DAATH

A boldogság énünknek a körülményekkel való egybeesése.

José Ortega y Gasset

 
KöszöntőGyarapodásAnyagokKönyvtárFórumKeresésKapcsolatok


Felmérés: ELTE kannabiszhasználat önkontrollja
Felmérés: MOKE országos orvosi kannabisz felmérés
Felmérés: Global Drug Survey 2021
Tiltás: (jan. 1.) szigorúbb ÚPA büntetési tételek
Tiltás: (szept. 24.) 207 anyag lett C-listás
Könyv: Ayahuasca – A Lélek Indája


Legfrissebb hozzászólások (113 - 212)
 (Témakör: Gomba termesztés)

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
PostMan2015. május 6. 13:15
 
 
http://www.egykalapalatt.info/index.php?title=Szilikon_port

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Maguder2015. május 6. 10:43
 
 
Egy szilikon portal ellátott befőttes üveget lehet kuktazni?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
brainiac2015. május 6. 10:11
 
 
Tehát a szerek+ mao gátló kombónál a veszély a túl erős hatás? Mármint nem agyi hatású gyógyszerek leírása is int az ilyen kombótól, a mao gátló ugye egy májenzimet gátol tehát más méreg (pl frontin xanax és társaik) bejuttatása az alapvetően túladagolás szerű állapotra mennyire oké? Én eddig se gombát se mao gátlót se ilyen vészfék szereket nem ettem, lap okozta rázósabb esetekben mindig arra törekedtem hogy valami módon stabilizálható helyzetbe kerülni és kivárni a végét(eddig bevált).
Eddig azt hittem hogy a mao+bármi nemes egyszerűséggel a toxikus hatások felerősödése miatt para, kérdéses persze hogy adott szernél van e ilyen és mennyi után.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
grisa2015. május 6. 06:10
 
 
Akkor marad az, hogy gyenge a gombám. :-) 140 kg voltam egy éve, és most 117 kg. Volt már olyan "teszt", hogy haver evett abból, amiből én 8g (száraz), neki 1,5 már elég volt. Terence lehet Azurescens-re gondolt, amikor ezt mondta? Nem mondom, hogy a 8-10g kevés, meg valszeg ami gombákat csinálunk, gyengébbek is, de shroomery fórumon, meg más helyeken is, nem ritka, hogy olyan emberek írnak, akik szintén hasonló mennyiséget kénytelenek fogyasztani, hogy erősek legyenek. :-) Mint ahogy a másik topicban írta most legutóbb valaki, hogy szó szerint kifekszik a gomba hatásától, és kérdezi, hogy mit tudna tenni. Vannak érdekességek. :-)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Én+te+ö=gén2015. május 6. 00:45
 
 
grisa:
Terence McKennával szemben :) aki szerint már az 5 gramm is "heroic dose". A MAO-gátlás mégiscsak kb. kettes szorzó, vagyis 7x2=14 grammból már egy többgyerekes nagycsalád is jól ellenne :D

A jelentösen nagy testtömeg (elárulod, mennyi?) persze valamennyire magyarázhatja a toleranciát, hiszen akkor pl. elvileg lebontóenzimböl is jóval több lehet a belekben (még ha az agyad ugyanakkora is). A gombád erösségét viszont bárki átlagos testalkatún le tudod teszteltetni, aki más forrásokból átlagos mennyiségeket (kb. 2 gramm) szokott enni alapból.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
grisa2015. május 5. 23:38
 
 
Kivel szemben kellene erősnek tűnnöm? :-) Sajnos valamilyen oknál fogva a toleranciám nem túl szerencsés a gombánál. Egy kellemes trip-hez 7-8g (szárított) cubensis szükséges nálam. A gombáim gyengék vagy nem, azt nem tudom. Sajnos a kromatográf, hplc ilyen olyan vizsgálatokra alkalmas laboratóriumom csak karácsonyra kapom meg. :-) A leírt esetnél túllőttem a célon azt írtam is, azt megelőző héten hasonló mennyiséget ettem, csak MAOI nélkül az kellemes, ha behatárolni kellene, akkor olyan Lev. 2-3. Régebben azt gondoltam, hogy a jelentős túlsúlyomnak köszönhető a tolerancia, azóta fogytam kb. 20 kilót, de nem tapasztaltam jelentős javulást. Másrészről ismerős elmondása alapján találkozott olyannal, akinél ugyanez a helyzet, viszont ő vékony testalkat. Utána olvasgattam, és leginkább abba futottam bele, hogy az alacsony szerotonin szint miatt van ez, azért is próbálkozom a MAOI-val. Viszont kicsit ellentmondásokba ütköző dolgok vannak, mert az alacsony szerotonin szint mellé párosítják a depressziót, idegességet, meg olyan tüneteket amiket nem érzek magaménak, szóval nem tudom. :-/
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Én+te+ö=gén2015. május 5. 23:01
 
 
grisa:
Ennyire gyenge lenne a gombád, hogy 7 gramm kell belöle? :O
Vagy te akarsz ennyire erösnek tünni? :D
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
grisa2015. május 5. 22:07
 
 
Köszönöm a korrekciót. Szárítva.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Én+te+ö=gén2015. május 5. 21:10
 
 
grisa:
3 gramm + 4 gramm = 7 gramm, de az ugye nyers (vagy félig-meddig kiszárított) gombát jelent?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
grisa2015. május 5. 19:34
 
 
MAO gátló fogyasztása gombával csak akkor veszélyes, ha az illető nem veszi a fáradtságot, hogy előtte kellően utánaolvasson, dózisolás, restrikció (tiramin), hatásmechanizmus stb. Ennek ellenére 2 hete belefutottam abba, hogy túlzásba vittem a dolgot, mivel úgy gondoltam, hogy kellően bebiztosítottam magam (ismerős "telefonügyeletben" aki tudja hol vagyok, mit, mennyit fogyasztok, papírra ráírom, hogy mit,mennyit mikor, harmadrészt pár szem frontin is mindig van nálam), és bátor lettem. Na meg régebbi MAOI-s próbálkozásoknál óvatosságból ált. felére csökkentettem a gomba mennyiségét, és nem jutottam olyan magaslatokig, mint szerettem volna. A lényeg, hogy 2 hete, 300mg moclobemide, 3g panaeolus, és 4g cube volt a mennyiség. Eleinte a megszokott intenzítással meg is indult a dolog, aztán kb. 3 óra múlva úgy megcsapott, mint még sosem, a kezdeti pánik után, nagy nehezen kicsomagoltam a végeláthatatlanul hosszú, és kezemben tekergő celofánból a frontint (azóta kis dobozba tettem :-) ), és kis idő múlva már oké volt minden. Csak azt akartam ebből kihozni, hogy ha nem olvastam volna régebben utána, és nem tudtam volna, hogy a benzok ilyen esetben segítenek, akkor lehet kicsit másképp alaklul minden.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
brainiac2015. május 5. 10:25
 
 
MAO gátlót szedni gombához? Emlékeim szerint az összes szer leirásánál az szerepel hogy azzal NEM jó ötlet kombózni mert veszélyes. Ez akkor most hogy is van? Tudom hogy nem mindent kell követni a leirásokból hogy mivel lehet keverni illetve a napi ajánlott dózis is rugalmasan értelmezhető egyes készítményeknél de erről nem sokat tudok. Ha meg gomba termesztés gyakorlat akkor azok akik otthon gombát (nem hallucinogén hanem sima konyhai célút) termelnek kilós mennyiségben hogy oldják meg a bepenészedés/egyéb fertőzések problémáját?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
PostMan2015. május 5. 08:51
 
 
Nekem egyszer volt. Gyors, rizomorfikus kolonizálás, pókhálóst kapott el, de lenyomta. Hatásra, pc az pc nincsenek csodák, működik ahogy kell... könnyü dolgod lesz vele, sok szerencsét.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Maguder2015. május 4. 21:05
 
 
Cubensis B+,
ezzel találkoztam az interneten, valaki tud erről valamit?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Én+te+ö=gén2015. április 30. 20:34
 
 
Noran:
Inkább szárítsd ki meleg légáramlattal, a PC ventillátor teljesen jó ilyesmire (lógasd ott valami gézzel). A hütés nem oldja meg a nedvességproblémát - ha nem légmentesen és nedvszívóval (pl. szilika gél) tetted el, akkor ráadásul még pluszban begyüjti a hütöszekrényböl a vízpárát. Nagyon remélem, hogy a "hütö" nem mélyhütöt jelent nálad! Csak mert ha nedvesen fagyaszottad le, akkor a kiolvasztásnál esélyesen szét fog esni (mivel a jég tönkrevágja a sejtfalakat)! Remélem, sikerül megoldani.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Noran2015. április 29. 22:35
 
 
Biztonság kedvéért beraktam hűtőbe
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2015. április 29. 21:26
 
 
Maguder!

