DAATH

Az egyetlen igazi tanulás: a lényünkben szunnyadó tudásnak tevékennyé ébresztése.

Weöres Sándor

 
KöszöntőGyarapodásAnyagokKönyvtárFórumKeresésKapcsolatok

VEZÉRLŐPULT

Témakörök

Új hozzászólás


Regisztráció

Jelszócsere

Emailcsere


Legrégibbek

Előző tucat


Teljes lista


ADATOK

Kategória:

Pszichedelikumok


Létrehozó:

Grishtee


Létrehozás ideje:

2003. március 4.


Utolsó hozzászólás:

2021. február 20.


NÉPSZERŰSÉG

Érdeklődés:

63112 letöltés
869 hozzászólás


KERESÉS

Mit:



Hol:

anyagok
könyvtár
fórum
kapcsolatok


[Rendben][Törlés]



Felmérés: ELTE kannabiszhasználat önkontrollja
Felmérés: MOKE országos orvosi kannabisz felmérés
Felmérés: Global Drug Survey 2021
Tiltás: (jan. 1.) szigorúbb ÚPA büntetési tételek
Tiltás: (szept. 24.) 207 anyag lett C-listás
Könyv: Ayahuasca – A Lélek Indája


Hawaii törpe

Grishtee, 2003. március 4.

Mielőtt hozzászólnál vagy új témakört nyitnál, olvasd el a DAATH fórumának irányelveit!

LSA tartalmú növények részletes információi az Anyagismertetőkben találhatók.

 
869. Griffin12021. február 20. 23:42
 
 
SWIM párszor próbált kis adagban HBWR-t.
Mindegyik mag a G betűs boltból vásárolt fractal mag. Mivel a fórum alapján voltak emberek akiknek az 5 db mag nagyon íntenzívre sikerült, ezért SWIM alulról közelíti a megfelelő dózist.

1. alkalom (bár ez lehet, hogy kettő alkalom volt csak már nem emlékszik rá pontosan): 5 mag citromsavas csapvízben kioldva, egy haverral elfelezve.
Hatás: ami a setben kis negatív apróságnak tűnt az utazás első felében határozottan felerősödött, de a második felében már csak a pozitív dolgok maradtak. Jobban tudatosuló érzelmek, gondolati tanítások, időtorzulás, tudatosabb észlelés (a szagokat külön kiemelné) és ami nagyon tetszett neki, hogy előbb (is) látta a jobb keze felemelését, mint, ahogy az fizikálisan megtörtént volna.

2. alkalom: 2 vagy 3 mag, sok füves cigi.
Hatás: a kender hatását érezte a magokat nem.

3. alkalom: 2 mag megrágva és lenyelve.
Hatás: érezte, hogy történnének vele a flash-ek, de nem volt eléggé módosulva a tudatállapota, hogy teljesen átélje, szóval a kapuban volt, de nem lépett át rajta. Végülis, amiért elindult, arra a választ megkapta.

4. alkalom: 4 mag megrágva és lenyelve.
Hatás: az elején szívott rá kevés kendert, akkor elmúlt az enyhe hányingere. Majd utána határozottan megváltozott a gondolati struktúrája, képekben gondolkodott (a fogalmak helyett) és ez a szóhasználatában is tükröződött. Később csukott szemmel halvány addig tudatallatti tartalmak tudatosultak. Ami zavarta az a kellemetlen érzés a gyomrában.

5. alkalom: 5 mag, Psychonaut Wiki-n található Simple LSA extraction leíráshoz hasonlóan, de nem ugyanúgy készítette el:
5 mag bele bögrébe, rá fél deci narancslé, rá fél deci több napig állni hagyott csapvíz, aminek megváltozott a PH-ja, gondolja a klór ment ki belőle, ezt letakarta és betette a szekrényébe kb. 16 órára.
Hatás: semmi rosszulét (se hányinger, se gyomorpanasz), tudatosabb észlelés, enyhén módosult tudatállapot.

A kérdése az, hogy mit rontott el a kivonásban, vagy miért volt kevesebb hatása öt magnak, mint négynek? Hőkezelni kellt volna a vizet, nem csak állni hagyni? A magokat össze kellt volna törni? Nem szobahőmérsékleten kellett volna csinálni? A kender így fokozta volna ennyi időn keresztül a négy mag hatását? Ami még fontos lehet, hogy az ötödik alkalom este történt, és délelőtt meg B vitamint is tartalmazó multivitamint vett be. Ez csökkenthette a magok hatását? Vagy egyszerűen gyengébb magokhoz volt szerencséje? Bár kendernek is csak a tizedik alkalomtól volt nála igazán hatása, lehet hogy itt is van hasonló tanulási folyamat?
 

