DAATH

Szabályt felállítani a bolond is tud.

Henry David Thoreau

 
KöszöntőGyarapodásAnyagokKönyvtárFórumKeresésKapcsolatok


Felmérés: Personality, Substance Use, and Microdosing (angol)
Felmérés: Global Ayahuasca Project (angol)


Legfrissebb hozzászólások (13 - 112)
 (Témakör: Gomba termesztés)

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2016. július 24. 11:29
 
 
Gén:D

Pf sütiket kokuszrost-vermi-etc szubsztrátra kolonizált már vki? Érdemes a frissen kibújt pfekkel kezdeni v. jó a 3 szor letermett is és ha igen, miért nem?

Legútobbi pf probálkozás túl vizes lett, majd' 4 hete kolonizál már, bár közel van, ezért megfordítottam a poharakat. Ez jó módszer lehet, csak visszafordítani nem szabad őket.

A Pf-el összekeverendő szubsztrátba mit ajánlatok? Én kokuszrost-vermi-kávézacc kombóra gondoltam. Ugye, ha kicsit jobban szereti a savas ph-t, rakjak hozzá kis gipszet pl? Casing layer egyaltalan kell ra? Paraznek, h nem e fertőzi meg "Vmi" a szubsztrátot különben. Lószrt sajnos nem tudok szerezni, csak ha kimegyek gyüjtögetni a mezőre.. :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Én+te+ö=gén2016. április 19. 23:49
 
 
Szép képekkel illusztrált termesztési útmutató a Nyíregyházi Rendőrkapitányság jóvoltából.
Korábban T. Tibor tek, most már TEK tek...

http://police.hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/varazsgombat-te
rmesztett


Remélem, egy szép napon egy tökös ügyvéd rávilágít majd egy perben, hogy a szabályozott hatóanyagok természetes hordozói (pl. vörösbor, csokoládé, gomba, kaktusz) nem minősülnek szabályozott anyagoknak.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
grisa2016. április 11. 19:40
 
 
PsyDuckMonkey: Esetemben a szalma blokkoknál saját tapasztalat is, hogy sokkal jobb a hozam takarás nélkül, de RR mester is hangsúlyozza ezt Shroomery-n. Másrészről élmény leszüretelni is, nem kell vakarni a vermit, meg tőzeget róla, csak 1-2 szalmaszálat. Az első flush utáni dunkolást követően viszont szoktam tenni rá pár napra zsírpapírt, és az sokat számít szerintem. Sima magoknál, trágyás/vermi-s keverékeknél, én is tennék rá takarást.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
gip1842016. április 10. 10:08
 
 
Sziasztok!

Tavaly december közepén beoltottam pár sütit cubensis Albino A+ spórával. Elég sok dolgom adódott aztán, meg is feledkeztem a sütikről, és csak március közepén jutottak eszembe. Szépen be voltak szőve, bár gombakezdeményt nem láttam (nem tudom, hogy ez amúgy mennyire általános, nekem az eddigi PC-knél mind volt termőtest már a pohárban is). Kitettem őket perlites dobozba, egy idő után meg is jelentek a pinek. Rohadt sok pin nőtt, meg is örültem, de pár nap után kb 90%-uk elkezdett kékülni. Ekkor abbahagytam a párásítást, de a kékülés nem szűnt meg, és az azóta kinőtt pinek is mind abortálódtak. Pár termőtest ki tudott fejlődni két-három centisre, de a legtöbb közülük kékül és feketedik.

http://postimg.org/gallery/2stv8bgdo/

Mi lehet a baj? Túl sokáig voltak pohárban a sütik, és a gomba teljesen kimerítette őket? Dunkolnom kellett volna? Vagy az Albino A+ lehet egy különösen érzékeny fajta? Vajon lehet velük még kezdeni valamit?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
PsyDuckMonkey2016. április 9. 23:12
 
 
Jól értem hogy nem használtok casinget? A gombának kell inger a termőtestképzéshez, ezt tipikusan egy alacsony tápanyagtartalmú, víztartó laza fedőréteggel adod meg. (pl. semleges kémhatásra beállított tőzeg, kókuszrost/vermikulit keverék, stb.)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Maguder2016. március 18. 11:15
 
