DAATH

A siker egyik fontos titka, hogy az ember türelmetlen a céljaiban és türelmes a módszereiben.

Israel Joshua Singer

 
KöszöntőGyarapodásAnyagokKönyvtárFórumKeresésKapcsolatok


Felmérés: ELTE kannabiszhasználat önkontrollja
Felmérés: MOKE országos orvosi kannabisz felmérés
Felmérés: Global Drug Survey 2021
Tiltás: (jan. 1.) szigorúbb ÚPA büntetési tételek
Tiltás: (szept. 24.) 207 anyag lett C-listás
Könyv: Ayahuasca – A Lélek Indája


tester hozzászólásai (1 - 99)
 (Témakör: Gomba termesztés)

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2013. május 26. 22:25
 
 
Cubensis kint is leterem de télen elfagy úgyhogy évente újítani kell, nekem még nem jött össze pedig volt pár próbám, de volt már akinek sikerült hazai klímán.

Én nem sok esélyt adok a spóráknak a birkatrágyán, hátránnyal indulnak (nincs hőkezelve a táptalaj úgyhogy tele van konkurens gombákkal bacikkal) meg szerintem tömény magában, kéne hozzá szalma vagy forgács.

Kinti ágyást forgáccsal és/vagy fűrészporral érdemes oltani mert a gabonát felzabálják vagy berohad még mielőtt tovább terjedhetne a gomba, úgyhogy spóra->gabona->fűrészpor->forgács a sorrend, mert a spóra->fűrészpor nem működik igazán (LC-vel sem, ugyanúgy ahogy szalma alapú szubsztrátot sem lehet közvetlenül LCvel oltani)

Amúgy az utóbbi 10 évben mit csinált a macskád, és hogyhogy visszatalált?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2013. április 20. 21:44
 
 
Ha az oltási portokon jutott volna be a penész akkor inkább a süti tetejéről indult volna ki a fertőzés, mert a lyukakon keresztül először ide jutnak a penész spórák. Ha a táptalaj sterilezése nem volt elég, akkor a süti belsejéből vagy külsejéből indult volna ki, persze ránézésre nehéz eldönteni hogy belülről indult vagy kívülről. Ha meg a tűvel vagy oltóanyaggal jutott be akkor az oltási pontokon jelenik meg először a süti külső részén, de ennyiből még nem lehet eldönteni hogy mi miatt fertőződött el.

Az LC-ről ránézésre nem lehet egyértelműen eldönteni hogy fertőzött-e, és attól hogy fertőzött még működhet mert a micélium elnyomhatja ha másik táptalajra kerül mikor átoltod sütire vagy gabonára.

A dunk and rollal szerintem ráérsz akkor foglalkozni ha a sütik nem akarnak teremni, addig felesleges bevezetni egy plusz kockázati tényezőt (fertőzés)
Minél tisztább körülmények közt csinálod annál nagyobb esély van a fertőzés elkerülésére. Meg lehet úszni szabad kézzel, nyílt levegőn is de attól még biztosabb egy still air box, fertőtlenített gumi kesztyű stb.

A só 70% RH-nál kezd el folyósodni, ha szórsz egy csipetet egy ragszalag darabra és berakod a terráriumba akkor láthatod ha megfolynak a kristályok, (felesleges mert a 70% RH biztos hogy meglesz)
Ha a sütik szikkadnak, a micélium bőrösödik, kékül, a bolyhok leszáradnak akkor emelni kell az RH-n valahogy.

Nem feltétlenül kell napi permetezés de ezt majd a sütik eldöntik, ha száradnak vagy nincs pin képződés 2 hétig akkor én gyakrabban permeteznék és szellőztetnék még pár napig, ha így sincs változás akkor pár süti dunk, pár meg dunk+roll.

Amúgy attól hogy nálad nem vált be az mézes LC még nem kéne elhamarkodott következtetést levonni és szarnak leírni, mert sok embernél sok alkalommal működött már, sokan számoltak be arról hogy a szőlőcukorban lassabban indul be a növekedés mint a mézben köztük én is, mondjuk jópár mézet kipróbáltam mire találtam egy olyat ami nálam működött, szóval azt hogy a méz gyorsabb mint a szőlőcukor és működik is, a te negatív tapasztalataid még nem fogják megcáfolni.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2013. április 3. 10:17
 
 
Tüdő:
Nekem bevált amelyikről itt írtam, a tömítések is bírják. Keverés nélkül leég benne a szilvalekvár de azért annyira nem mint egy sima edényben. Egy nyomás/hő mérő néha jó lenne de annyira azért nem kell.
http://www.egykalapalatt.info/index.php?title=Kukta

Thom:
Végülis a lapok megvannak a kenderforumon. Viszont a képek nincsenek meg véletlenül eredeti méretben?

Maniec:
Az időt onnantól kell számolni hogy teljes gőzzel fúj.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2013. március 28. 19:06
 
 
Mielőtt egyben átemelték az összes cikket, valaki beletörölt a kalapba, és kirakta a főoldalra hogy "átalakítás alatt". Ezt csak akkor tudtam meg mikor két napra rá írt a kenderforum SAdminja, hogy örömmel látja hogy még foglalkozok az oldallal, és hogy érdekelné milyen újításokat tervezek. Kicsit gyanús volt hogy hamarabb tűnt fel neki a változás mint nekem, főleg hogy már 1 éve szólt pár kenderforum tag hogy SAdmin le akarja másolni a kalapot, csak nincs rá ember aki megcsinálja, úgyhogy nem válaszoltam.
Két napra rá írta hogy csak most látja hogy valaki vandálkodott a kalapon, és hogy pont szóba került hogy átmásolják a cikkeinket, és hogy ez nekem is milyen jó lenne mert nem kellene foglalkoznom az oldal fenntartásával, vagy attól tartanom hogy valaki megint tönkrevágja a weblapot.
Sőt ha segítek a másolásban, akkor még az is fel lenne tüntetve a cikkek alatt, hogy a kalapról vannak.
Hát így történt hogy a forrás sem lett feltüntetve, mert erre sem válaszoltam.

Hogy valaki képes lehet idáig süllyedni azért hogy pár dollárral nagyobb bevétele legyen a reklámokból...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2012. július 7. 01:38
 
 
A szalma nagyon nehezen pinel takarás nélkül, nálam plusz 2-3 hét is kellett a casingeshez képest (szalma szemeteszsákban, a zsák szája egyenesre húzva, derékszögben lehajtva vs. monotube nyitott fedéllel. (a monotubeban takarás nélkül le sem pinelt).
30 fok körül még nem kéne hogy gond legyen a pineléssel, de biztos fajtától is függ.

A tőzeg és az avar között én nem látok nagy különbséget, végülis mindkettő bomló növényi eredetű szerves anyag.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2012. június 13. 18:14
 
 
Szerintem a bazídium szó nem arra utal, amire Assamoa használja, de amúgy sztem is a fényhiány a legvalószínűbb.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2012. május 23. 20:29
 
 
A cubensis leterem Magyarországon, de hogy télen elhal a telep. Takarással lehet, hogy meg lehetne védeni.
Kalapon volt is valaki, aki tévedésből cubit termesztett kint azurescens helyett.
Azurescensről csak rosszat hallok hazai körülmények között, általában azt, hogy valamiért nem vagy csak ritkán terem, van hogy évekig nem, szerintem locsolással lehetne késztetni mint ahogy a laskát is a melegben. De lehet csak azért ,mert csak a rossz hírek jutnak el hozzám, jó hírekkel nem keresnek.
Spórának viszont nem sok esélye lenne kint, jobb lenne előbb gabonára oltani, majd fűrészporra és forgácsra, amit már kint vagy ment is át lehet szövetni, aztán a talajba forgatni, mulcsozni.

Psychedelic:
Szerintem a száraz gombán lévő spórát sikerült továbbszaporítanod, ami általában ott van a kalapon és a tönkön is, és a szövetdarabbal együtt jutott az LC-be vagy az agarra, de mindenesetre szép teljesítmény.
Az LC-t miből csináltad?
Ezek a tünetek engem is a vertire emlékeztetnek, csiperkén néz ki ugyanígy az itthon mólének nevezett betegség.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2012. február 9. 12:01
 
 
Kiszárad a búza:
- túlhevül az üveg, mert magas a láng / vékony a kukta talpa, az üvegeket egy alátéttel el lehet emelni.
- nincs eléggé megfőzve

Beszőrösödik a szár:
- nem fajtafüggő, ehető az a rész is

Spórás fecsi hűtőben hónapokig/évekig eláll.