 
868. Purple Floyd2019. február 22. 10:37
 
 
Sziasztok!

Nem állt szándékomban vitát generálni ebben a topicban,
valamiért mégis sikerült. :)
Végül is egy kulturált vitának kifejezetten építő jellege van,
sokat tanulhatunk belőle egymástól, egymásról.
Érvek, ellenérvek és a legfontosabb: személyes tapasztalatok.

Az előző írásom óta, tettem egy második kísérletet.

Ezúttal 2db magot használtam fel, szintén lecsiszolva, és nem lenyelve.
Mivel összezúzásnál könnyen szétrepülnek a magok részei,
ezért most egészben vettem a számba őket, majd összerágtam apróra.Valamivel több mint fél órán át tartottam a számban a
nyállal keveredett törmeléket, majd kiköptem és kiöblögettem a számat.

Amit tapasztaltam, tökéletesen igazolta az előző kísérletem eredményeit.

T+60-tól erős jókedv, eufória, energizáltság. Zenét hallgattam és arra lettem figyelmes, hogy olyan részleteket hallok The Alan Parsons Project - Psychobabble című szerzeményében, amiket eddig nem vettem észre, főleg a magasak, cinek terén (finom lábcin díszítések, kísérő kúp) fantasztikus volt, úgy éreztem ott vagyok velük a stúdióban, persze Alan Parsons stúdiómunkái alapból olyan hatást keltenek, de most jelentősen felerősödött a térhatás.
A magok hatása még 1-1,5 órán keresztül tartott, néha idő érzékelés torzulással, pl 5perc fél órának tűnt, a színes tárgyak még színesebbek lettek.
Végig jól éreztem magam, és a hatás elmúlása után se csúsztam lejjebb az alap hangulatról.

Köszönöm a figyelmet,
Purple Floyd

 

 
867. facombkivammá2019. január 4. 16:47
 
 
ppnqdd: Bocsi :D
 

 
866. ppnqdd2019. január 4. 10:41
 
 
Mióta lett a daath ilyen tudományos arcok gyűjtőhelye? :D
 

 
865. facombkivammá2019. január 3. 14:31
 
 
gardenofeden1200:
"Tehát az anyag 80%-a könnyedén és gyorsan felszívódó és a vérben és minden testnedvben jól oldódó ion formájában van jelen, akár nyálba, akár vérbe kerül. A vízben jól oldódó ionok szépen szétdiffundálnak a vérben ezzel a helyi koncentrációjuk csökken és az egyensúly helyreállásához további szabad molekulák alakulnak ionokká, és az egész szépen felszívódik, pillanatok alatt."

Ez nem teljesen igaz. Ugye a pKa az a pH érték, ahol az anyag egyik fele ionizálatlan, a másik fele ionizált formában van jelen. Az ionizált forma NEM tud átdiffundálni a sejtmembránon!
Az LSD pKa értékéből kiindulva, ha az LSA-ét is 7,8-nak vesszük, akkor az azt jeleni, hogy közel egyenlő arányban lesz a vérben az ionizált és nem ionizált formák aránya (ha a vér pH-t 7,4-nek vesszük).
A gyomorban, ahol a pH 1-2 között mozog, az ionizált forma lesz többségben, ezért onnan sokkal kevesebb tud felszívódni, mint mondjuk a vékonybélből, ahol 6-os pH-val lehet számolni.
A nyál pH értéke is 7,2 körül van, ezért tud a szájból jobban felszívódni, mert ott jobb az ionizálatlan-ionizált forma aránya (már ha valaki van akkora terminátor, hogy órákig a szájában tartsa a magokat, de olvastam már ilyenről is :D).
 

