DAATH

Nem az igazság teszi naggyá az embert, hanem az ember teszi naggyá az igazságot.

Konfuciusz

 
KöszöntőGyarapodásAnyagokKönyvtárFórumKeresésKapcsolatok


Felmérés: ELTE kannabiszhasználat önkontrollja
Felmérés: MOKE országos orvosi kannabisz felmérés
Felmérés: Global Drug Survey 2021
Tiltás: (jan. 1.) szigorúbb ÚPA büntetési tételek
Tiltás: (szept. 24.) 207 anyag lett C-listás
Könyv: Ayahuasca – A Lélek Indája


tester hozzászólásai (21 - 70)
 (Témakör: Gomba termesztés)

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2011. október 3. 12:57
 
 
Fertőzött dolgokkal jobb gloveboxban dolgozni, mert a flowhood szétfújja a spórákat a petriben.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2011. október 3. 12:52
 
 
"Ha abbol indulok ki, hogy sima barnarízslisztnek elég a főzés fazékban, akkor egésznek miért ne?"

Jó kérdés, ugye a főzés/kuktázás lényege az, hogy a közeget (most búzát, sütit) hosszabb időn keresztül olyan magas hőmérsékleten tartsuk, hogy az eleve rajta lévő baktériumok/gombák száma annyira lecsökkenjen, hogy a ráoltott gombánk elfoglalhassa a táptalajt mielőtt ezek a fertőzések elszaporodnának.
Ha túl kevés az idő, vagy túl alacsony a hőmérséklet aminek a fertőzések ki vannak téve akkor nagyobb számban maradnak életben, rontva ezzel a gombánk esélyeit a területfoglalásnál.

A gabonaszemek nedvességtartalma nem egyenletes, belül szárazabb, kívül nedvesebb lehet, közöttük nagyméretű légrések vannak, ezek szigetelnek, emiatt a hőeloszlás sem egyenletes.
Ezek miatt a szemek belsejében lévő fertőzések alacsonyabb hőmérsékletnek lehetnek kitéve, nagyobb számban maradnak életben.

A lisztes/vermikulitos keverék tömörebb, több vizet tartalmaz, kisebb légbuborékok vannak benne, ezek miatt jobban vezeti a hőt, egyenletesen átmelegszik főzés közben is, tehát elég neki a 100 fok is hogy az eleve rajta lévő penész és baktériumtelepek száma annyira lecsökkenjen, hogy a mi gombánk kerekedhessen felül, mikor a táptalajra kerül.

A magyarázat több helyen sántít de jobbat nem tudok.

A fenti elmélet alapján kölessel könnyebb jó eredményeket elérni kukta nélkül is, itt áztatják, mikrózzák többször is majd főzik:
http://www.shroomery.org/forums/showflat.php?Cat=&Board=Growlog&Number=1218013&pag
e=&view=&sb=5&o=&fpart=1&vc=1


Sok múlhat azon is hogy mennyire volt szennyezett a gabona és milyen kezeléseknek volt kitéve.

"Nem a termőtest a lényeg, hanem a spóra, ami teljes szárazságban is életképes. Amit viszont figyelembe kell venni az az, hogy nagyon nagy valószínűséggel fertőzött, tehát ha életképes is nem lehet fogyasztani."

Száraz termőtest darabból biztos hogy nagyon nehéz életképes kultúrát csiholni, ha egyáltalán lehetséges, a spórájával tényleg nagyobb esélyjel lehet indulni, de attól hogy fertőzött - hiszen megfordult már pár helyen az a gomba, a felületére került egy csomó penész spóra meg baktérium - még el lehet fogyasztani a vele termesztett gombát, ha sikerül belőle életképes kultúrát csiholni.

Szerencsés esetben a dílertől kapott termőtest gallérja még nem vállt le a kalapról, és így száradt meg. A spórák nagy része már ilyenkor is életképes, gloveboxban meg lehet próbálni levágni a kalapot, aztán egy steril fülpiszkálóval vagy tűvel kikaparni némi spórát a lemezek közül, hidratálni és futtatni lehetőleg agaron.
Egy száraz termőtest darabot is meg lehet próbálni a tönk aljának vagy a kalap és a gallér közötti résznek a belsejéből, de nem sok esély van rá még labor körülmények közt is nehezen menne, ha egyáltalán életképes.

