokat szokták még "ejtőernyős" megoldással is bejuttatni, vagyis kis WC-papír-, cigarettapapír-, vagy zsebkendődarabkába csomagolva egészben lenyelni, majd vizet inni rá. Nyelv alatt tartott (szublingvális) bejuttatásnál a száj nyálkahártyáján keresztül a felfutási idő néhány perc. Orrba szippantott (intranazális) útvonal esetében a felfutási idő néhány másodperc. Ez a használat ellenjavallt, mivel a csípős, maró hatású vegyületek károsítják az orrnyálkahártyát, valamint több perces kellemetlen könnyezést, tüsszögést és orrfolyást okozhatnak. Nem jellemző a pszichedelikus szerekre. Bőr alá (szubkután), izomba (intramuszkuláris) és vénába (intravénás) injekciózott hatóanyagok szinte azonnal hatnak. Ezek a bejuttatási útvonalak fertőzésveszélyesek lehetnek, és önsebesítő jellegük miatt sem is jellemzőek a pszichedelikus szerekre.

MAOI-kombó

A pszichedelikus szerek jelentős része növeli az agyi szerotonin- és/vagy dopaminszintet. Ez a két agyi ingerületátvivőanyag (neurotranszmitter) kémiailag ún. monoaminok, melyeket a monoamin-oxidáz enzimek (MAO) bontanak le. Egyes pszichoaktív anyagok, pld. antidepresszánsként felírt szerek, a magasabb neurotranszmitterszint fenntartása érdekében meggátolják a MAO enzimek lebontó hatását, (tehát monoamin-oxidáz inhibitorok, MAOI). Ilyenkor a szervezetbe kerülő monoaminok nem tudnak megfelelő módon lebomlani és felhalmozódnak, ami magas vérnyomáshoz, ájuláshoz, kómához és halálhoz vezethet. MAO gátló hatásúak pld. az alábbi hatóanyagú gyógyszerek: iproclozide iproniazid isocarboxazid moclobemide nialamide phenelzine selegiline toloxatone tranylcypromine. Ha gyógyszerkészítményeket szedsz, mindenképpen ellenőrizd, hogy nem MAOI hatásúak-e? Amennyiben pszichés panaszok miatt hosszú távú gyógyszeres kezelés alatt állsz, akkor gondold végig még egyszer, hogy feltétlenül szüksége van-e a szervezetednek még több pszichoaktív szer bejuttatására?

SSRI-kombó

Az idegvégződések közötti résben (szinapszis) történő ingerületátvitel után az idegvégződések visszaveszik és újra felhasználják az átvivő anyagok egy részét. Néhány hangulatjavító gyógyszer a szerotonin visszavételének gátlásával törekszik a szerotoninszint növelésére. Az ilyen hatású, ún. SSRI szerek (selective serotonin reuptake inhibitor) csökkenthetik vagy növelhetik bizonyos pszichedelikus drogok hatását. A szerotoninszint túlzott növekedése ún. szerotonin-szindrómához vezethet, melynek tünetei a fejfájás, szédülés, hányás, magas testhőmérséklet, izzadás, magas vérnyomás, magas pulzus, hasmenés, izomrángás, reszketés, zavartság. A szerotonin-szindróma súlyos esetben kómához vagy halálhoz vezethet! Az SSRI szereket MAO-gátló szerekkel együtt fogyasztani is életveszélyes lehet!

Stimuláns-kombó

A stimuláns hatású szerek gyorsítják az anyagcserét és megemelhetik a hatóanyagszintet, valamint különösen megterhelik a keringési rendszert. Több stimuláns együttes használata aránytalanul megnövelheti a káros mellékhatásokat. Ne fogyassz egyszerre többféle stimulánst - beleértve a legális koffeint (kólák, kávé, fekete és zöld teák), taurint (energiaitalok) és nikotint (dohány) is - ha Ecstasy tablettákat, MDMA-t, amfetamint, metamfetamint, kokaint, efedrint vagy egyéb "pörgetős" szereket fogyasztottál!