 
864. ppnqdd2019. január 2. 07:59
 
 
gardenofeden1200, nagyon szép magyarázatot adtál, totális elismerésem, de egyszerűen túlmagyarázod. Megadom, lehet tévedtem a cellulóz rostok emésztésével kapcsolatban, legyen igazad benne, de akármilyen levezetéses módszerrel próbálod bizonyítani nekem, hogy egy kevésbé savas és egy jóval savasabb oldatban egy megrágott cellulóz rostból ugyanúgy fog kioldódni a hatóanyag, nem fog menni és igazad sem lesz. Kb. 10 éve gyakorolgatom napi szinten a teázgatást és pár ezerszer kipróbáltam már, hogy milyen, ha k ideig áztatok levél jellegű vagy gyökér jellegű herbát sima vízben vagy savas vízben. A kioldódott hatóanyag mennyisége kb. ég és föld a savas javára, ehhez nekem nem kell GC/MS sem vakteszt, megiszom és úgy van, érzem a különbséget.

Mondjuk, hogy az LSA nem oldódik jól savas közegben, mondjuk, hogy semmit nem csinál vele a gyomorsav még a megrágott mag esetében sem, akkor majd fog az az ezer másik dolog, ami a gyomrodban van és az emésztés/felszívódás segítésére való.

Egy szó, mint száz, a tudományos levezetéseddel megnyerted a topic legokosabbja kitüntetést, de ettől még összerágva és lenyelve egy normál adag hbwr elég szépen működik, rágcsálva meg szart se ér. Ha nem a sav az oka, akkor legyen a több folyadék, az enzimek, a baktériumok, vagy egyszerűen csak a nagyobb nyálkahártya vagy akármi felület, tökmindegy, a végeredmény ugyanaz.
 

 
863. estimese2019. január 1. 21:16
 
 
2mag/ember+magasles a természet lágy ölén a semmi közepén. Távol mindentől + 3 társ = méregtelenítés+ hazafele vidámság.
Otthon halál, majd szeretet és figyelem, gyógyulás, egy búcsú tánc a zöld tanárral (remélem, hogy itt ott még találkozunk)....
...ébredés, feljött a Nap a sötétségből ;-)
 

 
862. gardenofeden12002018. november 27. 01:40
 
 
ppnqdd: Először is szeretném leszögezni hogy egyáltalán nem támogatom a hajnalka rágás cselekményét. Azt a borzalmasan gyomorforgató ízt nem szeretném még egyszer az életben érezni, olyan mintha még az agyam is ki akarna hányódni tőle.

A vitával kapcsolatban pedig: Az elmélet és a bonyolult összefüggések egyáltalán nem egymásnak ellentmondó dolgok. Ha valamiért mégse egyezik, az annyit jelent hogy szar az elmélet és újat kell alkotni, vagy nem a szituációnak megfelelő elméletet alkalmaztuk. Az emberi test elképesztően komplex, de az emberi agy, és képesség a megértésére is nagyon fejlett, így igaz hogy nagyon sok tudományos álláspontot kell még megalkotni, de a már megalkotott és bizonyított elméletek száma is csillagászati.

A gyomorsav nem igazán roncsolja a cellulózt, egy nagyon picit esetleg. Azért mert a hosszú egyenesláncú molekulák egymás mellé simulva erős hidrogénkötésekkel (molekulánként százas-ezres nagyságrendben) egy olyan mátrixot alkotnak amikhez az enzimek nem férnek hozzá rendesen. (Ellentétben az azonos monomerekből felépülő glikogénnel) Az enzimek koncentrációja pici, a cellulóz pedig nem oldódik, ezért a reaktánsok nagyon ritkán találkoznak, emiatt a reakciósebesség nagyon pici. Olyannyira hogy makroszkópikusan gyakorlatilag állónak tekinthető. A sósav önmagában meg mégannyira sem roncsolja, nem tud glikozidos kötést hasítani, mert a klorid nem eléggé nukleofil. A bromid már igen, HBr oldatban szépen hasadnak.

A kioldódás mechanizmusa a diffúzió a magát vízzel megszívó rostokon keresztül. Funfact: az LSD bélyeg papír lévén ugyanúgy cellulózból van. Abból is szépen kioldódik nyelv alatt a cumó, diffúzió által. Másik funfact: a növények sejtfala is legnagyobb részt cellulóz, és azon keresztül is átáramlanak az anyagok. Körülbelül 4nm-es méretig diffundálnak szabadon, és az LSA ebbe bőven beleesik, de az enzimek, egyéb fehérjék, egyéb makromolekulák és szupramolekuláris szerveződések nem.