 
Nekem is van hasonló problémám.
Én sima sárga kölest használok, minden nélkül. Több kisebb befőttesüveget használok kolonizáláshoz, kolonizálás után kb 3-4 et össze öntök nagy dohányos dobozba (nagy barna sopianae). Azt vissza teszem 2-3 napra kolonizálni. Utána megy az akváriumba. Problémám a következő: kizárólag csak ott hoz termőtestet ahol hozzá ér a doboz falához körbe. A telep közepén kb 10 négyzetcentin 0 termőtest. Igazából nem tartom túl nagy gondnak mert én úgy gondolom, hogy ami telepben van tápanyag azt úgy is ki dolgozza, max kevesebb idő alatt, de a hozam szerintem ugyan annyi. Persze javítsatok ki ha tévedek!
Mindenesetre azért érdekelne, hogy ennek mi lehet az oka.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
grisa2016. február 26. 19:35
 
 
Sziasztok!

Felvetődött egy kérdés, amire eddig nem találtam a választ. A szalma blokk-ok amiket csinálok (kb 4 liter), miután átszövődtek, és kikerülnek a fóliasátor rácsos polcára szépen pinelnek leginkább felül, kicsit kevésbé az oldalain, de az alján szinte semmi, csak szépen erősödik, bolyhosodik, fehéredik. Nincs alatta semmi, csak 2 vékony plexi lap félbe van hajtva, és annak az élein ül fel a szalma kocka. Szóval szerintem sokkal nem lehet kevesebb a légcsere alul sem. Pára 90-97% szellőztetés, pár 1cm-es lyuk, meg napi 4-5 alkalommal teljesen kiszellőztetve. Valakinek esetleg tipp, hogy mit lehetne próbálni? Gondoltam olyanra, hogy lehet az a gond, hogy az inkubálás során kialakul, hogy merre van a felfele, így abba az irányba törekszik, és lehet jót tenne, ha forgatnám naponta, vagy termőre fordításnál kerüljön felülre, vagy nem tudom.:-)
Köszi előre is! További szép estét!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Maguder2016. február 15. 15:10
 
 
Dutch kingről: lc-t könnyű belőle csinalni, viszonylag gyorsan meg ered a spora. Sárga kölesre oltva könnyű termeszteni, igen ellenálló fajta. Hatása inkabb leültetős erős high érzés.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
PsyDuckMonkey2016. január 22. 17:09
 
 
A vermikulitot érdemes állatkereskedésben is keresni, mert terraristák is használják...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mbulgakov022016. január 21. 11:16
 
 
vermikulitot Debrecen vagy nyíregyháza környékén hol lehet venni? egy helyet tudtam eddig, de ott nagyon töredezett, azon gondolkoztam, hátha kapható valahol jobb.

Köszönöm! :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
PsyDuckMonkey2016. január 20. 12:20
 
 
A kalapok besötétedése a természetes érési folyamat része. Keress rá cubensis timelapse-ekre a youtube-on.

Én úgy tudom hogy érdemes a bocskor elválásakor leszedni a kalapokat, mert akkor már teljes hatóanyagtartalmat kapsz, és nem kockáztatod hogy idő előtt lespórázik.

Na most hogy a hatóanyagtartalom vagy az ehetőség sérül-e a bebarnuláskor, azt nem tudom. Sok gombánál kifejezetten mondják hogy csak addig ehető amíg fehér az egész termőtest, mert utána már lebomlási folyamatok működnek (azaz romlott lesz). Hogy a cube esetében mi a helyzet, hát fene tudja. :) Tekintve hogy a timelapse készítői rajtahagyták barnulásig, felteszem jó eséllyel nem.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
sokmosoly2016. január 18. 16:18
 