Ez mind le van írva az egykalapalatton.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2012. január 29. 00:42
 
 
Aztán mondjuk kiderül hogy a kert végi illatosabb és szebb rózsa ugyanarról a tőről származik mint a kert eleji satnya, tehát ugyanaz a növény, ugyanaz a genetika, mégis más a megjelenése, más az illata, lehet hogy tényleg, az is lehet hogy a tudat.
Amúgy szerintem is vannak mérvadó különbségek mondjuk egy kolumbiai meg egy thai gomba között, de egy feketepiaci lenyomat nem hiszem hogy onnan származik amit ráírnak.
Van vagy 70 cubensis "fajta" amit gyakorlatilag lehetetlen megkülönböztetni, nem hiszem hogy egy spóra díler 70 féle tenyészetet tart fent, amikor 1et is elég neki.
De oké, rendelek A-t meg egy B-t, lehet hogy nagyobb lesz köztük a különbség mint A és A közt, de ki tudja hogy legközelebb ugyanazt kapom-e A néven, egy másik dílertől származó A-ról nem is beszélve.

Forognak printek, vannak köztük különbségek, de sokszor nem nagyobbak annál amit ugyanabból a lenyomatból származó kultúránál is meg lehet figyelni, és a nevek is megbízhatatlanok.
Lutri.
Nemesítéssel biztos sok mindent el lehet érni, lásd a laska, én még most is elképedek hogy tud egy gomba ilyen agresszív meg ellenálló lenni, amit a psziló nem bírt azt a laska még simán beszőtte, legyen nyálkásodó búza vagy poshadó szalma.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2012. január 28. 12:00
 
 
Micélium hatóanyag tartalom:
Mycelium growth was observed from 4 to 6 days. Fruiting bodies were observed from 24 to 48 days. The average amount of time for the primordia to appear was 32 days. Samples of mycelium were taken after 13 days of growth, 20 days of growth, and at various other days of growth. A total of 29 samples of the white mycelium growth were analyzed. No psilocyn or psilocybin was detected in any of these 29 samples. Nine of the 29 samples were confirmed by GCIMS, and again no psilocyn was detected.

Samples were analyzed after the first sign of growth of mycelium knots. A total of 22 mycelium knot samples were analyzed by TLC. Samples were considered to be consistent with a standard if their relative Rr value and their color matched the standard also spotted on the plate. Samples were considered to indicate a standard if their relative Rr value matched the standard but the color was not as dark as the standard spotted. Of the 22 mycelium knot samples, 17 were consistent with psilocyn. Of these 17 samples, 8 were also consistent with psilocybin and I indicated there was psilocybin in the sample. Four samples were consistent with the psilocybin standard spotted on the TLC plate, and one of these samples also indicated there was psilocyn in the sample. There was no psychoactive drugs detected in one of the samples.
http://www.fanaticus.com/forensic.htm

Nem találtam egyik hivatkozott doksiban sem ami erre utalt volna amit itt írtak:
Mycelium growth was obtained with two of the syringes; analysis of samples of the mycelium by GC/MS and GC/IRD confirmed psilocin
http://www.seanet.com/~rwmcpherson/pfcase.html#fedlaw

Persze ettől még lehet hogy van.

Fajták:
Szerintem nem érdemes fajtanevekhez kötni tulajdonságokat, mert általában nincs semmi ami megkülönböztetné őket a nevükön kívül. Ugyanabból a lenyomatból származó fajtánál is megvannak ezek a különbségek, méretben, megjelenésben, és hatásban is.

Hatás:
http://daath.hu/showTopic.php?id=11
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2011. december 22. 20:14
 
 
A maradék 25 rongyból meg vehetnél egy kuktát, szalmapelletet, vatelint meg sütőzacskót, 4 üveg befőttet, meg egy nagy átlátszó műanyag dobozt.

Amúgy ez az 50 ezres "terrárium" se garancia arra h sikerülni fog.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2011. december 22. 20:01
 
 
Pedig fele ennyiből kijönne, a tákolás része is kimerül 4 lyukban.

A pohárral mi a bajotok?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2011. december 9. 16:02
 
 
A szabályozó helyett lehet hogy jó egy átlagos termosztát is, ha van olyanod.
Szerintem jobb ha a platform melegszik amintaz üvegek vannak, mint a levegőt melegíteni, úgyhogy én ezt az akvárium melegítőt beleraktam egy nagy befőttesüvegbe, és ráraktam egy alu tálcára, köré raktam a spawnokat. A termosztátot meg az üvegek és a heatbomb közé, hogy ne legyen túlmelegedés.
Ez befőttesüveg méretekkel még jól működik, persze a tálcától még nem lesz teljesen egyenletes a hőeloszlás, de valamivel jobb így, hogy az is melegszik.
Az izzós módszert meg ki kell próbálni, de az is csak egy pontból sugároz.
A doboz a dobozban, köztük víz akvárium melegítővel biztos egyenletesebb, csak párolog, és ha nincs lezárva a két doboz közti rés akkor minden csupa víz lesz.
Hajszárító fűtőszála, vagy egy vasaló alulról ráerősítve egy fémtálcára...
De szerintem annyira nem kell egyenletesnek lennie a hőeloszlásnak, és az a +- pár fok sem számít, gondolom nem halsz bele ha pár órával esetleg nappal tovább tart a a szövés.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2011. december 8. 23:51
 
 
Ha veszel ilyet megírhatnád hány fokig melegszik.
Most vettem a Llidlben takarót, hát meg lábmelegítőt de nem melegedtek annyira amennyire nekem kellett volna úgyhogy mindet visszavittem. Mondjuk gombához elég lenne az a 3x fok de ezek a terráriumosak olcsóbbnak is tűnnek.
100W körül voltak asszem, 5 rongy körül egy hátnyi, 10ért egy nagy takaró, amit viszont nem tudtam kipróbálni mert hibás lehetett, nem melegedett, pedig úgy gondoltam hogy ha egyszer majd kell, kibélelek vele egy dobozt de már mindegy.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2011. december 7. 01:31
 
 
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/10855955/
Eszerint a hifacsomók megjelenésétől van kimutatható mennyiségű pszilocibin a micéliumban, de szerintem sem lehet annyi, hogy megérje kivonni.
Én mindegyik nugetten vmi más módszert próbálnék ki, sőt lehet hogy ketté is vágnám őket ha elég nagyok hozzá.
Áztatás,- sima, hipós,H2O2-s vízben, panírozás , stb...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2011. november 7. 01:03
 
 
de, csak azt kell tudni hogy milyen tápanyagtartalomra céloz az ember, meg hogy mennyi van a szubsztrátjában eredetileg.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2011. november 2. 23:47
 
 
Kókusztégla:

http://www.gazdabolt.hu/shop/kozeg/T02836-kokusztegla-650gr
650g - 150Ft
(230 Ft/Kg)

http://www.gazdabolt.hu/shop/kozeg/T03248-kokusztegla-45-kg
4500g - 1080Ft
(240 Ft/kg)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2011. november 1. 23:14
 
 
Szalma lelőhelyek:

http://fressnapf.hu/termek/multifit_preselt_szalmaalom_20l
8Kg 2200Ft
(275 Ft/kg)

http://fressnapf.hu/termek/multifit_szalmaalom_60l
24Kg 4300Ft
(180 Ft/kg)

http://globalstone.hu/?modul=oldal&tartalom=1118844
15Kg 1500Ft
(100 Ft/kg)

Forró vízzel fellocsolni, letakarni, állni hagyni, önmagukban is alkalmasak nem kellenek adalékok de a tehéntrágya használ.

Laskához elég ez a forróvizes fellocsolás, majd hűlés után mehet is az oltás, más gombához nálam csak egy főzés után lett sikeres a kolonizálás.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2011. október 5. 23:58
 
 
http://www.shroomery.org/forums/showflat.php/Number/4308913
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2011. október 3. 19:16
 
 
Szerintem is úgy lehet, hogy varázsgombánál a díler közelebbi kapcsolatban áll a termesztővel, mint más cuccoknál, mert nem annyira mainstream és elterjedt hogy több kézen is keresztül menjen.
Szóval a díler általában termesztő is egyben, vagy közvetlen kapcsolatban áll a termesztővel, nincs közöttük több ember.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2011. október 3. 12:57
 
 
Fertőzött dolgokkal jobb gloveboxban dolgozni, mert a flowhood szétfújja a spórákat a petriben.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2011. október 3. 12:52
 
 
"Ha abbol indulok ki, hogy sima barnarízslisztnek elég a főzés fazékban, akkor egésznek miért ne?"

Jó kérdés, ugye a főzés/kuktázás lényege az, hogy a közeget (most búzát, sütit) hosszabb időn keresztül olyan magas hőmérsékleten tartsuk, hogy az eleve rajta lévő baktériumok/gombák száma annyira lecsökkenjen, hogy a ráoltott gombánk elfoglalhassa a táptalajt mielőtt ezek a fertőzések elszaporodnának.
Ha túl kevés az idő, vagy túl alacsony a hőmérséklet aminek a fertőzések ki vannak téve akkor nagyobb számban maradnak életben, rontva ezzel a gombánk esélyeit a területfoglalásnál.