Egyen PC-ből többet, vagy használjon MAO gátlót.Noran!

Ha nem lett elég száraz, szárítsa tovább!

Amúgy meg:
"[...] A szárítás első fázisa nyílt levegőn történik [...] Pár napos száradás után a gombák jelentősebb víztartalma már eltávozott, de ha törés tesztnél a szövetek még hajlanak, tehát a szár nem pattan el hanem, elhajlik akkor a száradás nem elegendő. A gombák így is elállhatnak kb fél évig.
[...] második fázis, amikor vagy egy ventilátor, vagy egy kis meleg felszálló levegő segítségével nedvességtartalmukat tovább csökkentjük [...] A második fázist végezhetjük páramentesítő anyaggal, például szilika gél segítségével. "

- egykalapalatt/Gomba termesztés alapjai
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
PostMan2015. április 29. 21:24
 
 
nekem volt ilyenem, és 3hét alatt kb megzöldűlt.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Noran2015. április 29. 20:18
 
 
Sziasztok!

Azzal a szárított gombával mit lehet kezdeni ami nincs eléggé kiszárítva?
Hajlik, nem lehet eltörni onnan látom
Esetleg pár hétig így is eltartható?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Maguder2015. április 29. 15:25
 
 
Üdvözletem minden kertésznek! Következő a helyzet. Van egy ismerősöm, aki PC-t elég könnyen termesztett és elégszer meg is kostolta. Most szeretne valami más fajtát, ami esetlegesen hatóanyag téren dúsabb mint PC, de azért azt is szem előtt szeretné tartani, hogy hasonlóan könnyen lehessen vele dolgozni mint a PC-vel. Esetleg tudnátok ajánlani neki valamit?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
grisa2015. április 13. 05:13
 
 
Párszor már lett csinálva pink buffalo, ebből a lenyomatból, és máshogy néz ki, máshogy viselkedik. Köszi a tippet, megnézem majd. ;-)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2015. április 13. 00:07
 
 
Mert miért zárod ki a buffalot kategórikusan?

Amúgy a kalapok jellege szerintem leginkább a PC Mexicanra / Mexican Dutch Kingre hasonlítanak szerintem.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
grisa2015. április 12. 19:04
 
 
Rutin az nincs, bénázás van ezerrel, és ha annak ellenére ilyen gombák nőnek, az csak mázli nálam. :-) Leginkább abból lesz valami amiből már nem gondolnám, és minden mindegy alapon ösztönből csinálom. Amire meg rágörcsölök abból lófütty se... Valószínű, hogy cube, csak kérdés miféle, mert nem pink buffalo az tuti. :-)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2015. április 12. 13:56
 
 
Akkor neked vagy nagy mázlid van ezekkel, vagy a flegma rutin jön itt ki... :D

Képről annyit, hogy ideológialig nem vagyok elég képzett, de elégvastag a szára... valószínű valami cube, nem?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
grisa2015. április 11. 21:48
 
 
Sajnos arról nem csináltam képet, csak a késöbbi állapotról, mikor kiszedtem a kis dobozból, szerte-szarta hullott, és kevertem egy kis rízslisztes vermit vízzel (malternak), és rekonstruáltam a darabokat, összetapasztottam, majd kivülről is jól beborítottam, hogy hidratálódjon vissza valamennyire, a projekt működött is valamennyire, bár jobb lett volna ha pár nappal elöbb rácsekkolok, és nem szárad ki ennyire. Olyan is volt, hogy a frissen kevert süti alap-ba, beledugtam az apró gombacsokrot ami leesett, és nőtt tovább.

http://s21.postimg.org/6kwiv4pef/IMAG0120.jpg
http://s13.postimg.org/gor835dtz/IMAG0126.jpg

Nekem ez is hihetetlen kategória volt, múltkor maradt egy trágyás süti, amire nem maradt oltóanyag, és beoltottam elméletileg "pink buffalo"-val. Multispóra örömei, hogy akármit oltasz vele, valami biztos lesz. :-) Nagy nehezen, haloványan beszőtte valami, nem tetszett, de nem dobtam ki, hanem a sátor aljába bedobtam fóliástúl, 1 hét múlva megtaláltam, és feltettem a többi közé. rengeteg pin, fogalmam sincs mi nőtt rajta, de a lényeg, hogy volt rajta olyan gomba ami fejjel lefelé nőtt.

http://s4.postimg.org/d603g0k6l/IMAG0082.jpg
http://s24.postimg.org/41p8k3cit/IMAG0091.jpg

Ha van tipp, hogy mik lehetnek ezek, azt szivesen veszem. :-) Talán ez a kép a legjellemzőbb.

http://s4.postimg.org/wfayb98h9/IMAG0107.jpg
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2015. április 11. 20:46
 
 
Igaz, a PC-nél nem kell sokat agyalni az átszövetés után... ha már lepinnelt kb. lehetetlen elrontani... :) De persze előtte oda kell figyelni rendesen.

Érdekes ez a radiátoros story, szinte a hihetetlen kategória. :D
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
grisa2015. április 11. 17:05
 
 
Köszi szépen! Nincs miért elnézést kérni, mindig tanul az ember. :-)
Ez a Panaeolus sok mindenben rácáfolt az elméletre. A legelső penészes sütit kuka helyett, bevittem melóhelyre, telibespricceltem (hypo híjján) domestosos vízzel, összemorzsoltam, rádobtam a radiátorra, időnként spricceltem, majd 1 hét múlva mikor már a radiátor nem fűtött, behajítottam a gép mögé, újabb egy hét, és eszembejutott, hogy kidobom, mikor látom, hogy rengeteg 2-3cm-es gombacsokor nőt rajta, és csontszáraz a szubsztrát. Mindez szemben azokkal a sok helyen olvasható írásokkal, hogy 100% pára kell neki, és nagyon érzékeny, nehogy spriccelje az ember, ha pinesedik, és ha egyszer leesik a pára, vagy nem legyezed óránként 4x, akkor kuka, meg hasonlók. Tény, hogy jobban kell rá figyelni, de míg nálam a cube-nál az inkubálás elötti teendők a macerásak, ennél fordítva van, akkor kezdődik a babusgatás, mikor termőre fordítaná az ember. Legalábbis rövid pályafutásomból ez jött le eddig, de az is lehet, hogy másik strain-nél nem lett volna semmi belőle. A hőmérséklet dolog viszont sokat számított. Az első doboznál egy süti hez keverve lett ugyanannyi trágya, és 21-23 fokon volt a sátorba. 2 szüret hozott, kb 50g (frissen), míg a második doboznál, ami nem kapott plusz trágyát, viszont 26-28 fokra emelve a hőt, első szüretnél 40g (frissen). A pára, meg légcsere elég randomba megy, egyenlőre küzdök vele.
A zsírpapíros (wax paper) dolog is hasznos a pinesedésre. Először gyenge angolommal azthittem csiszolópapír a magyar megfelelője, de google okosabb. :-) Elnézést a hosszú írásért, hátha valakinek lesz hasznos infó benne.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2015. április 11. 15:43
 
 
Opsz, akkor elnézést! Pedig meg mertem volna esküdni a leírtak alapján... :D

Nagyon szép a doboz (tartalma), gyönyörködni lehet benne! :) Gratz!

Én már nem hiszek ezekben a túlgondolt konstrunkciókban, sütinek egy műanyag tárolódoboz is elég amit beszórsz perlittel és legyezgeted... minek bonyolítani az életünket?! :D
Mondjuk a hőmérséklet kérdés kicsit árnyaltabb, de azért 20-23 fokot nem lehetetlen "csúcstechnika" nélkül biztosítani még télen se... :P
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
grisa2015. április 10. 18:07
 
 
Assamoa: Köszi, hogy ránéztél. Nekem is ilyesmi tippem volt azóta kiderült, hogy hál' Istennek nem az. Ilyenek lettek belőle.

http://s7.postimg.org/mxacj134b/IMAG0188.jpg

Néztem múltkor ezt a Reptibatort, 45 ezerért biztos nem vennék, de sztem egész olcsón összelehetne hozni hasonlót. doboz, fűtőszál, alulról párásítva. jó lehet ez a konstrukció sütiknek vajon?

