DAATH

Az ember rengeteget veszít, ha sohasem veszíti el a fejét.

Martha Gellhorn

 
KöszöntőGyarapodásAnyagokKönyvtárFórumKeresésKapcsolatok


Kategória:

Ismertető


Kiadó:

Daath


Kiadás éve:

2007 /



Beküldő:

Én+te+ö=gén


Szerkesztő:

Én+te+ö=gén



Nyomtatható változat

Kapcsolódó témakör:

Ecstasy tabletták (CSAK TABLETTA-INFÓ)


Felkerülés ideje:

2007. július 10.


Utolsó módosítás:

2012. június 4.



Érdeklődés:

26360 letöltés
67 szavazat


Súlyozott pontszám:

4.63 pont


Szavazatok aránya:

69% kiváló
30% jó
0% átlagos
1% rossz
0% borzasztó



Értékelés:

kiváló

átlagos
rossz
borzasztó




Felmérés: ELTE kannabiszhasználat önkontrollja
Felmérés: MOKE országos orvosi kannabisz felmérés
Felmérés: Global Drug Survey 2021
Tiltás: (jan. 1.) szigorúbb ÚPA büntetési tételek
Tiltás: (szept. 24.) 207 anyag lett C-listás
Könyv: Ayahuasca – A Lélek Indája


Én+te+ö=gén:

Ecstasy tabletta tesztelés

Az Erowid.org és Murple által közzétett "Ecstasy Testing Kit FAQ" alapján.

Mi az Ecstasy tabletta tesztelés?

Az Ecstasy tabletta tesztelés egy viszonylag egyszerű módszer ismeretlen eredetű tabletták hatóanyagtartalmának hozzávetőleges megállapítására. Mivel az "utcai" Ecstasy tabletták közismerten gyenge minőségűek (csak kb. 45%-uk tartalmaz MDMA-szerű hatóanyagokat), így a lehetséges tablettatartalmak behatárolása is segíthet az esetleges kockázatok csökkentésében. Ismeretlen eredetű hatóanyagok helyszíni tesztelésére többféle vegyi reagens is használható. Reagensnek azt a vegyszert vagy vegyszerkombinációt nevezünk, ami egy hatóanyaggal kapcsolatba kerülve észrevehető, általában színváltozással járó reakciót okoz, így egyéb vegyszerek tesztelésére vagy analizálására alkalmazható. Ecstasy tabletták tesztelésére általában a kénsavból és formaldehidből álló Marquis reagenst alkalmazzák, amit korábban elsősorban bűnügyi szakértők használtak helyszínelésnél amfetamin és ópiátok gyors kimutatására. Az elmúlt években a Marquis reagens szélesebb körben is forgalomba került mint tablettatesztelési segédeszköz, általában civil ártalomcsökkentő szervezetek jóvoltából.

Mi az EKITESZT?

Az EKITESZT egy műanyag tesztcsőben lévő folyadékcsepp formájában kiszerelt Ecstasy tabletta tesztelő készlet. A tesztcső egy 4 cm hosszú, ceruzavastagságú, átlátszó, pattintható biztonsági zárókupakos, keskenyedő végű műanyag cső. A folyadék 1 csepp átlátszó vagy enyhén sárgásbarna Marquis reagens (kénsav + formaldehid) található.

Hogyan használjuk az EKITESZTet?

A tablettáról körömmel vagy hegyes tárggyal lekaparunk egy mákszem méretű darabkát és ezt a mintát az EKITESZT tesztcsőbe dobjuk. Néhány másodpercen belül a folyadék reakcióba lép a mintával és esetleg elszíneződik.

Mit nem lehet megállapítani az EKITESZTtel?

A teszttel nem lehet megállapítani, hogy egy tabletta tartalmaz-e MDMA-szerű hatóanyagot (MDMA, MDA, MDE). A teszt nem tud különbséget tenni az MDMA-szerű és az egyéb hasonlóan elszíneződő hatóanyagok között. A teszt nem tudja kimutatni, hogy az MDMA-szerű anyagok mellett vannak-e egyéb hatóanyagok is a tablettában. A teszt nem tud kimutatni olyan hatóanyagokat, amelyek nem okoznak színváltozást. A teszt nem tudja kimutatni a hatóanyagok mennyiségeit, tehát a tabletta erősségét.

