DAATH

A tudat úgy létezik, mint egy fa, mint egy fűszál. Szunyókál, unatkozik.

Jean-Paul Sartre

 
KöszöntőGyarapodásAnyagokKönyvtárFórumKeresésKapcsolatok


Felmérés: ELTE kannabiszhasználat önkontrollja
Felmérés: MOKE országos orvosi kannabisz felmérés
Felmérés: Global Drug Survey 2021
Tiltás: (jan. 1.) szigorúbb ÚPA büntetési tételek
Tiltás: (szept. 24.) 207 anyag lett C-listás
Könyv: Ayahuasca – A Lélek Indája


MeDMaN hozzászólásai (1 - 45)
 (Témakör: Gomba termesztés)

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
MeDMaN2011. május 22. 07:08
 
 
Üdv Mindenkinek!

Próbálta már valaki a főtt kukoricát táptalajnak? Nagy nemzetközi hipermarketlánc (nem a madaras :) ) boltjában lehet kapni vákuum zárású (nylon zacsiban), hőkezelt főtt kukoricát ami hűtés nélkül eláll. Tartósítószer nincs benne. Cukor rogyásig (kóstoltam :) ) (ahogy tudom, nem hozzáadott). Nedvesség is (szerintem) pont méret. A lényeg pedig, hogy nem kell a főzőcskével meg a kuktával bíbelődni.
Az ötlet onnan jött, hogy éppen egy kóstolás után kint hagytam a kukoricacsövet (csak a csutkát) az asztalon, és kb. két nap múlva, olyan gyönyörű penésztelep fejlődött rajta, hogy ihaj.
Oltottam is párat, de 1000 éves (legalább 4) spórával (ebből is látszik mennyire megihletett :) ).
Ha valakit érdekel, majd beszámolok.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
MeDMaN2008. november 11. 22:33
 
 
Sziasztok!
Bocs, de nem hagyott nyugodni ez a dextróz glükóz dolog. (tester írta, hogy a glükóz oldat is biztos jó). Azóta kiműveltem magam. (hátha valakit érdekel) A glükóz ahogy a leírásokból értem nagyobb kategória mint a dextróz. A dextróz egyfajta glükóz. A dextróz a szőlőcukor. Ilyen van szerintem a standard cukros infúzióban.
Ebből kiindulva a standard 5%-os glükóz (dextróz) infúziónak jónak kell lenni.
Már csak szerezni kell :)

(Ha nem így van nyugodtan javítsatok ki)

Csá
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
MeDMaN2008. november 9. 12:50
 
 
Kösz!

Hogy mi király oldalak léteznek :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
MeDMaN2008. november 9. 02:05
 
 
Üdv Mindenkinek!

Próbálkozott már valaki myc-t növeszteni glukóz infúzióban. Egyszer próbáltam mézes vagy cukros vízben, de nem bízok a sterilitásában (a főzés ellenére), pedig valami elindult. Amit gyógyszergyárban állítanak elő az csak steril. Utána csak szivogatni kellene a szaporításhoz. Remélem nem csak vényre kapható :)
Akinek van tapasztalata írjon, vagy próbálja ki, és ossza meg a tapasztalatokat.
Egyszer már felvetettem hasonló témát almalével, de azt mondták az okosok, hogy a ph nem lenne okés.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
MeDMaN2007. július 1. 21:42
 
 
Nagyon durvák ezek a gombák pshy!

Lassan "utazási irodát" nyithatsz :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
MeDMaN2007. február 28. 21:43
 
 
pshyFarmer! A linken a többi kép is a te zöldséges kertedről készült? Mármint ott kinn Hollandiában. Mert királyul néznek ki a többiek is. Téged mi vitt a zöldségtermesztésből a gomba irányába? Igazából az én ismerőseim is először zöldséget neveltek, aztán tértek át erre az egyszerűbb gombára.

Üdv!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
MeDMaN2007. február 22. 18:48
 
 
Azért ha a gombák már a penész előtt megvoltak, vagy akkor már nagyon fejlettek voltak amikor a penész megjelent, én lehet, hogy megkostolnám a már meglévő gombákat.

De ha rám hallgatsz azt csinálsz amit akarsz :)

Üdv!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
MeDMaN2007. február 12. 21:42
 
 
Talán onnan, hogy beraksz egy páratartalom mérőt!
Az automata szabályozást viszont már ne kérdezd.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
MeDMaN2007. február 10. 22:38
 
 
Bocs még egy hozzáfűznivaló.