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2015. április 10. 13:17
 
 
Nem hiszem el hogy csak ennyi év után jöttem rá a tökéletes, mobilis, kompakt házi inkubátorra.

Hűtőtáska + (termosztátos) akváriummelegítő.
Persze most újra feltaláltam a TIT (tube in tube)-ot, de sokkal kevésbé macerás. :D
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2015. április 10. 13:09
 
 
Úgyhiszem ez a jó öreg cobweb (pókhálós penészgomba).

Bővebben:
http://www.egykalapalatt.info/index.php?title=K%C3%A1rtev%C5%91k_%28gomba%29

vagy

http://www.shroomery.org/forums/showflat.php/Number/18642418
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
grisa2015. március 21. 20:35
 
 
Sziasztok!

Közben eldőlt a 2 süti sorsa, az 1ik kuka lett, mert egyértelmű zöld penész, a másik meg olyan volt, mint ahogy moricz jellemezte, hogy azthinné az ember, hogy penész. halovány, fátyolos fonál. Mivel nem volt még e félém, ezért megpróbáltam ráoltani tisztán trágyára (lótrágya pellet ledarálva, 1 napig hypos-mészkőporos vízben ázva, átmosva, és víz kipréselve, majd fazékban klávozva) kb. 1/1-es ratio. doboz oldalán/alján itt-ott halvány foltok, viszont a teteje full fehér, és sztem penész. Szag alapján enyhén dohos pince szag, semmi jellegzetes. Szerintetek? Előre is köszi minden segítséget!

http://s27.postimg.org/ob46ltj83/IMAG0048.jpg
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
grisa2015. március 18. 21:58
 
 
moricz:

Köszi szépen az infókat.

Ugyanazzal a spórával oltottam 2 trágyás, rizslisztes sütit, amik beszövődtek nagyrészt. A terv az lenne, hogy összetörve trágyás szalmát oltanék vele, viszont azt olvastam, hogy a pan. sütit nem szerencsés szétzúzni a törékeny micélium miatt, mert esélyes, hogy nem regenerálódik. Megér egy próbát, vagy csak simán rakjam ki szerintetek? :-/
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2015. március 15. 18:59
 
 
Szeretettel várom! :D
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
ppnqdd2015. március 14. 02:53
 
 
Assamoa ur, irok majd mailt, figyelgesse, van par erdekes, uj meselnivalom kicsit mas temaban :D.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2015. március 10. 17:57
 
 
Én megpróbálnám still-air-boxként használni a szeszelés után.
Technikailag a párolgó alkohol miatt enyhe túlnyomás jön létre a dobozban, így levegő nem fog a kesztyűk mellett beáramolni.

Ha azért akartad kiszellőztetni, mert utána nyílt lángot használnál benne, akkor tárgytalan.


Ha van rá lehetőséged, érdemes egyszer modellezni egy glovebox használatot sterilesség tekintetében (pont ugyanúgy mintha élesben használnád).
Így lenne képed róla hogy mennyire sterilen működik a rendszered/gyakorlatod.

Kb. abból állna hogy pont annyi időre nyítisz ki egy agaros lemezt, mint amennyi ideig "fertőződhet" az oltó/oltandó felületed a dobozban.
Inkubálod a lemezeket... visszaszámolhatsz a fertőzési rátára, adott körülmények között.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Vuk.2015. március 10. 16:57
 
 
Szerintetek mennyire biztonságos mind ember mind spóra szempontjából a gloveboxba denaturált szeszt önteni majd kiszellőztetni és kitörölni? Nem igényel további sterilizálást a légmozgás miatt?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
moricz2015. március 10. 10:59
 
 
grisa:

Szia, jól néz ki, tesztoltás következhet.

Nem volt vele dolgom, de sokat hallottam és láttam róla, ha 22-28 fok között tartod olyan gyors, hogy azt hinnéd penész :)

Nem lesz rizomorph, hanem inkább olyan vattásfehér, mint a laskák.

Thom:
Jó lesz a sz.m. trágya is, a kókuszrosthozt kevered miután már szétesett de általában akkor pasztőrözni kell, mondjuk sütőben.

Peace
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
grisa2015. február 28. 18:16
 
 
Az LC 4%-os barna nádcukor/maláta kivonat por, fele/fele. A víz sima üveges mentes ásványvíz. Viszont eddig nem dekantáltam az összekevert tápoldatot sterilizálás előtt, és így kicsit zavarosabb a maláta miatt. Ma vettem kávéfilter papírt, mostantól átszűröm miután összekeverem. A másik amit csak utólag olvastam, hogy érdemes ilyen mágneses keverővel folyamatosan kevergettetni a panaeolus LC-t, nálam ez kimaradt, csak kézzel lögyböltem naponta 1x.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
PostMan2015. február 28. 10:41
 
 
Laikus kérdés.
Az lc más összetétellel készült, mint egyébként?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
grisa2015. február 27. 20:14
 
 
Bocsánat a link nem sikerült.

http://s9.postimg.org/os3hymnzj/DSC_1324.jpg
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
grisa2015. február 27. 20:10
 
 
Sziasztok!

Most írok először, eddig csak olvasgattam időnként a fórumot. Feltöltöttem egy LC képet, elméletileg Pan. Jamaican spórával lett megszórva, de ez az első próbálkozás ezzel a fajtával, és kicsit máshogy néz ki az LC, mint egy cube-nál. Ha valaki tudna ezen kép alapján mondani valamit azt megköszönöm. moricz Neked ha minden igaz volt dolgod ezzel a fajtával. Köszi előre is.

[url=http://postimg.org/image/cdgpyawh7/][img]http://s9.postimg.org/cdgpyawh7/DSC_1324.jpg[/img][/url]
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Thom2015. február 24. 20:04
 
 
Köszönöm!

Jó hozzá a szarvasmaha trágya is?
A kókuszrostot gondolom, a már leforrázottat értsem, ne a tömörített változatot?

Üdv
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
moricz2015. február 22. 17:02
 
 
Beleokoskodom Thom:

Csináld így:

50% lótrágya - régi száraz
30% kókuszrost
15% vermikulit
2,5% modelgipsz
2,5% bécsifehér - festékbolt


Ezt keverd össze alaposan
Nedvességbeállítás - földnedvesre azaz erős szorításra csak 1-2 csepp jön ki.
Majd 1,5 óra pasztőr 55-60 fok között.

Aztán magokat vagy sütiket bele 1:2 arányban (1 arány mag 2 arány keverék)

Tubba

Várj

Szüretelj

Küldj printet FSRE-nek

Béke!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Thom2015. február 19. 21:39
 
 
Sziasztok!

Van valakinek tapasztalata kókuszföldel? Tényleg csak 3 flush, ami nem is olyan potens? Esetleg fel lehetne az tuningolni kis trágyával. Sajna nem tudok szalmát szerezni, pedig az az igazi.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
moricz2014. december 10. 15:01
 
 
Jaja a fura szag baktérium, a legtöbb gomba korlátozott számban legyűri, mert antibiotikumokat termelnek. Laskagomba meg is eszi őket.

Tampanensis sklerócium képző, legjobb módszer búzamag gyenge Kávés vízben forralva, 24h várakozás, majd kukta és oltás, majd amikor beszőtte, halvány fényes helyre téve képzi a köveket. 4-6 hónapig szokták hagyni növekedni, majd tiszta helyen kibontják az üvegeket, kiszedik a köveket az már fogyasztható. CVG-be vagy lótrágyás aljzatba csírázzák a magokat, majd monotub módszerrel keltetik. Amikor lejött a második-harmadik hullám termőtest szétbontják az aljzatot és kiszedik az új köveket. A maradékot még földel keverik és fűmaggal bevetik és fűrdőszobába teszik és ott még lehet valami.

Jó kis fajta 2x-3x potensség. Bár lett volna hozzá szerencsém.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mbulgakov022014. december 10. 00:37
 
 
ha valaki esetleg hasonló okokból túrná szét a netet, mint én (fura szaga van a sütinek) annak üzenem, hogy én 3 hullámot is leszedtem róla és ráadásul dunkolás után mindig előjött a szag, de 2-3 nap alatt eltűnt. :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Amkrevenger2014. december 9. 20:36
 
 
Tampanensis, pf tech-el jó ötlet moricz ? :D
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mbulgakov022014. október 17. 21:22
 
 
b+ a kis hősöm :D reggel óta rohamosan javul, a szag is tovább enyhült talán egy kissé.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
moricz2014. október 17. 21:00
 
 
Én voltam :D

sok tiszta friss levegőt neki... akkor legyőzi a bacikat...