Mit lehet megállapítani az EKITESZTtel?

Az EKITESZTtel azt lehet megállapítani, ha egy tabletta nem tartalmaz MDMA-szerű hatóanyagot. A teszt az MDMA-szerű anyagokat lilás-feketés színnel jelzi. A teszt néhány egyéb hatóanyagot is lilás-feketés színnel jelezhet. Néhány hatóanyagokra a teszt nem reagál elszíneződéssel. A lilás-feketés elszíneződés tehát különböző hatóanyagokat is jelenthet. Az MDMA-szerű hatóanyagok viszont kizárólag lilás-feketésre színeződhetnek.

HA A TESZT NEM SZÍNEZŐDIK LILÁS-FEKETÉSRE, AKKOR A TABLETTA NEM TARTALMAZ MDMA-SZERŰ HATÓANYAGOT!

Gyakran előforduló színek és jelentéseik:

Nincs színváltozás

Amennyiben az EKITESZT nem színeződik el, a tabletta nem tartalmaz észlelhető mennyiségű MDMA, MDE, MDA, 2C-B, DOM, DOB, DXM, metamfetamin vagy amfetamin hatóanyagot.
Sötét lilás-fekete
A fekete vagy sötét lilás/kékes szín leggyakrabban MDMA-szerű hatóanyagokat (MDMA, MDE vagy MDA), DXM-et vagy ópiátokat jelenthet. A tiszta, kristályos MDMA különösen erős reakcióba lép, amit pezsgés, buborékképződés és szúrós ecetsav-szag jellemez. A DXM-et az MDMA-szerű hatóanyagoktól a reagens befeketedési ideje különbözteti meg.
Sötét szürke
A DXM először kis mennyiségű füstöt bocsát ki, majd 5-10 másodperccel később a reagens befeketedik. Az MDMA-szerű hatóanyagok is reagálhatnak nagyon kevés füsttel, de azonnal kezdenek színt változtatni.
Élénk sárga / zöld
2C-B, DOM vagy DOB jelenlétére utal.

Élénk narancssárga
Amfetamin vagy metamfetamin jelenlétére utal.

Egyéb színek
Amennyiben a teszt egyéb színűre színeződik, a tabletta nem a feljebb említett hatóanyagokat tartalmazza, hanem egyéb ismeretlen, esetleg veszélyes hatóanyagot (lásd a részletes színtáblázatot alább).

Egyes szerek nem reagálnak színváltozással az EKITESZTre. Így tehát a lilás-feketés, esetleg MDMA-szerű hatóanyagot jelző eredmény sem biztosít arról, hogy a tablettában nincsenek emellett további, esetleg veszélyes hatású anyagok!

Részletes színtáblázat

Benzfetamin: vöröses barna
Benzilpiperazin: -pezseg- -nincs színváltozás-
Cukor: sötétbarna
DiPT: erősen pezseg, utána neonsárga
Dimetoxi-meth: közepes sárgászöld
DOB: élénk sárga/zöld
DOM: élénk sárga/zöld
Doxepin: feketés piros
DPT: sötét olajzöld
Dristan: sötét szürkés piros
DXM: pezseg, utána lassan (5-10 mp) feketére vált
Exedrine: vörös
Harmin: sötétszürke, enyhén pezseg, utána rozsdabarna-narancssárga
Heroin (diacetilmorfin): sötét lilás piros
IAP: azonnal lazacszínű, lassan (kb. 1 perc) vörösre vált
Klórpromazin: sötét lilás piros
Kodein: nagyon sötét lila
Könnygáz: középsárga
LSD: sárgászöld fekete
MBDB: sötétbarna - fekete
MDA: fekete
MDE: sötétlila - fekete
MDMA: sötétlila - fekete
Meperidin: sötétbarna
Meszkalin: erős narancssárga
Metadon: világos sárgás rózsaszín
Metamfetamin: vöröses narancssárga - vöröses barna
Methylone: sárga
Metilfenidat: közepes narancsos sárga
Morfin monohidrát: nagyon sötét vöröses lila
Opioidok: rózsaszín - lila
Ópium: sötétszürkés pirosas barna
Oxikodon: halvány ibolyaszínű
Fenolftalein: bíborvörös
PMA: -nincs színváltozás-
Propoxifen: feketés lila
TMA-2: sárgászöld
Yohimbine: enyhén pezseg, lassan (kb. 1 perc) olajzöldre vált

