|
tester hozzászólásai (81 - 90) (Témakör: Gomba termesztés)
| | | | | | | | | | Ha sok a gombakezdemény a csírához és a tápanyaghoz képest, akkor előfordulhat hogy a rengeteg pint nem képes eltartani a micélium.
Azért is erre tippelnék mert a kalapok nyílnak, a gomba nem állt meg a fejlődésben csak a növésben, ha megáll vagy sok az abort akkor van igazán gond.
Főleg hogy csak madáreleség a táptalaj, mindenféle kiegészítés nélkül.
A szellőztetést meg lehet próbálni növelni, az ilyen jó pinszet azt is jelenti hogy magas volt a CO2 tartalom a fejlesztése közben, azért is lett ennyi. De ha nem nyúlnak vagy vékonyodnak nem (csak) ez lehet az oka hogy korán nyílnak a kalapok.
De lehet hogy a fajtád ilyen, főleg hogy a print is ilyen pici volt, azt hiszem a hawaii-re mondják hogy ilyen picik a kalapok. Ha ez így van majd cserélhetnénk egy printet.
Attól hogy picik még nem biztos hogy annyival gyengébbek is lesznek
Ha a másik dobozban minden rendben, akkor össze kell hasonlítani a kettőt, főleg a szellőzésüket,a táptalaj és takarás vastagságát és még ami eszedbe jut, a szerint.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Csináld, lehet hogy igazad lesz. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Akkor nyomjad :)
Dunkolás: víz alatt kell tartani pár órán át hogy megszívhassa magát.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Szerintem érdemes lenne több részre osztani, hogy ha az egyik elfertőződne a többi még megmaradjon.
zsákba, vagy vödrökbe, de két liter köles nem olyan sok, ha az ajánlott 1:10hez arányt használod az kb 20 liter szalmát jelent, az meg két nagyobb vödör.
Cukor helyett inkább méz, de ezek le vannak írva az egykalapalatton.
Takarással (casing-el) jobb a hozam, de a nagyobb sütik is jók tudnak lenni ha hullámonként dunkolod, aztán véknyan takarod. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szerintem a dobozban lévő meleghez inkább a gomba életfolyamatai járulnak hozzá mint a pára lecsapódás, főleg hogy hideg páráról van szó, ami egyszerűen összegyűlik valahol. Még ha a dobozban lévő víz párologtatásáról is van szó, az a párolgás közben hőt von el, hidegebb közeggel érintkezve - mivel a hideg levegő nem képes annyi víz párát magában tartani - lecsapódik, de a lecsapódás előfeltétele, hogy (jelen esetben) a külső hőmérséklet hidegebb legyen mint a belső. Ráadásul a dobozba hideg párát juttatunk ami a víz porlasztott formája, ez szerintem nem ugyan az mint a vízgőz.
Az LC-hez sima asztali cukrot használtál?
A hőmérséklet nem teljesen mindegy a cubensisnek sem, de hideg a legújabb spekulációk és megfigyelések szerint nem kell neki, mint ahogy hideg sokk sem. Persze ez nem biztos, de mostanában ezt hangoztatják a külföldi fórumokon, de a termőtest képzéshez nyilván megvan egy szükséges hőmérséklet tartomány
Ha a Psilocybe alatt az azurescens érted, másik alatt meg a Panaeolus cyanescens-t akkor még nem tudok róluk semmit. Az biztos hogy a fát kedvelik, kint is lehet őket termeszteni, és erősebbek mint a cubesis-ek.
A hűtést meg szerintem még úgy is meg lehetne oldani, hogy a hungarocel doboz tetejére csinálsz egy lyukat, ebbe lehetne tenni a vizes vagy jeges flakont. Minél jobban beleeresztenéd a flakont a dobozba, annál jobban hűtené a belsejét, de ez csak egy elképzelés, lehet hogy nem működne gyakorlatban.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Ha jól emlékszem én is így időzítettem.
