DAATH

Nincs öregebb annál, mint akiben kihunyt a lelkesedés lángja.

Henry David Thoreau

 
KöszöntőGyarapodásAnyagokKönyvtárFórumKeresésKapcsolatok


Kategória:

Cikk


Kiadó:

Magyar Nemzet


Kiadás éve:

2003 / 2003



Beküldő:

Minstrel


Szerkesztő:

Minstrel



Eredeti szöveg

Nyomtatható változat


Felkerülés ideje:

2003. június 11.


Utolsó módosítás:

2003. június 11.



Érdeklődés:

13262 letöltés
71 szavazat


Súlyozott pontszám:

2.52 pont


Szavazatok aránya:

24% kiváló
10% jó
1% átlagos
11% rossz
54% borzasztó



Értékelés:

kiváló

átlagos
rossz
borzasztó




Felmérés: ELTE kannabiszhasználat önkontrollja
Felmérés: MOKE országos orvosi kannabisz felmérés
Felmérés: Global Drug Survey 2021
Tiltás: (jan. 1.) szigorúbb ÚPA büntetési tételek
Tiltás: (szept. 24.) 207 anyag lett C-listás
Könyv: Ayahuasca – A Lélek Indája


Dévényi István:

Patronra magyar!

Minden, amit nem akartunk tudni a drogokról

Ha drog, akkor Kendermag Egyesület – nagyvonalakban így jellemezhetjük hazánk kábítószeres állapotát. Ami annyit tesz, hogy az igazán fontos dolgok helyett olyan piszlicsáré részletekről folyik a vita, mint hogy Jancsó Miklós hány tojástalálatot kapott, és a Bors őrs utánérzés Aczél Réka megsértette-e a közszolgálati televízió házirendjét.

Mert az igazság – mint mindig – odaát van, valahol a felajzott média reflektorfényein túl. S az igazság – mint mindig – fájdalmasabb, mint néhány órányi demonstratív huzakodás a Vörösmarty téren.

Induljunk ki abból, hogy a marihuána fogyasztásának büntethetősége ellen tartott tüntetés korábban a közélet iránt semmiféle érdeklődést sem tanúsító ifjakat is véleményformálásra sarkall. Nézd, milyen izgalmas az élet itt Pesten – gondolhatják a srácok a tumultuózus jelenetek láttán, aztán lendületből nekilátnak, hogy a témában az átlagosnál nagyobb jártasságra tegyenek szert, vagyis leülnek a számítógép elé, és kender, meg kendermag ügyben átfésülik a világhálót. Hiszen az internet valóban fantasztikus valami, a tudás elképesztő méretű tárháza, kár, hogy az adatbázist nem kizárólag normális emberek hordták össze.

De visszatérve a világhálón kutakodó ifjainkra: előbb, vagy utóbb bizonyosan rátalálnak a Magyar Pszichedelikus Közösség honlapjára (www.daath.hu). Ám első pillantásra úgy tűnik, hogy semmi vész, a pszichedelikusok nemes célt tűztek zászlajukra, mert mint beköszöntőjükben írják: „Nem célunk senkit pszichedelikus, vagy más illegálisnak minősített drogok kipróbálására buzdítani. A szerekkel kapcsolatos írások azért kerültek fel mégis erre az oldalra, hogy az érdeklődők számára információt nyújtsanak; mert mi hiszünk abban, hogy a tájékozottság jó dolog”.

(Miközben böngészem a világhálót, a hátam mögött szól a televízió, hogy teljes legyen a kommunikációs zűrzavar. Két szakember és egy hozzánemértő műsorvezető beszélget az alkoholizmusról, amely szerintük sokkal súlyosabb probléma, mint a drog, mégis mindenki a kábítószeresekkel foglalkozik. És már érzem is, hogy a hátamon fölállásnak indul a szőr, mert ettől a hebehurgya, ám végtelenül veszélyes érvrendszertől teljesen kikészülök: ugye, a dohányzás, meg az italozás milyen csúnya dolgok, mégis hagyjuk, bezzeg a könnyűdrogokat tűzzel-vassal holott legföljebb a nevetőizmok durrannak be tőlük. Azt persze soha senki nem mondja meg, hogy miért lesz jobb nekünk, ha két rossz mellé odateszünk egy harmadikat.)

S valóban, a tájékozottság tényleg jó dolog, én például az összes kábítószerrel kacérkodó fiatalt elküldeném az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetbe, hogy ott tájékozódjanak, vagy levetíteném nekik a Pesti Fekete doboz drogosokkal foglalkozó adásait, hogy aztán alakítsák ki jövőképüket. A Magyar Pszichedelikus Közösség azonban kicsinyt másként értelmezi a tájékozottság fogalmát:

„Fontos, hogy fel legyünk készülve az esetlegesen előálló zavaros vagy rémisztő elmeállapot kezelésére. Első alkalommal, illetve nagy dózisú trip esetén soha ne legyünk egyedül. Alaposan válasszuk meg a helyszínt és az alkalmat. Szánjunk egy kis időt a lelki felkészülésre: pihenjünk; gondoljuk át, hogy milyen célból lesz a trip, vagy végezzünk valamilyen megnyugtató tevékenységet a felkészülés során (takarítás, a megvilágítás beállítása, a tervezett élménynek megfelelő zene kiválasztása stb.). A jogos aggodalmak kiküszöbölése érdekében nagyon hasznos lehet egy vigyázó: egy józan ismerős, akinek az a dolga, hogy megoldja a felmerülő kényelmetlenségeket, és rajta tartsa a szemét a megváltozott tudatállapotú delikvenseken. Bámulatosan zavarba ejtő tud lenni egy telefonhívás, vagy egy rendőr az ajtó előtt, ha az ember be van LSD-zve.”