 
Sziasztok!
eloszor is tiszteletem, es koszonom a soks sok hasznos infot az elmult evek alatt, rendkivul reszletes s remek hozzaallasu valaszok es infok...:)
Egy par kerdesem lenne,
szaritast kovetoen en befottesuvegbe szoktam tartani a kis kedves termest, de ugy latom hogy kb 1-2 honap utan kicsit megbarnul, inkabb bronz hatasu, s az erejebol is veszit. hol van idoben a hatar s mi a jobb modszer a tarolasra, reg bevalt nagyon jo modszernek talalom 99% dark csokiba daralni, szerintetek abban jobban megorzi az erejet?
masik, egy jopar gombanak kb 1-2cm-es nagysag utan befeketedik a kalapja, en ugy vagyok vele hogy az mar rossz, egy common sense feny jo dark rossz, de tenylegesen rosszak? s miert fordul ilyen elo? fokent Dutch kingnel, ohh s mi a velemenyetek a Dutch Kingrol?
s meg egy kerdes,:) hany sutit erdemes tartani egy dobozban, meg ha nagy is a doboz, o2 co2 miatt en 6-8nal nem teszek tobbet de lehet mar az is sok...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
tüdő2016. január 12. 12:50
 
 
Ez volt az, nem?
https://www.shroomery.org/11271/Silica-Gel-Chamber
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mental_disorder2016. január 9. 11:05
 
 
justwow: Olvastam hogy valaki úgy csinálja, hogy ásványi macskaalmot betesz a sütőbe fél órára a legnagyobb fokozaton, megvárja amíg kezelhető hőmérsékletűre hűl, majd egy légmentesen záródó "kajásdobozt" félig tölt vele, papírzsebkendőt/konyhai papírtörlőt tesz rá és arra mennek a gombák. Egy dobozba harmadannyi gombát célszerű rakni, mint ami egy rétegben beleférne. 2 nap alatt roppanósra szárad. A macskaalom egy újabb sütős körrel kiszárítható.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Én+te+ö=gén2015. december 12. 21:35
 
 
pedromagi:
Légyölő galóca témakör nem itt, hanem emitt:
http://www.daath.hu/showTopic.php?id=58
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Én+te+ö=gén2015. december 12. 20:17
 
 
justwow:
Aha, nagyságrendileg kb. annyi, max. 1 g trüffel a mikrodózis, de hát a trüffelek erőssége változó, és ez csak kalkuláció (még nem néztem utána gombás microdosing-beszámolóknak).

1 gramm szárított gomba =~ 3-5 gramm trüffel =~ 10 gramm nyers gomba

A microdosing mindenkinél egyedi, alulról kezdve felfelé haladva lehet titrálni. Amennyitől a látás kicsit de egyértelműen másmilyen lesz, akkor az már "mini" és nem "mikro" adag :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
justwow2015. december 12. 15:36
 
 
Gén:
"A trüffeleknél általános, hogy 15 grammos kiszerelésekben árusítják öket, de az osztó nem 10 (mint a nyers gombánál), hanem inkább 3-5 körül lehet. "

Ezt úgy érted, hogy míg a normál szárított gombából ~0.20g ajánlott egy microdose adagra, addig ez trüffelnél 0.40-0.60g?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Én+te+ö=gén2015. december 12. 14:13
 
 
Pontosítok kicsit: a trüffelek csomagolásán kb. +3 hónap a lejárati határidő (hűtőben tárolva, +2 és +6 C fok között). Felbontás/felmelegedés után viszont 1-2 napon belül muszáj elfogyasztani, utána a nedvessége miatt megromlik.

Belinkelt kép egy 2012-es hazai zenés-táncos fesztivál után talált otthagyott/eldobott trüffelcsomagról, amit a helyszínre kiérkező kb. 485 rendőr és kommandós nem talált meg: http://www.daath.hu/images/magictruffles.jpg - ez természetesen nem került már elfogyasztásra, hiszen a 35 fokos melegben ismeretlen ideig állhatott már hűtés nélkül.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
pedromagi2015. december 11. 18:51
 
 
De ha már itt tartunk... Kaptam tavaly egy befőttesüvegnyi szárított Légyölő Galócát, valakinek vannak hasznos tanácsai ez ügyben? :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
pedromagi2015. december 11. 18:25
 
