  |  
 Legfrissebb hozzászólások (253 - 272)  (Témakör: Gomba termesztés)   
   |   |   |  |   |  |   |    |   |   |  |   | Sziasztok! Terráriumba csak elektromos párologtató jó? A sima, gyertyával működő nem megfelelő? Esetleg egy vizestál elhelyezése? :D Ha hülyeséget írtam, javítsatok. :) |  
  |   |    |   |   |  
    
   |   |   |  |   |  |   |    |   |   |  |   | Hopszi, tényleg benéztem a topicot :D Köszi a hozzászólást moricz ;) |  
  |   |    |   |   |  
    
   |   |   |  |   |  |   |    |   |   |  |   | | Én időhiány miatt egyszer 1 hónappal kuktázás után oltottam 6 poharat, mindegyik jó lett. (nem volt se víz hozzáadása, se újbóli sterilizálás) |  
  |   |    |   |   |  
    
   |   |   |  |   |  |   |    |   |   |  |   | | Be nem oltott de már sterilizált egy hetes sütiket lehet még használni? víz hozzáadása+ újboli sterillizálás? |  
  |   |    |   |   |  
    
   |   |   |  |   |  |   |    |   |   |  |   | | Felesleges, legalábbis én skippeltem. Inkább fedd le még egy réteg kávéfilterrel v. ahhoz hasonló anyaggal. |  
  |   |    |   |   |  
    
   |   |   |  |   |  |   |    |   |   |  |   | | polifillel tömködné egy ismerős az oltási lyukakat, érdemes vajon neki előtte alkoholba/hipóba áztatnia a polifilt? |  
  |   |    |   |   |  
    
   |   |   |  |   |  |   |    |   |   |  |   | | Igen, működik, csak ritkán nézem! :) |  
  |   |    |   |   |  
    
   |   |   |  |   |  |   |    |   |   |  |   | | Assamoa, műxik még az e-mailcímed?:) proZac vagyok, csak elfelejtettem az előző accomat -_- |  
  |   |    |   |   |  
    
   |   |   |  |   |  |   |    |   |   |  |   | | hahó, fecskendö sötét kb 21 fokos helyen tárolva meddig áll el úgy hogy használható legyen ? |  
  |   |    |   |   |  
    
   |   |   |  |   |  |   |    |   |   |  |   | Jaja zacskónál minimum két óra :D de jobb a 2,5h, dúsított fűrészpor+fadarabkáknál 2 órával is gyakran fertőződött belülről. Mellesleg nem szabad 24 °C felé menni, mert befülled. A sütiknél nincs akkora felület odabenn, azok azért nem füllednek.  Mértem ha kint 22 van a zsák körül, akkor a belseje gyakran 27-28 is az oltás utáni 3. napon.
  Apropó hogy oltasz be egy zacsit? Hogy van előkészítve és kuktázva. Ha leírnád a procedúrát megköszönném. :)
  Üdv M |  
  |   |    |   |   |  
    
   |   |   |  |   |  |   |    |   |   |  |   | Az olyan módszer ahol mindig ugyanaz lesz a fertőzés, általában nem a sterilizálás/pasztőrözés után fertőződik meg, hanem előtte a kiindulási szubsztrátban már eleve benne van.
  Ergó a sterilizálás/pasztőrözés nem megfelelő módszerrel történik. Lehet hogy a autoklávos módszernél a hőátadás nem megfelelő és/vagy nem elég hosszú idejű.
  Próbálkozhatnál kisebb tömegű zacskókkal vagy hosszabb sterilizálási idővel. Esetleg szakaszos sterilizálás? (endospóra?) |  
  |   |    |   |   |  
    
   |   |   |  |   |  |   |    |   |   |  |   | | Vajon mi lehet az oka annak, hogy ugyanolyan összetételű táptalaj, ami sütiben jól működik, autokláv zacskóban rendre berohad? Baktériumos fertőzés jeleit mutatja: irgalmatlan bűz és nyálkás folyadék jelenik meg 2-3 nap után.  |  
  |   |    |   |   |  
    
   |   |   |  |   |  |   |    |   |   |  |   | | Hmm, az utolsó gondolat jó ötlet! :D |  
  |   |    |   |   |  
    
   |   |   |  |   |  |   |    |   |   |  |   | Jaja, relatíve vastag, jó szellős takaróréteg napi több kis permet, úgy hogy meg se mozduljanak a takaróréteg kis szemcséi sem. Jó messziről, mintha a pára csapódott volna rá. Ha jól csinálod nem éri el a szubsztrátot a víz, csak a takaróréteget nedvesíti. A gomba leszívja a vizet onnan magának. Csiperkéknél' bevált, hogyha csak a magokat takarom, hogy a magok alá tiszta, alignedves vermikulitréteg kerüljön, ezzel felfogva az esetleges több vizet, így nem baktériumosodott el.
  HMMO
  |  
  |   |    |   |   |  
    
   |   |   |  |   |  |   |    |   |   |  |   | Ön nyert :D sárgásbarna és kemény, ha félbevágod, belül fehér - akkor szklerócia.
  TT képzéshez kell egy takarás és rendszeres vizezés. A kucsmagombákhoz hasonlóan a szkleróciumból nő majd a gomba ami a takarás alatt van. Ha megfelelő vizet kap, meg légcserét (jóval több mint a kubiknál) akkor elindul a TT képzés. Jó lassú lesz. Türelem. 
  Ha nem érdekel csinálj oltóanyagot LC-ben sokat, aztán kb 100 üvegben termelhetsz fűmagon szkleróciumot.
  De természetesen ez csak srúméris infó.
  http://www.shroomery.org/forums/showflat.php/Number/9460552 Innen indulhatsz :) |  
  |   |    |   |   |  
    
   |   |   |  |   |  |   |    |   |   |  |   | | Szia, csak az itteni címem él. (névre katt, bejelentkezés) |  
  |   |    |   |   |  
    
   |   |   |  |   |  |   |    |   |   |  |   | | Moricz, él a gmailes címed, amit egy korábbi hozzászólásodban adtál meg? Ha igen, nézd meg :) |  
  |   |    |   |   |  
    
   |   |   |  |   |  |   |    |   |   |  |   | Szia, remélem maradt egy kis mycelium, ha igen próbáld ki ezt.
  https://azurescenssociety.wordpress.com/2008/12/15/mch-generator-tek/
  "Azt mondják" az Azunál nagyon beválik.
  Először csak 1:1 arányban aztán mikor már van 5 liter spawn akkor lehet 1:4 -ben is, szobahőmérséklet és 2-3 hét alatt végez.
  "Hallottam" olyat, hogy kartonlapra dobott magdarab, rászórtak bükkfaaprítékot, beszőtt egy egész ételhordónyit, aztán duplázás, duplázás, végül 1:4 ben lett 2 db 15 lityós veder.
  Ilyen környezetben még a penészt is felzabálják.
  Üdv
  |  
  |   |    |   |   |  
    
    
   |   |   |  |   |  |   |    |   |   |  |   | P. cubensis-  z-strain
  Sajnos a serbica oltás sikertelen lett. Egyik elkezdett nőni marha lassan a cubensisekhez képest, de izolálás után az is elfertőződött.. Remélem lesz még lehetőség próbálkozni vele jövőre :) |  
  |   |    |   |   |  
  
  |