Milyen fajta?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mbulgakov022014. október 17. 13:44
 
 
Ha esetleg valaki imádkozott értem, szólnék, hogy úgy néz ki a süti kezd talpra állni :) Észrevehetően kevésbé szaglik, és ki is fehéredett a süti. Én mindenesetre reménykedem és büszke vagyok a kis bébimre :3
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
moricz2014. október 16. 14:39
 
 
Ohh és mindemelett egy átlagos Pan Cambo, vagy Pan. Cyan még mindig legalább 2x erősebb lesz :D Amit "ugyanúgy" lehet termelni mint a kubit.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
moricz2014. október 16. 14:35
 
 
Természetesen (mint mindig, az okoskának) van ötletem, ez működik az ehetőknél, így tesztelnek törzseket.
DE több sebből is vérzik…

Tegyük fel, rendelkezik a termesztő agarral és petri csészékkel, tapasztalattal, stb…
Tegyük fel van egy kubi nyomat (mindegy milyen fajta). Nos, Ebből csinál egy (2-4) monotubot a termesztő
Ilyenkor a spórák rendkívül sok (al) törzset hoznak létre, akik tudnak együtt dolgozni (kompatibilisek) és akik nem, ezt hívják multikultúrának.

Lesz olyan törzs, aki nem tud termőtestet fejleszteni, na, őt nem látjuk, lesz olyan aki hoz egy formájút, egy másik más milyet, lesz aki steril (spóramentes), lesz aki albínó (lecuistic) lesz aki kluszteres (sok fejecske egy pontból) lesz aki óriásokat hoz de keveset …

NA DE:

Lesz, ami nagyon kékül, ha elvágod és lesz, ami nem annyira. Tudom sok a változó, ez az egyik seb, amiből vérzik. Egy ideális törzs: rizomorf, gyors, átmegy a baktériumon, nagy termést hoz, nem klaszteresedik (annyira), kevés abbamaradt gombát (abortot) képez, egyenletesen vastag szárú, közepes méretű kalappal rendelkezik, stb…

De jelen esetben fontosabb, hogy apróbb méretű és kékül, mint a DAATH kezdőoldala. A Penis Envy típus ez utóbbiaknak megfelelt, mindamellett, hogy viccesen néz ki.
Szóval elvileg mindegy milyen printed van, csinálsz egy termesztést spórából, levágod őket, megnézed, hogy melyik kékül be gyorsan, mélykékre, amolyan feketére. Itt számít az idő és az objektív összehasonlítási képesség :D (Egy másik seb)

Majd a legkékebb gombából agarra dobsz pár szálat és növeszted.
Itt jön még egy kisebb seb. Ugyanis egy-egy gomba testében több (al) törzs is lehet, ezeket szét kell válogatni és külön-külön kitermelni. Ha ez kész, akkor megnézni a kékülést és akkor már tudod, hogy melyik klónozott (al) törzsed a szuper kék, aztán mész azzal, amíg el nem öregszik, ez az izolált monokultúra (vagy mi :), magyar szakirodalom szerint TÖRZS (strain)

Illetve csinálhatsz belőle printet, amiből ha újra spórával oltasz, nagyobb az esély megint erős gombára.

Az utolsó seb: Mivel a kékülés ugye a pszilocin tartalom jele, és azt szárítás során szinte teljesen elveszti azt, ezért lehet, hogy egy másik fajtával, törzzsel összehasonlítva, szárítva nem lesz erősebb (sőt lehet gyengébb is lehet) mint a már kikeresett (tenyésztett) törzsed, de frissen elvileg elég potens lesz.

Ez csak elméleti okfejtés, ezzel még nem találkoztam sehol, kíváncsi vagyok rá, mit gondoltok?

HMMO Theoretical Cultivation Center
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
arock7772014. október 16. 12:46
 
 
Koszonom.
Ez teljes mertekben kielegito valasz volt szamomra. :) De valamiert nem tudok a shroomery kezdooldalara lepni. Nem adja be az oldalt.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2014. október 16. 12:37
 
 
Ja, hogy potensségről van szó? Én azt hittem a 5836. arock777 hozzászólásból hogy a termesztésben való kolonizációs "erejükről"... :D

Hát ja, ha pontesség akkor:
Psilocybe azurescens (2x annyi benne a psilocybin és a psilocin, a cube-hoz képest)
Panaeolus cyanescens (kb. ugyanannyi benne a psilocybin, de 9x annyi psilocint tartalmaz. összességében kb. ez is 2x. olyan erős mint a PC)

Amúgy itt pont erről tárgyalnak (erősen szubjektív ez a téma):
http://www.shroomery.org/forums/showflat.php/Number/10560039

Részlet:
"The Truth About Different Types of Cubes:
Most cubes look alike.
All cubes grow in the same conditions.
The differences between cube races, varieties or 'Strains' are, more often than not, minute.
Some races are known for fast colonization, or large fruits... even high potency.
BUT... these 'Facts' are often just vendor hype.
Your results will most likely vary."

"The Truth About Cube Potency:
If you want something that is very potent, you should probably try a different species and avoid cubes all together... either that, or eat more cubes. Agar will potentially allow you to select a more potent substrain. A few cube races and varieties are reported as being more potent than others... but there is no scientific evidence to strengthen the potency argument. Everybody wants the answer to this question... but all we have is opinion. Most people agree there are differences in potency from one type of cubensis to another... but they seldom agree on which cube is the most (or least) potent."

∑: cubok között nincs igazán potensségbeli különbség, ahogy moricz is írta.
Egyél a 'kommersz' cubeból többet, vagy vegyél be hozzá MAO gátlót.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
moricz2014. október 16. 09:12
 
 
Külhoni információk szerint:

A Kubi az Kubi :) (Kivéve Penis Envy, de az mutáns)

Potencia a szubsztrátumtól függ.

Erősség szerint:
1. Takart magok
2. Szalmás casingen, vagy trágyás kókusz monotub
3. CVG monotub
4. Sütik

Ha erőset akarsz akkor csinálj Panaeolus fajtákat, de akkor rá kell állnod a monotubokra és a takarásra, van kísérlet sütikkel is, nem is nehéz. A lényeg, hogy a PF sütihez lótrágyát adnak 1:1:1:1 arányban barna rizsliszt, száraz trágya, vermikulit, víz. Persze a víz csak útólag miután összekeverted a többit.

Üdv
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
moricz2014. október 16. 08:59
 
 
Baktériumos a sütid, megmenekülhet, külön terráriumba tedd és kicsit többet legyezd, 1-4 napig ne spricceld, csak a környezetét, magas legyen a pára.

Sok remény nincs de volt már akinek legyőzte a baktériumot és szépen hozott. A GT, Amazon különösen ilyen fajta.

A baktérium legtöbbször a túl nedves táptalajban van, legközelebb csináld kicsit szárazabbra és Dunkolásnál felveszi a kellő nedvességet.

Üdv
M
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mbulgakov022014. október 16. 00:20
 
 
most szedtem ki az EGYETLEN beszőtt sütimet és érdekes szaga van. édeskés, a kellemes és a kellemetlen határán táncoló fajtából. jól sejtem, hogy ez nem normális? van még esély a megmentésre? most éppen dunkolom, remélem nem pont ezzel fogom megmenthetetlenné tenni :S
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
arock7772014. október 15. 06:51
 
 
Kovetkezo eresztesben lehet megnezem. :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2014. október 14. 21:01
 
 
Van azért több "agresszívabbra" kitenyésztett változat is PC-ből.
B+, F+, Cambodia, Golden Teacher, PF-Classic (értelemszerűen ez sütin)...