Én ha perlitet tennék a terrárium aljára azt csak úgy tenném, hogy valami lapos edénybe teszem a vizes perlitet, azért hogy szükség esetén könnyen kivehessem. Előfordulhat ugyanis, hogy valami galád penészspóra megveti a lábát a terráriumban és ki kell fertőtleníteni az egészet. Ilyenkor nem kell tökölni a perlittel hanem kiveszed az edényt és kész.

Az én ismerőseimnek ezt nem mondta senki, pedig nem ártott volna.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
MeDMaN2007. február 10. 22:31
 
 
Sárkány!

A helyedben én tennék a cicusok fölé egy második (igazából első) réteg fóliát belülre. Mondjuk egy átlátszó irattartó fólia a keményebb fajtából ferdén, a szélei a vödör oldalára ragasztva, úgy hogy mellette a levegő szabadon keringhessen. Mivel ennek a fóliának mindkét oldalán azonos lesz a hőmérséklet a víz nem fog rajta kicsapódni, és a felső vizes fólia levételekor lehulló vízcseppek erre a rétegre csöpögnének és nem a cicusokra. (és mivel ferdén rakod a fóliát tovább is folyik a víz.

Remélem tudtam segíteni.

Üdv
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
MeDMaN2007. január 31. 21:30
 
 
Born Slippy máskor szerintem ne csinálj ilyen hülyeséget, hogy 3 hónapig vársz. Az én ismerőseimnek mikor még kezdők voltak gyönyörű gombái nöttek félig benőtt hántolt kölesen (max 1 hónapot vártak, akkor már látszott, hogy nagyon nem akarja tovább szőni). A casingelt félig benőtt rizsről meg ne is beszéljek.
De ha felhagytál a "sötét életeddel" és "CSAK" a cigit hagytad, én nem tartalak vissza.

Üdv Mindenkinek!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
MeDMaN2007. január 28. 19:48
 
 
pshy!
Ha jól emlékszem az én ismerőseim majdnem ilyen keveréket csináltak. (abban még volt vermikulit). Tökéletes volt a szövés. Igazából ilyen keverékre tettek szövetet a termőtestből és az is megfogta. Szóval a keverékkel szerintem nem lesz gond. Hőfok tekintetében pedig Skinnerd kolléga már leírta amit tudni kell.

Üdv.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
MeDMaN2007. január 27. 22:39
 
 
Üdv Mindenkinek!

Sárkány oltott mész nem nyert, mert elviszi lúgosba a közeget és nem semlegesít, valahol azt is olvastam, hogy megölheti az egészet. Az én ismerőseim összetört csőrkoptatóval próbálkoztak (ha a madaraknak nem árt a gombának sem árthat és abban van olyan anyag ami a ph stabilizáláshoz kell). Figyelj, hogy egyenletesen osszd el a porrá tört anyagot, hogy ne nagyon álljon össze.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
MeDMaN2006. október 21. 01:00
 
 
Azt írják a 12 óra áztatás elég.
Az ismerősök tapasztalata szerint is OK a dolog. Bár a nyáron volt olyan tapasztalat, hogy az áztatott kuktázott kölesbe bevette magát valami baci és ott nem akarta befonni a myc.

Szerintem alapban csak az áztatott cuccot tedd az üvegbe, 1-2 üvegbe meg tegyél az aljára egy ici-picit vizet (de tényleg csak nagyon nagyon keveset, csak a gőz miatt)

Aztán írd meg a tapasztalatot. Arra tényleg figyelj, hogy csak nagyon keveset az aljára mert, ha ott marad az gáz, és 12 óra után már jól megszívják magukat a magok.

Ja a múltkor nem írtam, hogy áztatás után javasolnak egy 5-10 perces főzést (nem forró vízben csak melegben) éppen csak annyira, hogy egy pár mag héjja kipattanjon. (állítólag akkor veszik fel a legtöbb vizet). Ismerősök így csinálták az biztos.

Az alján kis vízre tényleg kíváncsi vagyok, hogy fog összejönni neked, vagy az ismerőseidnek :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
MeDMaN2006. október 19. 21:35
 
 
I.
Az én ismerőseim, bár van nekik még sosem csinálták vermikulittal a sütit (na jó volt már kókuszrost+vermi+köles :). Próbálták már hántolt kölessel, barnarizzsel. Mag+víz bele üvegbe és az kuktába. Összejön a dolog, szép nagy gyönyörűségek lettek belőle, de..
1. véleményem szerint nem árt beáztatni a magokat mert azok a fránya elbújt bacik, meg penészsp_k miatt az első időszakban van egy enyhe, bukéja áztatás nélkül. (aztán minden megy rendben csak a bezártságot nem bírják a kicsikék sokáig)
2. a hántolt magok ha áztatás nélkül kerülnek az üvegbe (meg szerintem akkor is ha előtte áztatva voltak) összeállnak és nem bír közéjük menni a myc.

