DAATH

Semmi sem fejleszti ki gyöngeségeinket inkább, mint ha hatalomhoz jutunk.

Eötvös József

 
KöszöntőGyarapodásAnyagokKönyvtárFórumKeresésKapcsolatok

VEZÉRLŐPULT

Témakörök

Új hozzászólás


Regisztráció

Jelszócsere

Emailcsere


Legrégibbek

Előző tucat


Teljes lista


ADATOK

Kategória:

Írások


Létrehozó:

cellux


Létrehozás ideje:

2003. július 10.


Utolsó hozzászólás:

2011. június 10.


NÉPSZERŰSÉG

Érdeklődés:

12197 letöltés
108 hozzászólás


KERESÉS

Mit:



Hol:

anyagok
könyvtár
fórum
kapcsolatok


[Rendben][Törlés]



Felmérés: ELTE kannabiszhasználat önkontrollja
Felmérés: MOKE országos orvosi kannabisz felmérés
Felmérés: Global Drug Survey 2021
Tiltás: (jan. 1.) szigorúbb ÚPA büntetési tételek
Tiltás: (szept. 24.) 207 anyag lett C-listás
Könyv: Ayahuasca – A Lélek Indája


---Re: Szútrák---

cellux, 2003. július 10.

Mielőtt hozzászólnál vagy új témakört nyitnál, olvasd el a DAATH fórumának irányelveit!

 
108. ensophor2011. június 10. 00:30
 
 
Szemfelnyitó Szútra:

"Szóla a Magasztos:
távozzatok tőlem ostobák, egymást bolondítók... én semmi ilyesmit nem mondtam, amit ti tanítatok!
Mutattam egy virágot, erre ti hármas lajtorját álítottatok."

"Mondá Jézus:
mi közöm ezekhez a megalomániás fa..ságokhoz?"

 

 
107. Sevil2010. december 15. 00:15
 
 
Pop Heart Sutra - http://www.youtube.com/watch?v=ivYC5lNFv_g
 

 
106. helio*2010. szeptember 22. 00:15
 
 
"Azt a félő, reszkető tudatot helyezd a szeretet bölcsőjébe,
Tápláld az örök kételynélküliség dús, ragyogó tejével!
A félelemmentesség hűs árnyékában örömmel, boldogsággal legyezgesd!
Ha felcseperedik, az élet megannyi jelenségének a segítségével
Vidd ki az önmagától keletkező játszótérre!
Ha pedig még nagyobbra nő, bátor társak közé vezesd,
Hogy eredendő önbizalma kifejlődhessen!
Ha még nagyobb lesz, mutasd meg neki a szép, méltóságteljes emberi közösséget,
Hogy őseredeti természete felébredhessen!
Akkor ez a félő, reszkető tudat átalakulhat harcosi tudattá,
És ez az örökifjú önbizalom a kezdettelen, végtelen térbe tágulhat.
Akkor látja meg a Nagy Keleti Napot."

Csögyam Trungpa: SAMBHALA, A harcos szent ösvénye
 

 
105. neutroncsillag2010. február 8. 16:39
 
 
A könnyek

Szávatthiban [egy alkalommal] így szólt a Magasztos:

— Meghatározhatatlan kezdetek óta tart az újra és újraszületés. A kezdet nem megragadható, noha a tudatlanság által korlátolt, és a vágyak által béklyóba kötött lények [folyamatosan] újraszületnek és vándorolnak [a létforgatagban]. Mit gondoltok, szerzetesek, melyik a több: az a sok könny, amit az újraszületéseitek és vándorlásotok során hullattatok e hosszú-hosszú idő alatt — amikor sírtatok és rítatok, ha kellemetlen dolgokkal találkoztatok, és ha megfosztottak benneteket a kellemes dolgoktól — vagy a négy nagy óceán vize?