Pár hónapos vagy hetes kiszáradt termőtestdarab felélesztésével már találkoztam valamelyik fórumon, petriben megszáradt agaron lévő kultúrát is fel lehet fel lehet éleszteni.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2011. szeptember 23. 16:34
 
 
vattateszt: ha fülpiszkálóval óvatosan megdörzsölöd a penészgyanús foltot és a vatta beszíneződik akkor penész
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2011. szeptember 17. 13:06
 
 
Szerintem azt lehetne megpróbálni hogy a vattát lecserélni vatelinre, nekem is volt ilyen gondom, igaz hogy sütőzacskónál, ott meg jóval nagyobb a vattacsomó mint a befőttesüveg tetejében, de az rendesen eláztatta a búzámat viszont a vatta is vizes volt.

Nálam 7 decis üvegben (5 deci búzával) a víz kb az üvegek 1/4-ig ér a kuktában.

A folpack nem olvad rá?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2011. szeptember 16. 23:15
 
 
Soproni:
Szalma honnan van, milyen pontosan?
Főzni tulajdonképp csak baktérium meg gomba mentesítés miatt kell, ha nem főzted volna elég ideig be sem szövődött volna hanem hamarabb fertőződik el.
Lehet hogy :
- nem volt elég nedvesség tartalma
- tápanyagtartalma, de ezt kétlem mert mért ne lett volna
- vagy a termőtestképzéshez szükséges körülmények nem voltak meg, páratartalom, légcsere...
Szalmán főzés nélkül is lehet gombát termeszteni, csak akkor más módszerrel kell fertőtleníteni(lúgozás, forrázás, H2O2, hipó, pasztőrizálás).

Korrupt:
Az üveget mivel zárod le? A víz nem csaphat fel a tető fölé kuktázás közben?
A szemek nem főnek szét (kicsattannak) az üvegben?
Kuktázod igaz, és nem csak sima fazékba rakod az üvegeket?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2011. szeptember 4. 18:47
 
 
Ha csak ennyi a baj, az alutálcát ki lehet váltani sütőzacskóval, aminek a szájába vatelinből tekert hengert kötsz egy madzaggal, ezen keresztül szellőzhet majd.
Egy hosszú tűvel a vatelinen át lehet beoltani, de a zacsin is be lehet szűrni a tűt, csak előtte le kell ragasztani szigszalaggal ott ahol majd beszúrod a tűt, meg utána is.
A szilikon port nálam nem marad meg a celofánon, de a szigszalag alatt is szakadt már el zacskó a szúrás miatt, úgyhogy a hosszabb tű a vatelinen keresztül a jobb megoldás, bár jó lenne valami ragasztó amin be lehet szúrni a tűt de nem szakad szét ez a szar.

Sterilizálás meg oltás után a zsákot érdemes egyből egy tálcára rakni, amin majd hurcolászni lehet , mert ha a szájánál fogva emeled meg megszívja magát levegővel, a vatelin meg nem tudja kiszűrni teljesen a fertőzéseket

Ha kolonizálódott ezt is termőre lehet fordítani úgy ahogy van a zacskóban, nem kell neki terrárium.
A zacskókat meg a vatelin hengert többször újra lehet használni, a HEWA jól bírja, más márka nálam repedt, szakadt a hegesztésnél.

Meg végülis befőttesüveggel is meg lehet csinálni, bele a búza, rá a vermiréteg, az üvegre egy lyukas fedő ami vatelinnel van kitömve, sterilizálás után ezen keresztül lehet beoltani, innentől ugyanaz mint ez a D casing.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2011. szeptember 2. 16:47
 
 
Na meg leginkább szellőzés.

Ez a D Casing?
http://www.youtube.com/watch?v=yXtK_IawHvk

Én inkább a rossz oldalát látom:
- nem lehet összerázni, pedig ez lenne a legnagyobb előnye a gabonának a sütivel szemben, 3 rázással napokkal hamarabb kész a szövés.
- nem látszik hogy éppen hol tart a kolonizálás meg az sem hogy nincs e valami fertőzés mondjuk a tálca alján.