A zölderdős vermi szemcse méretileg szerintem túl apró, (0-2mm), emiatt a süti viszonylag tömör lesz.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Gravevorm: A perlit nem vermikulit, de lehet hogy valamennyire jó lesz. Az egykalapalatton le van írva hogy mivel és hogy lehet helyettesíteni
jasszer: a petnet drága, még ha growshopból (300Ft/l), vagy gazdabolt online (5000Ft/100l) akkor is olcsóbb. Ráadásul a vermiculite nem kukoricaszárból készült, mint ahogy a petneten állítják, hanem egy ásványból.
A kis ventit én adapterrel próbáltam leszabályozni, az adaptert meg egy időzítőbe dugtam.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Tényleg 0.7*0.7cm-est vagy elírtad? Vagy egy lap volt feldarabolva te meg pont egy olyan darabot kaptál amin csak egy printcikk volt?
Bálam is rozsdál a befőttesüvegek teteje, itt nincs belőle gond, lehet a kukta miatt, vagy lehet neked nem volt szerencséd.
Ha egy szkenner kerülne a közeledbe nem próbálnád ki ezen a könyvön? Ha egyszerre mindkét oldala ráfér fél-egy óra alatt bent van, aztán már csak szövegfelismerni kell, de azt sem muszáj.
Virágföldet ami a lavór alján/tetején van hogy sterilizáltad? 10-13 centi vastag micélium ez a köleses "csíra" és semmi más? Ahhoz azért jó sok üveg kellhetett.
Ez a hungarocell doboz teljesen zárt, a szellőzést csak a párologtató biztosítja semmi más?
A párologtatódnak mekkora a tartálya milyen gyakran kell benne cserélni a vizet?
Szerinted a páralecsapódás okozza azt hogy a doboz belseje melegebb mint a külső hőmérséklet? Kifejtenéd bővebben?
Szerintem jégaksival vagy egyszerűen egy hideg vizes palackkal is hidegen lehet tartani egy hungarocell dobozt belülrő mert nagyon jól szigetell, kívülről egy vizes törölköző érhet valamit, de a cubensisnek nem kell hideg a termőtest képzéshez, melegben is teremnie kell.
Elméletileg nekem is volt már dolgom egy B+ printtel, de nem tudnám megkülönböztetni az amazon-tól ami az első gomba volt amivel megismerkedtem, de azt sem tudnám megkülönböztetni a többi cubensistől.
adatvédelemmel kapcs használhatod a http://www.hidemyass.com-ot, akkor nem tudnak bemérni az IP-d alapján, ugyanitt egyszer használatos email címet is csinálhatsz a regisztráláshoz, szerintem max ennyi amit az épp ész keretein belül meg lehet tenni, de az itt lévőknek szerintem az 1%-a, ha használja ezt. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Helló,
Ez mind jól hangzik, úgyhogy kérdeznék is egyből :)
Mivel takarsz hogy ilyen jó a pinszetet kapsz? Milyen vastag a táptalaj és a takaróréteg? A lavórt használod terráriumként, vagy az is be van rakva valahová? Kézzel szellőztetsz? Spóra vagy klón, esetleg izolált kultúra? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ha köleses casingen azt érted hogy a beszőtt köles jelenti önmagában a táptalajt, amit aztán betakarsz valamivel, akkor lehet hogy a köles (főleg ha madáreleség és keverve van valamivel) tápanyag szegénysége is hozzájárulhat a relatíve alacsony potenciához,. De 30-40 gramm friss gomba kb 3-4 gramm szárítottnak felel meg, ha 20g (2g szárított) már hat, az annyira azért nem alacsony. Na jó, akkor alacsony.
Ha tényleg a tápanyagszegény közeg miatt van, a kölest keverheted valamivel, szalma, trágya stb.
Lehet hogy túlérnek a gombák, próbálj meg még az előtt szüretelni,hogy felszakadna a burok.
Lehet hogy a fajta olyan amilyen, ossz szét pár lenyomatot de a potenciáról ne beszélj senkinek, vagy kérj az FSRE-től egy újat, rendelj egyet máshonnan, cserélj valakivel külföldi fórumon... |
| | | | |
|