 
Gén:
Ez tény hogy a truffikban nem voltam kellően tájékozott, mint írtam egy ismerősömtől kaptam ajándékba, aki úgy tájékoztatott hogy ez egy erősebb adag, mindet egyébként nem is ettem meg. Maga a pszichedelikus hatás nem volt "túl erős", a rosszullét volt erős, ez alatt a következőket értem: émelygés, szédülés, hányinger, mint amikor az embernek van egy erős gyomorrontása. Minden bizonnyal ki kellett volna hánynom. Továbbá nem figyeltem kellően testem reakcióira és az ízekre, de mivel nem is tudtam milyen ízeket kell éreznem így ebbe beleszaladtam, biztos voltak benne már romlottabb részek, de a vége fele már kiköptem, akkor már éreztem hogy valami nincs rendben. Azért olyan nagy baj nem történt... Volt 3-4 óra rosszullétem, aznap este pedig már vidáman buliztam és kutyabajom nem volt...
Szegény krumplik... Mennyit szenvednek értünk... Úgy érzem itt az ideje hogy jobban megbecsüljem őket... :D
A ropogósra szárított csipszgombákat jobban szeretem... Bár a truffiktól jókat nevettem 2 rosszullét között hogy valami pozitívat is említsek... De most már annyit győzködtetek hogy a végén megvizsgálom a truffikat megint, hát ilyet, az ember jó útra akarna térni erre visszarántják a rosszba ezen a fórumon... Botrány... :D
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Én+te+ö=gén2015. december 11. 18:10
 
 
pedromagi:
Khm khm... a krumpli is egy hasonló célú áttelelő gumó (vagyis a zord téli körülmények között vegetálva túlélésért küzdő és szenvedő spirituális hajótörött) :D
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Én+te+ö=gén2015. december 11. 17:49
 
 
justwow:
Ha félvezetöipari tisztaságú légkondis szürös spájzod van, ahová kezeslábasban és maszkban jársz, akkor hajrá az újságpapírral. De ha nem, akkor sajna rá fog rohadni-penészedni a gombádra a Magyar Nemzet vezércikke :D

Imádom beírni ebbe a témakörbe, hogy: PC ventillátor elé lógatod egy laza lyukú (kb. szúnyogháló sűrűségű) szűrőben, és a langyos légáramlat néhány óra alatt aranysárgára és ropogósra szárítja a kis kalaposokat.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Én+te+ö=gén2015. december 11. 17:41
 
 
pedromagi:
Új dolgok elsö kipróbálásánál azért simán bele kellene férnie a tájékozott szerhasználatba, hogy legalább az elfogyasztott dózist 25%-os pontatlansági határon belül illene tudni (a saját érdekedben, plusz mások tájékoztatása végett is). A trüffeleknél általános, hogy 15 grammos kiszerelésekben árusítják öket, de az osztó nem 10 (mint a nyers gombánál), hanem inkább 3-5 körül lehet.

A headshopok általában hütve és légmentesen lezárt dobozokban adnak el trüffelt, néhány napos, a csomagoláson feltüntetett lejárati határidövel. Egy 15 grammos doboz inkább 2 közepes-erös tripre van bekalibrálva, mint 1-re, de persze sokféle különbözö strain van, gyengusztól brutálig. Ha a te adagod nem volt sem hütve, sem légmentes, akkor tényleg lehetséges, hogy valami erjedés elkezdödött és a levegöböl belekerült valami penész is.

A testi tüneteket nem írtad pontosan - a rosszullét az hányást jelent? Plusz szerintem még a tapasztalt utazók sem hagyhatják figyelmen kívül a szet-szettinget, mintha azok nem lehetnének bármikor bezavaró tényezök; a tapasztaltság persze segíthet, de nem tesz immunissá a saját tudatalattid (vagy az általad választott metafizikai keretrendszer) összes lehetséges történésével szemben.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
justwow2015. december 10. 15:32
 
 
Otthoni szárításra milyen technikát javasoltok? Egyszerűen ha be teszem a spájzba újságpapírra fektetve,úgy hogy ne érjék egymást, az megfelel a célnak?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
pedromagi2015. december 9. 16:06
 
