DAATH

A lélek annyira sóvárog valami után, amire célként tekinthet, hogy ha nincs ilyen, önmagával fordul szembe, hatalmas, nem létező problémákat kreálva, csak hogy legyen valami, amin teljes erővel munkálkodhat.

Michel de Montaigne

 
KöszöntőGyarapodásAnyagokKönyvtárFórumKeresésKapcsolatok


Kategória:

Cikk


Kiadó:

Hanf


Kiadás éve:

2004 / 2004Beküldő:

Én+te+ö=gén


Szerkesztő:

Én+te+ö=génNyomtatható változat


Felkerülés ideje:

2006. február 18.


Utolsó módosítás:

2012. június 4.Érdeklődés:

10379 letöltés
11 szavazat


Súlyozott pontszám:

3.72 pont


Szavazatok aránya:

27% kiváló
27% jó
18% átlagos
18% rossz
9% borzasztóÉrtékelés:

kiváló

átlagos
rossz
borzasztó
Felmérés: ELTE kannabiszhasználat önkontrollja
Felmérés: MOKE országos orvosi kannabisz felmérés
Felmérés: Global Drug Survey 2021
Tiltás: (jan. 1.) szigorúbb ÚPA büntetési tételek
Tiltás: (szept. 24.) 207 anyag lett C-listás
Könyv: Ayahuasca – A Lélek Indája


Én+te+ö=gén:

A pszichedelikumok tudományos kutatása

Évezredes gyógyítás

A kannabisz és egyéb növényi eredetű pszichoaktív drogok gyógyászati felhasználása több ezer éves múltra tekint vissza. Ókori asszír táblákon, az indiai Ayurvédában, kínai és ógörög herbálkódexekben egyaránt felbukkannak a megfigyeléseken és tapasztalatokon alapuló gyógyászati javallatok. Étvágygerjesztő, fájdalomcsillapító, érzéstelenítő, altató, emésztést elősegítő, hányingert és émelygést enyhítő, görcsoldó, gyulladásgátló és egyéb hatásai miatt a kannabisz természetes része volt a mindenkori orvoslásnak. Mivel a régi kultúrák misztikus világképében a betegségeket szellemek, démonok vagy istenek ártó hatásainak tulajdonították, így a gyógyítás-kiengesztelés is gyakran rituális keretek között folyt, sokszor a beteg hozzátartozóinak bevonásával. Az ilyen kultikus, vallásos jellegű gyógyításban és megelőzésben a pszichoaktív szerek a spirituális dimenziókhoz való kapcsolatteremtési eszközökként is szolgáltak. A pszilocibingombák, meszkalinkaktuszok, látnokzsálya és különböző ayahuascafőzetek szertartásos felhasználása napjainkig fennmaradt, főként Közép- és Dél-Amerika őslakosainak kultúráiban.

Évtizedes „kábítás”?

A gyógyszervegyészet 20. századi fejlődése a növényi hatóanyagok felismerésével és elkülönítésével, valamint szintetikus drogok létrehozásával ígéretes módon bővítette az orvosi célra alkalmazható pszichoaktív szerek skáláját. A skizofrénia, szorongás, depresszió, alkoholizmus és egyéb pszichés betegségek kezelésére használt gyógyszerek sikere szinte forradalmasította a pszichiátriát. Az LSD tudatmódosító hatásának 1943-ban történt felfedezése után a megfelelő körülmények között alkalmazott kisadagos pszicholitikus és nagyadagos pszichedelikus pszichoterápia pozitív eredményeket ért el, még a korábban gyógyíthatatlannak tartott esetekben is. A 60-as évek közepe azonban nem várt fordulatot hozott. Különböző politikai, gazdasági, társadalmi és kulturális változások hatására a pszichedelikumokat nemzetközi egyezményekkel „kábító” szereknek minősítették – a veszélyességükben őket nagyságrendekkel túlszárnyaló heroinnal és kokainnal egy kategóriába véve! Ennek eredményeképpen a rekreációs felhasználás mára már nyilvánvalóan sikertelen visszaszorítási kísérlete gyakorlatilag betiltotta a pszichedelikumok gyógyászati felhasználását és kutatását is. A szerek csak hivatalos állami forrásból szerezhetőek be büntetlenül, birtoklásukat engedélyhez kötötték, emberkísérleteket pedig gyakorlatilag nem engedélyeztek. Orvosok és pszichiáterek tiltakozásai ellenére a kannabiszt és a pszichoterápiában használt szereket törölték a hivatalos gyógyszerkönyvekből. Így a pszichedelikumok független kutatása és gyógyászati felhasználása - együtt a tiltás miatt kezelést nem kapó rászoruló betegekkel – szintén a drogháború áldozataivá váltak közel negyedszázadra.

A MAPS színre lép

A kutatási és gyógyítási szükségleteket figyelmen kívül hagyó drogpolitika ellenzői azonban nem adták fel a reményt. Amikor - utolsó cseppként a pohárban - az USA tiltólistára helyezte a pszichoterápiás alkalmazásban sikeres és ígéretes MDMA-t is, a tudományos közösség összefogott és 1986-ban megalakította a MAPS (Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies) nevű non-profit kutatási szervezetet. A MAPS konkrét célja a kannabisz, az MDMA és egyéb pszichedelikumok tudományos kutatásának megszervezése a rák, az AIDS, a különböző függőségek és pszichés zavarok kezelésére. A szervezet segít a kutatásokhoz szükséges hivatalos engedélyek beszerzéséhez, valamint tagdíjakból és adományokból befolyt összegekkel szponzorálja a kutatásokat. Hosszú távú céljuk az emberi képességek jobb megértése a spiritualitás, meditáció és mentális folyamatok tudományos eszközökkel történő tanulmányozása által. A MAPS távlatos törekvése: a pszichedelikumok használatának visszaintegrálása kultúránkba.

Gyógykannabisz és társai

A kannabisz gyógyászati felhasználásását elősegítő kutatások közül két MAPS-szponzorált kísérlet is említésre méltó. Egyikük a füstszívás ártalmait csökkentő párologtató berendezés (vaporizer) alkalmazhatóságának kutatása, melyben eltérő mennyiségű THC-t tartalmazó marihuánák párologtatása során mérik a páciensbe bejuttatott kannabinoid és szénmonoxid szinteket. A másik törekvésük pedig az orvosi marihuánatermesztés jelenlegi állami monopóliumának megszüntetésére irányul, amit egy független, minőségbiztosított, egyetemi keretek között működő kannabiszelőállító intézmény alapításával próbálnak elérni. A jelenleg folyamatban lévő egyéb pszichedelikumkutatások közül kiemelkedő fontosságú a poszttraumatikus stressz zavarban (PTSD) szenvedő betegek első hivatalosan engedélyezett kezelése MDMA-pszichoterápia segítségével, valamint a rögeszmés-kényszeres zavarokkal (OCD) küzdő páciensek pszilocibinnel történő terápiás gyógyításának megszervezése.

Linkek a témáról:

www.maps.org

www.erowid.org

www.daath.hu

www.kendermag.hu

© Copyright 2004, 2004 Hanf.


Ecstasy tabletta adatbázis

Pszichonauták

DÁT2 Psy Help

RIASZTÁSOK

DAATH - A Magyar Pszichedelikus Közösség Honlapja

Alapítás éve: 2001 | Alapító: Minstrel | Dizájn: Dose | Kód: Minstrel
Rendszer: Cellux | Szerkesztő: Gén

 

A személyi adatok védelmének érdekében a DAATH óvatosságra int a Facebook-csoportoldalon saját névvel megosztott, mások számára is látható információiddal kapcsolatban!