Alkohol-kombó

Az alkohol egy minimális, fellazító és megnyitó hatású adagolást túllépve nagyobb adagokban a figyelmet, gondolkodást és mozgáskoordinációt csökkentő depresszánsként hat a központi idegrendszerre. Pszichedelikus szerekkel együttfogyasztva csökkenti a befelé figyelés lehetőségét és inkább összezavarja az utazást, mintsem a többletenergiával azt a kívánt irányba segítené. Az egyénileg optimális adagolás megtalálása - mint az egyéb szereknél is - az alkohol esetében is hasznos lehet.

Antibiotikum-kombó

Antibiotikumok és pszichedelikumok együttszedése nem a közvetlen kölcsönhatásuk miatt ellenjavallt, hanem egyéb okokból. Az antibiotikumokat kúraszerűen, néhány órás időközönként kell beszedni; többórás tripeknél (pl. LSD: 8-12 óra) esetleg elfelejthetődhet vagy kevésbé fontosnak tűnhet a beszedés. Bizonyos pszichedelikumok (pl. LSA, ayahuasca, meszkalinkaktuszok, pszilocibingombák) és/vagy pszichés feszültségek hányingert okozhatnak az erre érzékenyeknél, ami által kiürülhet a gyomorból a korábban bevett antibiotikum. Emellett ha nem vagy teljesen egészséges fizikailag, akkor kevesebb energiával tudsz a trip-élményre figyelni, mert a szervezeted a gyógyulásra összpontosít. A tripek alatt és után nehéz lehet a megfelelő gyógyulási körülmények biztosítása is (pl. helyes étkezés, egyenletes hőmérséklet, stresszmentes környezet, elegendő alvás).

Májenzimhiány

A pszichedelikus szerek egy részének lebontása a májban a CYP450 2D6 enzim segítségével történik. A népesség néhány százalékából hiányzik ez az enzim, így bizonyos drogok nem a szokásos módon és gyorsasággal hatnak, illetve ürülnek ki a szervezetből. Ez egy ritka, de lehetséges eset, viszont akinek ilyen enzimhiánya van, az valószínűleg már a pszichedelikumhasználata előtt tudomást szerzett erről.

Tolerancia

A tolerancia az a jelenség, amikor ugyanakkora mennyiségű anyag a korábbinál kisebb hatást eredményez, illetve amikor ugyanakkora hatás eléréséhez a korábbinál nagyobb mennyiségű anyagra van szükség. A hozzászokás neurofarmakológiai okai a receptorok önszabályozására vezethető vissza, a gyakori ismétlés hatására kiüresedő élményt, a "varázsvesztést" pedig pszichés toleranciának lehet nevezni. A tolerancia típusai:
- Tolerancia: A leggyakoribb pszichedelikumok (LSD, pszilocibin, MDMA) átlagos fogyasztású eseteiben a tolerancia kb. 1 hét. Ennél sűrűbb fogyasztásnál csökken az élmény és anyagmennyiség aránya.
- Fordított tolerancia: Egyes esetekben a felhasználó ügyesen "rátanulhat" a szerre és kisebb mennyiségekből nagyobb pszichedelikus hatást tud kihozni.
- Kereszttolerancia: Egy anyag okozhat toleranciát egy másik, hasonló kémiai családba tartozó anyag tekintetében. Pld. a pszilocibin gomba és az LSD (mindketten triptaminszármazékok), vagy az MDMA és a speed (mindketten amfetaminszármazékok).
- Fordított kereszttolerancia: Az előző kettő kombinációja, pld. kis adag pszilocibingomba "előhoz" valamennyit a toleranciaidőn belüli korábbi LSD-trip hatásából is.
A tolerancia mindenképp egy erős figyelmeztető jel a túlfogyasztásra. Ilyenkor tarts nagyobb időbeli "követési távolságot" két trip között, illetve változtass szetet/szettinget/célzatot.

Túlhevülés

A legtöbb ismert ecstasy-halálesetet a túlhevülés okozta. Ez tehát nem a szer tulajdonságaiból, hanem a szerhasználati körülményekből ered: a zsúfolt, forró, fülledt, párás, rosszul szellőző táncos party-helyszínek okozzák a bajt. Ajánlott a tánc közben óránkénti néhány perces pihenés, lehetőleg hűvösebb helyen és a kiizzadt folyadékot pótolva. A magasabb környezeti- és testhőmérséklet felgyorsíthatja a szerek hatásaként történő káros biokémiai folyamatokat is.