Mit csináljak az EKITESZTelés után?

Tablettatesztelés után zárd vissza a használt tesztcső kupakját, később pedig öblítsd ki bő vízzel a tesztcsövet. Ne dobd el a tesztcsövet, mert az egyrészt környezetszennyező, másrészt pedig illegális szerek használatára utaló jel! A tesztcső ezért visszaváltható!

A teszt eredményeit oszd meg másokkal is! A Daath fórumán lévő "Ecstasy tabletták" témakörben hozzászólt tablettainformációk felkerülnek az Ecstasy tabletta adatbázisba. Fontos, hogy a veszélyes vagy hatástalan tablettákról tájékoztass másokat is!

Veszélyes-e az EKITESZT?

A teszt elsődleges összetevője maró hatású kénsav (H2SO4), ami a bőrrel kapcsolatba kerülve égési sérülést okozhat. A teszt ezért különös óvatossággal kezelendő! A véletlen kinyílás elkerülésére a tesztcső pattintós biztonsági zárókupakkal van ellátva. A folyadék mennyisége annyira kicsi, hogy még a lefelé fordított, nyitott tesztcsőböl sem folyik ki magától. Ha a folyadék mégis kicseppenne, akkor szódabikarbónával (pl. sütőpor) semlegesíthető. Ha a sav szembe vagy bőrre kerülne, öblítsd le bő vízzel legalább 2 percen át! A teszt másodlagos összetevője irritáló hatású formaldehid. Kerüld a kipárolgó vegyszerek szembe vagy nyálkahártyára jutását!

Legális-e az EKITESZT?

A teszt kémiai összetevői szokványos, laboratóriumokban használt vegyszerek, így a használatuk teljesen legális. A tesztelt tabletták törvényi helyzetét a bennük található hatóanyagokra vonatkozó hatályos jogszabályok határozzák meg. Az Ecstasy tablettákban található hatóanyagok közül jelenleg pl. az MDMA, MDA, MDE, 2C-B, 2C-I, amfetamin, mCPP, BZP, TFMPP és metilon kábítószernek minősül, míg pl. a szintén előforduló 2C-E és etilon "C-listás" új pszichoaktív anyagnak minősül, a koffein és a lidokain viszont nem minősül kábítószernek.

Meddig áll el az EKITESZT?

Pontos eltarhatósági időpont nem állapítható meg, de sötét, hűvös, száraz, légmentes helyen tárolva több hónapig vagy évig is felhasználhatók a tesztek.

Linkek

  • National Institute of Justice: "Color Test Reagents/Kits for Preliminary Identification of Drugs of Abuse"
  • Erowid & Murple: "Ecstasy Testing Kit FAQ"

    © Copyright 2007, Daath.


  • Ecstasy tabletta adatbázis

    Pszichonauták

    DÁT2 Psy Help

    RIASZTÁSOK

    DAATH - A Magyar Pszichedelikus Közösség Honlapja

    Alapítás éve: 2001 | Alapító: Minstrel | Dizájn: Dose | Kód: Minstrel
    Rendszer: Cellux | Szerkesztő: Gén

     

    A személyi adatok védelmének érdekében a DAATH óvatosságra int a Facebook-csoportoldalon saját névvel megosztott, mások számára is látható információiddal kapcsolatban!