Ugyanezt meg lehet csinálni befőttes üvegben is, azt ha kolonizálódott mehet rá egy másik befőttesüvegben sterilizált vermi réteg.
Lehet variálni úgy is hogy a beszőtt gabona egy részével mondjuk szalmát oltunk, és csak kb két ujjnyi csírát hagyunk az üvegben, amire mehet a vermi réteg, aztán az üveg fedele, amin ha elég nagy a lyuk terrárium nélkül is termőre lehet fordítani így ahogy van.

A jó oldala gondolom az lenne hogy, hogy valamivel kisebb a fertőzés veszélye, de sztem ez minimális lehet a fenti módszerekhez képest.

Az a helyzet hogy nincsen foolproof módszer, elbaszni mindent el lehet, még a búzafőzést is (túlfőtt, nem elég főtt, szennyezett, kiszárad/megég), a sütit is(elázik, tömör, aránytalan), oltóanyagot (levegő megy a fecsibe, fertőzött eszköz stb), bármit, úgyhogy leginkább azzal lehet emelni a siker esélyét hogy több módszert is kipróbál az ember, valamelyik hátha bejön. Egynek ez is simán elmegy.

Amúgy most próbáltam pár három éves LC-t, a laskák közül mind működött, a többinél csak a maszterek (termőtestdarab ment egyenesen LC-be), amit maszterről oltottam tovább LC-t azok közül mind fertőzött lett idővel, pedig frissen azok is működtek.
Nem tűnik lassabbnak mint annó, persze attól még lehet hogy az.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2011. július 25. 16:59
 
 
a mental disorder macskaalmos sütijeivel mi lett vajon?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2011. július 25. 14:02
 
 
vagy néha fordítsd meg, hogy az ellenkező oldalról kapják a fényt.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2011. június 30. 22:45
 
 
ez klón vagy spóra?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2011. március 30. 00:18
 
 
Búzánál kb 45 percig kell rotyogtatni hogy a szemek nagyobbik része megpuhuljon annyira hogy összenyomva szétkenődjenek, de maguktól még nem csattanjanak szét.
Aztán egy alapos lecsepegtetés is kell hogy ne maradjon felesleges víz a szemeken, mert kuktázás alatt tovább főne, amit most el kell kerülni.

Sütinél az üveg alján gyűlik össze a víz, eláztatja -> megposhad.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2011. február 19. 12:09
 
 
O2, só meg víz keletkezik, a H2O2 mondhatni semlegesíti a hipót, de amúgy sem jó ötlet keverni.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2011. február 16. 17:51
 
 
Próbálkoztam vele többször de egyszer sem sikerült termőre fordítani.
Outdoor lehet könyebb lett volna, de az is vagy terem az adott évben vagy nem.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2011. január 20. 22:18
 
 
Házilag őrölt barnarizs liszttel tényleg sokkal jobb állaga lett a macskaalmos keveréknek (rostálás nélkül is)
Rozsliszttel egy ragacsos trutymó lett, a búzalisztet még kipróbálom, de szerintem a házi őrlés is sokat jelent, mert grizes volt az a brizsliszt rendesen.
Ha a bolti búzaliszt önmagában nem lesz jó kipróbálom a gríz+liszt keveréket, meg a házilag darált búzát is ha lesz időm.
Kössz a tippet!

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2011. január 18. 02:28
 
 
Az jó lenne.

Nekem eddig mindíg összeállt és tömör lett a sok törmelék meg por miatt és csak akkor sikerült valamennyire ha átszitáltam az almot és csak a nagyobb szemcsék kerültek a sütibe.

Az egység az térfogat vagy tömeg?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2011. január 17. 23:51
 
 
mental_disorder:
a macskaalmos sütiről igazán írhatnál részletesebben, mert biztos hogy sok embert érdekel.
Képek is jók lennének, én se nagyon láttam még és nekem nem sikerült rendesen pedig próbálkoztam vele.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. december 21. 11:57
 
 
Á, az csak egy szem köles a micélium tetején :)
Tényleg durva amúgy.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. december 19. 21:57
 
 
Azon belül hová nem lehet írni, és milyen hibaüzit kapsz vagy hogyhogy nem lehet?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. december 13. 08:41
 
 
A fürdőszobát szerintem is felesleges fertőtleníteni, még akkor is ha oltás megy majd benne (pl csírával szalmát).