Szóval az ismerősök tapasztalata szerint hántolatlan köles (alias madáreleség) vermikulit nélkül. (bár a nyáron nem voltak full happyk az ismerősök)

II.
Milyen érdekes dolgokat tapasztalsz MMo rendelésnél?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
MeDMaN2006. augusztus 23. 19:34
 
 
Nem tudom trem, hogy miért választottál ilyen méretű dobozt a termesztéshez. 2000 Ft-ért akkora dobozt kapsz mint egy ház a tetejébe átlátszót.
Ha a másik oldalról nézem egy alu tálca kb. 5 cm az 5 cm-es termést meg leszüreteled. Ha ez nem ok neked akkor marad a nagyobb doboz.
Amúgy először szője be a sütit a cyca, majd ha elkezdi akkor ráérsz gondolkodni a dobozon

na csá!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
MeDMaN2006. augusztus 17. 23:59
 
 
Az ismerősök tapasztalata szerint lehet még a magas hőmérséklettől is. Akkor tapasztaltak ilyet. Szerintem a myc nem tudja hogy kint van vagy bent és tovább akar nőni.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
MeDMaN2006. augusztus 2. 21:27
 
 
Nalátod ZsD! No para oszt minden megy magától :) Mondjuk azért folyamatos 30 fokban már annyira nem.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
MeDMaN2006. július 31. 22:44
 
 
Köszi! Igazából ismerősöknél nem azzal van a gond, hogy meghal a myc, hanem nem akarnak myc-el átszőtt vermikulit+köles+kókuszrostot enni cycamyca helyett (szeretik az olasz konyhát).

ZsD Szerintem a hőfok lehet a hunyó. Az ismerősök igazából folyamatosan szokták locsolni a casinget még ha egy két kalap is bánja. Mondjuk arra törekedni kell hogy a kalapokat ne érje víz mert, ha sokáig rajta marad (vagy így is mondhatom, ha vizes lesz) megtelepszenek rajta a bacik és elkezd rohadni (először a teteje aztán végig a szár). mondjuk azért nem mindig végzetes. Erős jószágok ezek a cycamycák. Ha már összeszáradt azzal már nem nagyon tudsz igazán mit tenni, akarom mondani, hiába locsolod izomból nem fog visszanőni. Én mindenképpen adnék neki vizet rendesen (mondjuk a teteje tocsogjon egy kicsit) úgy is elpárolog ilyen melegben. (ebbe benne van az is hogy a csökevények elrohadnak). De igazából nem lehet okosnak lenni. Meg nem tudom, hogy a csökevényekből lesz-e még valami. Én szurkolok neked. Mondom ismerősök azt tartják szem előtt (ennél hűvösebb időben), hogy a casing ne essen össze, ezért rendesen locsolják. Szerintem meg kell találni az egyensúlyt a locsolós időszak és a nemlocsolós időszak között. Nem hiába van az az alámerítős tec. Jó izomlocsolás után, ha jók a körülmények (többek között hőfok 25 körül) akkor nekiindulnak cycamycák és tutin nőnek. És a földed sem szikkad össze.
Bakker amúgy az első casingről még egy flush sem jött le és már szikkad össze. Ez nekem egyet mutat hőfok, vagy ha az jó ohne légmozgás. Oda se neki majd legközelebb. Szerintem amúgy is ebben az időben nagyon bika intézkedéseket kell tenni, hogy haladjon az ügy (pl. hűtőtáskafedéllel autómatizált cycalégkondi :) )

Na minden jót kispajtások, várjuk a 25 fokot :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
MeDMaN2006. július 30. 23:08
 
 
High!