— Ahogy mi a Magasztos által kifejtett Dhammát értjük, ez a több: a könnyek, amiket az újraszületéseink és vándorlásunk során hullattunk e hosszú-hosszú idő alatt — amikor sírtunk és ríttunk, ha kellemetlen dolgokkal találkoztunk, és ha megfosztottak bennünket a kellemes dolgoktól —, nem pedig a négy nagy óceán vize.

— Helyes, szerzetesek, nagyon helyes. Nagyszerű, hogy így megértettétek az általam kifejtett Dhammát.

Ez a több: az a sok könny, amit az újraszületéseitek és vándorlásotok során hullattatok e hosszú-hosszú idő alatt — amikor sírtatok és ríttatok, ha kellemetlen dolgokkal találkoztatok, és ha meg fosztottak benneteket a kellemes dolgoktól —, nem pedig a négy óceán vize.

Réges-régóta [újra és újra] tapasztaljátok az anyák halálát. Az sok könny, amit az anyák halála miatt, újraszületések és vándorolások során hullattatok e hosszú idő alatt — amikor sírtatok és ríttatok, ha kellemetlen dolgokkal találkoztatok, és ha megfosztottak benneteket a kellemes dolgoktól — sokkal több, mint a négy nagy óceán vize.
 

 
104. neutroncsillag2010. február 8. 16:33
 
 


Réges-régóta tapasztaljátok az apák halálát. …a fivérek halálát. …a nővérek halálát. …a fiaitok halálát. …a lányaitok halálát. …a rokonok elvesztését. …a vagyonotok elvesztését. …a betegség miatti veszteséget. Az sok könny, amit betegség miatt, újraszületések és vándorolások során hullattatok e hosszú idő alatt — amikor sírtatok és ríttatok, ha kellemetlen dolgokkal találkoztatok, és ha megfosztottak benneteket a kellemes dolgoktól — sokkal több, mint a négy nagy óceán vize.

Miért van ez? Meghatározhatatlan kezdetek óta tart az újra és újraszületés. A kezdet nem megragadható, noha a tudatlanság által korlátolt, és a vágyak által béklyóba kötött lények [folyamatosan] újraszületnek és vándorolnak [a létforgatagban]. [Annak belátása, hogy] réges-régóta tapasztaljátok a szenvedést, tapasztaljátok a fájdalmat, tapasztaljátok a veszteséget, megtöltitek a temetőket — épp elég ahhoz, hogy kiábránduljatok minden összetett dologból, elég ahhoz, hogy szenvedélymentessé váljatok, elég ahhoz, hogy megszabaduljatok.
 

 
103. metametta2006. november 14. 07:44
 
 
"Do not go by revelation or tradition,do not go by rumour, or the sacred scriptures, do not go by hearsay or mere logic, do not go by bias towards a notion or by another person's seeming ability and do not go by the idea 'He is our teacher'. But when you yourself know that a thing is good, that it is not blameble, that it is praised by the wise and when practised and observed that it leads to happiness, then follow that thing."
(B)
 

 
102. daathhsz2006. november 6. 09:19
 
 
Sziasztok. Volt itt szó jogacsáráról. Úgy tudom, hogy a lankávatára szutra a jogacara legkiemelkedőbb műve.
Akinek tetszett Tarr Dániel írása, annak ez is bejöhet:
http://www.terebess.hu/keletkultinfo/szutra.html

Érdekes.
 

 
101. ynul2006. november 2. 14:44
 
 
szia.
egy elektronikus galambom immár a postafiókodon tollászkodik.
 

 
100. bombadiltoma2006. november 2. 11:54
 
 
ynul:
köszi :-)
van még neked ebből a kásjapa parivartából? neten nem találom, csak egy nagyob rövid részt, viszont pont egy olyan könyvben, amit mostanság olvastam, és nem is tudtam, hogy fenn van a neten, és ez milyen jó, merthogy így most ajánlhatom: http://tarrdaniel.freeweb.hu/documents/Yoga-Yogacara/jogacsara.htm
 

 
99. metametta2006. október 27. 01:39
 
 
"shikuseigan
shu jo mú hén szei gán do
bonno mú jin szei gán dán
homonmu rio szei gángáku
butszu dó mú jo szei gán jo

(az élőlények száma
végtelen...,
fogadom, hogy mind
megszabadítom;
a káprázatok világa
kimeríthetetlen...,
fogadom, hogy mind
legyőzöm;
az igaz tanok sora
megszámlálhatatlan...,
fogadom, hogy mind
megtanulom;
a felébredés útjai
bejárhatatlanok...,
fogadom, hogy mind
bejárom.)
.
...