Szerintem ez a hiper-super-giga-mega Koh Samui sem lehet sokkal durvább. :D
Bár több tekintetben is hallani lehet hogy esküsznek a Thai Koh Samuira, nagyon nem fogsz mellélőni. ;)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
arock7772014. október 14. 16:19
 
 
Myc ha en volnek te es kiserletezo kedvemben volnek siman kiprobalnam hogy mi van ha.... Ha nem jon ossze a dolog akkor sem tortenik semmi nagy problema. Max kuka lesz a tesztalany. :) Ha viszont bejon akkor alkottal. ;)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
arock7772014. október 14. 16:01
 
 
Allitolag a Thai Koh Samui Super Strain negyszer erosebb a testvereihez kepest es nagyon ellenallo a penesszel fertozesekkel szemben. Es raadasul nagyon gyors kolonizalo.Tud valaki errol valamit? Tapasztalat?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
arock7772014. október 14. 15:56
 
 
Koszi Green.
Kuldtem egy mailt.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mycelium2014. október 14. 15:43
 
 
Hali! Dunkolt már valaki tápanyagos lötyivel (maláta kivonat, cukrok..) sütit? Érdemes lehet vajon ezzel próbálkozni?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
greenman2014. október 14. 14:52
 
 
Dutch King egy nagyon jóféle gomba... nekem az egyik kedvencem.... :) 20-25 fokon meg kell indulnia 1-2 hét alatt...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
arock7772014. október 14. 12:59
 
 
Hello mindenki.
Reg jartam erre. Kihagytam par evet. (nem a sitten voltam) :D
A lenyegre terek. Van valakinek tapasztalata mexican dutch king fajtaval kapcsolatban? Eleg sokat olvasgattam de nagyon megoszlanak a velemenyek a kolonizacios homerseklettel kapcsolatban. Esetleg hallott valki konkret ertekekrol? Pl ha vermi ritsliszt sutire van oltva mennyi idobe telik mig megindul a kolonizacio?
Bocs az ekezetek miatt. Nem magyar a gep. :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Psylomaster202014. október 13. 01:14
 
 
Szerencsére vannak zárható szekrények, oda befér a cucc mindenestül
Am lehet beszervezek inkább majd valami külsőst és nála csináljuk, úgy nyugodtabb lennék:D
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
PostMan2014. október 12. 21:26
 
 
Milyen magasan van az ágy alja?
.
.
szekrényfiók jó lehet terráriumnak ha elfér alatta
jó mókolást ))
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
moricz2014. október 12. 20:45
 
 
Koleszgombi, na erre kinek milyen ötlete van?

Én kis vödörben, magot takarnék forrázott macskaalommal, mondjuk zsíros vederben, bár a koleszban sok az éhes ember és még tényleg zsírnak nézik.

Occsó, finom...

Üdv
M
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2014. október 12. 12:53
 
 
Kedves Psylomaster20!

Mint ahogy a fejlécben is olvasható: "Termesztési ismeretek az Egy kalap alatt oldalon találhatók." (>http://www.egykalapalatt.info/index.php?title=Gomba_termeszt%C3%A9s_alapjai) - Érdemes lenne az oldal egész tartalmát 2-3x elolvasni!

Szinte mindenhol megoldható a termesztés... de koliban nem túl szerencsés, hacsak nem vagy extrém diszkrét.

Plusz azért el kell hogy kicsit szomorítsalak, 1-2 befőttesüvegnél azért többről szól a dolog... bár, ha cakkum-pakk 10e Ft-nál többet kezdesz költeni az egészre, akkor is már valami baj van! ;)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Psylomaster202014. október 11. 12:54
 
 
Sziasztok!
Teljesen kezdő vagyok, melyik fajtát ajánlanátok belevágni, illetve egy egyetemi koleszban mennyire lenne megoldható a dolog?:D
(Úgy olvastam elég az egészhez egy kisebb és egy nagyobb befőttesüveg is..)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Én+te+ö=gén2014. szeptember 26. 00:21
 
 
Ááá, srácok, imádom az ilyen nagyon elszállt ötletü szaktudást! :D

A Blikk csak azért nem hozza le a hírt "Kígyóméreggel génmanipulált varázsgomba a trendi!" címmel, mert a bulvárolvasók nem képesek három egymást követö összetett szót felfogni.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
moricz2014. szeptember 25. 08:56
 
 
Huhh ez az RR :D

Kíváncsi leszek, ha van kedved játsz csak abból szoktak jó eljárások születni.

Ha lesz kevert törzsed, akkor vegyél lenyomatot, spóra agarra, aztán izolálj vagy 10-20 törzset és termeszd ki őket a legjobbat mentsd el :D

Good luck...

Peace
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2014. szeptember 24. 21:34
 
 
A témában az egyik hozzászólása:
"There's a lot more to it than the chemicals. The chemicals simply help, but don't provide a fool proof method for sure. The trick is to get the different mycelium to exchange genetic material. Most cubensis strains will do this without venom or anything else added. With few exceptions, cubensis strains are compatible." - RR

Ergó ha agaron egymásra ereszted őket és 'sebészkedsz' a határvonalakon, cubik között kígyóméreg meg mindenféle cucc nélkül is szerencsével járhatsz.
Bár kérdés hogy a genomuk hogyan fog keveredni, az milyen fenotípust fog eredményezni valójában. Előfordulhat, hogy nem lesz kedvező... :D

Ahh, mit nem adnék egy jó kis GMO-s gombáért! :P
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2014. szeptember 24. 20:34
 
 
RR-től olvastam shroomeryn valamit erről, valami kígyómérgről meg DNS hélix felnyitásról "zagyvált"... :)

Asszem ez az: http://www.shroomery.org/forums/showflat.php/Number/7935770#7935770
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
fr33mann2014. szeptember 24. 01:29
 
 
hogy mi a cél? hát nem tudom. Talán a puszta kíváncsiság, hogy hátha valami full extrás szörnyeteg születik :D ...de komolyra véve a szót, mindennel meg vagyok elégedve, csak szórakozás. Érdekel a téma és szeretek benne kísérletezgetni. A Columbiant még nem csináltam meg, ő pihen majd egy éve. A GTvel már volt szerencsém találkozni,6- 8 -hét alatt az LC től a letermésig. Iszonyat gyorsan kolonizál (3-4 nap búzával oltva egy 30x30 as aludoboz 10 cm vastagon szalmabrikettből 27 fokon) és bitang erős. Az első tesztelésnél 0,8 at ettünk 4 en, 3 an "rosszul" voltunk tőle, hogy atyaúristen, hogy adhatja ezt ez a mennyiség, ilyen intenzíven. Talán a hozamon lehetne mit javítani... de erre is megadom a piros pontot. Sokat számít a jó alapanyag...

A lényeg a lényeg, hogy megpróbálom azért, megnézzük mi sül ki belőle. Ha jutok valamire, írok.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
moricz2014. szeptember 23. 15:17
 
 
#mbulgakov02
Kis foltok jók lehetnek 1 - 2 nap múlva kiderül.

A folyamatos keverés az azt jelenti, hogy mondjuk, 5 napig folyamatosan megy a keverés :) de lassan.
Az az ideális sebesség, amikor még szemmel, élesen tudod követni az úszkáló darabokat, nincs örvény, ha így keveredik 24 fokon egy fanyűvő is kész kb. 7-10 nap alatt, mondjuk 10 ml LC vel oltva 48-72 óra alatt van kész (külhoni infó)

Laskának elég 36-48 h, aztán magokba, ami megmarad az hűtőbe, majd ha kell megint, akkor 24h kavarás és oltások.

Kész akkor van, ha olyan kisebb (de tömörebb) hópehelyszerűséggel van tele a folyadék.

Ha nyúlós, vagy nem kristálytisztán áttetsző a folyadék, valószínű, hogy fertőzött.

#fr33man
Elvileg lehet, hogy lesz olyan kapcsolat, ami a GT kompatibilis spórájából a Columbian komp. spórájához kapcsolódik, de mivel mindkettő kubi és vagy 1000 féle törzs keletkezik amúgy is csak az egyik spóráiból is, (én) valószínűleg nem látnám meg a különbséget, ergo nem tudnám melyik a „hibrid”:

GT + GT spóra
GT + Columbian spóra
Columbian + Columbian spóra

De az elmélet helyes, de ezt mikroszkóppal meg egy tucat laboreszközzel csinálják a nagyok, én nem is láttam élőben ilyet és remélem nem is kell majd. :D

Kérdés mi a kombinálással a célod? Gyorsaság, erő, méret, hozam...?