A lényeg ugye az lenne, oltás közben a levegőben ne szállingózzon por vagy penész a levegőben, vagy ne hullhasson bele a sterilizált táptalajba.
Ezt úgy is el lehet érni ha egyszerűen lezuhanyzik az ember.
A pára összegyűjti a levegőből a szennyeződéseket és pár perc múlva kicsapódik a falakra, ezután már csak arra kell figyelni hogy ne legyen bent légmozgás, amivel újabb szennyeződések kerülhetnek be a levegőbe, vagy esetleg felkavarhatják a már bent lévőket, ami a nedvesség miatt elég nehéz lenne.

Persze nem árt néha alaposan kitakarítani, fertőtleníteni.

Ugyanez igaz a gloveboxra is, azt sem kell mindig fertőtleníteni, elég átmosni, vagy permetezőflakonnal beteríteni.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. október 31. 13:21
 
 
Lehet hogy lenyomja a fertőzést, de én számítani már nem számítanék rájuk.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. október 27. 01:34
 
 
mental_disorder:

Jól csináltad, az egyetlen értelmes tanácsom legalábbis az lett volna hogy minél többféle LC-t próbálj ki, egy majdcsak beválik.

Khrg:

Pár hétbe is telhet.
Egy-két liter vermi és perlit elég, vermiből jobb a nagyszemű, de itthon én még nem láttam.
Perlitet lehet helyettesíteni macskaalommal meg agyaggolyóval is.

kep:

A gombáknál ezek a fajta nevek méginkább fantázianevek mint a kendernél, igazából nincs ami megkülönböztetné őket a nevükön kívül.
Ettől függetlenül rengeteg oka lehet hogy nem terem úgy ahogy szeretné az ember, de az ok általában a körülmények közt keresendő. Lehet pl fertőzés is, nem feltétlenül látható, de a termőtest képződésre kihat.

Nekem is sokszor volt úgy hogy ugyanaz a klón látszólag tök egyforma körülmények közt nem termett úgy mint a mellette lévő testvére.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. július 13. 18:38
 
 
Az is lehet hogy nem fertőzés, de az biztos hogy valami rendellenes jelenség.

Biztos van róla valami valahol!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. július 13. 16:58
 
 
Szép kis gombi.
A tönk alján azok a rozsdafoltok = valamilyen fertőzés, de pontosan nem tudom hogy micsoda, azt sem hogy káros-e az emberre nézve.

Sütőben meg lehet oldani a sterilizálást, de nagyon könnyű elrontani, odaégetni, vagy nyersen hagyni, jobban járnál egy kuktával, egy kisebbet már 4 rongy körül lehet kapni.

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. június 18. 14:33
 
 
Amúgy amellett hogy új dolgokat, TEK-eket keresel, szét nézhetsz a saját házad táján is, hogy mihez jutsz hozzá olcsón és könnyen.
Persze a kényelem és a praktikusság is sokat számít, úgyhogy nem kell 1-2 zsák szalmát a lakásban tárolni csak ezért, de biztos van valami ami éppen kéznél lenne, és gombát is lehet termeszteni rajta.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. június 18. 14:15
 
 
A stockosorbot táptalajhoz meg takaróanyaghoz keverve is próbáltam, de kinti gerillatermesztésnél (kender) nagyobb haszna van, gombához kicsit drága meg igazából felesleges is.
Kuktázni nem próbáltam.
Érdemes lecsepegtetni ( vagy belekalkulálni) a felületén lévő vizet, mert ott is sok megtapad.

Ha itt a daathon rákeresel a CaCL2-re akkor :
"Kalcium kloridot tudsz venni a József krt-on az azúr vegyszerboltban 1 kg-os kiszerelésben, vagy ha ott épp nincs, egész évben kapható az fkf zrt-nél 5kg-osban (Arany J u. környéke)."

A spektrum-3d is árulja, vannak vidéki kirendeltségei is, de rendelni is lehet.