Folyadékpótlás

A táncolásnál kiizzadt folyadék pótlása kiemelten fontos. Az ajánlott adag: óránként fél liter alkoholmentes és szénsavmentes folyadék (a víz teljesen jó). A folyadékkal együtt a sót is pótolni kell, tehát egyél némi kekszet, ropit, stb. is. A túlzott folyadékivás (több liter) viszont kimossa a szervezetből a sókat és életveszélyes lehet! Figyelj az ismerőseid folyadékfogyasztására is, főleg azokéra, akik nincsenek igazán képben a saját állapotuk felméréséhez!

Balesetveszély

A pszichoaktív szerek hatása alatt alapvetően megváltozhat a saját test észlelése és irányíthatósága, valamint a figyelem összpontosítása, így a saját pillanatnyi képességek pontos felmérése tévessé válhat. Ilyen állapotban erősen ellenjavallt a gépjárművezetés, mechanikus és elektromos gépek üzemeltetése, valamint mindenféle, a leesés és elesés veszélyével járó és/vagy pontos mozgáskoordinációt igénylő feladat elvégzése. A legjobb tehát mindenféle nehéz, éles, szúró, vágó, ütő, forgó, maró, törékeny, forró, mozgó stb. tárgy és berendezés kerülése. Gyorsan ható szerek, pld. gázok (N2O) és orrba szippantott anyagok fogyasztásakor javasolt az ülő vagy fekvő testhelyzet, mivel az állva használat megszédüléshez és eleséshez vezethet. Ha lehet, kerüld a közlekedést (gyalogosként is), vagy legyél legalább kétszer óvatosabb, mint általában! Nézz körül, figyelj másokra, ne kockáztass, maradj a társaiddal, kövesd a guide-ot ha van.

Módosult gondolkodás

A pszichedelikus szerek befolyásolják az észlelést, a logikát, a helyzetfelmérést, a fontossági sorrendeket, a döntési képességeket stb. Ezek lehetséges következményei viszont a trip utáni hétköznapi tudatállapotra fognak kihatni. Trip alatt inkább ne csinálj semmiféle hosszútávra kiható vagy visszafordíthatatlan dolgot. Csak gyűjtsd össze a jónak tűnő ötleteket és gondold végig azokat másnap is. Ha még mindig jónak tűnnek, akkor elkezdheted megvalósítani; ilyenkor örülhetsz az eredményes tripednek.

Bad trip

A rosszul sikerült tripek sokkal ritkábbak, mint amennyit beszélnek róluk. Legfőbb okai a felkészületlenség (pld. tripcélzat hiánya), gyenge fizikai állapot (pld. a túlzásba vitt adagolás vagy szerkombinációk miatt), ingerözön (pld. túl sok ember, zajos környezet), rossz időzítés (pld. sok aktuális, feldolgozatlan probléma). Kezdőknél az egyik leggyakoribb para a "rajta fogok maradni a tripen", amit valószínűleg az időérzék megváltozása okoz. A rossz utazások kezelésére lásd a Daath fórum LSD-témakörének fejlécében található ismertetőket.

Megszakítás

A testedbe bekerült hatóanyagok természetes kémiai reakciók útján bomlanak le. Ezeket a reakciókat gyakorlatilag végig kell várni, vagyis csupán idő kérdése, amíg ismét visszaáll a bevitel előtti állapot. Tévedésből adódó szerfogyasztás, túladagolás és/vagy rossz tripeket farmakológiai és pszichológia módszerekkel is lehet megszakítani, illetve az intenzitásukat és időtartamukat csökkenteni próbálni. Szájon át fogyasztott szerek esetében a fogyasztás utáni kb. fél-egy órán belüli aktívszén fogyasztása megköti a gyomorban még lebomlatlan hatóanyagokat. Nyugtatók is lehozhatják a tripet, de ezek helyett ajánlatosabb először nyugodt beszélgetéssel, nyugtató hatású teával, az ingerek csökkentésével és a környezet változtatásával ráhatni (lásd a rossz utazások kezeléséről szóló útmutatót). A trip el tud mélyülni, ha az utazó pont azt akarja. Ennek az ellenkezője is működik: akaraterővel, önmeggyőzéssel ("már nem is olyan erős a hatása"), hétköznapi dolgokra összpontosítással lehet a trip erejét és időtartamát valamelyest önként csökkenteni is.