A gabonaszemek nedvességtartalma nem egyenletes, belül szárazabb, kívül nedvesebb lehet, közöttük nagyméretű légrések vannak, ezek szigetelnek, emiatt a hőeloszlás sem egyenletes.
Ezek miatt a szemek belsejében lévő fertőzések alacsonyabb hőmérsékletnek lehetnek kitéve, nagyobb számban maradnak életben.

A lisztes/vermikulitos keverék tömörebb, több vizet tartalmaz, kisebb légbuborékok vannak benne, ezek miatt jobban vezeti a hőt, egyenletesen átmelegszik főzés közben is, tehát elég neki a 100 fok is hogy az eleve rajta lévő penész és baktériumtelepek száma annyira lecsökkenjen, hogy a mi gombánk kerekedhessen felül, mikor a táptalajra kerül.

A magyarázat több helyen sántít de jobbat nem tudok.

A fenti elmélet alapján kölessel könnyebb jó eredményeket elérni kukta nélkül is, itt áztatják, mikrózzák többször is majd főzik:
http://www.shroomery.org/forums/showflat.php?Cat=&Board=Growlog&Number=1218013&pag
e=&view=&sb=5&o=&fpart=1&vc=1


Sok múlhat azon is hogy mennyire volt szennyezett a gabona és milyen kezeléseknek volt kitéve.

"Nem a termőtest a lényeg, hanem a spóra, ami teljes szárazságban is életképes. Amit viszont figyelembe kell venni az az, hogy nagyon nagy valószínűséggel fertőzött, tehát ha életképes is nem lehet fogyasztani."

Száraz termőtest darabból biztos hogy nagyon nehéz életképes kultúrát csiholni, ha egyáltalán lehetséges, a spórájával tényleg nagyobb esélyjel lehet indulni, de attól hogy fertőzött - hiszen megfordult már pár helyen az a gomba, a felületére került egy csomó penész spóra meg baktérium - még el lehet fogyasztani a vele termesztett gombát, ha sikerül belőle életképes kultúrát csiholni.

Szerencsés esetben a dílertől kapott termőtest gallérja még nem vállt le a kalapról, és így száradt meg. A spórák nagy része már ilyenkor is életképes, gloveboxban meg lehet próbálni levágni a kalapot, aztán egy steril fülpiszkálóval vagy tűvel kikaparni némi spórát a lemezek közül, hidratálni és futtatni lehetőleg agaron.
Egy száraz termőtest darabot is meg lehet próbálni a tönk aljának vagy a kalap és a gallér közötti résznek a belsejéből, de nem sok esély van rá még labor körülmények közt is nehezen menne, ha egyáltalán életképes.

Pár hónapos vagy hetes kiszáradt termőtestdarab felélesztésével már találkoztam valamelyik fórumon, petriben megszáradt agaron lévő kultúrát is fel lehet fel lehet éleszteni.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2011. szeptember 23. 16:34
 
 
vattateszt: ha fülpiszkálóval óvatosan megdörzsölöd a penészgyanús foltot és a vatta beszíneződik akkor penész
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2011. szeptember 17. 13:06
 
 
Szerintem azt lehetne megpróbálni hogy a vattát lecserélni vatelinre, nekem is volt ilyen gondom, igaz hogy sütőzacskónál, ott meg jóval nagyobb a vattacsomó mint a befőttesüveg tetejében, de az rendesen eláztatta a búzámat viszont a vatta is vizes volt.

Nálam 7 decis üvegben (5 deci búzával) a víz kb az üvegek 1/4-ig ér a kuktában.

A folpack nem olvad rá?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2011. szeptember 16. 23:15
 
 
Soproni:
Szalma honnan van, milyen pontosan?
Főzni tulajdonképp csak baktérium meg gomba mentesítés miatt kell, ha nem főzted volna elég ideig be sem szövődött volna hanem hamarabb fertőződik el.
Lehet hogy :
- nem volt elég nedvesség tartalma
- tápanyagtartalma, de ezt kétlem mert mért ne lett volna
- vagy a termőtestképzéshez szükséges körülmények nem voltak meg, páratartalom, légcsere...
Szalmán főzés nélkül is lehet gombát termeszteni, csak akkor más módszerrel kell fertőtleníteni(lúgozás, forrázás, H2O2, hipó, pasztőrizálás).

Korrupt:
Az üveget mivel zárod le? A víz nem csaphat fel a tető fölé kuktázás közben?
A szemek nem főnek szét (kicsattannak) az üvegben?
Kuktázod igaz, és nem csak sima fazékba rakod az üvegeket?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2011. szeptember 4. 18:47
 
 
Ha csak ennyi a baj, az alutálcát ki lehet váltani sütőzacskóval, aminek a szájába vatelinből tekert hengert kötsz egy madzaggal, ezen keresztül szellőzhet majd.
Egy hosszú tűvel a vatelinen át lehet beoltani, de a zacsin is be lehet szűrni a tűt, csak előtte le kell ragasztani szigszalaggal ott ahol majd beszúrod a tűt, meg utána is.
A szilikon port nálam nem marad meg a celofánon, de a szigszalag alatt is szakadt már el zacskó a szúrás miatt, úgyhogy a hosszabb tű a vatelinen keresztül a jobb megoldás, bár jó lenne valami ragasztó amin be lehet szúrni a tűt de nem szakad szét ez a szar.

Sterilizálás meg oltás után a zsákot érdemes egyből egy tálcára rakni, amin majd hurcolászni lehet , mert ha a szájánál fogva emeled meg megszívja magát levegővel, a vatelin meg nem tudja kiszűrni teljesen a fertőzéseket

Ha kolonizálódott ezt is termőre lehet fordítani úgy ahogy van a zacskóban, nem kell neki terrárium.
A zacskókat meg a vatelin hengert többször újra lehet használni, a HEWA jól bírja, más márka nálam repedt, szakadt a hegesztésnél.

Meg végülis befőttesüveggel is meg lehet csinálni, bele a búza, rá a vermiréteg, az üvegre egy lyukas fedő ami vatelinnel van kitömve, sterilizálás után ezen keresztül lehet beoltani, innentől ugyanaz mint ez a D casing.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2011. szeptember 2. 16:47
 
 
Na meg leginkább szellőzés.

Ez a D Casing?
http://www.youtube.com/watch?v=yXtK_IawHvk

Én inkább a rossz oldalát látom:
- nem lehet összerázni, pedig ez lenne a legnagyobb előnye a gabonának a sütivel szemben, 3 rázással napokkal hamarabb kész a szövés.
- nem látszik hogy éppen hol tart a kolonizálás meg az sem hogy nincs e valami fertőzés mondjuk a tálca alján.

Ugyanezt meg lehet csinálni befőttes üvegben is, azt ha kolonizálódott mehet rá egy másik befőttesüvegben sterilizált vermi réteg.
Lehet variálni úgy is hogy a beszőtt gabona egy részével mondjuk szalmát oltunk, és csak kb két ujjnyi csírát hagyunk az üvegben, amire mehet a vermi réteg, aztán az üveg fedele, amin ha elég nagy a lyuk terrárium nélkül is termőre lehet fordítani így ahogy van.

A jó oldala gondolom az lenne hogy, hogy valamivel kisebb a fertőzés veszélye, de sztem ez minimális lehet a fenti módszerekhez képest.

Az a helyzet hogy nincsen foolproof módszer, elbaszni mindent el lehet, még a búzafőzést is (túlfőtt, nem elég főtt, szennyezett, kiszárad/megég), a sütit is(elázik, tömör, aránytalan), oltóanyagot (levegő megy a fecsibe, fertőzött eszköz stb), bármit, úgyhogy leginkább azzal lehet emelni a siker esélyét hogy több módszert is kipróbál az ember, valamelyik hátha bejön. Egynek ez is simán elmegy.

Amúgy most próbáltam pár három éves LC-t, a laskák közül mind működött, a többinél csak a maszterek (termőtestdarab ment egyenesen LC-be), amit maszterről oltottam tovább LC-t azok közül mind fertőzött lett idővel, pedig frissen azok is működtek.
Nem tűnik lassabbnak mint annó, persze attól még lehet hogy az.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2011. július 25. 16:59
 
 
a mental disorder macskaalmos sütijeivel mi lett vajon?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2011. július 25. 14:02
 
 
vagy néha fordítsd meg, hogy az ellenkező oldalról kapják a fényt.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2011. június 30. 22:45
 
 
ez klón vagy spóra?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2011. március 30. 00:18
 
 
Búzánál kb 45 percig kell rotyogtatni hogy a szemek nagyobbik része megpuhuljon annyira hogy összenyomva szétkenődjenek, de maguktól még nem csattanjanak szét.
Aztán egy alapos lecsepegtetés is kell hogy ne maradjon felesleges víz a szemeken, mert kuktázás alatt tovább főne, amit most el kell kerülni.

