DAATH

Lassan nyilvánvalóvá válik, hogy a legnagyobb babonáink egyike az elme különválasztása a testtől.

Alan W. Watts

 
KöszöntőGyarapodásAnyagokKönyvtárFórumKeresésKapcsolatok


Kategória:

Cikk


Kiadó:

Hanf


Kiadás éve:

2004 / 2004



Beküldő:

Én+te+ö=gén


Szerkesztő:

Én+te+ö=gén



Nyomtatható változat


Felkerülés ideje:

2006. február 18.


Utolsó módosítás:

2012. június 4.



Érdeklődés:

10614 letöltés
11 szavazat


Súlyozott pontszám:

3.72 pont


Szavazatok aránya:

27% kiváló
27% jó
18% átlagos
18% rossz
9% borzasztó



Értékelés:

kiváló

átlagos
rossz
borzasztó




Felmérés: ELTE kannabiszhasználat önkontrollja
Felmérés: MOKE országos orvosi kannabisz felmérés
Felmérés: Global Drug Survey 2021
Tiltás: (jan. 1.) szigorúbb ÚPA büntetési tételek
Tiltás: (szept. 24.) 207 anyag lett C-listás
Könyv: Ayahuasca – A Lélek Indája


Én+te+ö=gén:

A pszichedelikumok tudományos kutatása

Évezredes gyógyítás

A kannabisz és egyéb növényi eredetű pszichoaktív drogok gyógyászati felhasználása több ezer éves múltra tekint vissza. Ókori asszír táblákon, az indiai Ayurvédában, kínai és ógörög herbálkódexekben egyaránt felbukkannak a megfigyeléseken és tapasztalatokon alapuló gyógyászati javallatok. Étvágygerjesztő, fájdalomcsillapító, érzéstelenítő, altató, emésztést elősegítő, hányingert és émelygést enyhítő, görcsoldó, gyulladásgátló és egyéb hatásai miatt a kannabisz természetes része volt a mindenkori orvoslásnak. Mivel a régi kultúrák misztikus világképében a betegségeket szellemek, démonok vagy istenek ártó hatásainak tulajdonították, így a gyógyítás-kiengesztelés is gyakran rituális keretek között folyt, sokszor a beteg hozzátartozóinak bevonásával. Az ilyen kultikus, vallásos jellegű gyógyításban és megelőzésben a pszichoaktív szerek a spirituális dimenziókhoz való kapcsolatteremtési eszközökként is szolgáltak. A pszilocibingombák, meszkalinkaktuszok, látnokzsálya és különböző ayahuascafőzetek szertartásos felhasználása napjainkig fennmaradt, főként Közép- és Dél-Amerika őslakosainak kultúráiban.

Évtizedes „kábítás”?

A gyógyszervegyészet 20. századi fejlődése a növényi hatóanyagok felismerésével és elkülönítésével, valamint szintetikus drogok létrehozásával ígéretes módon bővítette az orvosi célra alkalmazható pszichoaktív szerek skáláját. A skizofrénia, szorongás, depresszió, alkoholizmus és egyéb pszichés betegségek kezelésére használt gyógyszerek sikere szinte forradalmasította a pszichiátriát. Az LSD tudatmódosító hatásának 1943-ban történt felfedezése után a megfelelő körülmények között alkalmazott kisadagos pszicholitikus és nagyadagos pszichedelikus pszichoterápia pozitív eredményeket ért el, még a korábban gyógyíthatatlannak tartott esetekben is. A 60-as évek közepe azonban nem várt fordulatot hozott. Különböző politikai, gazdasági, társadalmi és kulturális változások hatására a pszichedelikumokat nemzetközi egyezményekkel „kábító” szereknek minősítették – a veszélyességükben őket nagyságrendekkel túlszárnyaló heroinnal és kokainnal egy kategóriába véve! Ennek eredményeképpen a rekreációs felhasználás mára már nyilvánvalóan sikertelen visszaszorítási kísérlete gyakorlatilag betiltotta a pszichedelikumok gyógyászati felhasználását és kutatását is. A szerek csak hivatalos állami forrásból szerezhetőek be büntetlenül, birtoklásukat engedélyhez kötötték, emberkísérleteket pedig gyakorlatilag nem engedélyeztek. Orvosok és pszichiáterek tiltakozásai ellenére a kannabiszt és a pszichoterápiában használt szereket törölték a hivatalos gyógyszerkönyvekből. Így a pszichedelikumok független kutatása és gyógyászati felhasználása - együtt a tiltás miatt kezelést nem kapó rászoruló betegekkel – szintén a drogháború áldozataivá váltak közel negyedszázadra.

A MAPS színre lép

A kutatási és gyógyítási szükségleteket figyelmen kívül hagyó drogpolitika ellenzői azonban nem adták fel a reményt. Amikor - utolsó cseppként a pohárban - az USA tiltólistára helyezte a pszichoterápiás alkalmazásban sikeres és ígéretes MDMA-t is, a tudományos közösség összefogott és 1986-ban megalakította a MAPS (Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies) nevű non-profit kutatási szervezetet. A MAPS konkrét célja a kannabisz, az MDMA és egyéb pszichedelikumok tudományos kutatásának megszervezése a rák, az AIDS, a különböző függőségek és pszichés zavarok kezelésére. A szervezet segít a kutatásokhoz szükséges hivatalos engedélyek beszerzéséhez, valamint tagdíjakból és adományokból befolyt összegekkel szponzorálja a kutatásokat. Hosszú távú céljuk az emberi képességek jobb megértése a spiritualitás, meditáció és mentális folyamatok tudományos eszközökkel történő tanulmányozása által. A MAPS távlatos törekvése: a pszichedelikumok használatának visszaintegrálása kultúránkba.

Gyógykannabisz és társai

A kannabisz gyógyászati felhasználásását elősegítő kutatások közül két MAPS-szponzorált kísérlet is említésre méltó. Egyikük a füstszívás ártalmait csökkentő párologtató berendezés (vaporizer) alkalmazhatóságának kutatása, melyben eltérő mennyiségű THC-t tartalmazó marihuánák párologtatása során mérik a páciensbe bejuttatott kannabinoid és szénmonoxid szinteket. A másik törekvésük pedig az orvosi marihuánatermesztés jelenlegi állami monopóliumának megszüntetésére irányul, amit egy független, minőségbiztosított, egyetemi keretek között működő kannabiszelőállító intézmény alapításával próbálnak elérni. A jelenleg folyamatban lévő egyéb pszichedelikumkutatások közül kiemelkedő fontosságú a poszttraumatikus stressz zavarban (PTSD) szenvedő betegek első hivatalosan engedélyezett kezelése MDMA-pszichoterápia segítségével, valamint a rögeszmés-kényszeres zavarokkal (OCD) küzdő páciensek pszilocibinnel történő terápiás gyógyításának megszervezése.

Linkek a témáról:

www.maps.org

www.erowid.org

www.daath.hu

www.kendermag.hu

© Copyright 2004, 2004 Hanf.


Ecstasy tabletta adatbázis

Pszichonauták

DÁT2 Psy Help

RIASZTÁSOK

DAATH - A Magyar Pszichedelikus Közösség Honlapja

Alapítás éve: 2001 | Alapító: Minstrel | Dizájn: Dose | Kód: Minstrel
Rendszer: Cellux | Szerkesztő: Gén

 

A személyi adatok védelmének érdekében a DAATH óvatosságra int a Facebook-csoportoldalon saját névvel megosztott, mások számára is látható információiddal kapcsolatban!