Lejövetel

A trip ívének természetes és elengedhetetlen szakasza a lejövetel, ami legjobb esetben egy nyugodt, kellemes, vizionálós jellegű néhány órát jelenthet. Ilyenkor még érezhető a pszichedelikus tudatállapot, de már kevésbé intenzíven. Ebben az állapotban már könnyebb a másokra figyelés és a kommunikáció is, amit érdemes is kihasználni. Lassan megjön az étvágy is, vagyis könnyű ételekkel ismét el lehet kezdeni a biorobot táplálását. A lejövetel egy újjászületési szakasz, ahol elengedésre kerül a trip. Itt már nem kell erőltetni a hosszabbítást, sem sajnálni az elmúlást, hanem örülni lehet a jól sikerült tripnek és felkészülni a pozitív élmények által feljavított minőségű, trip utáni hétköznapi életre. A kielégítő trip ismérve, hogy utána jó ideig nem merül fel az újabb trip szükségességének a gondolata.

Regenerálódás

Néhányan nyomott hangulatról számolnak be a trip - főleg ecstasy - utáni napokban. Ez adódhat pld. a drogfogyasztás körülményeiből: egész éjszakás party, hosszú ébrenlét, kevés táplálék, sok folyadék, sok testmozgás, táncolás, kimelegedés, izzadás, sok ember, hangos zene, fények és vizuálok, sok új inger. (Vö.: reggel/délelőtt elkezdett, fizikailag/pszichológiailag nem igénybe vevő, délutánra/estére befejezett trip könnyebben feldolgozható.) Egy kiadós alvás utáni chilles, pihenős másnap rendes táplálkozással, vitaminokkal, gyógyteával, nyugodt zenével, könnyű tevékenységekkel, minimális de kellemes társaságban segít visszaállítani a szokásos életfunkciókat. Fogyassz zöldséget, gyümölcsöt és B-komplex vagy multivitamint. A pszichedelikus szerek hatására átmenetileg lecsökkenhet a szerotonin- és a dopaminszinted, amely szintén levertséget okozhat. A szerotoninszint növelésére fogyaszthatsz triptofán tartalmú ételeket (hal, tejtermékek, szója, bab-borsó, mogyoró, barnarizs, banán, csoki, zabpehely, szárnyasok) és orbáncfű teát (SRI). Piros, véreres szemekre szemcseppeket használhatsz.

Depresszió

A trip utáni depresszió pszichés okai között lehetnek a saját droghasználatoddal kapcsolatos belső ellentmondások is. Pld. félsz/tartasz a drogoktól, bizonytalan vagy a saját függőségeiddel kapcsolatban, bánt/foglalkoztat a droghasználatod eltitkolása bizonyos emberek elől, vagy nagy kontrolligényed van magaddal szemben. Ha egyáltalán felmerül benned a "jaj miért is csináltam/csinálom ezt" gondolata, akkor érdemes inkább szüneteltetni a droghasználatot. Hasznos lehet, ha a trip utáni napokban is felidézed és átérzed az élmény csúcspillanatait és örülsz nekik visszamenőleg. Fontos, hogy ezt ne a "sivár és unalmas" hétköznapokból való elvágyakozásként éld meg az előző vagy a következő tripélmény iránt, hanem egy maradandó és kellemes emlékként.

Élményfeldolgozás

A pszichedelikus élmény feldolgozása időt vesz igénybe. A hagyományos pszichedelikus kultúra szerint csupán évente néhány trip - vagyis a ritkábban mint havonta történő utazgatás - tágítja optimálisan a tudatot. A trip sok tudatalatti dolgot felszínre hozhat, mélyebben elrejtetteket pedig feljebb - pont ez lehet az önmegismerés egyik módja, így a trip egyik célja. A trip tovább dolgozik tudat alatt és próbálja megoldani a mélyebb problémáidat benned. Ha erre nem hagysz elegendő időt, illetve amennyiben nem vagy őszinte magadhoz és szándékosan nem foglalkozol a trip által megmutatott problémáiddal, akkor ez is megjelenhet depresszióként.

