 | 
Legfrissebb hozzászólások (1403 - 1412) (Témakör: Gomba termesztés)
 |  |  | | | |  |  |  | | már készülőben van a varázsgombás wikipédia. |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Megírtam tester-nek az én listámat, amin rajta van az összes alapanyag amit felhasználtam, illetve ezeknek a beszerzési helyei (amikről én konkrétan tudok). Ha szűrőként tudna működni ez a teszt, akár közkincsé is lehetne tenni. A legjobb persze az lenne, ha mindenki aki termesztéssel foglalkozott elküldené a saját "forrásait" (perlitre, vermire, stb stb) lehetőleg pontos címmel illetve árakkal egyetemben. Ezeket összesítve egy nagyon jól használható lista lehetne belőle. Vélemények? |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Ha perlitet használsz fölös a spricni söt a perlit a spircnizésnél is hatásosabb... de ha minden áron spricnizni akarsz akkor kell egy ferde üveg vagy müanyag fedél a gombák fölé amire a fölös víz permet vagy a lecsöppenö kicsapódás pottyan. Ne ódszkodj a perlittől tényleg nagyon jól párásit ... a spricnizésnél szerintem biztos hogy jobban... nálam még sose volt 95% alatti páratartalom pedig én csak alig 3 ujjnyi perlitet használok...
A szükülő szájú üvegekkel peddig csak problémáid lesznek... nagy valószinüséggel szükülnek annyit hogy az összement süti se férjen ki belöle... amugy átlagos jó esetben egy beszött süti nem megy össze szinte semmit maximum 1-2 milit ez is csak aban nyilvánul meg h könnyedén csuszik ki az üvegböl/pohárból, nem pedig szurol,ilyenkor is csak egy két ütés és kicsusszannak. Én javaslom h ugorj le oda ahol a legkisseb is számit :P ott lehet kapni pohár készletet 6 darab 2 decis pohár 999 Ft ... nekem eddgi mindig kibirták a kuktázást a szája pedig felfelé lájtosan szélesedő.
Sztem olvasd végig a forumát legalább futólagosan ... tudásállományban nagyon sokat javulsz tőle , ha valami pedig ez után sem tiszta nyugodtan kérdezz hisz erre való a fórum:) |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | waa köszi szépen... ezt nem is vágtam. biztos ami biztos alapon azért vettem ma egy kézi sprét...
megígérem hogy mostanában ez lessz az utolsó kérdésem mert már lehet hogy idegesítek egy két embert a baromságaimmal.
a lényeg hogy több helyen is olvastam hogy a gombának nem nagyon kéne közvetlenül vizcseppel érintkeznie. na most a kérdés az lenne hogy ti hogy oldottátok meg hogy a láda tetején összegyült vízcseppek ne a gombára potyogjanak? ha meg nem oldottátok meg sehogy abból lett-e bármilyen probléma? ja és még valami: ha az üvegeimnek pár milivel keskenyebb a szája mint maga az üveg abbol lehet-e gond? (hogyha lazán öntöm bele a táptalajt) mert hallottam olyat hogy mire kész lesz a süti addigra összemegy és könnyen kiszedhetem az üvegből de nem vagyok biztos a dolgomban.
és az utolsó:) egy megnem nevezett országból rendeltem postai utánvéttel a fecsiket... ha megjön akkor vajon euróval, forinttal vagy bármejikkel fizethetek? |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | kb 3-4 újjnyi, átnedvesített majd lecsepegtetett perlittel 99%-os páratartalmat simán fent lehet tartani.
Ha biztosra akarsz menni legyen inkább öt ujjnyi.
Párásítási TEKek összehasonlítása: http://www.shroomery.org/37/ShroomGods-Humidifier-Tek
Ez egy kicsit szárazabb info http://www.shroomery.org/9136/Humidifying-FAQ
Az csak a suti alján növő gombák elképzelés téves lehet. A gombák, bár nem csak ez az oka, de szeretnek ott nőni ahol a micéleum hozzáér valamihez. Ha pl két sütit egymás tetejére raksz akkor a kettő közötti részen fog pinelni, ha casingeled akkor ott ahol hozzáér a casing réteg, ha csak úgy le van téve akkor ott ahol a talajjal érintkezik
de attól hogy számra több gombát terem nem feltétlen lesz sulyra is több.
Még ha frissen méretre egyformának is tűnik a két csoport, szárítva a kevesebbet termő süti gombái egyessével nehezebbek lehetnek mint a nagy számban termettek.
|
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | viló
Perlit van de sztem az önmagában édes kevés hogy meglegyen a 90%-os páratartalom... de ha nem igy van akkor szóljatok...
meg azért sem a legjobb ha csak perlit van mert akkor csak a sütik ajjából nőnek ki a kis dögök... és az sztem konkrétan a süti elpazarlása. de ha nem igy van akkor szoljon vki. meg nekem megér annyit egy pár ezer forintos gépezet hogy legyen is mit szüretelni. |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | vehetnénk de nem pesti vagyok...... ugyhogy sztem megoldom itthon. de ha esetleg nagyon nem jönne össze akkor privbe cseréljünk számot meg ilyenek aztán felugrok egyid délután.
ja és ez az elefánt szárítás jól hangzik... lehet aztis termesztek majd;) |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | szárító cuccot a Budapest József krt. Azúr vegyszerboltban lehet kapni. féléve 1200 ft volt fél kiló. veszünk felesbe? kb negyed kilóval ki lehet szárítani egy elefántot.
|
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Szerintem használhatod 2 ládához is... amenyiben meg tudod oldani a csöveket frankón a ládákig a géptöl, de sztem perlit sokkal egyszerübb módszer nincs macera és 0 zaj... Sima párásitó teljesen jó hozzá szerintem biztos hogy vmelyik nagyáruházban találsz...
Kálium kloridot festék boltban találsz szerintem kis keresésel , mert szobák falának szárításhioz használják festés elött.Vagy ilyen száritó géphez való töltöt is vehetsz erre is nagyáruházban vagy festékboltban ráakadsz hamar. |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | annyit szeretnék kérdezni hogy ha veszek egy ultrahangos páramasinátort akkor azt szerintetek meg lehet-e oldani hogy két muanyag ládához használom? vagy esetleg kettőt kell vennem?
a másik kérdésem pedig hogy kapni-e ebből valami pár ezer forintosat a pratytikerben vagy ez valami komolyabb dolog annál?
a harmadik pedig hogy én a gomba szárítást kálium-kloridos módszerrel szeretném megoldani de ilyet honnan lehet szerválni??
előre is köszi a válasz (és remélem nem tették fel előttem sokan ezeket a kérdéseket...) |
| |  |  |  |

|