DAATH2 - http://www.daath.hu/
A Magyar Pszichedelikus Közösség Honlapja

Siphersh:

LSA TARTALMÚ NÖVÉNYEK

Megjelenés

A hajnalka (Ipomoea violacea) bizonyos változatainak magja egy lizergsav-amid (LSA) nevű természetes triptamint tartalmaz, ami vegyileg nagyon hasonló az LSD-hez. A legelterjedtebb pszichoaktív változatok a „Heavenly Blue”, a „Pearly Gates”, és a „Flying Saucers„. A hajnalkamaghoz bármely kertészeti boltban vagy vetőmagboltban hozzá lehetett jutni, ám 2020. szeptember 24-től tiltásra került az LSA, ezért az erről értesült boltok fokozatosan levették/leveszik kínálatukból a magcsomagokat.

A magok kb. 0,1 százalékban tartalmaznak ergotmetrint, kanoklavint, lizergolt, és egyéb ergot alkaloidákat.

Fogyasztás

A magokat megeszik egészben, vagy az aktív alkaloidák kivonatát fogyasztják. Már 25-50 db mag elfogyasztása után is tapasztalhatóak bizonyos hatások, de a legtöbb használó a kívánt hatás eléréséhez 100-400 db mag elfogyasztását tartja szükségesnek.

Fontos!

Soha ne fogyasszuk MAO gátló hatása alatt! MAO gátló hatásúak az alábbi receptre kapható antidepresszánsok: Nardil (phenelzine), Parnate (tranylcypromine), Marplan (isocarboxazid), Eldepryl (l-deprenyl), Aurorix/Manerix (moclobemide). Az ayahuasca szintén tartalmaz MAO gátlókat (harmint és harmalint). A hajnalkamag (LSA) és egy MAO gátló veszélyes keveréket alkothat; ha nem vagy benne biztos, hogy a gyógyszer, amit szedsz nem MAO gátló-e, kérdezd meg az orvosodat!

Terhesség alatt ne fogyassz hajnalka magot! Az LSA vegyileg rokon vegyület az LSD-vel, ami pedig méhösszehúzó hatású, és növelheti a vetélés veszélyét.

Érzelmileg vagy pszichésen zavaros időszakokban nagyon alaposan gondold meg, hogy a hajnalkát, vagy más pszichedelikus szert használj-e, mert még komolyabb problémákat hozhatnak elő.

Azoknak, akiknek a családjában skizofrénia vagy korai megjelenésű mentális zavarok fordultak elő, különösen ajánlott az óvatosság a pszichedelikus szerekkel, mert felszínre hozhatják a lappangó pszichés és mentális zavarokat.

Hatások

Hatása 4-8 óra hosszan tart, a normális utóhatások 4 óra alatt elmúlnak. Az első hatások megjelenésének ideje függ a korábban elfogyasztott ételektől. Viszonylag üres gyomorra fogyasztva az első hatások kb. egy óra elmúltával jelennek meg, de a csúcshatás eléréséig több óra is eltelhet.

Hatása alatt ne vezess autót!

Az LSD-hez hasonlóan, az LSA is pszichedelikus hatású vegyület, és erős mentális hatásai vannak, melyek azonban nem azonosak az LSD hatásaival.

Kultúra

A spanyol krónikások a XVI. században számoltak be az aztékok által „tlitlitzin”-nek nevezett növény jövőbe látó és rituális használatáról. Fogyasztása tovább folytatódott Mexikó déli területein, de a tlitlitzin azonosságát a hajnalkával csak 1900 környékén ismerték fel.

Magyarországon a hajnalkamag a 2020. szeptember 24-től új pszichoaktív anyagnak minősülő LSA miatt tehát már nem legális.

Amennyiben a leírást vagy annak egyes részeit szeretnéd valamilyen formában felhasználni, kérjük, vedd fel velünk a kapcsolatot a enteogen(kukac)daath.hu címen.

Ezen írás szerkesztője arra kéri a kedves olvasót, hogy ha valamilyen észrevétele van az itt leírtakkal kapcsolatban, ha valamit kiegészítene vagy helyesbítene, írjon egy e-mail-t a siphersh(kukac)daath.hu címre. Köszönöm.

Az anyagleírás az Erowid ismertetői alapján készült.

Utolsó módosítás:
2003. június 11.

Az írást az alábbi címen találod:
http://www.daath.hu/showSubstance.php?id=1

© Copyright 2002, 2003 Daath.