"

-szívszútra
 

 
98. ynul2006. október 25. 10:47
 
 
7. Meditáció a tudat természetén

— Ó Kásjapa! A tökélyharcos a következõképpen vizsgálja meg a tudat természetét! Hol van ez az olykor beszűkült, olykor vágyakozó, máskor meg ellenséges tudat: a múltban, a jövőben, vagy a jelenben? Ami elmúlt, az már nincs sehol; ami eljön, az még nincs sehol; ami jelen van, az pedig sehol sem marad.

Ó Kásjapa! A tudat sem odabenn, sem odakinn, sem egyebütt nem található. A tudat formátlan, alaktalan, felismerhetetlen és megfoghatatlan. Magát a tudatot még a három idő és a tíz irány buddhái sem látták soha, nem látják soha, és nem is fogják látni soha. Annak a tudatnak a mozgását pedig, amit még a buddhák sem láttak soha, nem látnak soha, és nem is fognak látni soha, hogyan is lehetne megfigyelni? Ó, Kásjapa! Azon túl, hogy a fordított felfogásból tartamok fakadnak, semmiféle tudat nem található. Bár maga a tudat káprázatszerű, a valótlan képzelgés révén mégis rengeteg, különféle testet ölt.

Ó Kásjapa! A tudat olyan, mint a kósza szél, mely messzire száll és megfoghatatlan. Ó Kásjapa! A tudat olyan, mint a folyó, melyben minden vízcsepp egyszerre alakul és változik. Ó, Kásjapa! A tudat olyan, mint a tűz, mely különféle okokból és feltételekből származik.

Ó Kásjapa! A tökélyharcos a tudatot hiába keresi, sehol sem találja; ami pedig megtalálhatatlan, az megfigyelhetetlen. Ami megfigyelhetetlen, annak se múltja, se jövője, sem jelene nincsen; nem múlik el, nem jön el, és most sem létezik. Ami a három időn túl van, az nem létező vagy nemlétező; ami pedig nem létező vagy nemlétező, az sosem keletkezik. Ami sosem keletkezik, annak nincs lényege; aminek pedig nincs lényege, annak nincs létrejötte sem. Aminek nincs létrejötte, annak megszűnése sincs; aminek pedig nincs megszűnése, attól megszabadulni sem lehet. Amitől nem lehet megszabadulni, az nem jön sehonnan, nem tűnik sehová, nem vált életet és nem születik meg; ami pedig sehonnan sem jön, sehová sem tűnik, nem vált életet és nem születik meg, abban nincs semmiféle késztetés. Amiben nincs késztetés, az nem összetett; ami pedig nem összetett, az a kiváló emberek szülőhelye.
 

 
97. ynul2006. október 25. 10:44
 
 
f.k.

4. Fény és sötétség

— Ó, Kásjapa, mint a két fapálcikával csiholt tűz, amely a pálcikákat elemészti, úgy emészti el a helyes szemléletből megszülető tudás a helyes szemléletet. Ha fényt gyújtunk, a sötétség eltűnik: nem megy sehová, mint ahogy nem is érkezett: nem távozik se fel, se le, sem keletre, sem nyugatra, se délre, sem északra, sem észak-, sem délkeletre, sem észak-, sem délnyugatra; mint ahogy se fentről. se lentről, se keletről, se nyugatról, se délről, sem északról, sem észak- sem délkeletről, sem észak-, sem délnyugatról nem érkezett.

...