HMMO
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
fr33mann2014. szeptember 22. 18:13
 
 
amúgy csak egy tipp:
mindenféle állatkereskedésben pár ezer forintos áron beszerezhető 2-4-8-10 méteres fűtőszál, amik igazán nem fogyasztanak sokat. Nekem a két 8 méteres alig pár ezer forinttal dobta meg a villanyszámlát, pedig fűtöttek rendesen :)
Ha ehhez beszerzel még egy termosztátot, akkor fixen be tudod lőni a hőfokot. Kis beruházás és sok mindenre felhasználhatod a kertészkedésed során. Ezen kívül megbízható és automatizált.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
fr33mann2014. szeptember 21. 23:00
 
 
helloo

elméleti segítséget szeretnék kérni...elég sokat keresgettem a témában, de igazán használható irodalmat nem találtam róla. Szóval, szeretnék valamilyen úton módon két genetikát (Golden T. és Columbian) összerakni és valahogy egy keveréket kihozni belőle. Valakinek esetleg van tapasztalata ezzel kapcsolatban? Elég lenne csak a két printből 1 LC-t csinálni? Vagy akkor az oltás után vegyesen kapnék ilyen-olyan kalapokat? Hogyan lehet ezt jól megcsinálni? Köszi a hozzászólást!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mbulgakov022014. szeptember 21. 13:13
 
 
#moricz:

kösz szépen! egyébként már vannak benne kis bolyhok, de ha picit is megrázom akkor szétfoszlik. ez már az lenne? másik kérdés: csináltam mágneses keverőt, szóval a keveréssel nem lenne gond, de mit jelent a folyamatos keverés? naponta 5 perc?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
moricz2014. szeptember 19. 22:29
 
 
Ha sikerült az LC és minden szép akkor 22 fokon folyamatos kavarás mellett 4-7 nap alatt kész, naponta megrázva is kész lesz 2 hét alatt.
Itt a kultúrák - LC, Agar, Magok - mind 24 - 25 fokon vannak, köszönik megvannak :)
22 -n csak lassú lesz, mondjuk 1 LC-s süti max 1 hónap.

Legyen tiszta a hely és csinálj oltóboxot legalább.

Sok sikert!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mbulgakov022014. szeptember 19. 13:34
 
 
1 órája túrom a netet, de nem találok választ. lehet, hogy már megválaszolták a kérdést, de képtelen voltam megtalálni, ezért előre is bocsánatot kérek :S
Kérdésem a következő lenne: Mézoldatból LC-t készítek, de csak nagyon nagy macerával tudnám 22-fok felé vinni a hőmérsékletet (szeretném elkerülni, hogy akikkel lakom tudjanak a kis projektemről) Lehetséges ezen a hőfokon a növekedés? Ha igen, milyen időn belül? Vagy nem megkerülhető a hőfok problémám?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Maniec2014. augusztus 9. 11:36
 
 
Ja, erről a dextrózos agar keverékről én is olvastam valamit shroomeryn. Kösz a helpet, valamit megpróbálok összehozni. :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
moricz2014. augusztus 8. 14:49
 
 
Utánna olvastam és igaz lehet:

- Az első petri ugyebár a spóráknak van. 4% dextrózos PDYA
Azon lehet baktérium/ penész stb., bár rendszerint nem lesz.
- A második petri amibe átoltasz az lehet 2%-os dextrózis PDYA
De én a fanyűvőkkel csináltam azt, hogy semmi cukrot nem tettem bele, hanem a fűrészpor pasztőrös vizéhez tettem agart és ún. wateragar-t kaptam, ebben az a jó, hogy a szép mycélium simán lenövi a baktériumot és a penész. Kubik estében talán egy kis kakis agart kellene csinálni.
- a harmadik transzfernél már 2%-os dextróz agar kell, ez azért jó hogy kevesebb a kaja benne, jobban kihozza a rhizomorph mycéliumot, és általában azok a jó törzsek.
- a negyedik agar körnél már csak a szektorosodást kell nézni és a szektorok széléből oltasz át, ha jó szemed van, akkor egy kis rizo szálat ;) de még ez sem lesz 1 génállomány, csak nagyon kompatibilis törzsek.

Ehhez kell vagy 100 petri :D Ezért szeretem a kitermelős klónozóst.
A bacikkal meg az a tapasztalat, hogy rendszerint sterilizálási probléma.
Az eljárásom ha megengeded: :D
1. nap felfőzöm a búzát megfelelő víztartalomra, beüvegezem és állni hagyom legkevesebb 16 órát, rendszerint több mint 24 órát :) de ne legyen több 48-nál
2. nap sterilizálás kuktafújástól kezdve 1,5 órán át, nincs mese.
3. nap oltás, csak a gloveboxba helyezés előtt veszem ki a kuktából és még körbe is fújom hipós spriccelővel, bent meg leveszem a tetején lévő alufóliát, és mikor kiveszem a kezem befújom a dobozt is, majd 20 perc szünet.
Oltásnál 1-2 csepp alkeszt teszek a befőttesüveg tetején lévő lyukra. és azon oltok.
G2G-nél meg mindent meglazítok és oltóanyagról veszem le a tetőt, rá a tisztára,azzal együtt a tisztáról le, majd gurítás, vissza és vissza. eddig 100% volt pedig féltem tőle, mint a tűztől, de ha egy ültetvény laskát akarsz megcsinálni 7 decis üvegekkel, akkor rá kell szokni.

Huhh na mára elég az okoskodásomból.
Játszatok gyerekek :P
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Maniec2014. augusztus 8. 13:29
 
 
Köszi, ez kimerítő válasz volt. :D Sajna nálam az MS fecsivel búza oltás eléggé besült, ezért erőltetném az izolálást. A bactéria akárhogy csináltam, mindig megjelent. Volt, hogy 2 üveggel G2Gztem /a master jaroknak finom gomba szaguk volt/ és mégis 20üvegből 20 bactériás lett, ami kb 80%os szövődésig nem látszott egyiknél se. Bár most kaptam friss printeket, lehet teszek megint egy próbát. MS print izolálás hátránya gondolom az, h nem lehet tudni h az adott szektor hoz e egyáltalán termőtestet, és ha igen, milyet és mennyit.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
moricz2014. augusztus 8. 11:42
 
 
Klónozz :D

Magyarul:
MS fecsi ből 8 darab búzásüveg
G2G 1-4 azaz 8-32 üveg
Spawn monotubba 32 üveg + 16 kókuszrostkocka + verm =8 tub
A legjobb klaszteres és szép termőtestekből kell csinálnod klónt.

Az izolálás lassabb és kihagyott idő.

Szempontok:
- Gyors pin (lehet az első pinből is)
- Szép termőtest, arányos, nagy kalap, kékül rendesen.
- Kis termet, ebből lesznek a nagy erdők, meg potensebb is.

Hozzá kell tennem, hogy amikor még foglalkoztam Cubikkal akkor nekem egy 6 éves multispórás oldatból kikelt jó klaszteres törzsből volt a mentett klón, amit agaron még 2 szer transzfereltem.

Na most ha megvan a klón akkor teszttermesztés ugyanazon körülmények között és ha bevált a kiinduló petriből mented el és teszed hűtőbe. Javaslom a 2%-os nádcukros oldatot, jó sokáig inkubálni, amíg majdnem víztiszta lesz az oldat, aztán hűtő, ez lesz a master, de érdemes egy petriben is megtartani.

Ha mindenképp izolálni akarsz akkor nézz körbe shroomery-n mert én csak laska és déli tőkegomba ügyben tudok némileg segíteni :) De gyakorlatilag ott is a multi termesztés/klónozást választom.

Ja meg javaslom a gloveboxot, biztos ami biztos, lenyomatokból még így is volt penészfertőzés az első petriknél néha, bár gyanús, hogy a print volt vicces.

Üdv
Móricz.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Maniec2014. augusztus 7. 16:10
 
 
Üdv!

Az elkövetkező pár napban belekóstolok az izolálás/klónozás művészetébe. Műanyag petri csészét, agaragart fogok használni, és MS spore+termőtest lesz az alany. Van még SAB amit áttudok alakítani gloveboxra is, ha szükséges. Valakinek van ezzel tapasztalata? Valami tipp/tanács? :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
moricz2014. július 23. 12:49
 
 
Szia.

1. Casing (takarás) sütiből történhet morzsolással majd takarással, mondjuk nejlonzacsiban morzsold ;)
2. casing ne legyen tápos mert penészes lehet :S még a nem tápos is, de van aki kókuszrosttal takar és jó neki, az ugyebár tápos.
3. Olyan klónozást, amiről beszélsz azt csak fanyűvőknél láttam, ott működik, mondjuk harmatgomba: Spóraoldat -> magok -> pasztőrös faapríték -> kinti ágyás. Az ágyást rendszeresen öntözni kell ha jön feljebb a micélium adni kell egy réteget a tetejére, majd megint feljebb jön és így tova.

Trágyakedvelőknél nem láttam ilyet, kísérletezni kell vele. Elméletileg nem lehetetlen, csak macerás és szerintem fertőzésmentesen csak az első termésig lehet játszani vele, azután már nagy a rizikó.