Tripnapló

A szerhasználati szokásaid pontos követése végett vezess tripnaplót. Jegyezd fel legalább azt, hogy mikor, mit és milyen mennyiségben használtál. Ezen kívül egyéb bejegyzéseket is írhatsz (vagy rajzolhatsz) a tripnaplódba az utazásod előtt, közben és után felmerülő gondolatokról, képekről, kérdésekről és válaszokról. A használt szerek neveit ajánlatos rövidíteni vagy csak általad ismert kódszavakkal jelölni, így akkor sem lesz gond, ha esetleg illetéktelen kezekbe kerülne a tripnaplód.

Flashback

A flashback előfordulása is ritkább a vele való ijesztgetésekhez képest. Ráadásul a flashbacknek nevezett jelenség annyira természetes, hogy szinte már az lenne a furcsa, ha nem létezne. Az élet fontos eseményei elraktározódnak a memóriában, és a tripek nagyon gyakran fontos élményeket okoznak. Akármilyen környezeti inger elindíthat egy asszociációs folyamatot, amelynek során beugorhat egy gondolat vagy érzés, ami a trip során lett elraktározva. Például van valamilyen megszokott kis részlet (mondjuk egy abroszminta), amit észleltél korábban is, de nem igazán figyeltél fel rá. A trip alatt viszont pont rábámultál és közben mindenféle elszállt dolog jutott eszedbe (vagyis tudatosult). Mivel a memóriád folyamatosan de nem mindig tudatosan működik, a trip után erről a mintáról ismét előbukkanhatnak a korábbi gondolatok, illetve a trip-érzés, és ebbe beletekeredhetsz pár pillanatra, ha éppen nincs más ami elvonná a figyelmedet. A flashbacket tehát a tripélményfeldolgozás tudat alatt történő folyamatának is lehet tekinteni. Tapasztalatok szerint a flashbackek általában bad tripek után fordulnak elő, mivel a negatív élmények súlyozottabb fontossággal raktározódnak el a memóriában.

Megszokás

A tolerancia kapcsán már említésre került a "varázsvesztés", vagyis az élmény gyengülése. Amennyiben ez nem a neurofarmakológiai toleranciaidőn belüli szerhasználati gyakoriság esetén lép fel, akkor valószínűleg egy pszichológiai megszokás jött létre. Ilyenkor feltehetően túlságosan rutinná vált a droghasználati szet/szetting és elveszett az élményt fokozó újdonságérzés. Gyakori de általános hiba, hogy a felhasználó ilyenkor a szerben keresi az okot: a gyenge anyagot okolja és emeli az adagolást. Figyelj tehát a megszokás elkerülésére, váltogasd a szetet, szettinget és találj különböző célzatokat. Ha pld. általában éjszakai, zárttéri, táncos technopartykon használsz több tablettányi ecstasyt, akkor hihetetlenül új érzés tud lenni egy nappali, erdei kirándulás akár egy fél ecstasyval is. Szintén hasznos szokásbontó gyakorlat lehet, ha néha ecstasy nélkül partyzol a szokásos környezetedben. Ilyenkor más szemszögből is megfigyelheted a történéseket és a viselkedéseket. Készülj fel arra, hogy az ismerőseid esetleg nyomást fognak gyakorolni aziránt, hogy te is fogyassz. Ez jó próbája lehet az elhatározásod erősségének és rámutat az ismerőseid személyiségére is. Ha elhatározásod ellenére sem sikerül partyzni eki nélkül, akkor tényleg okod lehet az aggodalomra.

Gazdaságosság

Gondolkozz el rajta, megéri-e havonta több ezer, esetleg több tízezer forintot legális/illegális pszichoaktív szerekre költeni? Arányban van-e az okozott örömmel, elégedettséggel, vagy amit keresel benne? Arányban van-e ez a "hobbid" egyéb életminőséget javító dolgokhoz képest? Milyen hosszú távú anyagi céljaid teljesülhetnének, ha nem erre költenéd a pénzt? Ha nem vagy még anyagilag önálló, akkor feszültséget okozhat az is, ha olyasvalakinek a pénzét költöd ilyesmire, aki nem ért egyet ezzel a tevékenységgel.