Ilyen melegben szerintem felesleges vegyszerekkel szárítani, főleg kis mennyiségeket. Szabad levegőn, szobában is ugyanúgy leszárad.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. június 17. 12:32
 
 
Hullámonként, látod kep-nek kb 2g-je lett szárazon.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. június 15. 01:47
 
 
Ha a tönk alja össze van nőve, akkor valszínűleg egy törzs.
Az egy szem szál gombák is lehetnek jó termők, mert lehet hogy csak a körülmények/versenytársak miatt nem fejlesztett egymás hegyén-hátán ttesteket.

Nekem amúgy még mindig nem tiszta, hogy egy termőtestben jelen lehet-e több törzs is, vagy csak egyetlen spórapárból kifejlődött micéliumból állhat.
Másképp feltéve uezt a kérdést: egy termőtestből lehet-e izolálni több törzset.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. június 14. 17:06
 
 
A termőtestet klónozod úgy, hogy egy darabjából indítasz új kultúrát, pl belerakod egy LC-be. Ez garantálja hogy csak olyan törzs kerül az új táptalajra, ami annak a termőtestnek a képzésében részt vett.

Multikultúránál több törzs lakik a sütin. A spórák kicsíráztak, fejlődésnek indul az elsődleges micélium, ez még nem képes termőtestet képezni. Ha két kompatibilis ("fiú-lány") spóra micéliuma találkozik, összekapcsolódnak, innentől másodlagos micélium fejlődik, ami már képes termőtestet hozni.
Tehát már 2db spóra is alkothat egy törzset, és elfoglalhat egy egész sütit.
Két ilyen törzs között mindenképp vannak eltérések, nyilván a csiperke az csiperke marad, de attól még lehetnek köztük szembetűnő különbségek, ugyanúgy mint két ember közt.
Kalapforma, érési idő, ideális körülmények, stb. pl van olyan laska ami csak hidegben terem, és van olyan ami melegben is, pedig ugyanaz a faj, csak épp két fajta.
Van olyan fajta ami spórákról szaporítva is megőrzi ezeket a tulajdonságokat, van ami csak klónozással szaporítható, vegetatívan.

Multispóránál több millió spórából jön létre egy összetett kolónia, van olyan törzs ami az adott körülmények között, szóval számunkra csak a helyet foglalja a sütin.
Akadhat olyan törzs is, ami csak más körülmények között teremne.

a Psylocibe cubensis a faj
a penis envy/amazonian stb meg a fajta változat, fajtának csak ritkán lehet nevezni őket, mert gyakran nincs is olyan tulajdonsága, ami alapján meg lehetne különböztetni a többitől, kivéve a nevét.

Tehát ha valaki elédrak egy termőtestet vagy egy kultúrát, te akkor sem tudod megmondani hogy milyen néven árulták, ha mikológus vagy, és mikroszkóppal vizsgálod. Persze vannak kivételek, szerencsére egyre több.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. június 14. 12:34
 
 
Pl egy spóralenyomatból készített fecsivel oltott süti multispóra kultúra.
A sütin több törzs alakul ki egymás mellett , de nem mind hoz termőtestet. Némelyik törzs olyan jól érzi magát az ottani körülmények közt, hogy több termőtestet is hoz, ezért nőnek néhol egy foltról, csokorban.
Ha ezt a törzset klónozod és csak ezzel oltod be a sütit, nem kell osztoznia más törzsekkel a helyen/tápanyagon/nedvességen, az egész süti egységesen terem, egyszerre, nincsenek üres foltok ahól amúgy olyan törzsek laknának amik nem teremnek olyan jól az adott körülmények között.

Pedig eléggé penésznek tűnik. de te tudod.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. június 14. 09:27
 
 
Ha ezek a szép kis csokrok multispóra kultúrából fejlődtek, érdemes lenne klónozni a legnagyobbat/legkorábbit.