Csiperketermesztőt kérdezz :D
Üdv
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
PostMan2014. július 21. 19:07
 
 
Köszi moricz,

Mostanra úgy néz ki a szituáció a beteg sütivel hogy van egy 2-3cm átmérőjű körben a micélium és azt körbenőtte a penész a többi oltási ponton hasonló a helyzet, de érdekes mert ott kisebbek a gombakarikák viszont a penész is kevésbé nőtt oda. Az lett a megoldás, hogy a sütit kiraktam az erdőbe egy fenyőfa alá próbáltam a gombás részeket elkülöníteni a penészestöl (az is fura volt h ahol penész volt ott simán széttudtam morzsolni a sütit ahol a gomba szőtte be ott viszont sokkal keményebben össze volt állva) ástam neki egy kb 5centis gödröt aztán betakartam egy vékony réteg földdel meg avarral és öntöttem rá egy kis vizet a végén. Remélem összejön abból is valami. A többiek ~25 fokon kolonizálódnak 50-60% ra vannak kész (már amennyire megtudom saccolni). Elég ráérősek, mondjuk én is.

Egy csomószor olvastam hogy a sütit nem szabad szétvágni/széttörni mert megsérül a micélium, viszont a készingeléshez meg azt írtátok, hogy szét kell morzsolni. Most akkor egybe takarjam be vagy morzsoljam szét?

Ha a készingelésnél olyan cuccot használok amiben van tápanyag akkor tulajdonképpen az egy fajtája a klónozásnak, mmint készingelek földdel, beszövi, aztán leterem, aztán megint készingelek földdel és akkor az öreg micéliumok meghalnak, de nőnek újak, szóval ez így fent tartható akármeddig?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
moricz2014. július 16. 10:12
 
 
Szia, a folt gyanús, hogy penész.

A penész elleni küzdelem fő eleme a 24 (23) C° alatti hőmérséklet. Friss levegő, kiváló páratartalom.
Én 20-21 körül tartottam a sütiket is. Kicsit lassabbak, de husibbak lesznek.
Sőt a kolonizálás alatt is 24 vagy alatta tartottam, ráértem :)
Szóval a hőmérséklet a hármas kombó közül a legfontosabb. Minden más hanyagolásával is érhető el eredmény.

Viszont ha mondjuk nyár van ;) és akár 2 percre is (tényleg) 25 vagy felé megy a hőmérséklet már el lehet temetni a telepet.

Van olyan megközelítés, hogy a 15-18 fokos inkubálás is jó, ott gyakorlatilag állnak a gyorspenészek (fehér, zöld, pókhálós) viszont vannak hidegkedvelők, de azokat sokszor legyőzi a kultúrgomba.

Saját tapasztalat:
Búzamagos üvegek max 27C°
Sütik 27/22 C°
Takart magok 20-21 C° - nagyon érzékeny a párára
Monotub 20-21 C°

Odakinn meg mindegy :D megoldják.

Üdv
M
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
PostMan2014. július 15. 17:18
 
 
A klórral, alkohollal és purgatórium tüzével sterilizált kolonizálás idejére majdnem légmentesen lezárt (van egy szellőzőnyilás vattával eltömítve) terráriumomban így a hetedik nap fele megjelent egy muslinca(érthetetlen.).
Hagyjam szegényt éhen dögleni vagy kiengedjem, ezzel kockáztatva h be megy valami más is? Nem akarok rossz karmát a dobozban lol. A vermikulit réteg a süti tetején azért van hogy seki sebe semmi ne tudjon menni, igaz?
Az egyik sütin megjelent egy szürkés halvány folt a szép fehér mi cél ium mellett és ott van ugye a többi süti is (azok tiszták bébi ú, je), kidobjam, megfertőzheti a többieket, vagy a vermi réteg miatt nem kell aggódni és nézhetem ahogy küzdenek? a h2o2ős betolakodó irtást belehet játszani alkohollal is?
De egyébként nem teljesen értem ezt a szürkés halvány foltot, mert egy kis bekevert sütianyagot kint hagytam az asztalon sterilizálás nélkül, megnézni hogy mivel kell majd leginkább küzdeni és kb 20 perc alatt beszőtte vmi fehér cucc (fehérebb színe volt egy kicsit, mint ennek a szürke foltnak és sokkal sokkal gyorsabban ette a cuccot)
Szóval ez ilyen lassúfajta pókpenészizé vagy lehetséges hogy ott nedvesebb a süti és azért tünik úgy vagy valami hasonlo magyarázat van? :D
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
moricz2014. július 11. 07:18
 
 
Coop, penny tesco mindenhol lehet csak nemmindig van :) érdemes venni vagy20-at ilyen 69 ft/db
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Thom2014. július 10. 17:04
 
 
Ez nagyon jó köszönöm!

A krumplicukornál kicsit leragadtam, hogy honnan szerzek olyat, de rá kellet jönnöm, hogy ugyan az mint a szőlőcukor.

Kicsit utánanéztem mi is lehet ez, és ha jól értelmeztem akkor a krumplicukrot a krumpliban (meg gabonákban)található keményítőből állítják elő, míg amit szőlőcukrot kukoricából.

Elvileg a krumplicukor otthon is megcsinálható, csak keményítőre van szükségünk ami ott van a konyhában, csak valaki eldugta a krumpliba.
Nos ha jól emlékszem öreganyám mondta régebben, hogy ők ezt a keményítőt kifőzték, ami ilyen fehér porszerű állagban úszkált a vízben, amivel a nadrágjukat....őőő a többire nem emlékszem.

Majd megpróbálom megcsinálni a krumplicukrot, de szerintem egyszerűbb lenne venni, csak nem találtam nagy hirtelen sehol.

Ha sikerül vagy találok akkor holnap megfőzöm.

köszi
Peace.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
moricz2014. július 10. 13:16
 
 
A MEA (malt extract agar) nekem nem jött be, mert, nem volt olyan jól kivehető a micélium, főleg déli tőkegombáknál.
De a recept:
- fél liter víz
- 10 g malátakivonat
- 10 g agar-agar

Ami bejött:
Hivatalos neve Potato Dextroz Yeast Agar (PDYA)
Hozzávalók fél liter agarhoz:
- Fél liter víz
- 150 gramm hámozott vékonyra szeletelt krumpli
- 7 gramm krumplicukor, amire az van írva, hogy dextrózmonohidrát vagy mi :)
- 9 gramm agar-agar
- 1 gramm élesztő (bármilyen bolti)
- 1 kis csipet olyan liszt, amibe majd megy tovább a myc. Pl. ha búzamagra oltod agarról, akkor búzaliszt.

Eljárás:
1. Főzöd (takarékon) a krumplit kb. 30-40 percig, akkor jó, amikor olyasmi állaga lesz, mint a paprikás krumpliban.
2. Leszűröd még forrón egy nagyobb teaszűrővel a leve kell majd. A krumplit megsózod és megeszed:) Forró vízzel felöntöd, hogy megint fél liter legyen. (mert párolgott ugye)
3. A krumplicukrot hozzáadod, javaslom, hogy törd össze, mert hajlamos összeragadni
4. Csak ha már nem látsz K.cukor darabokat, akkor adod hozzá az agart jól elkevered, majd jöhet az élesztő azt is szétoldani. Ebből egy jó barnás löttyöd lesz.
5. mehet bele egy fél literes whiskeysüvegbe, a kupakon legyen 3-4mm lyuk és vattával tömd ki, majd alufolcsi rá.
6. Petri csészéket csomagold be alufóliába patyolat tisztára mosva
7. Kukta aljára rongy, víz és üres pohár, amibe a petriket teszed, hogy ne érje a víz őket. Lehet, hogy 2-4 kisebb packot is csomagolsz majd petrikből.
8. Beteszed az üveget és az esetleges kellékeket, szike, fecskendők stb., természetesen alufóliában.
9. Kuktázás, forrástól kezdve 1 óra.
10. Hagyod kihűlni a kuktában, de csak annyira, hogy már kézzel meg bírd fogni (40-50 fok körül) Én szeretem forróbban, mert ha esetleg az átpakolásnál valami fertő ráesik a csészékre, akkor töltésnél még mindig megpusztul.
11. Mindent gyorsan be a kesztyűsbe és kicsomagolás, töltés, majd várakozás, ha megdermed, már olthatsz is.

Én is azt hittem, hogy egyszer dermed, aztán nem olvad. Mostanában mindig csinálok egy fél litereset, használok belőle amennyit akarok, aztán ha kihűlt, elteszem a hűtőbe.


