 | 
Legfrissebb hozzászólások (38871 - 38880)
 |  |  | | | |  |  |  | | Szívesen.
Szerintem kell az a glovebox az agarhoz, de nem feltétlen kell fertőtleníteni. Ki lehet mosni hipós vízzel, kiöblíteni, betenni az eszközöket. A pengét még kint lángsterilizálni, és még melegen berakni a gloveboxba. Kb 10 perc alatt a levegőben lévő kosz a glovebox nedves falaira tapad, a szike meg lehűl. Vagy ha nagyon muszáj a gloveboxon belül egy öngyújtóval átfutni rajta.
A cubensis spórák víz alatt, keverés vagy rázás nélkül is kicsíráznak úgyhogy nem hiszem hogy a lecsapódó pára lenne a gond.
|
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Gondolkodtam a dolgon (változás azóta sincs, úgyh ez is kuka), lehet h kaptak a spórák denszeszt.. A petrik nincsenek lezárva (parafilmet sehol nem kaptam, a maszkoló szalag meg leázik a gloveboxban lévő nagy párától), de kettesével hármasával nyomózáras zacskókban vannak (lehet h az abban lévő alkoholgőz ill a petriken belüli sok lecsapódott pára fojtja meg?). A lángsterilizálás után először az agarban lehűtöttem mindig az eszközt Az agart (1L-hez:250g burgonya leszűrt leve, 20g agar agar, 20g dextróz) 30 percig kuktáztam, most nem is ülepedett le annyira az üveg aljára mint korábban, mert már forrón öntöttem a kuktában lévő üvegre. Most meg fogok próbálkozni egy régi/új printtel, glovebox nélkül, alaposan kitakarított helységben. És köszi az észrevételeket tester! |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Gén, bár semmiféle háttérinfóm nincs a dologról, de egy kicsot úgy hangzott ez a dolog most mint a körlevél amiben Bill Gates szétosztja vagyonát:D |
| |  |  |  |



 |  |  | | | |  |  |  | | tester: kösz a segítséget. Sima bolti rizsliszttel csináltam, ami már eleve le volt darálva. Egyébként külön raktam azokat a gombákat, amik világosak, és nem kékülnek, majd kipróbálom csak azokat, kb egy hónapon belül, aztán kiderül, hogy érdemes volt-e aggódnom. Amúgy az is lehet, hogy fajtabeli különbség van csak, mert ugyanarról a sütiről van olyan, amelyik kékül. Egy részének halvány sárgásbarna színű kalapja van, ezek nem kékülnek, a másik részének sötétbarna, ezek kékülnek. |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Tudja ezt a "sima" fű is. ;) |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Korrupt: a sima rizsliszt gyorsrizs, vagy egyszerű fehér rizs? Lehet, hogy amiatt nem lett olyan potens, az még mindig vitatott hogy a kékülésnek mennyire van köze a hatóanyag tartalomhoz, (vannak olyan aktív fajok is amik nem kékülnek). Vagy ha mélyebben bele akarsz menni, a metol nevű anyaggal lehet erőteljesebbé tenni ezt a kékülést, hogy kiderüljön hogy tényleg ha tényleg nincs benne indol alapú aminosav vagy mi.
Roppanósra szárítást télen radiátoron is meg lehet csinálni, az a 40-50 fok nemhiszem hogy ártana. A macskaalom lehet hogy már megszívta magát vízzel, ha előtte beteszed a sütőbe újra aktív lesz. Ugyanez igaz a bioluxos alomra is, ha kisütöd fel fogja venni a levegő nedvességét, mint minden más hasonló kőzet.
Ha magas marad a víztartalma, és fagyasztás után felenged, már lehet hogy nem érdemes vissza tenni a hűtőbe, egyébként nem hiszem hogy baja lenne. A száraz de hajlékony gombák is elállnak egy jódarabig, nálam több mint egy évig.
Shroomy: a párás/alkoholgőzös elméletben én nem hiszek, a csírázás elmaradásának viszont sok oka lehet. Az agar tápanyagtartalma sztem nem nyom sokat a latba, a spórák minimális tápanyagtartalom mellett is kicsíráznak. Lehet h karamellizáció, sokáig volt sterilizálva a táptalaj, kaparásnál alkohol került a spórára a pengéről, vagy ha lángsterilizált és nem lett lehűtve, akkor megsütötte őket stb. Lehet h nincs elég víz, meg igazából nagyon sok minden lehet, minden körülményt meg csak te ismerhetsz. Légmentesen van lezárva az agar vagy van gázcsere?
Fecsi újrahasználásnál az is egy megoldás, ha valaki ellövi az egész tartalmat egy szittingben, akkor gyorsan újra lehet tölteni LC-vel, és így teletöltve mehet a hűtőbe. Következő oltásnál megint elhasználni az egészet, és megint egyből után lehet tölteni. Laskánál így a 6. töltésnél járok. |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Fontos érvek, Mindenféleképpen úgy fogom csinálni ahogy ajánlottad, köszi, sokat segítettél . :) |
| |  |  |  |

 |  |  | | | |  |  |  | | Ha újra elölről akarnám kezdeni, akkor úgy csinálnám, hogy mondjuk a print feléből csinálnék két lc-t, amik cukortartalma kicsit eltérő lenne, bár amiket eddig csináltam, 4%-nyi mézzel, azok jók lettek, de inkább kicsit kevesebb cukortartalmat írnak, mint többet, ezért csinálnék két kicsit eltérőt, valamelyik csak jó lesz, ha mégsem, akkor a print másik feléből megint lehet csinálni lc-t, az esetleges hibákat már kijavítva. Az igaz, hogy lcnél van esély a fertőzésre, de vagy szerencsém volt, vagy jó printet kaptam, nem tudom, de nekem jól sikerültek elsőre is. Az lct azért ajánlom egyébként, mert nekem nagyobb gondjaim a sütik elkészítésével voltak, túl vizesek lettek, és lcnél pár nap múlva már látszik, hogy elkezdi beszőni a sütit, míg sima spórás oltásnál pár hét is kell hozzá, és közben az is lehet, hogy rossz az egész, sosem kezd el fejlődni benne semmi. A süti anyaga, nedvességtartalma tapasztalatom szerint akkor jó, ha pl rozslisztből és vermikulitból csinálom, és fogok belőle egy marékkal, amit közepes erővel összeszorítok, akkor összeáll, de utána könnyen szétesik, szétmorzsolható ugyanolyanra mint előtte volt. Olyannak kell lennie, mint amiben szívesen élnél ha gomba lennél :). Szerintem megpróbálhatod, hogy negyed printből oltsz, a másik negyedből meg csinálsz lc-t, és ha nem sikerül, akkor még egyszer tudsz próbálkozni. A fajtáról fogalmam sincs, hogy milyen, de hatásosak. |
| |  |  |  |

|