Viszont mintha penészes lenne, a nagyított képeken jól látszanak a szürkészöld telepek.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. május 16. 21:24
 
 
http://books.google.com/books?id=aWsF-e8tPzIC&pg=PA1300&lpg=PA1300&dq=agar+oat+fla
ke+mushroom&source=bl&ots=9EEI4gP8Ri&sig=UEouEXMvGMvynhCl6pbfvMCJjug&hl=en&ei=00Xw
S9--CNGHOLjE7IsI&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=3&ved=0CCYQ6AEwAg#v=onepage&
q&f=false


http://i521.photobucket.com/albums/w337/gerilori/Oatflakemedium.jpg
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. május 16. 12:39
 
 
Jó lenne tudni a szirupok összetételét is, a neve nem igazán elég.
Házilag könnyebb a PDA vagy az oat flakes agar.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. május 11. 21:20
 
 
fullspeed:
valamiért nagyon nem akar beindulni a spóra/LC szalmán, nekem sem jött össze és több helyen is olvastam hogy másnak sem, igaz hogy olyat is lehet olvasni hogy vkinek így is működött.

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. május 7. 23:27
 
 
Be, csak a következő évet nem éli meg. Bár Bár az is lehet...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. május 6. 16:35
 
 
shroomy:
az szép, nálam a 7. már csak nagyon kínlódva ment le. Mi volt a táptlaj?

kep:
Elárulod a diós sütid receptjét?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. május 3. 18:48
 
 
Hadox:
Átlagos körülmények között nem kell a hőmérséklet ingadozással foglalkozni, de konkrét számokat nem hiszem hogy lehetne mondani.

graveworm:
Max 5-ször szokták ezt megcsinálni, de attól is függ hogy mivel kezdődik az egész, meg hogy mi a cél.

Ha 1:10-hez arányt használsz ami relatíve biztonságos és gyors is, akkor:

1l gabona->10l gabona-> 100l gabona-> 1000l szubsztrát (fűrészpor, szalma, komposzt stb) -> kinti ágyások

de el lehet menni 1000 meg 10 000 liter gabonáig is.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. április 4. 01:36
 
 
Biztos hogy friss gombára értették.
A Psilocybe cubensis fajon belül nincsenek nagy eltérések a "fajták" közt, és ezek inkább fantázianevek mint fajták amúgy.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. február 12. 17:28
 
 
Nem para, sőt inkább a víz lenne a para, nemtudom hogy felmelegszik e annyira mint a gőz a nyomás alatt.

A kukta aljának vastagságától függ hogy kell e az üvegek alá valami, mert ha nem akkor túlságosan felmelegszik és elrepeszti az üvegeket, de a jobbfajta kuktáknak szendvicstalpa van és jobban eloszlik a hő az egész testen.

Ki kell próbálni.
Én nem használok egyébként, de volt olyan kukta amiben kellett.
Sütőzacsinál is jobb ha van alatta valami fémkosár, mert ha megolvad az alján a forrasztás, könnyebben kiszakad.
Meg a kosárral kivenni/mozgatni is egyszerűbb miután kész lett. Elég szar amikor 10 liter szalmástrágya vagy fűrészpor landol a padlóra.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. február 10. 15:17
 
 
De tán fanaticusz ötlete volt a recept.
Régebben is használtak már üvegekben gabonát, de annak a sterilizálásához kukta kellett és nem fejlődtek rajta termőtestek csak takaróréteggel, vagy ha tovább oltották trágyába.
A PF recepthez nem kell kukta, elég főzni, és le is terem rajta a gomba.

Sajna nem gyűjtöttem ki a forrásokat amikor találkoztam velük, de nekem az állt össze, hogy az elején nem is hozta nyílvánosságra a süti receptet, csak árulta kikeverve a teket meg a fecsiket.

Aztán elkapták, meghurcolták kicsit, az utolsó posztjai már elég szánalmasak voltak, oldalakon keresztül magát sajnálta meg a receptet fényezte.

Kár hogy miután valakit bannolnak vagy törli magát egy fórumról, már nem lehet rákeresni hogy mit is írt a hogyishívják.

De az eset kapcsán legalább kiderült, hogy a spóra és a micélium sem tartalmaz tiltott anyagot a hifacsomók megjelenéséig, azokban viszont már kimutatható.

http://www.seanet.com/~rwmcpherson/pfcase.html
http://www.fungifun.org/fanaticus/notice.php?ref=/fanaticus/index.htm
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. december 10. 16:45
 
 
Szívesen.