5. A szamszára a megvilágosodás táptalaja

Egy példával élve, ó Kásjapa: lehetetlen, hogy a mag a levegőben kicsírázzon! Ugyanilyen lehetetlen az is, hogy a tökélyharcos oszlatva-sugárzó tartamokra szert tegyen, ha felismeréséhez ragaszkodik. Ó, Kásjapa! Ahogy a mag is csak akkor tud kicsírázni, ha termékeny földbe ültetik, az oszlatva-sugárzó tartamok is csak akkor tudnak kicsírázni, ha a tökélyharcos szenvek között él és világi dolgokkal foglalkozik.

...

6. A tanítások bölcsességből fakadó gyógyszerek

Ezután a Magasztos így szólt Mahákásjapához:

— Ó, Kásjapa! A tökélyharcos mindig arra törekedjék, hogy az élõlények megsegítésére legyen! Művelje ezért az erényeket, ültessen üdvös gyökereket, az érdemeit pedig ossza szét az összes élőlény között! A megszerzett bölcsesség gyógyszerével lássa el a tíz irányban lakó lényeket, hogy különféle betegségeikből kigyógyuljanak!

Melyek hát a valódi bölcsességből származó gyógyszerek? A tisztátalanságon való szemlélődés a vágyakból, a jóságon való szemlélődés a haragból és gyűlöletből, a függő keletkezésen való szemlélődés pedig a tudatlanságból gyógyítja ki a lényeket. A tartamok ürességén való szemlélődés a téves nézetekből, a jeltelenségen való szemlélődés az emlékekből, az előítéletekbõl és a szétszórtságból; az akarhatatlanságon való szemlélődés pedig a szabadság utáni sóvárgásból gyógyítja ki őket.

A négy helyes nézeten való szemlélődés kigyógyítja őket a négy fordított szemléletből: a feltételekhez kötött jelenségek állandótlanságán való szemlélődés kigyógyítja őket ama betegségből, hogy a mulandó dolgoknak állandó létet tulajdonítanak. A feltételekhez kötött jelenségek által okozott szenvedéseken való szemlélődés kigyógyítja őket ama betegségből, hogy a szenvedést boldogságnak tekintik. A tartamok önálló létének hiányán való szemlélődés kigyógyítja őket ama betegségből, hogy az önvalótlannak önvalót tulajdonítanak. A nirvána békességén való szemlélődés pedig kigyógyítja őket ama betegségből, hogy a tisztátalanságot tisztának tekintik.

A négy éber jelenlét kigyógyítja őket a testükhöz, az érzéseikhez, a tudatállapotaikhoz és az indíttatásaikhoz való kötődésből; mert aki a valóságnak megfelelően szemléli a testet, az érzéseket, a tudatállapotokat és az indíttatásokat, azt a valódi énségbe vetett hit nem ejti rabul. A négy éber jelenlét arra való, hogy az élőlények figyelmét a testről, az érzésekről, a tudatállapotokról és az indíttatásoktól a nirvánára terelje.

...

Melyek hát, ó Kásjapa a tökélyharcos világfeletti bölcsességének gyógyszerei? Tudni azt, hogy minden tartam okok és feltételek összjátéka; bízni abban, hogy minden tartam éntelen, személytelen, lénytelen és élettelen; nem rettegni attól, hogy az ürességben a tartamok megsemmisülnek; és a tudat természetének megismerésére törekedni.
 

Keresés e témakörben:

|< Legrégibbek  < Előző tucat  Teljes lista 


Ecstasy tabletta adatbázis

Pszichonauták

DÁT2 Psy Help

RIASZTÁSOK

DAATH - A Magyar Pszichedelikus Közösség Honlapja

Alapítás éve: 2001 | Alapító: Minstrel | Dizájn: Dose | Kód: Minstrel
Rendszer: Cellux | Szerkesztő: Gén

 

A személyi adatok védelmének érdekében a DAATH óvatosságra int a Facebook-csoportoldalon saját névvel megosztott, mások számára is látható információiddal kapcsolatban!