DAATH

Csak úgy szabadulhatunk meg a filozófia fülledt, elhasznált levegőjétől, csak úgy nyerhetünk vissza valamit a gyermeki látásmód friss természetességéből, ha az életet a gondolkodás fölé helyezzük.

Lin Jü-tang

 
KöszöntőGyarapodásAnyagokKönyvtárFórumKeresésKapcsolatok


Kategória:

Cikk


Kiadó:

Népszabadság


Kiadás éve:

1996 / 1996



Beküldő:

Minstrel


Szerkesztő:

Minstrel



Nyomtatható változat


Felkerülés ideje:

2001. február 17.


Utolsó módosítás:

2015. március 29.



Érdeklődés:

13271 letöltés
15 szavazat


Súlyozott pontszám:

4.48 pont


Szavazatok aránya:

67% kiváló
20% jó
13% átlagos
0% rossz
0% borzasztó



Értékelés:

kiváló

átlagos
rossz
borzasztó




Felmérés: ELTE kannabiszhasználat önkontrollja
Felmérés: MOKE országos orvosi kannabisz felmérés
Felmérés: Global Drug Survey 2021
Tiltás: (jan. 1.) szigorúbb ÚPA büntetési tételek
Tiltás: (szept. 24.) 207 anyag lett C-listás
Könyv: Ayahuasca – A Lélek Indája


Uj Péter:

A guru halála

Péntek éjfélkor Beverly Hills-i házában szépen csendben meghalt Timothy Leary.

Nagy csapás ez a drogellenes propagandának. Mármint, hogy eddig élt. Hogy hetvenöt éves koráig húzta. A hatvanas évek óta használt rendszeresen „tudatváltoztató” szereket: füvet, hasist, LSD-t. Prosztatarák végzett vele.

A Harvard megbecsült pszichológiaprofesszoraként kezdett el kísérletezni hallucinogénekkel, meszkalinnal és LSD-vel a hatvanas években. Önmagán kísérletezett, persze. Diákjainak is adott az anyagokból, tudományos alapon.

Amikor betiltották a szereket, majd üldözni kezdték fogyasztóit, Learyt is kirúgták az egyetemről. A földalatti klasszikusok, Burroughs, Ginsberg, Huxley mellé került, hirdette az LSD nagyszerűségét.

A hippik félistenként tisztelték, a polgári amerika felforgatónak, közellenségnek, a fiatalok megrontójának kiáltotta ki.

Farmjára sok ezren látogattak el, hogy meghallgassák LSD-prédikációit, és hogy részt vegyenek egy kis utazásban. Két marihuánás cigaretta miatt börtönbe is került, de egy radikális szervezet megszöktette, évekig bujkált Európában, Afrikában és Ázsiában, míg 1973-ban Pakisztánban az amerikai ügynökök el nem fogták. '76-ban szabadult.

És ahogy az már lenni szokott, Hollywoodban kötött ki, elegáns partikon, a show kellős közepén. Színészkedett és bohóckodott, sőt kormányzónak is jelöltette magát. Főállású médiafigura. Rendszeresen föllépett G. Gordon Liddyvel, az ultrakonzervatív politikussal, aki még ügyész korában kétszer is lecsukatta. Fölfedezte magának az Internetet, és az LSD-guruságból hálózati prófétává upgrade-elte magát. Az információt föl kell szabadítani, szétosztani, hatalmát odaadni az embereknek, ellopni a hatalmasoktól, ahogy az LSD-t ellopták a CIA-tól. A haldoklást, a ráktusát is izgalmas utazásként élte meg. A hálózaton saját szerverén tette közzé egészségi állapotát, sőt a halálát is közvetíteni akarta.

Ez már nem jött össze neki.

Azt kéne még tudni, ki volt Timothy Leary? Guru és bohóc, tudós és kókler, filozófus és anarchista.

Az ilyenre mondják: kultuszfigura.

Hamvait ősszel kilövik az űrbe.

© Copyright 1996, 1996 Népszabadság.


Ecstasy tabletta adatbázis

Pszichonauták

DÁT2 Psy Help

RIASZTÁSOK

DAATH - A Magyar Pszichedelikus Közösség Honlapja

Alapítás éve: 2001 | Alapító: Minstrel | Dizájn: Dose | Kód: Minstrel
Rendszer: Cellux | Szerkesztő: Gén

 

A személyi adatok védelmének érdekében a DAATH óvatosságra int a Facebook-csoportoldalon saját névvel megosztott, mások számára is látható információiddal kapcsolatban!