Illegalitás

A pszichoaktív szerek jelentős része törvényi szabályozás alá esik. A nemzetközi egyezményeken alapuló hatályos nemzeti törvények különböző mértékben tilthatják a megszerzést, átadást, birtoklást és fogyasztást. A büntetőjogi kockázatok felméréséhez érdemes tehát pontosan utánanézni, hogy melyik szer milyen szabályozás alá esik egy adott országban, és milyen büntetőjogi következményekkel járhat a használata. Az illegális drogok előállításához szükséges vegyi anyagok, a prekurzorok szintén törvényi szabályozás alá eshetnek. Az önmagukban kábítószert nem tartalmazó biológiai anyagok (pld. kendermag, gombaspóra) nincsenek kifejezetten tiltva, de birtoklásuk esetén felmerülhet a "kábítószer előállítási kísérletének gyanúja", ami szintén büntetőjogi következményekkel járhat. Fontos azt is észben tartani, hogy az illegalitás nem függ szorosan össze a szer veszélyességével! Legális szerek használata is lehet egészségkárosító és/vagy életveszélyes - pld. új, ritka elterjedtségű, vagy elsődlegesen nem pszichoaktív célokra használt drogok esetén.

Pszichoszociális ártalmak

A pszichoaktív szerek használata - a legelterjedtebb legális szereket kivéve - a társadalom nagy része számára ismeretlen és ezért ijesztő dolognak tűnik. A társadalmi elfogadottság hiánya negatív megkülönböztetéshez (diszkrimináció), megbélyegzéshez (stigmatizáció) és peremre kerüléshez (marginalizáció) vezethet. Ezek okai olyan érzelmi alapú reakciók, amik gyakran általánosításokon, alaptalan félelmeken és téves információkon alapulnak. A rejtőzködésbe, titkolózásba, esetleg hazugságokba kényszerülés pszichésen megviselhetik az illegális szerek fogyasztóit, akár mérsékletes és problémamentes szerhasználat esetén is. Főleg a közeli hozzátartozók, családtagok és barátok bizalmának elvesztésétől való félelem okozhat gondot, ha emiatt a fogyasztó nem vállalhatja fel önmagát előttük egy másik közösség tagjaként. Ilyenkor egyedi esetekben kell eldönteni, hogy a teljes őszinteségtől a téma teljes kerüléséig kivel milyen kommunikációs stratégiát érdemes alkalmazni. A legjobb mégis a kapcsolat és párbeszéd fenntartása minden irányban - figyelembe véve mások félelmeit és azokhoz alkalmazkodva.

Titoktartás

Mind saját, mind mások érdekében is: légy óvatos és diszkrét! Minél kevesebb a droghasználatról kijutó látvány, hang, szag, adat stb., annál kisebb a kockázat. Csak a megfelelő társaságban és környezetben foglalkozz a drogtémával, kerüld az ismeretlenek és kívülállók "beavatását a titokba". Ne dicsekedj a droghasználattal. Ne említs neveket ("egy ismerősöm" is elég), helyeket és időpontokat; főleg más személyeket ne nevezz meg drogokkal kapcsolatban olyanoknak, akik nem ismerik őket. Ne készíts jegyzeteket, amelyekből mások számára egyértelmű dolgok (dátumok, nevek, anyagok) derülnének ki. Számold meg, hány ember drogfogyasztásáról hallottál úgy, hogy nem ők maguk mondták el neked. Emlékezz vissza arra is, hogy ezeket kiktől hallottad. Hasonlóan feltételezheted, hogy javarészt ugyanezek a "pletykagépek" a te drogfogyasztásodat is ugyanígy képesek elmondani másoknak.

Adatbiztonság

Személyes információid védelmére használj biztonsági frissítéseket, tűzfalat, vírus- és féregvédelmet, trójai- és spywareirtót, jelszavas hozzáféréseket, kódolt adatátvitelt, névtelenítő proxyt, titkosított fájlrendszert, személyes adattörlőt, alternatív emailcímeket, erős kriptográfiát, stb.