Próbálkozott már valaki hőmérséklet csökkentéshez elektromos hűtőtáska fedelével?
Ismerősöknél cycamycáknak nagyon melege van.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
MeDMaN2006. július 30. 08:54
 
 
Ismerősök tapasztalata szerint, ha nincs pára (mondjuk kirakod a szobába a terráriumból), azt eredményezi, hogy a kikelő cicamyca egyszerűen elszárad és nem fejlődik ki. A casing tetejéről nem is beszélve. Olyan sok tapasztalata nincs az ismerősöknek sem, mivel nem állatkínzók :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
MeDMaN2006. július 29. 17:27
 
 
Mondom DON'T PARA! Tudod majd, hogy mikor nem olyan amilyennek lenni kell. Fonalak miatt ne aggódj! Én még vártam volna a terráriumba tétellel, mert azért így még sok a felület a fertőzésre, de majd kialakul. Amúgy mire ez a nagy sietség? Han még nem kapta meg a jegyet a csillagközi utazásra ezért sietsz ennyire a kitétellel?
Szóval biztos tudni fogod mikor nem olyan amilyennek kell lenni. Az én ismerőseim egyszer kevertek kölest kókuszt meg vermit és maradt egy kicsi. Eltették, hogy hátha még lehet használni majd. Kb. egy hét múlva vették elő és akkor láttak először pókhálópenészt, meg csírázó kölest. A fertőzéssel azért vigyázz, mert a NAGY Mushroom cultivator könyvben azt írják, hogy a zöldpenész mérgező aflatoxint termel és ez állítólag beépül a gombába.

Képek amúgy jók csak lehetnének élesebbek is :)

Na minden jót!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
MeDMaN2006. július 29. 13:44
 
 
lacicybin! Szerintem az a lényeg ne parázzd agyon magad. Hagyd, hogy tegye a dolgát a természet.
Jut eszembe, Han hogy áll a mézvizes témával. Az én ismerőseimnél teljesen úgy néz ki a dolog, mint a linkelt cikkben. Az alján össze van állva a myc. a teteje meg tiszta. Az ismerősök már oltottak is vele, most várják mi lesz az eredmény. Annyi kérdésem van még, hogy Han szokott-e használni kesztyűs dobozt (glove box) az oltásnál és egyéb hasonló tevékenységeknél. Az ismerősök tapasztalata szerint ez JELENTŐSEN csökkenti a fertőzés veszélyét.
Azért ezeket még nem az üvegből kivéve tetted ki a terráriumba, ugye? Annak még azért korai szerintem. Ha a hőfok miatt tetted őket ki akkor, fullosan tekerd be őket alufóliával mert nagyon kicsi fényre is beindul a termőtestképződés.

Na minden jót és don't para!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
MeDMaN2006. július 18. 21:21
 
 
Egyrészt igazat adok neked Sámán, de az ismerősök tapasztalata szerint a vastag tönk a sűrű myc-el és a közvetlen közelben lévő tápanyag nélküli casingszerű közeggel van összefüggésben, innentől kezdve, szerintem a duplafenekű süti(szelet) a megoldás (alul vermi v. casing és felül is ugyanez, oldalt meg szabadon).
Majd legközelebb szólok az ismerősöknek, hogy próbálják ki.

Cambo
A képen látható sütin még egy flush sem volt? ha nem én biztos várnék az 1. szüretig. Aztán esetleg jöhet a kutyakaja

Na minden jót!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
MeDMaN2006. július 18. 17:32
 
 
High!

Cambo írásával kapcsolatban, a következő a kérdésem. Az ismerősök tapasztalata is az hogy a süti alja közelében nőnek a legnagyobb legpotensebb cyca-mycák. Csinált-e már valaki ismerőse olyat, hogy egy tuti benőtt sütit felvágott steril késsel kb. 2-3 cm-es szeletekre és ezt tette ki egy nedves vermis, vagy fóliás felületre a terráriumba?

Véleményem szerint ebből nem lesz olyan rengeteg flush, de ami lesz belőle az:
1. tuti potens lesz. kis kék beütéssel :)
2. tuti alap spóralenyomathoz (így az utánpótlás biztosított)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
MeDMaN2006. július 11. 21:32
 
 
Sámán! Király, hogy 6 éve "találkozol olyan emberekkel" akik tenyésztenek cicusokat. Minden tiszteletem a tied, de...
Tisztázzuk már le a folyamatokat casing-ig bezárólag
Most itt az én "ismerőseim" verzióját írom le
1. spóra
2. bele fecsibe, vagy mézvíz verzió (az ismerősök ezt a fázist még nem hagyták ki, de írjatok ha van valami tutibb)
3. fecsi bele alapba (süti vagy magok) (az isemrősök még ezt sem hagyták ki. Tény és való próbálkoztak már olyannal hogy kókusz+vermi+köles, de a vélemény szerint kell valami amit kompletten besző a cyca-myca)
4. a beszőtt alap alá és fölé casing (Az általad is említett kókusz+vermi verzió tényleg kóser) (Az is igaz, hogy az ismerősök is általában megvárják, hogy egy kicsit átszője a casinget a cyca, de aztán raknak még rá egy vékony újabb casing réteget.)