A savnak a gyomorban egyáltalán nem az a lényege hogy felpuhítja és roncsolja a "megevett dolgok falát", azért van ott a sav, mert a pepszin és más emésztőenzimek ezen a pH-n aktívak, és mert a fehérjék denaturálódnak ezen a pH-n és jobban hozzáférhetőek a peptidkötéseik.(Abban az esetben ha a "megevett dolgok fala" fehérjéből van akkor végülis igazad van)

Szerintem hasonló lesz a szilárdsága a vízben és a sósavban áztatott cellulóznak, de erre egyáltalán nem elfogadható vizsgálati módszer az hogy ki mennyire trippel be (se nem reprodukálható, se nem mérhető objektíven) Viszont szívesen megcsinálom hogy keresek két nagyon hasonló cellulóz rostot, beáztatom őket a megfelelő anyagba, majd megmérem a szakítószilárdságukat. Azt is vállalnám hogy megmérni a hajnalkából kioldódott LSA koncentrációt sósavba és vízbe, de ahhoz elég komoly műszerek kellenének amik nincsenek nekem.
A cellulóz emésztése valamilyen kis szinten amúgy megtörténik, de a vastagbélben, az ott lakó anaerob baktériumok által. (A teheneknek pl sokkal kiterjedtebb ilyen szimbióta baktériumflórájuk van és ezért laknak jól a fű legelészéssel)

Ja és amúgy nem azzal vitatkozok, hogy szar szublinguálisan hajnalkázni, az ízt leszámítva se hatékony a nagyon nagy növényi tömeg és térfogat miatt, csak az erre adott magyarázatodat nem tudtam elfogadni.
 

 
861. ppnqdd2018. november 26. 23:28
 
 
gardenofeden1200, okos arcnak tűnsz, de szerintem kicsit túltolod a tudományosságot. A tudomány amúgy jó dolog, ne érts félre, de szeretem néha jobb a józan paraszti észt alkalmazni, főleg olyan területeken, ahol a fizikai meg a kémia törvényei bonyolult összefüggésekben vannak jelen nem a tiszta elméleti szinten->emberi test.

Fogsz k gramm darált hawaii bébirózsa magot, aminél a mag váza valami cellulóz rost és a hatóanyag pedig ebben van. Beleteszed 100ml nyálba, aminek a ph-ja nem szélsőséges viszont van benne néhány alap emésztőenzim.
És mellé beleteszed 100ml olyan sósavba, mint ami a gyomrodban van.
Azt ugye te sem gondolod komolyan, hogy a két anyagban fél óra múlva a cellulóz rostok szilárdsága ugyanaz lesz.
Ne vicceljünk már. Ha ez így lenne, akkor nem lenne szükségünk a gyomrunkban sósavra, elég lenne mindent csak jól megrágnunk.
A gyomorsavnak pont az a lényege, hogy felpuhítja, szétroncsolja a megevett dolgoknak a falát, hogy a tápanyag felszívódhasson belőlük. Ehhez egyáltalán nincs szükség arra, hogy a gyomorsav jó oldószere legyen az adott anyagnak, elég ha csak a roncsoló munkát elvégzi.

Amúgy meg oké, legyen úgy, ahogy mondjátok, akkor produkáljatok rágcsálással egy ugyanolyan intenzitású tripet, mint amilyen intenzitású a gyomros fogyasztásnál jelentkezik. Szóljon, ha valakinek sikerült. De nem 15-szörös mennyiséggel!
 

 
860. gardenofeden12002018. november 25. 22:35
 
 
folyt.: A másik probléma, az indol gyűrű, ő sunyiban egyben egy énamin is, és ő meg pont ráfele sózná mindenkire az elektronjait, imin csoportot alakítva ki, majd
savkatalízis hatására felbomlik a gyűrű egy amin és egy aldehid csoportra. A klórnak ez a kedvenc bulija, mert a vízben egyensúlyban jelen van elemi klórként, sósavként és hipoklórossavként is (diszproporcionálódás). Az elemi klór szépen elveszi az elektront, becsatlakozik a béta szénre és a kettőskötés meg feltolódik a nitrogénre, a savak meg katalizálják a gyűrűfelnyílást. Ez azért nem észrevehető az egyszerű triptaminoknál, mert azokat több tíz milligrammos mennyiségben használjuk, a lizergamidokat meg száz mikrogramm körül, ezért abból egy kicsike fogyás is nagy százalékot jelent. Mondanom sem kell hogy az iminné alakult illetve a felnyílt gyűrűjű lizergamid sem pszichoaktív.