Sütinél az üveg alján gyűlik össze a víz, eláztatja -> megposhad.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2011. február 19. 12:09
 
 
O2, só meg víz keletkezik, a H2O2 mondhatni semlegesíti a hipót, de amúgy sem jó ötlet keverni.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2011. február 16. 17:51
 
 
Próbálkoztam vele többször de egyszer sem sikerült termőre fordítani.
Outdoor lehet könyebb lett volna, de az is vagy terem az adott évben vagy nem.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2011. január 20. 22:18
 
 
Házilag őrölt barnarizs liszttel tényleg sokkal jobb állaga lett a macskaalmos keveréknek (rostálás nélkül is)
Rozsliszttel egy ragacsos trutymó lett, a búzalisztet még kipróbálom, de szerintem a házi őrlés is sokat jelent, mert grizes volt az a brizsliszt rendesen.
Ha a bolti búzaliszt önmagában nem lesz jó kipróbálom a gríz+liszt keveréket, meg a házilag darált búzát is ha lesz időm.
Kössz a tippet!

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2011. január 18. 02:28
 
 
Az jó lenne.

Nekem eddig mindíg összeállt és tömör lett a sok törmelék meg por miatt és csak akkor sikerült valamennyire ha átszitáltam az almot és csak a nagyobb szemcsék kerültek a sütibe.

Az egység az térfogat vagy tömeg?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2011. január 17. 23:51
 
 
mental_disorder:
a macskaalmos sütiről igazán írhatnál részletesebben, mert biztos hogy sok embert érdekel.
Képek is jók lennének, én se nagyon láttam még és nekem nem sikerült rendesen pedig próbálkoztam vele.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. december 21. 11:57
 
 
Á, az csak egy szem köles a micélium tetején :)
Tényleg durva amúgy.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. december 19. 21:57
 
 
Azon belül hová nem lehet írni, és milyen hibaüzit kapsz vagy hogyhogy nem lehet?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. december 13. 08:41
 
 
A fürdőszobát szerintem is felesleges fertőtleníteni, még akkor is ha oltás megy majd benne (pl csírával szalmát).

A lényeg ugye az lenne, oltás közben a levegőben ne szállingózzon por vagy penész a levegőben, vagy ne hullhasson bele a sterilizált táptalajba.
Ezt úgy is el lehet érni ha egyszerűen lezuhanyzik az ember.
A pára összegyűjti a levegőből a szennyeződéseket és pár perc múlva kicsapódik a falakra, ezután már csak arra kell figyelni hogy ne legyen bent légmozgás, amivel újabb szennyeződések kerülhetnek be a levegőbe, vagy esetleg felkavarhatják a már bent lévőket, ami a nedvesség miatt elég nehéz lenne.

Persze nem árt néha alaposan kitakarítani, fertőtleníteni.

Ugyanez igaz a gloveboxra is, azt sem kell mindig fertőtleníteni, elég átmosni, vagy permetezőflakonnal beteríteni.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. október 31. 13:21
 
 
Lehet hogy lenyomja a fertőzést, de én számítani már nem számítanék rájuk.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. október 27. 01:34
 
 
mental_disorder:

Jól csináltad, az egyetlen értelmes tanácsom legalábbis az lett volna hogy minél többféle LC-t próbálj ki, egy majdcsak beválik.

Khrg:

Pár hétbe is telhet.
Egy-két liter vermi és perlit elég, vermiből jobb a nagyszemű, de itthon én még nem láttam.
Perlitet lehet helyettesíteni macskaalommal meg agyaggolyóval is.

kep:

A gombáknál ezek a fajta nevek méginkább fantázianevek mint a kendernél, igazából nincs ami megkülönböztetné őket a nevükön kívül.
Ettől függetlenül rengeteg oka lehet hogy nem terem úgy ahogy szeretné az ember, de az ok általában a körülmények közt keresendő. Lehet pl fertőzés is, nem feltétlenül látható, de a termőtest képződésre kihat.

Nekem is sokszor volt úgy hogy ugyanaz a klón látszólag tök egyforma körülmények közt nem termett úgy mint a mellette lévő testvére.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. július 13. 18:38
 
 
Az is lehet hogy nem fertőzés, de az biztos hogy valami rendellenes jelenség.

Biztos van róla valami valahol!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. július 13. 16:58
 
 
Szép kis gombi.
A tönk alján azok a rozsdafoltok = valamilyen fertőzés, de pontosan nem tudom hogy micsoda, azt sem hogy káros-e az emberre nézve.

Sütőben meg lehet oldani a sterilizálást, de nagyon könnyű elrontani, odaégetni, vagy nyersen hagyni, jobban járnál egy kuktával, egy kisebbet már 4 rongy körül lehet kapni.

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. június 18. 14:33
 
 
Amúgy amellett hogy új dolgokat, TEK-eket keresel, szét nézhetsz a saját házad táján is, hogy mihez jutsz hozzá olcsón és könnyen.
Persze a kényelem és a praktikusság is sokat számít, úgyhogy nem kell 1-2 zsák szalmát a lakásban tárolni csak ezért, de biztos van valami ami éppen kéznél lenne, és gombát is lehet termeszteni rajta.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. június 18. 14:15
 
 
A stockosorbot táptalajhoz meg takaróanyaghoz keverve is próbáltam, de kinti gerillatermesztésnél (kender) nagyobb haszna van, gombához kicsit drága meg igazából felesleges is.
Kuktázni nem próbáltam.
Érdemes lecsepegtetni ( vagy belekalkulálni) a felületén lévő vizet, mert ott is sok megtapad.

Ha itt a daathon rákeresel a CaCL2-re akkor :
"Kalcium kloridot tudsz venni a József krt-on az azúr vegyszerboltban 1 kg-os kiszerelésben, vagy ha ott épp nincs, egész évben kapható az fkf zrt-nél 5kg-osban (Arany J u. környéke)."

A spektrum-3d is árulja, vannak vidéki kirendeltségei is, de rendelni is lehet.

Ilyen melegben szerintem felesleges vegyszerekkel szárítani, főleg kis mennyiségeket. Szabad levegőn, szobában is ugyanúgy leszárad.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. június 17. 12:32
 
 
Hullámonként, látod kep-nek kb 2g-je lett szárazon.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. június 15. 01:47
 
 
Ha a tönk alja össze van nőve, akkor valszínűleg egy törzs.
Az egy szem szál gombák is lehetnek jó termők, mert lehet hogy csak a körülmények/versenytársak miatt nem fejlesztett egymás hegyén-hátán ttesteket.

Nekem amúgy még mindig nem tiszta, hogy egy termőtestben jelen lehet-e több törzs is, vagy csak egyetlen spórapárból kifejlődött micéliumból állhat.
Másképp feltéve uezt a kérdést: egy termőtestből lehet-e izolálni több törzset.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. június 14. 17:06
 
 
A termőtestet klónozod úgy, hogy egy darabjából indítasz új kultúrát, pl belerakod egy LC-be. Ez garantálja hogy csak olyan törzs kerül az új táptalajra, ami annak a termőtestnek a képzésében részt vett.

Multikultúránál több törzs lakik a sütin. A spórák kicsíráztak, fejlődésnek indul az elsődleges micélium, ez még nem képes termőtestet képezni. Ha két kompatibilis ("fiú-lány") spóra micéliuma találkozik, összekapcsolódnak, innentől másodlagos micélium fejlődik, ami már képes termőtestet hozni.
Tehát már 2db spóra is alkothat egy törzset, és elfoglalhat egy egész sütit.
Két ilyen törzs között mindenképp vannak eltérések, nyilván a csiperke az csiperke marad, de attól még lehetnek köztük szembetűnő különbségek, ugyanúgy mint két ember közt.
Kalapforma, érési idő, ideális körülmények, stb. pl van olyan laska ami csak hidegben terem, és van olyan ami melegben is, pedig ugyanaz a faj, csak épp két fajta.
Van olyan fajta ami spórákról szaporítva is megőrzi ezeket a tulajdonságokat, van ami csak klónozással szaporítható, vegetatívan.

Multispóránál több millió spórából jön létre egy összetett kolónia, van olyan törzs ami az adott körülmények között, szóval számunkra csak a helyet foglalja a sütin.
Akadhat olyan törzs is, ami csak más körülmények között teremne.

a Psylocibe cubensis a faj
a penis envy/amazonian stb meg a fajta változat, fajtának csak ritkán lehet nevezni őket, mert gyakran nincs is olyan tulajdonsága, ami alapján meg lehetne különböztetni a többitől, kivéve a nevét.