Véleményem szerint lacicybin Han nevű ismerőse a 2. pontnál jár ezért a casing mint "takarás" véleményem szerint még nem "jáccik".

A kérdésem viszont még mindig fennáll, miszerint (és mostmár akkor konkrétan tőled kérdezem) a te "ismerőseid" a spórákat közvetlen a beszövendő alapra teszik és király módon beindul a szövés?

Na minden jót!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
MeDMaN2006. július 11. 17:39
 
 
Én Han helyében, egy sütin csak kipróbálnám mi lesz belőle. Az én ismerősöm sok mézet tett bele ezért nem akar elindulni.
Egy javaslatom van még mézvíz témához. Az ismerősöm úgy szokta csinálni, hogy a fóliát teszi alulra és arra tekeri rá a tetőt. (ugyan ez kuktázásnál is) Ilyenkor a tető és a fólia közötti rész is sterilizálódik. Oltásnál átszúrod a fóliát és gyorsan, (mézvíznél erősen is) rátekered a tetőt. Annyi levegő marad az üvegben, hogy mézvíznél elinduljon a dolog, kuktás verziónál meg meg lehet lazítani, és nem tátong ott egy lyuk, vagy nem csak lazán van letakarva fóliával.
Szóval lacicybin én szólnék Hannak, hogy próbálja ki. Ha veszett fejsze akkor vagy nem indul meg a myc. vagy az is elfertőződik. Ha meg szép fehér oltás után akkor OK.

Na minden jót!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
MeDMaN2006. július 6. 18:02
 
 
lacicybin!
Ha már úszik benne valami fehér akkor már szerintem próbálkozhat Han, ugyanis olvastam egy olyan tek-et amiben myc. darabokat törött üveggel jól összerázva már lehet oltani. A linkelt tek azt írja, hogy a mézes cuccnál egyértelműen lehet látni hogy a méz megvilágosodik és az ottani képen láthatóan összesűrűsödik a myc. Sajnos az én ismerősöm szerintem túl sok mézet tett az üvegbe, így neki nem akar nagyon megindulni, de azért így is fog vele oltani.
A másik javaslatom ha már így az újdonságoknál járunk (nem saját ötlet, de az ismerős már próbálja és működni látszik). Sütőzacsiba tett madáreleség (főként köles) nagyobb mennyiségben. A srácnak aki ezt a tek-et írta a sroomery-n azzal abból volt elege, hogy a sütispoharakba csak kevés cuccot lehet tenni. Hát a sütőzacsiba lehet rendesen az biztos. Arra vigyázzatok, hogy a kölest előtte mindenképp áztassátok ki, mert az egy óra kukta csak símán nem vágja gallyra a bacikat az tutti.
Ha érdekel benneteket majd folytatjuk.
Csá!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
MeDMaN2006. július 4. 20:53
 
 
Hali! Áruljátok már el a spórákat közvetlenül a sütialapra teszitek? Semmi fecsi semmi egyéb kunszt?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
MeDMaN2006. június 29. 08:35
 
 
Azért nem teljesen ugyan az a liquid culture és a spóra oldat. A LC az már kifejlett myceliumot tartalmaz folyadék közegben. A spóra oldat meg spórákat vízben.
A fő kérdés számomra az, hogy a ti ismerősötök eredményesen csinál olyat, hogy rászórja a vermire a spórát és beindul a szövés?
Én úgy vagyok vele, hogy minél kisebb valami annál sérülékenyebb. Nem véletlenül találták ki a spórafecskendőt sem. De ha a ti ismerősötök nem tököl ilyen spórakeltetési, meg spórahidratálási módszerekkel, minden elismerésem, és sok sikert hozzá.
Ha sokszor nem indul be a szövés a közvetlen spórázásnál azért érdemes szerintem megfontolni, vagy a mézvíz, vagy a spórafecskendő készítés módszerét.

