DAATH

Ha meg kell hoznod egy döntést, és nem hozod meg, az már önmagában is egy döntés.

William James

 
KöszöntőGyarapodásAnyagokKönyvtárFórumKeresésKapcsolatok


Kategória:

Öt fontos enteogén


Szerkesztő:

Siphersh



Kapcsolódó írások

Kapcsolódó témakör

Nyomtatható változat


Felkerülés ideje:

2002. július 18.


Utolsó módosítás:

2003. június 11.



Érdeklődés:

148258 letöltés


KERESÉS

Mit:



Hol:

anyagok
könyvtár
fórum
kapcsolatok


[Rendben][Törlés]



Felmérés: ELTE kannabiszhasználat önkontrollja
Felmérés: MOKE országos orvosi kannabisz felmérés
Felmérés: Global Drug Survey 2021
Tiltás: (jan. 1.) szigorúbb ÚPA büntetési tételek
Tiltás: (szept. 24.) 207 anyag lett C-listás
Könyv: Ayahuasca – A Lélek Indája


Pszilocibin-gombák

Megjelenés

A pszilocibin- vagy varázsgombáknak világszerte több tucat faja él. Elsősorban a psilocybe, a panaeolus, és a copelandia nemzetségek tagjai (a pszichoaktív amanita fajokkal, például a légyölő galócával nem állnak rokonságban).

Majdhogynem minden pszilocibin tartalmú gomba kis méretű; kalapjuk barna vagy sárgásbarna színű. Könnyen összetéveszthetők sok nem pszichoaktív ehetetlen, vagy mérgező gombával. A pszilocibin tartalmú gomba legfőbb megkülönböztető jellemzője az, hogy ahol megfogjuk vagy megsértjük, a felszíne kék színűre változik. Általában szárított formában találkozhatunk vele, az ilyen gomba felszínén jól észrevehető a kékes elszíneződés.

Az elfogyasztásra kerülő pszilocibin gombák között a Psilocybe cubensis (kubai badargomba) a legelterjedtebb, mely bármely háztartásban igen egyszerűen és kis igényű eljárással termeszthető faj.

Az elsődleges hatásokért jó pár aktív alkaloida felelős, elsősorban a pszilocibin, a pszilocin, valamint a baeocystin. A pszilocibin stabilabb vegyület, mint a pszilocin, de elfogyasztás után a szervezetben pszilocinná bomlik le.

A szárított gomba étkezés utáni maradéka szigorúan száraz, hűvös helyen tartandó, mivel a túlzott oxidáció gyorsan megfoszthatja különleges képességeitől. A friss gombát hűtőben tárolják, de néhány napnál tovább ott sem áll el.

Fogyasztás

Bár sokak szerint a szárított gombának a füstje is pszichoaktív hatású, általában megrágják és lenyelik a friss vagy szárított gombát, mert a meleg hatására a hatóanyag nagy része elveszik.

Dózis

A rekreációs dózis (vagyis ha nem éhségcsillapítás céljából fogyasztjuk) 1-5 gramm szárított gomba a faj illetve az illető egyedek hatóanyag-tartalmától függően. A friss gomba dózisa körülbelül ennek tízszerese, mivel tömegének kb. 90 százalékát víztartalma teszi ki. Mivel a különböző fajú gombáknak nem azonos a méretük, a darabszám nem mond sokat a dózisról.

A Psilocybe cubensis egy közepes erősségű pszilocibin gomba. A vadon nőtt példányok kb. 0,63% pszilocibint, és 0,6% pszilocint tartalmaznak. A termesztett példányok valamivel erősebbek. A fajon belül is eltérő lehet a különböző forrásból származó gombák erőssége.

Átlag gyomorba irányozott dózisok (szárított Psilocybe cubensis):
  – küszöbdózis: 1/4 gramm,
  – enyhe hatás: 1/4-1 gramm,
  – közepes hatás: 1-2,5 gramm,
  – erős hatások: 2,5-5 gramm,
  – kimondottan intenzív élmény eléréséhez: 5 gramm vagy több.

A becsült halálos adag a gomba elfogyasztásával nem érhető el.

A hatások intenzitását nagyban befolyásolja az illető pszilocibin-érzékenysége is. Akadnak olyan emberek, akiknél 1/4 gramm (nagyon kis dózis) látomásos állapot, nyitott szemű képhatásokat, kellemetlen gyomorgörcsöket vagy bélszélt, és egyéb nagy dózisra jellemző hatásokat produkál; másoknál ugyanez alig érezhető hatásokkal jár (ha egyáltalán): enyhe fázás az első órában és hasonlók. Ezért fontos, hogy ismerd az egyéni reakcióidat a különböző kis dózisú enteogénekre. Tessék óvatosnak lenni!

Ha a gombát MAO gátló hatása alatt fogyasztjuk, az jelentősen megnövelheti a gomba-trip intenzitását. MAO gátló hatásúak az alábbi receptre kapható antidepresszánsok: Nardil (phenelzine), Parnate (tranylcypromine), Marplan (isocarboxazid), Eldepryl (l-deprenyl), Aurorix/Manerix (moclobemide). Az ayahuasca szintén tartalmaz MAO gátlókat (harmint és harmalint). Ha nem vagy benne biztos, hogy a gyógyszer, amit szedsz nem MAO gátló-e, kérdezd meg az orvosodat!