Tehát ha valaki elédrak egy termőtestet vagy egy kultúrát, te akkor sem tudod megmondani hogy milyen néven árulták, ha mikológus vagy, és mikroszkóppal vizsgálod. Persze vannak kivételek, szerencsére egyre több.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. június 14. 12:34
 
 
Pl egy spóralenyomatból készített fecsivel oltott süti multispóra kultúra.
A sütin több törzs alakul ki egymás mellett , de nem mind hoz termőtestet. Némelyik törzs olyan jól érzi magát az ottani körülmények közt, hogy több termőtestet is hoz, ezért nőnek néhol egy foltról, csokorban.
Ha ezt a törzset klónozod és csak ezzel oltod be a sütit, nem kell osztoznia más törzsekkel a helyen/tápanyagon/nedvességen, az egész süti egységesen terem, egyszerre, nincsenek üres foltok ahól amúgy olyan törzsek laknának amik nem teremnek olyan jól az adott körülmények között.

Pedig eléggé penésznek tűnik. de te tudod.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. június 14. 09:27
 
 
Ha ezek a szép kis csokrok multispóra kultúrából fejlődtek, érdemes lenne klónozni a legnagyobbat/legkorábbit.

Viszont mintha penészes lenne, a nagyított képeken jól látszanak a szürkészöld telepek.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. május 16. 21:24
 
 
http://books.google.com/books?id=aWsF-e8tPzIC&pg=PA1300&lpg=PA1300&dq=agar+oat+fla
ke+mushroom&source=bl&ots=9EEI4gP8Ri&sig=UEouEXMvGMvynhCl6pbfvMCJjug&hl=en&ei=00Xw
S9--CNGHOLjE7IsI&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=3&ved=0CCYQ6AEwAg#v=onepage&
q&f=false


http://i521.photobucket.com/albums/w337/gerilori/Oatflakemedium.jpg
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. május 16. 12:39
 
 
Jó lenne tudni a szirupok összetételét is, a neve nem igazán elég.
Házilag könnyebb a PDA vagy az oat flakes agar.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. május 11. 21:20
 
 
fullspeed:
valamiért nagyon nem akar beindulni a spóra/LC szalmán, nekem sem jött össze és több helyen is olvastam hogy másnak sem, igaz hogy olyat is lehet olvasni hogy vkinek így is működött.

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. május 7. 23:27
 
 
Be, csak a következő évet nem éli meg. Bár Bár az is lehet...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. május 6. 16:35
 
 
shroomy:
az szép, nálam a 7. már csak nagyon kínlódva ment le. Mi volt a táptlaj?

kep:
Elárulod a diós sütid receptjét?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. május 3. 18:48
 
 
Hadox:
Átlagos körülmények között nem kell a hőmérséklet ingadozással foglalkozni, de konkrét számokat nem hiszem hogy lehetne mondani.

graveworm:
Max 5-ször szokták ezt megcsinálni, de attól is függ hogy mivel kezdődik az egész, meg hogy mi a cél.

Ha 1:10-hez arányt használsz ami relatíve biztonságos és gyors is, akkor:

1l gabona->10l gabona-> 100l gabona-> 1000l szubsztrát (fűrészpor, szalma, komposzt stb) -> kinti ágyások

de el lehet menni 1000 meg 10 000 liter gabonáig is.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. április 4. 01:36
 
 
Biztos hogy friss gombára értették.
A Psilocybe cubensis fajon belül nincsenek nagy eltérések a "fajták" közt, és ezek inkább fantázianevek mint fajták amúgy.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. február 12. 17:28
 
 
Nem para, sőt inkább a víz lenne a para, nemtudom hogy felmelegszik e annyira mint a gőz a nyomás alatt.

A kukta aljának vastagságától függ hogy kell e az üvegek alá valami, mert ha nem akkor túlságosan felmelegszik és elrepeszti az üvegeket, de a jobbfajta kuktáknak szendvicstalpa van és jobban eloszlik a hő az egész testen.

Ki kell próbálni.
Én nem használok egyébként, de volt olyan kukta amiben kellett.
Sütőzacsinál is jobb ha van alatta valami fémkosár, mert ha megolvad az alján a forrasztás, könnyebben kiszakad.
Meg a kosárral kivenni/mozgatni is egyszerűbb miután kész lett. Elég szar amikor 10 liter szalmástrágya vagy fűrészpor landol a padlóra.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2010. február 10. 15:17
 
 
De tán fanaticusz ötlete volt a recept.
Régebben is használtak már üvegekben gabonát, de annak a sterilizálásához kukta kellett és nem fejlődtek rajta termőtestek csak takaróréteggel, vagy ha tovább oltották trágyába.
A PF recepthez nem kell kukta, elég főzni, és le is terem rajta a gomba.

Sajna nem gyűjtöttem ki a forrásokat amikor találkoztam velük, de nekem az állt össze, hogy az elején nem is hozta nyílvánosságra a süti receptet, csak árulta kikeverve a teket meg a fecsiket.

Aztán elkapták, meghurcolták kicsit, az utolsó posztjai már elég szánalmasak voltak, oldalakon keresztül magát sajnálta meg a receptet fényezte.

Kár hogy miután valakit bannolnak vagy törli magát egy fórumról, már nem lehet rákeresni hogy mit is írt a hogyishívják.

De az eset kapcsán legalább kiderült, hogy a spóra és a micélium sem tartalmaz tiltott anyagot a hifacsomók megjelenéséig, azokban viszont már kimutatható.

http://www.seanet.com/~rwmcpherson/pfcase.html
http://www.fungifun.org/fanaticus/notice.php?ref=/fanaticus/index.htm
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. december 10. 16:45
 
 
Szívesen.

Szerintem kell az a glovebox az agarhoz, de nem feltétlen kell fertőtleníteni.
Ki lehet mosni hipós vízzel, kiöblíteni, betenni az eszközöket. A pengét még kint lángsterilizálni, és még melegen berakni a gloveboxba.
Kb 10 perc alatt a levegőben lévő kosz a glovebox nedves falaira tapad, a szike meg lehűl.
Vagy ha nagyon muszáj a gloveboxon belül egy öngyújtóval átfutni rajta.

A cubensis spórák víz alatt, keverés vagy rázás nélkül is kicsíráznak úgyhogy nem hiszem hogy a lecsapódó pára lenne a gond.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. december 10. 01:06
 
 
Korrupt:
a sima rizsliszt gyorsrizs, vagy egyszerű fehér rizs? Lehet, hogy amiatt nem lett olyan potens, az még mindig vitatott hogy a kékülésnek mennyire van köze a hatóanyag tartalomhoz, (vannak olyan aktív fajok is amik nem kékülnek). Vagy ha mélyebben bele akarsz menni, a metol nevű anyaggal lehet erőteljesebbé tenni ezt a kékülést, hogy kiderüljön hogy tényleg ha tényleg nincs benne indol alapú aminosav vagy mi.

Roppanósra szárítást télen radiátoron is meg lehet csinálni, az a 40-50 fok nemhiszem hogy ártana. A macskaalom lehet hogy már megszívta magát vízzel, ha előtte beteszed a sütőbe újra aktív lesz.
Ugyanez igaz a bioluxos alomra is, ha kisütöd fel fogja venni a levegő nedvességét, mint minden más hasonló kőzet.

Ha magas marad a víztartalma, és fagyasztás után felenged, már lehet hogy nem érdemes vissza tenni a hűtőbe, egyébként nem hiszem hogy baja lenne.
A száraz de hajlékony gombák is elállnak egy jódarabig, nálam több mint egy évig.

Shroomy:
a párás/alkoholgőzös elméletben én nem hiszek, a csírázás elmaradásának viszont sok oka lehet.
Az agar tápanyagtartalma sztem nem nyom sokat a latba, a spórák minimális tápanyagtartalom mellett is kicsíráznak.
Lehet h karamellizáció, sokáig volt sterilizálva a táptalaj, kaparásnál alkohol került a spórára a pengéről, vagy ha lángsterilizált és nem lett lehűtve, akkor megsütötte őket stb. Lehet h nincs elég víz, meg igazából nagyon sok minden lehet, minden körülményt meg csak te ismerhetsz.
Légmentesen van lezárva az agar vagy van gázcsere?

Fecsi újrahasználásnál az is egy megoldás, ha valaki ellövi az egész tartalmat egy szittingben, akkor gyorsan újra lehet tölteni LC-vel, és így teletöltve mehet a hűtőbe.
Következő oltásnál megint elhasználni az egészet, és megint egyből után lehet tölteni.
Laskánál így a 6. töltésnél járok.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. október 29. 12:54
 
 
Szerintem nem lenne jó ötlet mézes vízben dunkolni, mert a süti felületén maradt cukros víz hamar megpenészdne.
Szalma vagy trágya kiáztatott levében lehetne, de szerintem nem sok értelme, bár ha éppen van kéznél szalmalé akkor miért ne, de nem hiszem hogy sokat számítana és megérné a fáradtságot.

