DAATH

Bármely kellőképpen fejlett technológia megkülönböztethetetlen a mágiától.

Arthur C. Clarke

 
KöszöntőGyarapodásAnyagokKönyvtárFórumKeresésKapcsolatok


Kategória:

Cikk


Kiadó:

Népszabadság


Kiadás éve:

2000 / 2000Beküldő:

Minstrel


Szerkesztő:

MinstrelNyomtatható változat


Felkerülés ideje:

2001. február 18.


Utolsó módosítás:

2015. március 29.Érdeklődés:

11588 letöltés
14 szavazat


Súlyozott pontszám:

4.18 pont


Szavazatok aránya:

29% kiváló
57% jó
14% átlagos
0% rossz
0% borzasztóÉrtékelés:

kiváló

átlagos
rossz
borzasztó
Felmérés: ELTE kannabiszhasználat önkontrollja
Felmérés: MOKE országos orvosi kannabisz felmérés
Felmérés: Global Drug Survey 2021
Tiltás: (jan. 1.) szigorúbb ÚPA büntetési tételek
Tiltás: (szept. 24.) 207 anyag lett C-listás
Könyv: Ayahuasca – A Lélek Indája


Féderer Ágnes:

Kenderkóc

D. Péter nem érzi magát szervezett bűnözőnek

D. Péter 24 éves budapesti állandó lakos néhány héttel ezelőtt nem tudott részt venni az egyik egyetemi vizsgáján. Hivatalos elfoglaltsága akadt, amelyről igazolást is adtak neki. Másnap délelőtt ezzel a pecsétes hivatalos papírral bement az egyetemre, hogy a mulasztását igazolja. Az adminisztrátor csak a papír fejlécéig jutott az olvasásban, majd riadtan felnézett, és azt kérdezte: Ugye azért jön még vizsgázni?

Az igazolást ugyanis a Budapesti Rendőr-főkapitányság szervezett bűnözés elleni osztálya állította ki.

D. Péter, aki közlekedésmérnöknek készül, és jól ért a programozáshoz is, nem érzi magát szervezett bűnözőnek. Pedig bűncselekménnyel vádolják, kábítószer készítésének elősegítésével. A fenyegető büntetési tétel: három évig terjedő szabadságvesztés.

Mi is történt? A fiatalember évekkel ezelőtt készített egy internetes honlapot. „Informatikát tanultam, gyakorolni kellett a honlapkészítést, gondoltam, akkor már olyan témában szerkesztem meg, amely érdekel engem” – magyarázza Péter. Ez a téma nem volt más, mint a cannabis – magyar nevén az indiai kender.

Ez volt talán az első, igen részletes magyar nyelvű összefoglalás a kenderről, a marihuána hatásmechanizmusáról, a fogyasztásáról, annak veszélyeivel együtt, és hát az is szerepelt benne, amit a nyomozati irat aztán már így jelöl meg: „A honlap a cannabis szabadtéri és lakásban történő termesztésére ad gyakorlati, szervezési információt. A termesztés célja pedig, hogy a THC hatóanyag minél nagyobb legyen.”

A honlapot sokan látogatták, a „vendégkönyvbe” írt bejegyzések szerint sokaknak tetszett, mások kiegészítették, további ötleteket adtak. Persze volt, aki úgy ítélte meg, hogy ez már túlmegy az ismeretterjesztésen. Mivel a honlap az egyetem szerverén volt található, az oktatási intézmény illetékesei először toleránsan rákérdeztek: vajon ez a tartalomszolgáltatás összeegyeztethető-e Péter tanulmányaival. ő azt felelte: az anyagokat az interneten találta, angolból fordította, ezzel a munkával a nyelvet is gyakorolja.

Tavaly márciusig rendben is volt minden. Sőt. A parlament egyik drogügyekkel kapcsolatos weboldalán is ott volt a kenderoldal linkje. Aztán még a drogtörvény szigorításának hatálybalépése előtt megjelent a kenderhonlapon egy határozott véleményt tükröző mondat, amely – fogalmazzunk talán így – nem helyeselte a tervezett szigorítást, és pikírt célzást tett az egyik politikai pártra, amely viszont elszántan támogatta azt.

Az egyetemen most már nyomatékosan azt kérték, Péter vegye le a honlapot. Ez meg is történt. A továbbiak kiderítése a rendőrség feladata lesz. A kendersite ugyanis hamarosan megjelent egy másik szolgáltatónál – „az eltelt évek alatt bárki letölthette és felküldhette”, állítja erről maga a gyanúsított, D. Péter. A rendőrség „lakossági bejelentés” alapján indított nyomozást az ügyben. Házkutatást is tartottak Péternél – emiatt maradt le a vizsgájáról –, lefoglalták és elvitték a család számítógépeit.

Dr. Pelle Andrea ügyvéd szerint – aki a Társaság a Szabadságjogokért szervezet nevében képviseli a fiatalembert – nem lehet büntetendő cselekedet önmagában az a tény, hogy valaki a kendertermesztésről írottakat magyarra fordítja és közzéteszi. Európa legtöbb országában – például a szomszédos Ausztriában is – szabadon vásárolhatók ilyen témájú, legális kiadványok. Péter nem egy termesztőnek adta át közvetlenül az ismertetőt, és a rendőrség senkit sem ért tetten kenderművelés közben, kezében a honlap nyomtatott példányával.

A nyomozók elszántak. Elismerik, hogy azért is szeretnék végigvinni az ügyet, hogy végre foglaljon állást „valaki” – az ügyészség, a bíróság –, valójában mi tartozik a tényálláshoz, derüljön ki, mi lehetett ezzel a törvényi passzussal az alkotók szándéka. Ebből a szempontból mindegy tehát, mi volt előbb: a tyúk vagy a tojás, azaz az ismeretterjesztő vagy a termelő.

Persze azon is el lehet majd vitatkozni, hogy a kenderoldalon található leírások vajon kábítószer-fogyasztásra ingerelnek-e. Illetve lehet-e az ott található ismereteket úgy értelmezni, mint a drogozásra való nyílt felhívást? És akkor még az internetes közlés szabadságáról nem is szóltunk.

D. Péternek nemes feladat jutott, ő lehet a precedens, a következő évek hivatkozási alapja. A fiatalember, ha őt kérdezik, valószínűleg lemondana erről a megtiszteltetésről. „Nyár van, dolgozom, szórakozom, unatkozom” – summázza némi iróniával jelenlegi helyzetét, aztán hozzáteszi: „Egy évem hátravan – illetve lenne – az egyetemből.”

A végére marad még egy jogtudósoknak való fogós feladat. A kenderoldal nem tűnt el a világhálóról. Aki ügyesen keresi, ma is megtalálhatja. Már egy külföldi szerverre is felkerült.

© Copyright 2000, 2000 Népszabadság.


Ecstasy tabletta adatbázis

Pszichonauták

DÁT2 Psy Help

RIASZTÁSOK

DAATH - A Magyar Pszichedelikus Közösség Honlapja

Alapítás éve: 2001 | Alapító: Minstrel | Dizájn: Dose | Kód: Minstrel
Rendszer: Cellux | Szerkesztő: Gén

 

A személyi adatok védelmének érdekében a DAATH óvatosságra int a Facebook-csoportoldalon saját névvel megosztott, mások számára is látható információiddal kapcsolatban!