Fontos!

Hatása alatt ne vezess autót!

Érzelmileg vagy pszichésen zavaros időszakokban nagyon alaposan gondold meg, hogy használj-e pszilocibin gombát, vagy más pszichedelikus szert, mert még komolyabb problémákat hozhatnak elő.

Azoknak, akiknek a családjában skizofrénia vagy korai megjelenésű mentális zavarok fordultak elő, különösen ajánlott az óvatosság a pszichedelikus szerekkel, mert felszínre hozhatják a lappangó pszichés és mentális zavarokat.

Hatások

Az enteogén gomba igen bámulatos életforma. A gombának, a többi enteogénhez hasonlóan sajátságos és egyedi karaktere van.

Ha megrágás után a szánkban tartjuk, akkor kb. 10 perc alatt, ha lenyeljük, akkor általában 30-60 perc alatt hatni kezd, de előfordul az is, hogy az első jelek csak 2 órával az elfogyasztás után jelentkeznek. Hatása 2-6 óra hosszan tart, és utolsó felében-harmadában fokozatosan csökken. Ezt követően akár 8 óráig is eltarthat, míg teljesen visszatér a hétköznapi valóság; ez idő alatt például még nem könnyű elaludni.

Fizikai

Fázás, felpuffadás vagy émelygés, gyomorkavar, fokozott bélgáz-tevékenység, pupilla-tágulás, szédülés. Nagyobb dózis esetén hányás is előfordulhat. A kellemetlen fizikai hatások nagy része elsősorban a trip első szakaszára jellemző; a mentális hatások kiteljesedésével jórészt a háttérbe szorulnak.

Mentális

Az varázsgomba hatása alatt megváltozik az érzékelés, a gondolkodásmód, az érzésvilág és a létszemlélet. Fontos, hogy az alkalmat alaposan megtervezzük, és számoljunk a hatás kiszámíthatatlan természetével. Különösen fontos az elővigyázatosság nagyobb dózisú trip esetén, illetve ha a használó kevésbé tapasztalt.

Az első 5-30 percben (ami persze sokkal többnek is tűnhet) gyakran megjelenik egy meghatározhatatlan érzés, ami leginkább egy várakozásteljes izgatottsághoz hasonlítható. Előfordul, hogy valamiféle energia jelenlétét érezzük a testünkben, és a dolgok másmilyennek tűnnek, mint egyébként. Ez a kezdeti szakasz nagyobb dózis esetén meglehetősen kényelmetlen is lehet: félelem, „mit csináltam magammal”, vagy „milyen messzire megyek”, és hasonló gondolatok; a kellemetlen kezdeti hatások csökkennek a tapasztalattal, ahogy az utazó alaposabban megismeri a gomba hatásainak biztonságosságát és jellegét.

Ahogy a hatások kiteljesednek, sokféle érzékelésbeli változás történik. A csukott szemű képhatások nagyon gyakoriak a pszilocibin gomba trip során. A rendes csukott szemű foltok mintákat, formákat, különböző alakzatokat öltenek. A kreatív képi fantázia javulása és spontán részletes képek képzete is a jellemzőbb hatások közé tartozik.

Vannak, akiknél gyakoriak a nyitott szemű képhatások is, és nagyobb dózisoknál valószínűbb az előfordulásuk. A fény ragyogóbbnak látszik, szebbnek tűnik, vagy csillogó hatása van, néha úgy tűnik, mintha mozogna valami a periférikus látómezőben, a fények körül aura látszik, csillag-minta hatások, szivárványozódás a világítás körül, és képi hallucinációk is megjelenhetnek.

Az érzékelésbeli változásokon kívül jellemző a gomba-élményre a gondolati felfokozottság, néha fokozott koncentrálási képesség, néha csökkent koncentrálási képesség, szemléletváltozások, az átlátás érzése, hirtelen érzelmi változások (sok nevetgélés), érzelmi érzékenység érzése, idő-tágulás érzése, otthonosság érzése, ami hangsúlyosabb azoknál, akik már gombáztak korábban, összetartozás és kapcsolat érzése, és megnövekedett érzelmi érzékenység. Megnövekedhet továbbá az érzelmi természetű problémákra vagy emlékekre való koncentrálás képessége.

Előfordulhat, hogy „gondolati hurokban” reked az ember, ami egyetlen gondolat vagy érzés (általában negatív vagy fájdalmas) állandósulása. Előfordulnak még korábbi érzésekkel és saját életmóddal kapcsolatos felismerések, az aktuális életstílus és viselkedési formák új nézőpontba kerülnek. Feltűnővé válnak bizonyos dolgok, amik egyébként nem tűnnek fel, vagy maguktól értetődőnek tűnnek. Megjelenhet csodálat, bátorság, öröm, szomorúság, elkeseredettség, vallásos megértés, megelégedettség érzése, a közelben lévőkkel való kapcsolat érzése, szorongás, nemkívánatos vagy rémisztő gondolatok. Előfordulhat paranoia és zavarodottság is. Látens pszichés krízisek a felszínre jöhetnek.