Szerintem kell az a glovebox az agarhoz, de nem feltétlen kell fertőtleníteni.
Ki lehet mosni hipós vízzel, kiöblíteni, betenni az eszközöket. A pengét még kint lángsterilizálni, és még melegen berakni a gloveboxba.
Kb 10 perc alatt a levegőben lévő kosz a glovebox nedves falaira tapad, a szike meg lehűl.
Vagy ha nagyon muszáj a gloveboxon belül egy öngyújtóval átfutni rajta.

A cubensis spórák víz alatt, keverés vagy rázás nélkül is kicsíráznak úgyhogy nem hiszem hogy a lecsapódó pára lenne a gond.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. december 10. 01:06
 
 
Korrupt:
a sima rizsliszt gyorsrizs, vagy egyszerű fehér rizs? Lehet, hogy amiatt nem lett olyan potens, az még mindig vitatott hogy a kékülésnek mennyire van köze a hatóanyag tartalomhoz, (vannak olyan aktív fajok is amik nem kékülnek). Vagy ha mélyebben bele akarsz menni, a metol nevű anyaggal lehet erőteljesebbé tenni ezt a kékülést, hogy kiderüljön hogy tényleg ha tényleg nincs benne indol alapú aminosav vagy mi.

Roppanósra szárítást télen radiátoron is meg lehet csinálni, az a 40-50 fok nemhiszem hogy ártana. A macskaalom lehet hogy már megszívta magát vízzel, ha előtte beteszed a sütőbe újra aktív lesz.
Ugyanez igaz a bioluxos alomra is, ha kisütöd fel fogja venni a levegő nedvességét, mint minden más hasonló kőzet.

Ha magas marad a víztartalma, és fagyasztás után felenged, már lehet hogy nem érdemes vissza tenni a hűtőbe, egyébként nem hiszem hogy baja lenne.
A száraz de hajlékony gombák is elállnak egy jódarabig, nálam több mint egy évig.

Shroomy:
a párás/alkoholgőzös elméletben én nem hiszek, a csírázás elmaradásának viszont sok oka lehet.
Az agar tápanyagtartalma sztem nem nyom sokat a latba, a spórák minimális tápanyagtartalom mellett is kicsíráznak.
Lehet h karamellizáció, sokáig volt sterilizálva a táptalaj, kaparásnál alkohol került a spórára a pengéről, vagy ha lángsterilizált és nem lett lehűtve, akkor megsütötte őket stb. Lehet h nincs elég víz, meg igazából nagyon sok minden lehet, minden körülményt meg csak te ismerhetsz.
Légmentesen van lezárva az agar vagy van gázcsere?

Fecsi újrahasználásnál az is egy megoldás, ha valaki ellövi az egész tartalmat egy szittingben, akkor gyorsan újra lehet tölteni LC-vel, és így teletöltve mehet a hűtőbe.
Következő oltásnál megint elhasználni az egészet, és megint egyből után lehet tölteni.
Laskánál így a 6. töltésnél járok.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. október 29. 12:54
 
 
Szerintem nem lenne jó ötlet mézes vízben dunkolni, mert a süti felületén maradt cukros víz hamar megpenészdne.
Szalma vagy trágya kiáztatott levében lehetne, de szerintem nem sok értelme, bár ha éppen van kéznél szalmalé akkor miért ne, de nem hiszem hogy sokat számítana és megérné a fáradtságot.

Akkor már inkább szétmorzsolni a sütit és hozzákeverni valami friss táptalajhoz.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. október 29. 00:39
 
 
A képen elég száraznak látszik a süti felülete, ha minden jó, lenni kellene rajta légmicéliumoknak, bolyhoknak, életnek.

http://forums.mycotopia.net/attachments/fungi-growing-edible-medicinal-magic-mushr
ooms/133046d1246773554-pf-tek-cake-supposed-sit-verm-layer-top-bottom-malabar-indi
a.jpg


http://forums.mycotopia.net/attachments/fungi-growing-edible-medicinal-magic-mushr
ooms/132817d1246490775-pf-tek-cake-supposed-sit-verm-layer-top-bottom-pfr-20b2b1_.
jpg


A tönk alján lehetnek kiálló szálak, ez még önmagában nem jelentene semmit, de ha a vegetatív micélium kezd ránőni a termőtestre alulról, vagy a termőtest kezd átalakulni újra vegetatív micéliummá akkor szerintem éhes vagy szomjas a kolónia. A termőtest visszaalakulásához viszont optimális körülmények kellenek amihez magas páratartalom és nedvesség is kellene.