Aztán van neki egy kettőskötése ami az indolgyűrűvel konjugált, ez ha gerjesztődik fény által, nagyszerűen betámadja valami nukleofil, pl víz, és szintén elveszíti a hatását. Végül de nem utolsó sorban az amid képes hidrolizálni, aminra/ammóniára és lizergsavra, ami szintén nem pszichoaktív.

Ezzel csak azt akarom mondani, hogy az amid szubsztitúciója, hogy LSA, LSD, LSP, satöbbi, nincs jelentős hatással a stabilitásra, mert a lizergsav vázban vannak a részek amik törékennyé teszik a molekulát. Márpedig mindenki tudja hogy megfelelő körülmények között az LSD évekig eltartható, és azt akarom kihozni ebből hogy az LSA is.

A másik kérdés, a gyomor szükségessége: az LSA két féleképp vihető oldatba: viszonylag apoláris oldószerrel szabadbázisként, ez sehogysem áll fent, a másik: vízzel sóként. A nyál és a vér pH-ja is kicsivel 7 fölött szokott lenni, leginkább 7,4 körül. A lizergamidok savasságát nem befolyásolja jelentősen az amid nitrogén szubsztituense (a piperidin nitrogén a meghatározó), ezért az LSD pKa-jával számolok, mert azt meg is lehet találni.
a pKa-ja 7,8.
pKb=14-pKa=6,2.
lg([LSDion]*[OH-]/[LSDszabad])=-6,2.
([LSDion]*[OH-]/[LSDszabad]) = 6,3E-7,
pOH=14-pH=6,6, [OH-]=10^-pOH=2,51E-7.
6,3E-7/2,51E-7=2,5
2,5/(2,5+1)=0,8
Tehát az anyag 80%-a könnyedén és gyorsan felszívódó és a vérben és minden testnedvben jól oldódó ion formájában van jelen, akár nyálba, akár vérbe kerül. A vízben jól oldódó ionok szépen szétdiffundálnak a vérben ezzel a helyi koncentrációjuk csökken és az egyensúly helyreállásához további szabad molekulák alakulnak ionokká, és az egész szépen felszívódik, pillanatok alatt.

A gyomor a cellulózzal nem csinál semmit amit bármilyen más víz alapú nedv ne tenne, se a sav, se az enzimek nem bontják, emésztetlenül távozik az emésztőcsatornából (természetesen, hiszen rost). Megszívja magát vízzel és megduzzad, de ugyan azok a hatások érik mint a nyálban, amivel több (nagyon alacsony ph és másfajta enzimek), azok nem kezdenek vele semmit. Pont ezért, amiért a vázzal nem igazán történik semmi az emésztés folyamán, a legfontosabb felszívódást kontrolláló tulajdonság a szemcseméret, minél finomabbra őrlöd, annál gyorsabban és teljesebben szívódik fel, legyen az akár gyomor, akár nyál.
 

 
859. gardenofeden12002018. november 25. 22:28
 
 
Purple Floyd: Az LSA nem emeli a szerotonin szintet, hanem "csak" agonistája a szerotonin 2A receptornak. Ennek a szelektivitásnak köszönhető a pszichedelikus élmény, a szerotonin is hat erre a receptorra természetesen, de az az összes többire is, így jóval azelőtt hogy trip szintet érnél el, a többi mellékhatás kellemetlenné és veszélyessé teszi a szintjének a további növelését. A potens szerotonin felszabadítószer hírében álló MDMA valóban az, de mellette bónuszba ugyanúgy 5HT2A agonista is, mint a "tiszta pszichedelikumok". Az olyan anyagok amik csak szerotonin felszabadítók, vagy visszavételgátlók, jellemzően nem okoznak tripet, mint pl a mefedron, 4FA, kokain, SSRI-k.