Akkor már inkább szétmorzsolni a sütit és hozzákeverni valami friss táptalajhoz.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. október 29. 00:39
 
 
A képen elég száraznak látszik a süti felülete, ha minden jó, lenni kellene rajta légmicéliumoknak, bolyhoknak, életnek.

http://forums.mycotopia.net/attachments/fungi-growing-edible-medicinal-magic-mushr
ooms/133046d1246773554-pf-tek-cake-supposed-sit-verm-layer-top-bottom-malabar-indi
a.jpg


http://forums.mycotopia.net/attachments/fungi-growing-edible-medicinal-magic-mushr
ooms/132817d1246490775-pf-tek-cake-supposed-sit-verm-layer-top-bottom-pfr-20b2b1_.
jpg


A tönk alján lehetnek kiálló szálak, ez még önmagában nem jelentene semmit, de ha a vegetatív micélium kezd ránőni a termőtestre alulról, vagy a termőtest kezd átalakulni újra vegetatív micéliummá akkor szerintem éhes vagy szomjas a kolónia. A termőtest visszaalakulásához viszont optimális körülmények kellenek amihez magas páratartalom és nedvesség is kellene.

Szóval szerintem szomjas és a páratartalom sem elegendő.

Meg szerintem nyugodtan rá lehet tenni a perlitre a sütiket, az is egy jó nedvességforrás, a fertőzésektől meg nem kell félni mert ha optimálisak a körülmények a kolónia simán meg tudja védeni magát.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. október 28. 11:11
 
 
Ha nem alacsony a páratartalom akkor lehet a süti víztartalma lett alacsony, vagy a légcsere kevés.
Én gyakrabban szellőztetném és permetezném, esetleg be is hempergetném vermivel, miután leszedtem az elhalt gombákat és kapott egy napos hideg vizes áztatást.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. szeptember 28. 19:37
 
 
Alacsonyabb vízszint,
alufólia+szigszallag.

Ha kuktázod (nem pedig csak fazékban főzöd) akkor lehetne lazítani valamivel, pl szalmával vagy kókuszrosttal, esetleg jóféle tőzeggel, tulképp bármivel.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. szeptember 28. 01:29
 
 
Miből látszik hogy egy rész elázott?
Melyik részen szokott előfordulni?
Már közvetlenül sterilizálás után látszik hogy el van ázva, vagy csak később?

Egyébként nem biztos hogy ez az ok, de lehet hogy hozzájárul, hogy az itthon kapható vermi túl kicsi szemcseméretű (0-2mm). Tömörebb, levegőtlenebb lesz tőle a süti mint a nagyobb szemcsésnél.

A sima rizsliszt (pontosabban gyorsrizs (hántolt, fényezett, előfőzött)) inkább csak legenda, de be van linkelve a forrás a kvízben ahol olvashattál róla.
De ha te is kipróbálod eggyel több tapasztalat lesz ezzel kapcs.


 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. július 12. 11:47
 
 
Szerintem csak spawn-ként üzemelne ugyanúgy mint a gabonánál, valamiért nem fordul rajta termőre a gomba, csak ha van rajta takarás vagy vagy valami víztartó anyag van hozzá keverve.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. július 12. 01:03
 
 
Ja és lehet macskaalommal is termeszteni, nekem is sikerült félig meddig, de van is egy tek valahol, amiben ezt használják egy sütiben vermikulit helyett, de elég körülményes.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. július 12. 00:19
 
 
Több mint 20-an írták a gombás kérdőívben hogy szívták a gombát, kíváncsi lennék hogy működött e, mert amit eddig olvastam az alapján nem, én meg nem akarom kipróbálni mert inkább nem szívok semmit sem.

Ha valami mással együtt eszed, kajába főzve akkor hányás lehet a vége, éhgyomorra egyébként is jobban hat, persze biztos van aki bírja, de minek.

A spóraszám nem növeli az esélyeket csak ha az oltási pontok száma is nagyobb, magyarul ha a spórás víz nagyobb felületen van szétoszlatva.
Nem nagy a különbség aközött hogy egy tucat spóra kel ki egy pontban, vagy 10000, a szövés akkor sem folyik gyorsabban, persze más szempontból még számíthat valamennyire, de nem valószínű hogy ezen múlna a siker.
Ha sűrű spórás víz inkább érdemes hígítani és több sütit beoltani vele, ezzel lehet igazán növelni az esélyeket és a hozamot is.
Ez egyébként le van írva a spórafecskendős cikkben is.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. június 30. 11:00
 
 
Olcsóbbnak nem olcsóbb, csak hosszabb távon :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. június 19. 14:03
 
 
Sütőben pár óra alatt elpusztul rajtuk minden, az átmosást nem ajánlom mert tiszta perlit lesz minden, az egykalapalatt cikkeit viszont igen, mert ott le van írva ez is a perlit cikkben.

Az agyaggolyót egyébként könnyebb kezelni, átmosni, újra hasznosítani, nem porzik, nem gáz ha a tüdőbe jut, olcsóbb és könnyebben is hozzá lehet jutni.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. június 17. 14:45
 
 
Amúgy ha az egyszer használatos fecsiket 20 percre forró vízbe dobod nem lesz belőle gond, főleg ha előtte hipós vízben is áztak egy negyed órát.

Ha a forralás után a fecsiket még a forró víz alatt összeállítod (gumikesztyűben, miután egy kicsit már hűlt a víz) vagy a forralt vízzel megszívod, kész a steril vizes fecskendő.
Nem tudom tűvel együtt mennyire működne, mert a műanyag csatlakozójában megáll a víz, hipót átspriccelve majd kiöblítve lehet hogy jó lenne.
Mindenesetre kényelmes megoldásnak hangzik, egyszerre többet meg lehet csinálni, relatíve biztonságosnak is tűnik, ki is próbálom.

Használathoz egy már elkészített, sűrű spórás vízből/LC-ből lehetne hozzá szívni egy kicsit, vagy az edénybe kapart spóraporhoz spricelve, majd kiszívva kész is spórás fecsi.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. június 16. 17:35
 
 
http://www.anivet.hu/?kat_1=1&kat_2=24&kat_3=6&oldal=0&megjelenit=1

Van még egy ilyen oldal valahol.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. június 6. 02:10
 
 
Paul Stamets and J. S. Chilton: The Mushroom Cultivator
"The casing should be balanced to an initial pH of 6.8 - 7.2. "

elég régi már
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. június 5. 20:51
 
 
Hát próbáld ki ha gondolod.
Annak sem ártana utána nézni, hogy milyen kémhatású közeg az ideális a cubensisnek (meg más gombáknak), nekem erről csak egy hozzászólás ragadt meg az meg nem valami megbízható forrás.

Hány üveg fertőződött el kb?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. június 5. 17:28
 
 
Ilyen alacsony pH tőzegeknél is ritka, az ecetnek 3 a pH-ja.
Szerintem túl savas.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. június 5. 14:30
 
 
A takarást is szokták pasztörizálni, de lehet meg lehet úszni anélkül is, nem tudom a tőzeg hogy viselkedne. Egy vékony réteg kókuszrost működött pasztörizálás nélkül is, pasztörizálva is, sterilizálva (kuktában) szinte mindig bepenészedett (pókhálós).

Sokan írták mekkorát dobott a mész a termésen, és a fertőzésekkel szemben is ellenállóbb lesz a magasabb pH-jó takaróréteg.

Meszet ha máshol nem a baumaxban (vagy praktikerben?) lehet kapni bécsi fehér néven a festékeknél.
A gyártó azt mondta tiszta, kezeletlen, őrölt fehér puha mészkő, más semmi.

De a legjobb szerintem akkor is az lenne, ha magad próbálod ki hogy az egyik tálca takarása mészköves, a másik kevésbé, a harmadik egyáltalán nem... csak ne vonj le elhamarkodottan következtetéseket.
Egy tálcát is fel lehet osztani és be lehet takarni különböző takaróanyag keverékkel.

10 liter csíra az kb 20 db 7 decis üveg, ha ekkorákat használsz.
Ha nincs kuktád és 3* főzöd frakcionális sterilizálással az bele telik pár napba nem?
Mindezt egy 1 centinyi printtel oltottad be?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. június 5. 12:21
 
 
Melyik virágföld működött, és mi lehet a különbség a nem működő és e között?

Ha a lekaparást kérdezed szoktak ilyet csinálni dunkolás előtt, overlaynél, vagy ha elfertőződik a takarás (pl pókhálós penésszel)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. június 4. 17:06
 
 
Jó hogy mondod, megyek is veszek egyet ha még nyitva lesz.
Milyen a tőzeg/mészkőpor arány?

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. június 4. 17:00
 
 
Szkleróciumot több gomba fajta is fejleszt a Psilocybe-k közül:
mexicana
tampanesis
atlantis
meg biztos van még.

Több hónap kell mire kifejlődik, de nem kell vele semmit csinálni, csak beoltani és elfelejteni, aztán már csak a megtisztítás lehet nehézkes.

Azt olvastam legjobban a ryegrass seeds-en fejlődik, és tisztítani is könyebb ezen, ez valami fűféle magja lehet de mást nem tudok róla.
Azt is olvastam hogy kölesen is kifejlődik.