Kriminalitás

A kábítószerek fogyasztása és terjesztése a Büntetőtörvénykönyvbe ütközik, tehát bűncselekménynek számít. Légy tájékozott minden pszichoaktív szer - főleg a ritkábban előfordulók - esetében és tudd pontosan, hogy illegális-e vagy sem. A kábítószernek minősülő anyagokat az aktuális drogtörvény mellékleteiben található jegyzékek, valamint esetleg egyéb kormány- és egészségügyi minisztériumi rendeletek tartalmazzák.

Mennyiségek

Néhány kábítószernek minősülő anyag esetében a büntetés mértékét a lefoglalt anyag mennyisége határozza meg. A csekély mennyiség felső határát számszerint határozzák meg (jelenleg pld.: 1000 mikrogramm LSD, 1 gramm MDMA, 5 tő kannabisz növény, stb.), a jelentős mennyiség alsó határa pedig a csekély mennyiség felső határának húszszorosa (20x). A kábítószer csekély és jelentős mennyiségének fogalmát az 1979. évi 5. törvényerejű rendelet 23. §-a határozza meg.

Drogkereskedelem

A kispályás dílerséget a rendőrségen kívül a helyi drogmaffiák sem igazán értékelik. Ha valamilyen szert előállítasz és/vagy terjesztesz, akkor azzal kihatással vagy a feketepiaci kínálatra, keresletre és árakra. Akár pénzért, akár ingyen osztogatod, de rontod valaki(k) meglévő üzletét. Azt viszont képtelen vagy meggátolni, hogy a kereskedelmed híre elterjedjen, így a konkurencia fülébe jusson. A drogkereskedelem a világ egyik legnagyobb üzlete, úgyhogy nagy anyagi érdekek fűződnek hozzá. A nagy anyagi érdekeket a feketekereskedelemben alvilági eszközökkel biztosítják maguknak a résztvevők. Ezért vedd figyelembe, hogy mennyire akarsz belekeveredni egy olyan világba, aminek a módszereiről jó esetben halvány fogalmad sincsen.

Csempészet

A csempészet szervesen kapcsolódik az engedély nélküli előállításhoz, termékhamisításhoz, árulopáshoz, korrupcióhoz, adócsaláshoz, pénzmosáshoz stb, így megtalálható legális és illegális anyagok esetében egyaránt. Mivel a drogpiac teljesen globális, ezért a legtöbb anyag a legtöbb országban már megtalálható. Kis anyagmennyiségek csempészése saját használatra (vagy némi anyagi haszonért) valószínűleg nem éri meg a több év börtönbüntetés kockázatát. A nagy tételben csempészet kockázata még nagyobb; a lebukások nagy részben valószínűleg a rivális drogpiaci csoportok "tippjei" alapján történnek.

Büntetőjog

Aki kábítószert „előállít, megszerez, tart az országba behoz, onnan kivisz, az ország területén átvisz” és „kínál, átad, forgalomba hoz, vagy azzal kereskedik”, büntetőjogi következményekkel számolhat. A kiszabható büntetéseket az érvényben lévő Büntető törvénykönyv határozza meg. Ha ilyenbe keveredtél, akkor rögtön nézz utána a folyamatnak, ismerd meg pontosan a büntetőjog működését (gyanúsítás, kihallgatás, őrizetbe vétel, házkutatás, nyomozás, vádemelés, halasztás, tárgyalás, elnapolás, ítélethozatal stb.). A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) Jogsegélyszolgálata többek között a kábítószerrel kapcsolatos esetekre specializálódott, ingyenes telefonvonallal és email-tanácsadással (tasz@tasz.hu) segítve a rászorulókat.