Na minden jót!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
MeDMaN2006. június 29. 02:26
 
 
Nem kell, csak lehet. És mint írtam az a bizonyos "ismerős" is csak most próbálja. Nagynehezen előbányászta a linket ami alapján csinálja.

http://www.shroomery.org/forums/showflat.php/Cat/0/Number/5238137/page/0/fpart/1/v
c/1


Továbbra is azt mondom:
Ha rám hallgatsz azt csinálsz amit akarsz
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
MeDMaN2006. június 28. 18:57
 
 
ynul! A spórákat közvetlenül a vermire tetted? Nem tudom, de most találkoztam a Csillagok megháborodása első részének egyik szereplőjével és mondta, hogy épp most próbálkozik a mézes vizes verzióval (fertőtlenített víz+méz beoltava fecsivel vagy spórával). Azt mondta még nem nagyon látszik semmi, de egy régi GTeacheres szobahőmérsékleten tartott fecsivel próbálkozott. Majd kialakul. Lényeg a lényeg, hogy annyival nem több meló a mézesvizes cucc, és nem kell feleslegesen fertőtleníteni a sütis üvegeket. Elég csak akkor, ha a vízben megindult a myc.
Szerintem hőmérséklet pont inkubátornak megfelelő a mostani viszonyok között.

Ha rám hallgatsz azt csinálsz amit akarsz :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
MeDMaN2006. június 23. 16:14
 
 
Igazából DV unokahuga szerint az a lényeg, hogy vagy élő myc. vagy fejlődésnek indult spóra legyen a folyamatban. Onnantól kezdve ha jók a körülmények nő a gomba. DV unokahuga már úgy is látott gombát, hogy a benőtt sütit kivette az üvegből és mivel látta, hogy még maradt egy kis mycelium az üvegben így azt is betette a terráriumba (mármint az üveget). A myc. szépen életre kelt. Na hogy ne legyen talaj nélkül szerencsétlen myc. rakott az üvegbe fertőtlenített vermit had szövögesse (természetesen az üveg tetejét feltette), aztán betette inku-ba. Jó ideig otthagyta. Myc. szövögette is meg nem is. Egy idő után úgy gondolta, hogy ezt az egész hóbelevancot beleönti egy alutálcába és kiteszi a terráriumba. Ma találkoztam vele és azt mondta, hogy látott két termőtestet fejlődésnek indulni. Szóval ha jók a körülmények és van egy kis kezdemény nem sok minden menthet meg benneteket a cicatartástól.

Na minden jót!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
MeDMaN2006. június 23. 07:28
 
 
Nem biztos, hogy a leérett süti a legjobb. Bár Darth Vader unokahuga még nem próbálta. Viszont a termőtest belsejéből vett darabbal már próbálkozott, és ha nem is szőtte be teljesen azért jelentős volt a szövési mennyiség. Be is tette utána casingbe. Ezt úgy csinálta, hogy cucc amit be akarsz szövetni bele üvegbe, rá alufólia, rá befőttes üveg teteje. Amikor a termőtest darabot teszed bele (üveg fertőtlenítés, sterilizálás után) az alufóliát csak éppen annyira vágod fel steril késsel, hogy a termőtestdarab (szár BELSEJE) beférjen, majd rá gyorsan a befőttes tetejét. Kicsit lassabban indul meg.

Sok Sikert! Az ERŐ legyen veled :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
MeDMaN2006. június 12. 22:42
 
 
Kedves Unokák!

Tapasztaltátok már, hogy nagymama szövésben leállt sütijeivel csodát tud művelni egy áthelyezés? Nagyi akarom mondani Darth Vader unokahuga már másodszor csinált olyat, hogy casinghez készítette elő a terepet. Félig benőtt sütit szegény ember flow hoodjánál (sütőajtó) áthelyezte a legnagyobb óvintézkedések mellett egy gyárból frissen kijött "kvázi steril" uzsis zacsiba. A süti egy részét felhasználta casinghez (sütidarabok egy kicsit összetörve direkt), a másik rész meg marad a zacsiban (természetesen kicsit megtörve), egy enyhe csavarás a szájára és irány az inkubátor. A benövetlen részt úgy elkezdi szőni a cica, hogy öröm nézni. DV unokahuga már el is tett rosszabb időkre alap grain gyanánt egy szép fehér köleses zacsit. Növésben leállt sütiknél szóljatok a nagyinak, hogy próbálja meg menteni ami menthető. Eszméletlen.

Na minden jót unokák!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
MeDMaN2006. június 7. 22:54
 
 
Kedves Unokák!

ph puffereléshez, ph emeléshez a külföldi anyagok meszet írnak (a pontosság kedvéért mészkő örleményt "lime"), ami ugyebár nem azonos az oltott meg az égetett mésszel. Írják még a tört tojáshéjat is.
A csőrkoptatót valaki (akarom mondani valaki nagymamája), próbálta már? Mert az ahogy néztem (nagyrészt) mészkőörlemény (talán sajtolt mészkőpor). Meg tud-e valaki erősíteni? Király lenne, mert mindenütt azt írják, hogy a ph elég fontos meg a termés is jobb tőle, az én nagymamám meg nem akar tökölni összetört tojáshéjjal (kivárni míg összegyűlik, kifőzni, levakarni a maradék fehérjét...).