Intenzívebb trip során szélsőséges érzelmi reakciók jelentkezhetnek, elnyomott emlékek vagy látens pszichés krízisek a felszínre jöhetnek. Intenzív csodálat, kapcsolat, öröm, félelem érzése. Előfordul a szélsőséges idő-tágulás érzése: egy órát figyelve például a másodpercek szemmel láthatóan több percig tartanak.

A haladó felhasználók spirituális tudatosságot, vagy univerzális megértést is kereshetnek az élményben. Nagyobb dózisoknál vallásos reveláció, spirituális ébredés, halálközeli élmények, énvesztés, látszólag külső, autonóm lényekkel való beszélgetés, látomások is előfordulnak.

Az egyik legérdekesebb hatás az a leginkább a magas dózisú élményekre jellemző érzés, mintha most ébrednénk fel először egy álomból, mint ha most szabadulnánk fel az eddigi fogságból. Ilyenkor gyakran ez az új tudatosság tűnik normálisnak és természetesnek, a ködös múlt pedig valószerűtlennek és torznak. A begombázott útkereső meg van róla győződve, hogy ezt a tudatosságot nem lehet elveszíteni, megmagyarázhatatlan módon azonban másnapra már csak egy emlék marad belőle.

Hosszú távú

A gomba – bár talán kisebb mértékben, mint az LSD – átmenetileg erős változásokat idézhet elő a használója élet- és valóságérzetében. A gomba-trip igen intenzív pszichoaktív élmény tud lenni, főleg magasabb dózisok esetén. Az élményt nagy mértékben befolyásolják a korábbi tapasztalatok, valamint a set és a setting (az illető lelki- és egyéb állapota, és a trip körülményei). A közelmúlt élményei, főleg az intenzívebb élmények jelentős hatással lehetnek az élmény lefolyására. A tripet megelőző napok fizikailag vagy pszichésen felkavaró eseményei súlyosabb traumákká nőhetik ki magukat a trip által. Fontos, hogy fel legyünk készülve az esetlegesen előálló zavaros vagy rémisztő elmeállapot kezelésére.

A gomba nem okoz fizikai függőséget, és a pszichés függőség kialakulása sem valószínű. Valójában a legtöbb ember egy újabb trip utáni vágya az élmény után egy időre erősen lecsökken, de mint minden anyagot, a gombát is van, aki gyakrabban használja, mint ahogy jól esne. A gomba elfogyasztása után az anyaggal szemben egy rövid ideig tartó tolerancia alakul ki; ha két egymást követő nap használunk gombát, akkor a második alkalommal valószínűleg sokkal gyengébb lesz a hatás. Ez a tolerancia viszont 5-7 nap alatt szinte teljesen megszűnik.

Kultúra

A közép- és dél-amerikai őslakosok évezredek óta használják a pszilocibin gombákat spirituális és rituális célokból. A gomba használatáról szóló első európai feljegyzés egy a tizenhatodik században élt spanyol pap tollából származik, aki beszámolt az aztékok peyote- és gombafogyasztási szokásairól. A legújabb korban elsőként, 1957-ben R. Gordon Wasson dokumentálta, és a „Life Magazine”-ban publikálta saját pszilocibin gomba élményét. A gomba hatóanyagát, a pszilocibint nem sokkal ez után izolálták. A 60-as évek közepétől megkezdődött a gomba vizsgálata és rekreációs célokból való használata. 1968 óta az Egyesült Államokban a pszilocibin tartalmú gombák birtoklása törvénybe ütköző vétség.

Magyarországon mind a pszilocibin, mind pedig a pszilocin kábítószernek minősülő anyag. Így tehát a pszilocibin gomba birtoklását, fogyasztását, átadását és előállítását a törvény bünteti.

Amennyiben a leírást vagy annak egyes részeit szeretnéd valamilyen formában felhasználni, kérjük, vedd fel velünk a kapcsolatot a enteogen(kukac)daath.hu címen.

Ezen írás szerkesztője arra kéri a kedves olvasót, hogy ha valamilyen észrevétele van az itt leírtakkal kapcsolatban, ha valamit kiegészítene vagy helyesbítene, írjon egy e-mail-t a siphersh(kukac)daath.hu címre. Köszönöm.

Az anyagleírás az Erowid ismertetői alapján készült.

© Copyright 2002, 2003 Daath.


Ecstasy tabletta adatbázis

Pszichonauták

DÁT2 Psy Help

RIASZTÁSOK

DAATH - A Magyar Pszichedelikus Közösség Honlapja

Alapítás éve: 2001 | Alapító: Minstrel | Dizájn: Dose | Kód: Minstrel
Rendszer: Cellux | Szerkesztő: Gén

 

A személyi adatok védelmének érdekében a DAATH óvatosságra int a Facebook-csoportoldalon saját névvel megosztott, mások számára is látható információiddal kapcsolatban!