ppnqdd: A kivonatolt LSA bevált forma a tripelésre. Igazából instabil nem egy anyag lehet, hanem egy rendszer, aminek a része a vizsgált anyagon kívül jelenlévő többi anyag, hőmérséklet, nyomás, sugárzások és erőterek. Aztán ha megállapításra kerül, hogy a rendszer instabil, tehát termodinamikailag nem kedvező a jelenlegi állapota, akkor meg kell vizsgálni kinetikailag is ami a reakciósebességgel foglalkozik. Két jelző közül valamelyikkel illetjük: inert, vagy labilis. Ezek nem egzakt fogalmak, aszerint használjuk őket hogy milyen időtartamról gondolkodunk, de az inert azt jelenti hogy olyan lassan alakul át hogy az időtartam végére se lesz számottevő a konverzió, a labilis pedig ennek ellentetjét. Egy szemléletes példa: A szén allotrópjai közül a földfelszíni körülmények között a grafit a termodinamikailag stabil, a gyémánt pedig instabil. Egy bizonyos idő múlva a legdrágább legszebb gyémántból is közönséges ceruzabél lesz. Csakhogy a gyémánt igen inert, és ez a bizonyos idő több tíz milliárd év múlva lesz. Mindezzel csak azt akarom mondani, hogy megtanuljuk hogy a lizergsav-amidok instabil anyagok, de ez nem jelenti azt hogy pillanatok alatt elbomlanak. Egy megfelelő kivonatolás után, alkoholos oldatban mélyhűtve hetek múlva is hatásos az LSA, kis veszteséggel. Ellenben közvetlen napfénynek kitéve órák alatt megsemmisül. Szóval mindig a rendszert kell nézni mert anyag magában nem is létezik.

A lizergsav-amidok instabilitásáról: Az instabilitásuk az alap lizergsav váz szerkezete miatt van. Egyrészt, van két királis szénatomjuk, egy a karboxamid csoport alfa szene, egy pedig az amin nitrogén alfa szene. Mindkettőn található egy hidrogén, melynek elektronját mindkettő szomszédos csoport "szeretné elkobozni". Ezek a csoportok, az amin és a karboxil/karboxamid szeretik a közelükben a sok elektront és a kevés atommagot, magyarul minden vágyuk hogy a szomszédjuk egy konjugált kettős kötés, egy aromás rendszer, vagy egy anion legyen. Ezért azok a hidrogének savas karakterűek. És úgy vannak vele az elektronszívó csoportok, hogy ha a hegy nem megy Mohamedhez... akkor a hidrogén megy egy szomszédos szénatomra, hogy amin eredetileg volt az kettőskötést alakíthasson ki, vagy a proton leadódik az oldatba otthagyva egy elektront. Ez egy egyensúlyi folyamat, oda-vissza lejátszódik, a környezeti állapotjelzők szerinti mértékben. Csakhogy, ha elveszíti egyik ligandumát a szénatom, akkor a kiralitása megszűnik, majd hiába játszódik le a reakció visszafelé is, és kerül vissza a helyére a hidrogén, már nem lesz optikailag tiszta anyag, hanem racemizálódik, a fele az eredeti molekula enantiomerpárjává alakul, ami sajnos nem pszichoaktív (de ugyanazokat az enzimeket foglalja le mint az eredeti molekula, így meghosszabbítja a hatásidőtartamot és növeli az intenzitást).
 

 
858. ppnqdd2018. november 25. 02:41
 
 
Oké, akkor rágcsáld sokat őket.
 

Kapcsolódó beszámolók / Daath (6 írás)

Goloka: LSA, szeretet, időtorzulás (2009)

Gurgolya: LSA tanítás (2009)

Lavate las manos: A telhetetlenség ára (2014)

Lavate las manos: A pokol tornácán (2014)

Thomas: Meggondolatlanság (2011)

TrippSurfer: Az élet eredete (2018)


Kapcsolódó beszámolók / külföldi (fordítások) (1 írás)

Azathoth: Őrület: A kontroll elvesztésétől való félelem (2009)

Keresés e témakörben:

|< Legrégibbek  < Előző tucat  Teljes lista 


Ecstasy tabletta adatbázis

Pszichonauták

DÁT2 Psy Help

RIASZTÁSOK

DAATH - A Magyar Pszichedelikus Közösség Honlapja

Alapítás éve: 2001 | Alapító: Minstrel | Dizájn: Dose | Kód: Minstrel
Rendszer: Cellux | Szerkesztő: Gén

 

A személyi adatok védelmének érdekében a DAATH óvatosságra int a Facebook-csoportoldalon saját névvel megosztott, mások számára is látható információiddal kapcsolatban!