Na minden jót!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
MeDMaN2006. május 30. 23:05
 
 
Kedves Unokák!
Valakinek a nagymamája már elgondolkodott-e azon, hogy a sütiindító folyadékkultúrát, tartósítószert nem tartalmazó gyümölcslével próbálja meg elkészíteni. Sterilitás fixen biztosított, mivel ha tartósítószert nem tartalmaz akkor csak pasztörizálással sterilizálhatták. Az ötlet onnan jutott eszembe, hogy jópár napos gyümölcslét akartam inni és hirtelen a pohárban termett egy-két penészgomba. Annyire azért nem különböznek a kiscicáktól :) Lehet, hogy olyan lenne mint az agar kultúra. Csak a tetején jelenne meg a fonál. Jaaa azt ne is mondjam, hogy televannak cukorral. Lehet, hogy egy próbát megérne. Kérdezzétek meg a nagymamát és írjátok le mi a véleménye róla.
Lehet, hogy a citromsav (amivel a savanyúságot szabályozzák) még borsot tör a nagymama orra alá. De, mint tudjuk a puding próbája .....

Na minden jót!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
MeDMaN2006. május 25. 17:41
 
 
Arock!
A vermi jó vizes volt aztán ki lett főzve (kukta). Ami benne maradt víz annyi. Olyan rettentően azért nem. Arock, én a jelenlegi tapasztalatommal már azt mondanám a nagymamának hogy tegye be a cuccot casingbe, amíg nem kapja el a penész a be nem nőtt részt. Nagymama betet félig benőtt sütiket casinbe és teljesen beszövődött a casing. Nem biztos, hogy érdemes tökölni csak sütivel. Nagymama szerint a casing a tutti. Ezt bizonyítja a vermi mellett növő "gyümölcs". Amúgy kb. 25 fok és szerintem olyan 90-92 pára. Szólj Bob bácsinak, hogy intézkedjen.

Csá
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
MeDMaN2006. május 24. 18:40
 
 
arock
Nagymama egy kb félig beszőt sütit rakott ki a terráriumba. Tudod olyan hántolt kölesből készült süteményt. Ha jól emlékszem kb. 1,5 hete. Azóta a süti alja begombásodott :) (a mami vermikulitra tette ki), de sajnos a teteje egy kicsit, ahol nem volt beszőve bezöldült. Mami megpróbálta a zöld részt kivágni kisebb-nagyobb sikerrel, de mostmár nem foglalkozik azzal a résszel, főleg, hogy az alja teljesen kóser, és a süti már szinte teljesen fehér. Szóval a válasz a kérdésedre: kb. 1,5 hét (szintén ECU)

Na minden jót unokák ;)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
MeDMaN2006. május 21. 00:30
 
 
Mushworld!
Dobj egy mailt, hogy melyik környéken tudnád átvenni. Ezt követően tudunk a dologról beszélni. Ha az autópálya mellett laksz Pest és Szeged között akkor a forgalmazó is el tudja vinni hozzád szerintem (mármint megáll az autópályán). Bár ebben az esetben 100 liter a min.

Na csá!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
MeDMaN2006. május 20. 23:46
 
 
Kedves Unokák!
Csakugyan igaz az a mondás, hogy "az élet él és élni akar". Minden helyet követel magának a világegyetemben.
Nagymama múlt hét végén tett el néhány casing befőttet és ma nézte meg az elsőt. Gyerekek ha még láttatok gyönyörűt?! Már holtnak hitt köles oltásból casing után már látszik a myc a felszínen. Nagymama be is tette a fényre.
(szóval arock eddig a leírt casing mix OK, remélem lesz belőle flush is)
Nagymama mivel azt hitte hogy halott a kölesses cucc, az egy rész befőttbe rakás után kivágta a maradékot a szemétbe. Egy pár nap múlva látta, hogy mintha megindult volna valami a szemétbe vágott zacskóban. Gyorsan vissza az inkuba, csak úgy nylon zacsisan. Mára teljesen át van szőve.

Az mennyire gáz ha a terráriumban egy kis penész felüti a fejét?
Mellette lévő casing mennyire bírja?
Mi a pókhálópenész tipikus ismertetőjele, mi különbözteti meg igazán a gomba myc-től?