Irigylem az oldal készítőjét, hogy számukra egy telefonhívás, vagy egy ajtó előtt álló rendőr bámulatosan zavarba ejtő tud lenni, mert én a honlapjuk olvasásától jöttem bámulatosan zavarba. Tudniillik azon bizonytalanodtam el, hogy az ilyen részletességgel tárgyalt előkészület leírásával vajon kinek akart segíteni a bizonyosan csupa jó szándék Magyar Pszichedelikus Közösség.

Persze az elmélet, gyakorlati útmutató nélkül nem sokat ér. Mert hiába vackolja be magát odahaza puha takarók és párnák közé teljes kényelemben a kezdő narkós, hiába rak ki a kilincsre „Ne zavarj!” táblát (Részletek az oldalon található Emmanuel hasznos tanácsaiból), ha egy gramm cucc sincs a keze ügyében. Mert a drogforgalmazás tiltott, büntetendő dolog, ezt még az interneten sem illik reklámozni, hát marad a jó öreg, csináld magad mozgalom, meg a közismert magyar találékonyság.

Ott van például a hajnalka. A hajnalkáról eddig mindössze azt tudtuk, hogy bájos, szemrevaló virág, a precíz tájékoztatásnak köszönhetően viszont immár az sem titok többé, hogy a hajnalka kábítószerként sem hoz szégyent a növényvilágra: „A hajnalka (Ipomoea violacea) bizonyos változatainak magja egy lizergsav-amid (LSA) nevű természetes triptamint tartalmaz, ami vegyileg nagyon hasonló az LSD-hez. A hajnalkamaghoz bármely kertészeti boltban, vagy vetőmagboltban hozzájuthatunk. A magok kb. 0,1 százalékban tartalmaznak ergotmetrint, kanoklavint, lizergolt, és egyéb ergot alkaloidákat. A magokat megeszik egészben, vagy az aktív alkaloidák kivonatát fogyasztják. Már 25-50 db mag elfogyasztása után is tapasztalhatóak bizonyos hatások, de a legtöbb használó a kívánt hatás eléréséhez 100-400 db mag elfogyasztását tartja szükségesnek.” – írják a Közösség tagjai, és kizárólag tájékoztatási céllal még azt is hozzáteszik, hogy Magyarországon az LSA nem tartozik a kábítószernek minősülő anyagok közé, így a hajnalka minden szempontból legális növény.

Mivel azonban ez a hajnalkamag rágás elsőre nem túl elegáns, s még kevésbé meggyőző dolog, a körültekintő szerkesztők mindjárt egy élménybeszámolót is mellékelnek:

„...rászakadt a cédére, és nyomatta a zenét, minden szám és mondat külön emlék, élmény, gondolat, majd vizuális folyamot indított be. Elképesztő volt, olyan gyönyör, amihez nehéz hasonlót találni! Azt hiszem, bevizeltem a gyönyörtől!”

Hiába, aki a virágot szereti... Ám azoknak sem elkeseredniük, akik esetleg allergiások a virágmagokra: ők a habpatronokban találhatják meg a számításukat. Hála a Magyar Pszichedelikus Közösség fáradságot nem ismerő tájékoztató tevékenységnek ugyanis már azt is tudjuk, hogy a habpatronban kéjgáz van, amelynek használata a következő: „Az élelmiszerüzletekben kapható habpatront belecsavarhatjuk egy szifonba, és onnan belenyomjuk a gázt egy zacskóba. A zacskót arcunk elé fogva, megfelelő mennyiségű levegőt melléadagolva lélegzünk.”

Aki pedig esetleg megkérdőjelezi a Pszichedelikusok tájékoztató szándékának tisztességét, az olvassa el, hogy mire is jutottak a Közösség tagjai a kéjgáz fogyasztása kapcsán: „A légkör dinnitrogén-oxid tartalma sajnos hozzájárul az üvegházhatáshoz; környezet-tudatos lelkiismeretünket nyugtassuk azzal, hogy a habpatron visszaváltható!”

Milyen kár, hogy a társadalom-tudatos lelkiismeret ezekben a körökben ismeretlen fogalom.

© Copyright 2003, 2003 Magyar Nemzet.


Ecstasy tabletta adatbázis

Pszichonauták

DÁT2 Psy Help

RIASZTÁSOK

DAATH - A Magyar Pszichedelikus Közösség Honlapja

Alapítás éve: 2001 | Alapító: Minstrel | Dizájn: Dose | Kód: Minstrel
Rendszer: Cellux | Szerkesztő: Gén

 

A személyi adatok védelmének érdekében a DAATH óvatosságra int a Facebook-csoportoldalon saját névvel megosztott, mások számára is látható információiddal kapcsolatban!