A 3-4 hónapos csírát is fel lehet még használni, én is használtam és másokról is tudok, de jobban ki lesz téve a fertőzéseknek és lassabban is fejlődik elméletben.
Persze ha ki van száradva vagy áll az üvegben a pisi akkor annyira már nem érdemes.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. június 4. 14:37
 
 
Ha sok a gombakezdemény a csírához és a tápanyaghoz képest, akkor előfordulhat hogy a rengeteg pint nem képes eltartani a micélium.

Azért is erre tippelnék mert a kalapok nyílnak, a gomba nem állt meg a fejlődésben csak a növésben, ha megáll vagy sok az abort akkor van igazán gond.

Főleg hogy csak madáreleség a táptalaj, mindenféle kiegészítés nélkül.

A szellőztetést meg lehet próbálni növelni, az ilyen jó pinszet azt is jelenti hogy magas volt a CO2 tartalom a fejlesztése közben, azért is lett ennyi. De ha nem nyúlnak vagy vékonyodnak nem (csak) ez lehet az oka hogy korán nyílnak a kalapok.

De lehet hogy a fajtád ilyen, főleg hogy a print is ilyen pici volt, azt hiszem a hawaii-re mondják hogy ilyen picik a kalapok.
Ha ez így van majd cserélhetnénk egy printet.

Attól hogy picik még nem biztos hogy annyival gyengébbek is lesznek

Ha a másik dobozban minden rendben, akkor össze kell hasonlítani a kettőt, főleg a szellőzésüket,a táptalaj és takarás vastagságát és még ami eszedbe jut, a szerint.

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. június 1. 01:35
 
 
Csináld, lehet hogy igazad lesz.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. május 31. 20:34
 
 
Akkor nyomjad :)

Dunkolás: víz alatt kell tartani pár órán át hogy megszívhassa magát.

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. május 31. 19:03
 
 
Szerintem érdemes lenne több részre osztani, hogy ha az egyik elfertőződne a többi még megmaradjon.

zsákba, vagy vödrökbe, de két liter köles nem olyan sok, ha az ajánlott 1:10hez arányt használod az kb 20 liter szalmát jelent, az meg két nagyobb vödör.

Cukor helyett inkább méz, de ezek le vannak írva az egykalapalatton.

Takarással (casing-el) jobb a hozam, de a nagyobb sütik is jók tudnak lenni ha hullámonként dunkolod, aztán véknyan takarod.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. május 31. 15:33
 
 
Szerintem a dobozban lévő meleghez inkább a gomba életfolyamatai járulnak hozzá mint a pára lecsapódás, főleg hogy hideg páráról van szó, ami egyszerűen összegyűlik valahol.
Még ha a dobozban lévő víz párologtatásáról is van szó, az a párolgás közben hőt von el, hidegebb közeggel érintkezve - mivel a hideg levegő nem képes annyi víz párát magában tartani - lecsapódik, de a lecsapódás előfeltétele, hogy (jelen esetben) a külső hőmérséklet hidegebb legyen mint a belső.
Ráadásul a dobozba hideg párát juttatunk ami a víz porlasztott formája, ez szerintem nem ugyan az mint a vízgőz.

Az LC-hez sima asztali cukrot használtál?

A hőmérséklet nem teljesen mindegy a cubensisnek sem, de hideg a legújabb spekulációk és megfigyelések szerint nem kell neki, mint ahogy hideg sokk sem. Persze ez nem biztos, de mostanában ezt hangoztatják a külföldi fórumokon, de a termőtest képzéshez nyilván megvan egy szükséges hőmérséklet tartomány

Ha a Psilocybe alatt az azurescens érted, másik alatt meg a Panaeolus cyanescens-t akkor még nem tudok róluk semmit.
Az biztos hogy a fát kedvelik, kint is lehet őket termeszteni, és erősebbek mint a cubesis-ek.

A hűtést meg szerintem még úgy is meg lehetne oldani, hogy a hungarocel doboz tetejére csinálsz egy lyukat, ebbe lehetne tenni a vizes vagy jeges flakont. Minél jobban beleeresztenéd a flakont a dobozba, annál jobban hűtené a belsejét, de ez csak egy elképzelés, lehet hogy nem működne gyakorlatban.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. május 31. 13:58
 
 
Ha jól emlékszem én is így időzítettem.

A zölderdős vermi szemcse méretileg szerintem túl apró, (0-2mm), emiatt a süti viszonylag tömör lesz.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. május 30. 21:28
 
 
Gravevorm:
A perlit nem vermikulit, de lehet hogy valamennyire jó lesz.
Az egykalapalatton le van írva hogy mivel és hogy lehet helyettesíteni

jasszer:
a petnet drága, még ha growshopból (300Ft/l), vagy gazdabolt online (5000Ft/100l) akkor is olcsóbb.
Ráadásul a vermiculite nem kukoricaszárból készült, mint ahogy a petneten állítják, hanem egy ásványból.

A kis ventit én adapterrel próbáltam leszabályozni, az adaptert meg egy időzítőbe dugtam.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. május 29. 01:10
 
 
Tényleg 0.7*0.7cm-est vagy elírtad?
Vagy egy lap volt feldarabolva te meg pont egy olyan darabot kaptál amin csak egy printcikk volt?

Bálam is rozsdál a befőttesüvegek teteje, itt nincs belőle gond, lehet a kukta miatt, vagy lehet neked nem volt szerencséd.

Ha egy szkenner kerülne a közeledbe nem próbálnád ki ezen a könyvön? Ha egyszerre mindkét oldala ráfér fél-egy óra alatt bent van, aztán már csak szövegfelismerni kell, de azt sem muszáj.

Virágföldet ami a lavór alján/tetején van hogy sterilizáltad?

10-13 centi vastag micélium ez a köleses "csíra" és semmi más? Ahhoz azért jó sok üveg kellhetett.

Ez a hungarocell doboz teljesen zárt, a szellőzést csak a párologtató biztosítja semmi más?

A párologtatódnak mekkora a tartálya milyen gyakran kell benne cserélni a vizet?

Szerinted a páralecsapódás okozza azt hogy a doboz belseje melegebb mint a külső hőmérséklet? Kifejtenéd bővebben?

Szerintem jégaksival vagy egyszerűen egy hideg vizes palackkal is hidegen lehet tartani egy hungarocell dobozt belülrő mert nagyon jól szigetell, kívülről egy vizes törölköző érhet valamit, de a cubensisnek nem kell hideg a termőtest képzéshez, melegben is teremnie kell.

Elméletileg nekem is volt már dolgom egy B+ printtel, de nem tudnám megkülönböztetni az amazon-tól ami az első gomba volt amivel megismerkedtem, de azt sem tudnám megkülönböztetni a többi cubensistől.

adatvédelemmel kapcs használhatod a http://www.hidemyass.com-ot, akkor nem tudnak bemérni az IP-d alapján, ugyanitt egyszer használatos email címet is csinálhatsz a regisztráláshoz, szerintem max ennyi amit az épp ész keretein belül meg lehet tenni, de az itt lévőknek szerintem az 1%-a, ha használja ezt.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. május 27. 01:34
 
 
Helló,

Ez mind jól hangzik, úgyhogy kérdeznék is egyből :)

Mivel takarsz hogy ilyen jó a pinszetet kapsz?
Milyen vastag a táptalaj és a takaróréteg?
A lavórt használod terráriumként, vagy az is be van rakva valahová?
Kézzel szellőztetsz?
Spóra vagy klón, esetleg izolált kultúra?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. május 26. 19:11
 
 
Ha köleses casingen azt érted hogy a beszőtt köles jelenti önmagában a táptalajt, amit aztán betakarsz valamivel, akkor lehet hogy a köles (főleg ha madáreleség és keverve van valamivel) tápanyag szegénysége is hozzájárulhat a relatíve alacsony potenciához,.
De 30-40 gramm friss gomba kb 3-4 gramm szárítottnak felel meg, ha 20g (2g szárított) már hat, az annyira azért nem alacsony.
Na jó, akkor alacsony.

Ha tényleg a tápanyagszegény közeg miatt van, a kölest keverheted valamivel, szalma, trágya stb.

Lehet hogy túlérnek a gombák, próbálj meg még az előtt szüretelni,hogy felszakadna a burok.

Lehet hogy a fajta olyan amilyen, ossz szét pár lenyomatot de a potenciáról ne beszélj senkinek, vagy kérj az FSRE-től egy újat, rendelj egyet máshonnan, cserélj valakivel külföldi fórumon...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. május 20. 16:19
 
 
Ha nem ázott el a repedésen beszivárgó víz miatt, akkor szerintem simán jó lehet, ha biztosabbra akarsz menni le törölgetheted kívülről egy kis hipós vízzel aztán le is ragaszthatod szigszalaggal hogy ne kerülhessen be fertőzés.
Szerintem ez amúgy szükségtelen, csak azért hoztam fel hogy kielégítsem "a valamit tenni kell hogy jobb legyen"-t :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. május 16. 20:58
 
 
AZ FBS-es üveg az én téveszmém volt, mivel nem igazán szükséges egy oltási port.
A fedőn úgyis ott van a légcsere nyílás (pl egy lyuk kitömve vatelinnel), és ezen keresztül is be lehet szúrni a tűt.