Na minden jót unokák. Simogassátok a kiscicákat, meg bíztassátok a nagyit befőtteltevésre.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
MeDMaN2006. május 18. 21:31
 
 
arock777
Pontos infót még nem tudok. Nagymama a hétvégén tett el befőttbe egy pár ecuadorral beszőtt rizses eztmegazt. Szegénykémnek ez a első, szóval parázik is. Majd vasárnap kiderül mi lett belőle.
Nagymamánál a befőtt a következő: alul steril vermi aztán szövevény aztán kókusz+vermi (steril) fedés
Az mennyire gáz ha a befont cuccosnak van egy kis savanyú bukéja?

Kérdés:
Mi a sikernek az esélye olyan esetben, ha a kiöntött befőttesüvegben még maradt egy kis fonat. Ez bekerült a terráriumba (minden takarás nélkül). Ott egész magához tért a myc. Aztán, hogy ne menjen kárba tele a befőttes (steril)kókusz+vermivel (in glove box). Azóta nagyon szövevényes a dolog, de nagyi nem tudja, hogy pókháló vagy ecuador.
K2:
Mennyi az esélye annak, hogy a casingben kiheveri a savanyú bukét a myc?
K3:
Mennyire gáz az ha félig benőtt köleses süti kikerül a terráriumba? Eddig nem látszik rajta negatív változás. Lehet, hogy kiszárad a köles és nem lesz gubanc? (beszőtt myc-es rész szépen fejlődik, bolyhosodik)

Na tovább nem fárasztalak benneteket unokák!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
MeDMaN2006. május 6. 21:11
 
 
Szasztok Unokák!
Az a nagymama legnagyobb parája a casinggal szemben, hogy a takarást mindenféle nem kívánt faj népesíti be. Egyszer amikor a nagymama kölessel kevert vermikulitos kókuszföldet készített és a maradékot félretette (mondjuk mert nem volt ideje a maradék felhasználásához), egy hét múlva megnézte és kikelt kölesmagokat meg hegyekben álló pókhálógombát (vagy penészt tudjátok cob web mold) látott. Szóval szerintetek ha a casing csak kókuszreszeléket (vagy hajat vagy akármit) tartalmaz az jó spawnolni és faján beszövi a kert kölesmag nélkül is? vagy csak takarni jó fedőrétegnek?
Ja, mi a tapasztalat földes (vagy mondjuk kókuszreszelékes) táptalajjal fertőtlenítés nélkül. Abból indult ki nagymama, hogy a boltban is zacsiba csomagoltan lehet kapni és nem penészedik. Na mondjuk nyomat neki egy kis vizet (mondjuk a desztillált fajtát) és letakarja meg alá rak egy kis lenőtt kertdarabot akkor abból jó "sül" ki vagy nem?
Szóval minden jót unokák és el ne felejtsétek holnap anyák + nagymamák napja :o)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
MeDMaN2006. május 5. 00:13
 
 
Kedves Unokák!
Elképzelhető, hogy ha a nagymama kertjében leállt a szövés (már vagy 3 hete szövöget a kert) az attól van, hogy a víz kipárolgott a magokból (amiknek be kéne szövődni), vagy hogy a magok nem szívtak elég vizet magukba a sterilizálásnál? Fertőzésnek semmi nyoma nem látható, csak egyszerűen nem akarnak tovább fehéredni. Van olyan oltás ahol a magok eléggé össze vannak állva, de a szövésleállás a teljesen felrázható magokra is igaz. Az edények amiben vannak nincsenek teljesen teli. A kert kb. 29 fokos. Ecquador van a kertben.

Mit lehet tenni a beszőtt területtel? Érdemes esetleg valami casingel próbálkozni, vagy steril vízben feloldva a új telepe(ke)t oltani?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
MeDMaN2006. április 18. 21:01
 
 
Minden jót a természet kedvelőinek!
Mennyire gáz, ha a beoltott táptalaj eléggé össze van állva? Mondjuk barnarizs és hántolt köles (külön-külön). Szövést mennyire befolyásolja?
 

Ecstasy tabletta adatbázis

Pszichonauták

DÁT2 Psy Help

RIASZTÁSOK

DAATH - A Magyar Pszichedelikus Közösség Honlapja

Alapítás éve: 2001 | Alapító: Minstrel | Dizájn: Dose | Kód: Minstrel
Rendszer: Cellux | Szerkesztő: Gén

 

A személyi adatok védelmének érdekében a DAATH óvatosságra int a Facebook-csoportoldalon saját névvel megosztott, mások számára is látható információiddal kapcsolatban!