DAATH

Két elmélet közül mindig a mulatságosabbat válaszd!

Ismeretlen

 
KöszöntőGyarapodásAnyagokKönyvtárFórumKeresésKapcsolatok

VEZÉRLŐPULT

Témakörök

Új hozzászólás


Regisztráció

Jelszócsere

Emailcsere


Legrégibbek

Előző tucat


Teljes lista


ADATOK

Kategória:

Filozófia


Létrehozó:

anomia


Létrehozás ideje:

2004. december 3.


Utolsó hozzászólás:

2011. április 23.


NÉPSZERŰSÉG

Érdeklődés:

4829 letöltés
16 hozzászólás


KERESÉS

Mit:



Hol:

anyagok
könyvtár
fórum
kapcsolatok


[Rendben][Törlés]



Felmérés: ELTE kannabiszhasználat önkontrollja
Felmérés: MOKE országos orvosi kannabisz felmérés
Felmérés: Global Drug Survey 2021
Tiltás: (jan. 1.) szigorúbb ÚPA büntetési tételek
Tiltás: (szept. 24.) 207 anyag lett C-listás
Könyv: Ayahuasca – A Lélek Indája


HOLIZMUS

anomia, 2004. december 3.

Mielőtt hozzászólnál vagy új témakört nyitnál, olvasd el a DAATH fórumának irányelveit!

 
16. Buká2011. április 23. 12:11
 
 
Ide darabokban felteszem a kész dolgozatot. Az első rész már fenn van. http://holistic-shit.blogspot.com/
 

 
15. Buká2011. március 10. 15:57
 
 
Ha esetleg valakinek nem esik ki időben és térben, és érdekli, Dr. Héjjas István fizikus ad elő pénteken, vagyis holnap 18.00-tól Csepelen, a Királyerdei Művelődési házban. Nem ismerem az arcot, de lehet, hogy tud valamit :D
Téma: Anyag és tudat. Kvantumfika, buddha tematika, minden, ami érdekelhet minket vagy titeket :) Én ott leszek, az bizonyos!
 

 
14. neutroncsillag2011. február 21. 23:04
 
 
Akkor még írok ide :)
 

 
13. Buká2011. február 21. 16:49
 
 
Számomra annak az örvendetes tudata, hogy mind egylényegűek vagyunk, egyetlen entitás vagy organizmus vagy izé vagy bármi vagy "semmi", akik egymástól való illuzorikus elszigeteltségben élnek vagyis a valami triliárd apró darabra hullva egymáson keresztül tapasztalja meg önmagam-ad-át-unk-otokat-ukat! :DD
 

 
12. neutroncsillag2011. február 21. 16:23
 
 
Köszi a videót! Tényleg van benne erő és jó ötlet volt a visszhang effekt is... átütőbb.

A semmit természetesen nem valaminek a hiányaként értettem, de az évszázadok alatt ezek lettek a legalkalmasabb kifejezések a bennünk élő mindenség állapotának leírására : üresség, semmi, csend stb stb.
Mint minden szó, ezek sem tartalmazzák az igazság lényegét, csupán utalnak valamire, ami szavakban kifejezhetetlen.

Már csak egy kérdésem van: mi az a holizmus tulajdonképpen? :)

 

 
11. Buká2011. február 20. 23:06
 
 
Na akkor nagyjából helyben vagyunk :) Öröm ilyesmit olvasni :) A kommentedben csak azt furcsállottam, ahogy azt gyanítod, a dolgok mélyén a semmi van... ez akár igaz is lehet, de ahogy észrevettem, a legtöbb ember a semmit valaminek a hiányaként definiálja, én nem gondolom hogy ebben az értelemben lenne üres a dolgok mélye. Lehet, hogy te sem így értetted. Inkább attól 'üres', hogy nincs rá szó, skatulya, fogalom, de nagyon is van és létezik. Nemrégiben hallottam Gyökösi Endre nevű pap prédikációjáról készült felvételt, amiben az advent kapcsán beszélt, és azt mondta hogy az a baj mostanában mindennel, hogy "hiányzik a dolgok közepe". Ebben a mondatban valami olyan igazságtartalom és erő van, hogy lesöpör a lábamról... http://www.youtube.com/watch?v=ieRVL7S62QQ ez a videó, ha érdekel.
 

 
10. neutroncsillag2011. február 20. 00:22
 
 
Szeretem az emberiséget úgy ahogy van, csodálatos a lét e tánca.
Nem akartam drámai lenni, de ezek a dolgok mindig kicsit drámaian hangzanak. Igazából csak nyerítve röhögni tudnék, de azt meg hogy írjam le? :)
 

 
9. Buká2011. február 19. 23:50
 
 
Nem tudom eldönteni, igazából, hogy ez most elmarasztaló komment? Elmarasztalod-e az emberiséget, vagy sem?
 

 
8. neutroncsillag2011. február 19. 20:38
 
 
Azt keresed ami minden emberben közös? :)

Minden ember vesz levegőt :) és általában ott van a létszomj is, az élni akarás.

Vagy minden ember üres; ha befelé figyelünk nem vagyunk ott.
A semmiség-senkiség ellenszerének az tűnhet, ha jelszavakkal azonosulunk, ha tüntetünk, ha világmegváltók leszünk, ha a világ elpusztítója leszünk, ha a valóság elől drogokba menekülünk, ha elítéljük a drogokat, ha mintapolgárok leszünk, ha elmenekülünk a társadalomból, ha az élvezetek rabjai leszünk, ha lemondunk az élvezetekről és a sor végtelen, annyi a szerep, mint égen a csillag.