Üdv
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
greenman2014. július 10. 12:11
 
 
Moricz: Köszi, ez az injekciós dolog tetszik... :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Thom2014. július 10. 09:17
 
 
Közi a választ. Én is sima glowboxot használok légbefúvó nélkül, annyi különbséggel, hogy denaturált szeszt használok, fertőtlenítésre. Nekem bevált, csak vigyázni kell vele. Attól még lehet beszerzek egy oz generátort mert jó helyiségek fertőtlenítésére (elvileg).

Postman. Szerintem se számít, hogy éri-e fény, vagy sem. 2 kört oltottam scletoriumnak, az elsőt hivatalosan inkubáltam, a másodikkal meg abszolult nem foglalkoztam. Beoltottam és feltettem a szekrény tetejére. Ugyan beszőtte mindet, és növekszik szépen.


Valaki mondja már meg nekem, hogy az agarkészítést mégis hogy kell, mert valahol nem stimmel a dolog. Én így próbáltam: 1 dl víz, 2g agar, 4g malátakivonatot főztem 10 percig, utána petribe be és kukta. Ugye? Először kuktába felcsapott a víz és eláztatta az egészet, csináltam másikat 1 hőálló tasakba beletettem amibe meg kiforrt, mikor én meg azt hittem hogyha megdermed nem oldódik fel többet. Találtam elég sok receptet, csak angol tudás hiányában nagyon nehéz.

Köszi. Peace
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
moricz2014. július 10. 08:43
 
 
Lehet tápozni, két módszer van:

1. Superspawning.
Vegyünk egy monotubot, mondjuk Kókuszrost+lótrágya+vermikulit+gipsz+bécsifehér mixben (30/50/15/2,5/2,5 arány)

Feltétele, hogy nem takart volt a szubsztrát és nem nagyon hagytad spórázni a macskákat, vagy van steril törzsed ami nem spórázik :)

A menete:
- Lejött a második kör, nagytakarítás a tetején, le is lehet kaparni egy részt, akkor jön az áztatás 6-12 óra le kell súlyozni a telepet
- Mire kész az áztatás még egy monotubnyi szubsztrátot pasztörizáltál
- A régi telepet és az új szubsztrátot kihülés után 1:1 arányban jóóóól elkevered, majd két tubot csinálsz belőle :)
- Teljes kolonizálás után (max 1 hét ;) takarás, de az nem muszály de dob az első flush-ön.
- Nem lesz akkora mint az eredeti flush de két darab lesz :D

Persze fertőzésveszélyesebb, nem is illik 20C° felé menni. Ha letermett az első flush, akkor még egy duplázást csinálsz, aztán mehet a kinti ágyásba :D

A másik az az ÚN: dúsítás, vagy 1000 féle variáció lehet rá. Amit próbáltam de csak ördögszekér laskával az a takarás előtt szórtam lisztet vékonyan a tetejére, nedvesítés és takarás.

Lehet esetleg mézes/dextrózos/malátás/cukros forralt vizet injekciózni a telepbe, de nem próbáltam még, csak hallottam róla.

Láttam olyat aki quiona magos, virágporos történetet pasztőrözik sokáig (órákig) és abba teszi bele a magokat, na egy ilyenbe érdemes lehet szuperspawnolni.

Jó kísérletezgetést!

A jó húsos gombákhoz (amik állítólag potensebbek is) érdemes 20 fokon képeztetni a termőtesteket, persze lassabb lesz de szebb és husibb is :)

Peace
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
greenman2014. július 10. 08:03
 
 
Nem árt ha van rendesen fény, talán kicsit bucibbak lesznek, de morciznak teljesen igaza van. ha minden faszán van belőve az az igazi, pára, levegőztetés, fény.
Amúgy láttam már én is olyan telepet ami kicsit megfertőződött és nem lett nagy probléma végül, olyan teszt is volt hogy a süti fele elfertőződött, ketté lett vágva és ahol ép volt a szett szépen termett probléma mentesen. Ha úgy vesszük a természetben ezek az élőlények egymás mellett élnek és ha nem parazitáról van szó akkor nem fertőzik le a másik egyedet, legalábbis ezt mint laikus állítom nem mint szakértő.
Az ilyen high-tech szellőző rendszerekben nem hiszek, ha szépen kolonizálódott, és alapból steril a "doboz", van takaróréteg és tiszta környezet akkor 2-3-4 kör fertőzés mentesen simán lejön, utána meg már úgyis kimerül a talaj és mehet a kukába. Legalábbis a módszerben amit ismerek abban az első kör szép nagy utána 1/2, 1/4 körök jönnek és majd vége mivel nincs táp.
Viszont egy olyan dolog engem nagyon érdekelne hogy lehetséges e felboostolni a talajt tápanyaggal, hogy a micélium ne legyen kuka, ilyet még nem láttam sehol hogy valaki tesztelt volna... Nem akarom elhinni hogy nem lehet tápozni valami rafinált módon...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
moricz2014. július 9. 10:36
 
 
Szerintem :)

Laskás tapasztalat alapján tökmindegy, kubiknál is, a laskacsíráim gyakorlatilag egy 20 fokos helyen vannak ahová nappal beszűrődik fény, szóval nincs jelentősége.

Stamets is mondta, meg RR is, de eddigi tapasztalatok alapján ÉN nem láttam különbséget. (volt sötét inkubátorom is)

Ha a sebesség számít akkor én a második rázás után már hagyom szellőzni, a csírát. Volt olyan GT amit láttam hogy elbaktériumosodott de legyőzte, meg se kottyant neki 20 - 22C° - on egy szellős helyen, kint le is termett.

Láttam olyat is aki az adott gomba természetes termési időszakának megfelelően állítja a megvilágított órák számát, szintén nem láttam semmi hasznát.

Volt aki kubinál 24/24 órás ciklust művel, mégsem volt olyan nagy flush.

A nagy hozam és szép gombák leginkább az ideális környezet elérésével (friss levegő, pára, hőm.) érhető el.
Fénynél szerintem max. a 6500K fokos hideg-fehér (nappali fény) számít igazán, mindegy, hogy LED vagy kompakt fénycső, fénycső. Itt látható különbségek vannak a normál 2700K - s világítótestekkel szemben.
Valamint érdemes egy jó klónt választani.

Üdv.


PS.: TESTER, minden rendben ? :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
PostMan2014. július 9. 01:25
 
 
Shroomerin nagoyn kardoskodnak mellette páran, hogy az inkubálásnál/kolonizálásnál m1 hogy éri e fény a sütiket, sőt még jobb is lehet ha fényben kolonizálódik a cuccos. Valaki ismer valakit akinek van tapasztalata fényen kolonizált sütivel?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
moricz2014. július 4. 13:38
 
 
Egyetértek Still Air box elég, nekem is volt egy nagy akvárium az oldalára fektetve, a lyukon meg egy fólia, és hipós permetezéssel fertőtlenítve benne minden.

De ha van kedved csinálhatsz egy gloweboxot is, az még tutibb, elég egyszerű, az egykalapalatton van rá módszer. Gyakorlatilag macskás kutyás kézzel nyúlok bele és csak akkor volt fertőzésem, amikor én rontottam valamit.

Megbízható, egyszerű olcsó. Vegyél egy spricnit meg hipótablettát.
Agarhoz, LC-z-hez, Grain to Grain-hez mindenre alkalmas. Egyedül a steril zsákokat nehézkes oltani a méret miatt, de nem lehetetlen.

http://www.egykalapalatt.info/index.php?title=T%C3%BAlnyom%C3%A1sos_glovebox

Nekem gyakorlatilag ilyen van, venti nélkül.
Oltás előtt mindent spriccelek, a hozzá érő eszközöket meg majd lángolom bent.
FONTOS!!! nincs alkohol használat a dobozban, robbanásveszélyes.

Peace

 

Korábbi 10 20 50 100 hozzászólás (összesen: 5690)


Ecstasy tabletta adatbázis

Pszichonauták

DÁT2 Psy Help

RIASZTÁSOK

DAATH - A Magyar Pszichedelikus Közösség Honlapja

Alapítás éve: 2001 | Alapító: Minstrel | Dizájn: Dose | Kód: Minstrel
Rendszer: Cellux | Szerkesztő: Gén

 

A személyi adatok védelmének érdekében a DAATH óvatosságra int a Facebook-csoportoldalon saját névvel megosztott, mások számára is látható információiddal kapcsolatban!