Terráriumon belüli ventivel nekem nem sikerült megoldani a szellőzést, úgyhogy majd vissza szólhatnál hogy neked hogy sikerült végül.
(azért nem sikerült mert a 100%-os páratartalom ellenére is kiszárította a micéliumot ami rendesen be is kékült, pedig egy 3 voltos kis venti volt.)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. május 7. 15:03
 
 
Szerintem felesleges túlbonyolítani főleg ha először csinálod, minden változó amit bevezetsz csak nehezíti a dolgot ha ki kell deríteni hogy melyikükkel lehetett a gond, nem mintha olyan bonyolult lenne a gombatermesztés.
A perlit sokáig megtartja a nedvességet, de úgyis szokás permetezni is termőre fordítás közben.
A legyezés is elég tud lenni, minimum napi 3-5 alkalmat szoktak írni ilyenkor permetezni is lehet de ne legyen a sütiken állóvíz, ne tocsogjanak.

De ezek is megvannak az egykalapalatton, először olvasd el azt aztán ha marad még kérdés azt felteheted itt is vagy ott is, itt azért jobb mert más is hozzá szokott szólni nem csak én mint ott :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. május 7. 13:49
 
 
Ha lehagyod a belső dobozt tiszta víz lesz minden, még a belső dobozban is sok szokott lenni ha nem zár rendesen.
Lehet hogy főleg a sütik amik általában nincsenek lezárva teljesen csak alufóliával, ki lehetnek téve a párás és meleg környezetet kedvelő organizmusoknak.
Csináltam már így egyébként és nem lett fertőzés de ez még nem azt jelenti hogy ne lenne nagyobb az esélye, de lehet hogy tévedek.

Szerintem is a vízben kéne mérni a hőmérsékletet, de a legjobb (csak éppen szükségtelen) megoldás az lenne ha egy beoltatlan vagy akár beoltott süti belső hőmérsékletét nézed.
De ennyire azért nem fontos a hőmérséklet, nem éri meg ennyit bajlódni vele szerintem.
Valami melegebb helyen (szekrény teteje, egy felső polc, egy felső szekrény, egy szigetelt doboz a szoba egy melegebb pontján), ahol nincsenek nagyobb hőmérséklet ingadozások végbe megy a kolonizáció, viszont ha egy TIT-ben túl magasra szökik a hőmérséklet akkor lehet hogy odaveszik minden.

termőre fordításnál szerintem nem jó ötlet melegíteni, magasabb hőmérsékleten nagyobb az esélye egy fertőzés elszaporodásának, a páratartalom sem lenne magasabb, de ha arra használnád hogy kiküszöböld a hőingadozásokat az lehet hogy jobb ötlet lenne.


 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. május 7. 09:39
 
 
Shroomy:
Egy pici 3 voltos venti nekem kiszárította telepet (a mici kékült a gomba repedezett) pedig egy zárt vödörbe volt belógatva, és a páratartalom is végig 90-100% között maradt. De ha tompításként és szűrésként van mögötte egy szűrő lehet hogy jó lesz.

Úgy már jobban működött a dolog hogy ha a venti egy szekrénybe szívta befelé a levegőt, ahol egy terrárium volt rajta pár lyukkal amikbe vatelin volt tömve. Volt egy LEDes lámpa is a szekrényben, ami a ventivel együtt ha jól emléxem óránként 15 percre bekapcsolt.

mertj:
Ajánlom az inkubátor cikket:
http://www.egykalapalatt.info/index.php?title=Inkub%C3%A1tor

Amikor beszőtte a sütit már nem kell melegen tartani, szobahőmérsékleten is termőre lehet fordítani.

Vermikulit beszerzéssel és helyettesítéssel kapcs (ami kukta nélkül elég nehéz lesz)
http://www.egykalapalatt.info/index.php?title=Vermikulit

Lenyomat készítéshez érdemes megvárni míg a kalap teljesen kinyílik, szétterül. Ezt is lehet fogyasztani, semmi hátránya nincs, legfeljebb annyi hogy mivel még éretlenebb állapotban eléri a maximális hatóanyag szintet, már csak a súlya fog gyarapodni, a hatóanyagok nem.
Magyarul ha egy gombát akkor vagy az előtt szüretelsz mikor a burok felszakad, akkor egy 10 grammos gombát eszel meg, ha megvárod hogy kiterüljön akkor egy 10,5 grammosat kell megenned hogy ugyan azt a hatást tapasztald mint a fejletlenebbnél.

A lenyomaton pár évig is életképesek maradnak a spórák, egy sötét száraz helyen vagy hűtőben tárolva.
Erről a gomba kvízben van egy kérdés:
http://www.egykalapalatt.info/kviz/Gomba/Gomba.html

A gombák általában a fény felé nőnek, és ott ahol a telepet fény éri.
Pl ha egy átlátszó dobozban van a telep az a doboz oldalán is fog pinelni ami elég szar mert nem könnyű leszedni őket meg hozzá nyomódnak a doboz oldalához, viszont ha körberagasztod fekete szikszalaggal az alsó részt akkor nem ott már nem fognak pinelni (annyira), csak ott ahol a telepet fény érte.
Ha túl erős a fény az is lehet hogy az árnyékos részen fognak pinek nőni.





 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. május 6. 22:19
 
 
Az nem az én cikkem, úgy küldte valaki emailben hogy rakjam fel ha jól emlékszem, nem tudom mért nem írtam bele.

Én egy "4 kezest" csináltam de elég szar lett.
Amúgy a 4 kéznek nem sok előnye van, csak az egyik oldalon a lyukak lentre, aztán a másikon meg fentre sikerültek, max annyiban jó hogy tűket fecsiket tudok pakolni abba a kesztyűbe amit éppen nem használok.

A box 26 literes és túl kicsi, G2G-t már elég nehézkes benne csinálni mert alacsony hozzá.
A dobozt szerintem ne fúrd meg ne vágd majd mert könnyen tovább reped, hanem rajzold körbe aztán vágd ki egy felhevített rossz késsel.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. május 6. 20:34
 
 
Majd jól találd ki hogy hol legyenek a lyukak a kezednek, mert ha túl alacsonyra sikerül akkor G2G-t, meg klónozást lesz nehéz csinálni, ha túl magas és leejtesz valamit nem fogod tudni felvenni :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. május 2. 15:47
 
 
Egyébként nem értem hogy miért lenne igaz az hogy

" ha lenne hatása [az UV fénynek] akkor az infravörösnek is lenne"

Az egyik a látható fénynél rövidebb hullámhosszú sugárzás, a másik attól hosszabb.
Még a látható fényen belül is lehetnek olyan tartományok amiknek vannak közvetlen élettani hatásai egy gombánál, és olyanok is amiknek egyáltalán nincsen. A fény még a növények életében is rengeteg szerepet tölt be a fotoszintézis ezek közül csak egy, és attól hogy a gombákban nem folyik fotoszintézis, más dolgokat még befolyásolhat.

Amúgy az előző posztomban az első mondat értelemsen úgy nézett volna ki hogy:

Egy kolóniának csak azon a részén fejlődnek primordiák ahol fényt kap a micélium, azon a részen, ahol nem kap fényt ott nem. Ha a kolóniát egyáltalán nem éri fény akkor is fejleszt termőtesteket egy idő után, ha más körülmények is (CO2, hőmérséklet, tápanyagok elfogyása, nedvesség tartalom, meg ki tudja még mi ) adottak ehhez.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tester2009. május 2. 13:17
 
 
Sok gombafajnál a látható fénynek is szerepe van a primordia képződésben, pl a cubensisnél ha a kolónia egy része fényt kap, egy másik része meg nem, akkor ott fognak termőtestek képződni ahol a fény érte.

A termőtestek is a fény irányába nőnek, ha ez nincs akkor meg a légmozgás irányával szemben.

Az infra vagy hő sugaraknak is van szerepe, ha az okozott a hőmérséklet változást nézzük.

Az UV-nek még könnyen lehet hogy van fel nem ismert szerepe.

 

Korábbi 10 20 50 100 hozzászólás (összesen: 303)


Ecstasy tabletta adatbázis

Pszichonauták

DÁT2 Psy Help

RIASZTÁSOK

DAATH - A Magyar Pszichedelikus Közösség Honlapja

Alapítás éve: 2001 | Alapító: Minstrel | Dizájn: Dose | Kód: Minstrel
Rendszer: Cellux | Szerkesztő: Gén

 

A személyi adatok védelmének érdekében a DAATH óvatosságra int a Facebook-csoportoldalon saját névvel megosztott, mások számára is látható információiddal kapcsolatban!