Mi az ami minden emberben közös? Meg akarjuk tölteni a semmit a valamivel miközben a mindenben vagyunk ...

 

 
7. Buká2011. február 19. 01:25
 
 
Erről írom a szakdolgozatomat. Úgy kezdtem el, hogy nem tudtam, hogy így hívják ezt a felfogást, de szép lassan kiderült, felfejtődött a dolog. Egyik könyv a másik után, egyik hatás a másikba kapcsolódva, úgy érzem elkapott az ékszíj.

A konzulens tanárom, úgy vettem észre, nem rajong a témáért, amilyen irányba viszem (az egység felé). Egyik első megbeszélésünkön azt mondtam neki, hogy azt keresem, ami minden emberben közös. Elég komótos, körülményes stílusa van az öregnek, sokáig beszélt mindenféléről erre reagálva, videókat mutatott nekem látszólag nem odaillő dolgokról (kántáló törzs a tűz körül, orthodox szerzetes fából készült harangot kongat ütemesen, arab radikálisok felvonulása, amint a gyerekek fejét karddal csapkodják és azt kiabálják hogy halál amerikára, stb.) Közölte, hogy minden a hagyomány, a többség dönt, és hogy az arabok majd jönnek és felfalnak mindannyiunkat. Ezután pár napig elkönyveltem magamban, hogy hibbant, de utólag sikerült összeraknom, szerintem arra próbált utalni, hogy az emberekben a 'különbözés' a közös, az ahogy egymáshoz képest akár erőszakosan is próbálják definiálni önmagukat. Ez számomra elég ijesztően hangzik, mert olyan, mintha azt mondaná, csak káosz van és más semmi.

Kissé tanácstalan vagyok.
Mit gondoltok erről?
 

 
6. helio*2010. június 15. 20:53
 
 
Ki tudja már, miről szólt ez a topic, de olyan jó címe van és nagyon aktuálisnak tűnik.
Mi lenne, ha kezdenénk vele valamit? Ide is lehet írni.
http://www.google.hu/search?hl=hu&source=hp&q=holizmus
 

 
5. bombadiltoma2005. február 4. 04:35
 
 
Ugyan nem az aktuális héten, de:

atenihilizmus?

...

Azon gondolkodtam egyik nap, hogy ki volt az első lény (emberelőd), akinek a tudata önmagára ébredt, aki először felfogta, hogy meg fog halni? (Számomra ott és akkor a tudat önmagára ébredése egyenlővé vált azzal, amikor valaki először felfogja, hogy meg fog halni.) Ahogy annó kisgyerekkoromban egy nap megértettem, hogy meg fogok halni, és nagyon féltem, és úgy érzem azóta van tudatom, azóta vannak emlékeim... Gondolom, akkor körülvettek olyan emberek, akik ezt már maguk is mgtapasztalták kiskorukban, és ez valahogy jó lehetett... asszem... biztos(?) segített feldolgozni a dolgot...

Szóval szerintem kellett, hogy legyen egy első lény, aki megértette... Nahát. És ez barmi nagyszerű, meg baromi paradox.

Aztán azon is gondolkodtam, hogy amikor a rendszer kitalálta és kifejlesztette az ember nevezetű létformát, benne volt-e a pakliban eleve, hogy milyen sokféle módon lehet használni az emberi létformát (testet, lelket, szellemet, tudomisén, úgy anblokk). Hogy teszem azt benne volt-e, hogy én meg egy másik egyed éppen úgy öleljük át egymást, ahogy, hogy én pont ide és így helyezem kezem-lábam, a másik egyed meg pont oda és úgy... meg egyáltalán... (hogy pontosan milyen testheyzetben képzeltem is el én azt a két egyedet akkor, azt elég nehéz megfogalmazni, meg szemérmes is vagyok -- * meg aztán hagy' asszociáljatok, amit akartok, az is tágítja a kérdést, hogy vajon ez is benne volt-e a pakliban)... És benne volt-e pakliban, hogy én ezt ide most és így leírom, valaki meg valahol és valahogy elolvassa, és aztán... meg a lepke szárnya... meg a káosz... GO TO *

Nevetnem kell :-)

Kapcsolódik ez itt bármihez? Vagy nyilvánítsam új felvetésnek? Vethetek fel? Vagy ez a topiknyitó kiváltsága?

Akartam nyitni egyszer egy OFF című topikot, de elveszett Siphershnél... Nem is baj, úgyis túl sok a topik... Ez meg pont elég offohatónak/offolhatatlannak tűnik...

Meg hát végszükségben mindig ott van az Aktuális topik (az egy időben olyan hozzászólásokat is simán elbírt, hogy ma fogorvosnál jártam, és de kaki volt, vagy elhagyott ma a barátnőm, és jajjajaj) vagy a Képernyőrecsavarodva topik...
 

Keresés e témakörben:

|< Legrégibbek  < Előző tucat  Teljes lista 


Ecstasy tabletta adatbázis

Pszichonauták

DÁT2 Psy Help

RIASZTÁSOK

DAATH - A Magyar Pszichedelikus Közösség Honlapja

Alapítás éve: 2001 | Alapító: Minstrel | Dizájn: Dose | Kód: Minstrel
Rendszer: Cellux | Szerkesztő: Gén

 

A személyi adatok védelmének érdekében a DAATH óvatosságra int a Facebook-csoportoldalon saját névvel megosztott, mások számára is látható információiddal kapcsolatban!