Személyi jogok

Légy tisztában a jogaiddal! Tudd pontosan, hogy a hivatalos szerveknek, pld. a rendőröknek, milyen jogaik vannak veled szemben. A rendőr felszólítására köteles vagy igazolni magadat, de gyanúsítás nélkül nem vihetnek magukkal. A rendőrökkel szemben viselkedj kimérten, udvariasan és nyugodtan. Ne lépj fel sértegető vagy fenyegető stílusban és ne mutass izgatottságot vagy sietséget. Válaszolj tömören arra, amit kérdeznek, de semmi többre. A ruházatodat és a zsebeidet csak gyanúsítás esetén vizsgálhatják át. Ha ennek hiányában kérnek meg arra, hogy legyél szíves kipakolni a zsebeidet, akkor azt tulajdonképpen önként teszed. Ha kábítószerfogyasztásra utaló nyomokat találnak nálad, akkor bevihetnek gyanúsítottként kihallgatásra. Egyéb esetekben csak tanúként hallgatnak ki, de akkor nem vagy köteles pld. vizeletmintát adni. Ezért tisztázd rögtön, hogy tanúként vagy gyanúsítottként hallgatnak-e ki? A jegyzőkönyvbe vett vallomásodban jogod van mondani, hogy "ezt nem kívánom kommentálni" , mivel nem vagy köteles sem magadra, sem közeli hozzátartozóidra vonatkozóan terhelően vallani. Az esetleges jogellenes viselkedéseket jegyezd meg pontosan, mert később ezek alapján tehetsz panaszt az eljárás miatt.

Elterelés

A kábítószerrel való visszaélés büntetése elkerülhető, ha a büntetendő személy hajlandó egy 6 hónapos kezelésen, ellátáson, vagy megelőző-felvilágosító szolgáltatáson részt venni. Amennyiben a személy igazolja az elterelés elvégzését, az ügyész elrendelheti a vádelhalasztást, vagy bíróság felfüggesztheti a büntetőeljárást.

Drogtesztek

A laborban végzett drogtesztek általában vérből vagy vizeletből próbálják kimutatni a fogyasztott kábítószerek hatóanyagait (pontosabban: azok bomlástermékeit). A patikákban, illatszerboltokban és headshopokban kapható ún. gyorstesztek a nyálból vagy vizeletből mutatják ki. A legtöbb kábítószer a típustól és adagtól függően vérben néhány óráig, vizeletben 2-4 napig mutatható ki. Kivételt képez a zsírszövetbe elraktározódó THC, ami gyakori fogyasztás esetén akár 1 hónapig is kimutatható. Ha THC-teszted kell végezned, lehetőleg halaszd a tesztet ameddig lehet (elutazol, beteget jelentesz stb.). Tornázz, fuss, sportolj és add le a felesleges zsírt (amiben a THC elraktározódott). Teszt előtt pár nappal viszont hagyd abba a testmozgást és egyél zsírsavakat, zsírt, húst stb. (ettől átkapcsolsz zsírürítő üzemmódból zsírraktározó üzemmódba). Alvás után felhalmozódnak a metabolitok, úgyhogy ne reggeli időpontban adj vizeletet. Ha reggelre vagy berendelve, akkor inkább kelj fel kora hajnalban, pisild ki az alvás utáni adagot, igyál sok vizet és maradj ébren. A teszt előtt pár órával igyál sok folyadékot (felhígít) és egyél B-2 vitamint (besárgítja a vizeletet). Használhatsz vizelethajtókat is, pld. kávé, vagy Furosemid tabletta, de ehhez konzultálj az orvosoddal. Az aktív szén tabletták is megkötik a metabolitokat (és szorulást okoznak).

Tájékoztatás

A drogfogyasztással kapcsolatos tapasztalataid sokat segíthetnek más szerhasználóknak az esetleges veszélyek kikerüléséhez, így ártalmat csökkenthetnek. Ezért hasznos, ha élménybeszámolókat és pontos tabletta-információkat küldesz. Bármilyen veszély esetén (pld. veszélyes hatású szer a piacon) figyelmeztesd a lehető legtöbb embert a lehető leggyorsabban!

© Copyright 2007, Daath.


Ecstasy tabletta adatbázis

Pszichonauták

DÁT2 Psy Help

RIASZTÁSOK

DAATH - A Magyar Pszichedelikus Közösség Honlapja

Alapítás éve: 2001 | Alapító: Minstrel | Dizájn: Dose | Kód: Minstrel
Rendszer: Cellux | Szerkesztő: Gén

 

A személyi adatok védelmének érdekében a DAATH óvatosságra int a Facebook-csoportoldalon saját névvel megosztott, mások számára is látható információiddal kapcsolatban!