DAATH

A többség mindig téved.

Mark Twain

 
KöszöntőGyarapodásAnyagokKönyvtárFórumKeresésKapcsolatok


Kategória:

Ismertető


Eredeti cím:

Fundamentals of Responsible Psychoactive Use


Kiadó:

Erowid


Kiadás éve:

2010 /Fordító:

the end


Beküldő:

the end


Szerkesztő:

Én+te+ö=génEredeti szöveg

Nyomtatható változat


Felkerülés ideje:

2010. január 16.


Utolsó módosítás:

2012. június 4.Érdeklődés:

16456 letöltés
44 szavazat


Súlyozott pontszám:

4.46 pont


Szavazatok aránya:

70% kiváló
18% jó
5% átlagos
2% rossz
5% borzasztóÉrtékelés:

kiváló

átlagos
rossz
borzasztó
Felmérés: ELTE kannabiszhasználat önkontrollja
Felmérés: MOKE országos orvosi kannabisz felmérés
Felmérés: Global Drug Survey 2021
Tiltás: (jan. 1.) szigorúbb ÚPA büntetési tételek
Tiltás: (szept. 24.) 207 anyag lett C-listás
Könyv: Ayahuasca – A Lélek Indája


Fire & Earth Erowid:

A felelősségteljes pszichoaktív szerhasználat alapjai

"Amikor a Cato Istitute a 2008 szeptemberi online kiadványában (Cato Unbound) megjelentette a "Towards a Culture of Responsible Psychoactive Drug Use" című cikkét, előálltunk egy listával (Fundamentals of Responsible Psychoactive Use), ami a pszichedelikus szerek felelősségteljes használatának alapszabályait sorakoztatja fel. Hasonlóan a set-setting elvhez - ami először a 60as években fogalmazódott meg, azon célból, hogy felhívja a figyelmet a lelki és a környezeti tényezők fontosságára a pszichoaktív szerek hatásaival kapcsolatban - ezek az alapszabályok is a járulékos tényezőket hivatottak hangsúlyozni. A lista az egyik legősibb (1996-ban megjelent) Erowid dokumentumon alapul, ami több ezer ember tapasztalatait foglalja össze és amelynek finomítása máig folyamatban van. A Cato Unbound cikkének megjelenése után új ponttal bővült, amely a legalitás/illegalitás kérdésére vonatkozik."

- Fire & Earth Erowid

A pszichoaktív szerek felelősségteljes használatának alapszabályai:

1. Légy tisztában az egészségügyi veszélyekkel és kockázati tényezőkkel mind a konkrét drogra, mind a drog osztályára nézve.

2. Ismerd az adott szer kölcsönhatásait más drogokkal, gyógyszerekkel, táplálékkiegészítőkkel, tevékenységekkel stb.

3. Fontos saját egészségi állapotod, hajlamaid, és a családodban előforduló betegségek (főleg öröklődő betegségek) figyelembe vétele.

4. Ismerd az ide vonatkozó hatályos törvényeket és lehetséges büntetéseket.

5. Mindig légy óvatos amikor forrást választasz, így átfogóbb képet kaphatsz a szer tisztaságának mértékéről és pontos összetételéről. (Próbáld elkerülni az ismeretlen forrásból származó és ismeretlen minőségű anyagokat.)

6. Tudd, hogy a használt szer rontja-e képességeidet a vezetésre, veszélyes berendezések kezelésére nézve és fokozottan figyelj minden tevékenységre, amit a hatása alatt végzel.

7. Kerüld a nagy felelősséggel járó feladatokat, amik gyors beavatkozást igényelhetnek (mint például munkahelyi ügyek, gyerekfelügyelet stb.) és gondoskodj róla, hogy legyen aki ezeket elvégzi helyetted.

8. Vázold fel magadban előre a lehetséges kockázatokat magadra és másokra nézve is, és gondoskodj a megfelelő védelemről, hogy minimalizáld ezeknek az esélyét.

9. Gondosan válaszd meg az időt és alkalmat.

10. Előre döntsd el milyen mennyiségben szeretnéd használni a szert és vigyázz az adagolással.

11. Kezdj kis dózissal, amíg ki nem ismered saját egyéni reakcióidat és csak ezután emeld az adagot addig, ameddig a kívánt hatást el nem éred.

12. Elmélkedj előtte kicsit, és állítsd rá magad a dologra, hogy elkerüld a fizikai, és mentális problémákat.

13. Jegyezd az egészségügyi változásokat, amik esetleg kapcsolatban állhatnak az adott anyag hatásával.

14. Változtass a fogyasztási szokásaidon, ha ez akadályoz a munkádban, vagy céljaid elérésében.

15. Szólj a társaidnak, családodnak, és fogadd a visszajelzéseket.

16. Jegyezd fel az egyes szerek által kiváltott hatásokat, mellékhatásokat, hogy a későbbiekben elkerülhesd a hibák megismétlődését.

17. Jelentkezz kezelésre, ha szükséged van rá.

18. Mérlegelj! Inkább hagyd ki az alkalmat, ha az időzítés nem megfelelő, gyanús az anyag vagy egyéb problémák lépnek fel.

Ahogy ez a Cato Unbound esszéjében is olvasható, a lista nem csak azoknak szól, akik "droghasználónak" tartják magukat, hanem a társadalom azon hatalmas csoportjának, aki alkalmanként használ illetve egyszer, vagy többször használt pszichoaktív szereket. Olyan világban élünk, ami telis tele van anyagokkal és technológiákkal, melyek hatással vannak elménkre, beleértve az alkoholt, a kávét, a recept nélkül kapható DXM tartalmú köhögéscsillapítókat, a receptre kapható antidepresszánsokat, legális növényeket és gyógynövényeket, mint pl. a kava, vagy "részegítő bors" (Piper methysticum) és az illegális vegyületek, mint az LSD. Mindezen szerek használói komoly hasznot húzhatnak a fenti sorok tanulmányozásából.

Tekintet nélkül legalitásra és szociális elfogadottságra, a pszichoaktív szerek felelősségteljes használata megkívánja a precizitást, és a gyakorlati és elméleti információk kimerítő, részletes ismeretét!

Hivatkozások:
Towards a Culture of Responsible Psychoactive Drug Use, Cato Unbound, Sep 8, 2008
Individual Code of Conduct for Primary Religious Practices, Erowid.org, 1996

© Copyright 2010, Erowid.


Ecstasy tabletta adatbázis

Pszichonauták

DÁT2 Psy Help

RIASZTÁSOK

DAATH - A Magyar Pszichedelikus Közösség Honlapja

Alapítás éve: 2001 | Alapító: Minstrel | Dizájn: Dose | Kód: Minstrel
Rendszer: Cellux | Szerkesztő: Gén

 

A személyi adatok védelmének érdekében a DAATH óvatosságra int a Facebook-csoportoldalon saját névvel megosztott, mások számára is látható információiddal kapcsolatban!