|  |  
 Legfrissebb hozzászólások (383 - 392)(Témakör: Gomba termesztés)
   
 |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  | | Kösz! Még egy kukta vs sima főzés szintű dilemmám van, h elegendő a Still airbox, vagy legyen Glovebox? Megéri a vesződés (megépítés,pénz) az utóbbival, vagy still airbox is tökéletes ha flottul kitisztítok mindent (és az így életben maradt agysejtjeimet tartalékolhatom a folyamat későbbi szakaszában nagy bizonyossággal bekövetkező fertőzésre. :D) | 
 |  |  |  |  |  | 
  
 
 |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  | | A megadott kultiválási hőfokok nem szentírások. Átszövetés más hőmérsékleten is megy csak eltérő sebességgel.
 (20-30 fok is működhet.)
 Persze a hőingadozás már nagyobb probléma, azt próbáld meg minimalizálni, szerintem +- 3-4fok nem para.
 
 Termőre fordításnál pedig tapasztalataim szerint még kevésbé fontos a megadott hőmérsékletekkel szórakozni.
 Én általában azonos hőmérsékleten szövetem át és fordítom termőre.
 Teljesen átszövött szubsztrát, frisslevegő, megfelelő pára ~ casing (adott esetben) sokkal fontosabb mint a hőmérséklet csökkenés.
 | 
 |  |  |  |  |  | 
  
 
 |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  | | Valami olcsó megoldás van arra h a sütiket 28 fokon tartsam amíg a mici beszövi az egészet? Megmértem a leendő helyüket, és 24foknál nem több, ami 20-21 fokra is lemegy néha, szval hőingadozás az van. :D | 
 |  |  |  |  |  | 
  
 
 |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  | | 2 órányi kuktázás is mehet a kukába ha nem megfelelő körülmények között történik az oltás... Szóval azét a kuktázás sem jelent 100%-ot.
 | 
 |  |  |  |  |  | 
  
 
 |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  | | Kösz a tippeket. Már gondoltam rá h a tapasztalat hiányát a mennyiséggel fogom ellensúlyozni, ezért csinálok kapásból vagy 4 LC-t, mindegyiket más arányban, ott is amelyik bejön az legalább tényleg jó lesz. Sütinél szintén. Később biztos megpróbálkozom más TEKkel, csak előbb be akarom magam biztosítani a legegyszerűbb módszerrel, nehogy úgy járjak h nincs mivel oltani. :D | 
 |  |  |  |  |  | 
  
 
 |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  | | A PF teknek két nagy előnye van minden máshoz képest: 
 * Casing nélkül is hajlandó normálisan teremni
 * Nem szükséges kuktázni ahhoz, hogy elfogadható legyen a fertőzések aránya
 
 Ha kuktázod, az nem fog ártani.
 
 ( Ha már van kuktád, akkor magos gombacsírát is lehet csinálni búzából, vagy rozsból és átoltani leforrázott kókuszrost-vermikulit keverékre (elementary coir tek-re keress). )
 
 Ha viszonylag kevés frusztrációt szeretnél csinálj legalább 6 sütit, tuti hogy lesz fertőzött.
 | 
 |  |  |  |  |  | 
  
 
 |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  | | Ha van lehetőséged kuktázni, én azt mondom akkor inkább azzal. :) | 
 |  |  |  |  |  | 
  
 
 |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  | | Engem pont az zavart össze, h a magyar nyelvű leírások között is hol azt írják h elég főzni, hol azt, hogy kuktázni mindenképp. De akkor nem ezen fogok spórolni. :) | 
 |  |  |  |  |  | 
  
 
 |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  | | Ezek a TEKek nem véletlen vagy kibaszásból határoznak meg eljárási módokat. Ha elég lenne egy süti sterilizálásához egy "csiribí-csiribá" akkor azt ajánlaná.
 
 Nincs semmi kőbe vésve, de ezeket a módszereket tényleg nem tegnap találták ki.
 Persze próbálkozni is lehet, nincs megtiltva. :)
 | 
 |  |  |  |  |  | 
  
 
 |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  | | PF Teknél mennyire fontos a kuktázás? Alapból ugye pont azért jó ez a tek, mert nem kell kuktázni, ugyanakkor sok helyen látom h mégis kuktáznak. Megéri ezzel vesződni, vagy elég ha csak 1 fazékban forralom őket 1órán keresztül? | 
 |  |  |  |  |  | 
  
 |