Szóval szerintem szomjas és a páratartalom sem elegendő.

Meg szerintem nyugodtan rá lehet tenni a perlitre a sütiket, az is egy jó nedvességforrás, a fertőzésektől meg nem kell félni mert ha optimálisak a körülmények a kolónia simán meg tudja védeni magát.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. október 28. 11:11
 
 
Ha nem alacsony a páratartalom akkor lehet a süti víztartalma lett alacsony, vagy a légcsere kevés.
Én gyakrabban szellőztetném és permetezném, esetleg be is hempergetném vermivel, miután leszedtem az elhalt gombákat és kapott egy napos hideg vizes áztatást.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. szeptember 28. 19:37
 
 
Alacsonyabb vízszint,
alufólia+szigszallag.

Ha kuktázod (nem pedig csak fazékban főzöd) akkor lehetne lazítani valamivel, pl szalmával vagy kókuszrosttal, esetleg jóféle tőzeggel, tulképp bármivel.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. szeptember 28. 01:29
 
 
Miből látszik hogy egy rész elázott?
Melyik részen szokott előfordulni?
Már közvetlenül sterilizálás után látszik hogy el van ázva, vagy csak később?

Egyébként nem biztos hogy ez az ok, de lehet hogy hozzájárul, hogy az itthon kapható vermi túl kicsi szemcseméretű (0-2mm). Tömörebb, levegőtlenebb lesz tőle a süti mint a nagyobb szemcsésnél.

A sima rizsliszt (pontosabban gyorsrizs (hántolt, fényezett, előfőzött)) inkább csak legenda, de be van linkelve a forrás a kvízben ahol olvashattál róla.
De ha te is kipróbálod eggyel több tapasztalat lesz ezzel kapcs.


 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. július 12. 11:47
 
 
Szerintem csak spawn-ként üzemelne ugyanúgy mint a gabonánál, valamiért nem fordul rajta termőre a gomba, csak ha van rajta takarás vagy vagy valami víztartó anyag van hozzá keverve.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. július 12. 01:03
 
 
Ja és lehet macskaalommal is termeszteni, nekem is sikerült félig meddig, de van is egy tek valahol, amiben ezt használják egy sütiben vermikulit helyett, de elég körülményes.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. július 12. 00:19
 
 
Több mint 20-an írták a gombás kérdőívben hogy szívták a gombát, kíváncsi lennék hogy működött e, mert amit eddig olvastam az alapján nem, én meg nem akarom kipróbálni mert inkább nem szívok semmit sem.

Ha valami mással együtt eszed, kajába főzve akkor hányás lehet a vége, éhgyomorra egyébként is jobban hat, persze biztos van aki bírja, de minek.

A spóraszám nem növeli az esélyeket csak ha az oltási pontok száma is nagyobb, magyarul ha a spórás víz nagyobb felületen van szétoszlatva.
Nem nagy a különbség aközött hogy egy tucat spóra kel ki egy pontban, vagy 10000, a szövés akkor sem folyik gyorsabban, persze más szempontból még számíthat valamennyire, de nem valószínű hogy ezen múlna a siker.
Ha sűrű spórás víz inkább érdemes hígítani és több sütit beoltani vele, ezzel lehet igazán növelni az esélyeket és a hozamot is.
Ez egyébként le van írva a spórafecskendős cikkben is.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. június 30. 11:00
 
 
Olcsóbbnak nem olcsóbb, csak hosszabb távon :)
 

Korábbi 10 20 50 100 hozzászólás (összesen: 303)


Ecstasy tabletta adatbázis

Pszichonauták

DÁT2 Psy Help

RIASZTÁSOK

DAATH - A Magyar Pszichedelikus Közösség Honlapja

Alapítás éve: 2001 | Alapító: Minstrel | Dizájn: Dose | Kód: Minstrel
Rendszer: Cellux | Szerkesztő: Gén

 

A személyi adatok védelmének érdekében a DAATH óvatosságra int a Facebook-csoportoldalon saját névvel megosztott, mások számára is látható információiddal kapcsolatban!