 
A mogyorószerű ízt én is éreztem, olyan volt mint egy nasi, ezért sem féltem nagyon tőle mert összességében nem volt rosszabb mint a cubi... Viszont elképzelhető hogy az egész nem is volt megromolva de volt benne pár romlott darab aminek sikerült az egész élményt hazavágnia...
Engem úgy tájékoztattak hogy olyasmi amit írtál, "vegetatív túlélő állapot"... Na már nekem ez nem szimpi set-setting hogy egy hajótörött gombát fogyasztok aki épp a túlélésért küzd :DDD De ez csak az én "hülyeségem" nem akarok senkit negatív irányba befolyásolni, maradjunk ott hogy sikerült bejuttatnom a szervezetembe pár romlott truffit.. :D
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2015. december 9. 15:54
 
 
Jópár report után sem hallottam arról hogy ezek a sclerotiák jobban igénybe veszik a gyomrot vagy hogy rosszulléteket okonánk általános esetben. Szerintem Te csak épp belefutottál pár romlott trufflebe, de 1 esetből amúgy sem érdemes általános következtetéseket levonni.

A sclerotiák íze normál esetben nem hasonlít a termőtestekéhez, sokkal 'kellemesebb', inkább valamiféle mogyorószerűnek mondhatni. (Véleményes!)

A "kedvezőtlent" körülményt nem véletlen tettem idézőjelbe. A normális termőrefordulási környezethez képest, relatíve értelmezhető így az az állapot.
Nem tudhatod hogy a gomba mit élhet át olyan körülémények között és miért pont akkor és miért hoz létre köveket. (Biztos van rá tudományos magyarázat, valamiféle vegetatív túlélő képződmény lehet.)

Szerintem nem érdemes az én szerencsétlenül használt jelzőm miatt ilyen messzemenő következtetést racionalizálni, hogy a gomba szenvedvedés közepette hoz létre sclerotiát. :D
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
pedromagi2015. december 9. 15:29
 
 
Assamoa:
Ez nagyon érdekes, pont kb. akkor írtad ezt a hozzászólást amikor egy barátom tartott kiselőadást nekem erről... Köszi neked is...
A rosszullét mitől lehetett van tipped? Mert szintén mesélte időközben valaki hogy egy külföldi útja során futott be truffiba, annyit evett mint én kb. és nem volt ilyen rosszulléte... Ha viszont 10-15g truffival többeknek vannak kellemes tapasztalati akkor esélyesnek tartom hogy hozzám került egy kicsit romlott, állott zacsi, amiben már esélyesen más gombák, bacik is elkezdtek szaporodni, ami bármikor előfordulhat... De az ízén nem éreztem semmi ilyesmit, a nyers cubensisnek sincs valami jó íze... Kb. 4 óráig tartott a trip utána már teljesen jól voltam, viszont a gyomromat szépen hazavágta...
Viszont a leírtakból sem szimpatikusak annyira nekem ezek a gomba-kövek, tehát ez a dolog hogy kedvezőtlenebb körülmények között "takarékon" már majdnem írhatni azt hogy "szenvedve" nőnek nem annyira kecsegtető számomra, de ez már spirit vagy set-setting téma.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2015. december 9. 14:16
 
 
Egyes gombák (Psilocybe galindoi, Psilocibe atlantis, Psilocybe mexicana, Psilocybe tampanensis...) képesek, adott körülmények között sclerotia képzésre.
(sclerotia = truffles, mushroom stones)

Ezek a gombák normál körülmények között képesek termőtest képzésre, viszont "kedvezőtlenebb" helyzetben, adott idő után elkezdik a sclerotia képzést.
A kedvezőtlenebb körülmény annyit jelent, hogy átszövetés után az ember nem fordítja őket termőre, hanem továbbra is sötétben, kultivációs hőmérsékleten (22-24 fokon) kb. 6-9 hétig hagyja őket tovább pihenni a polcon.
Sclerotia képzésre legoptimálisabb szubsztrátnak gabonák speciális keverékét találták.

A sclerotia ugyanúgy psilocin/psilocybint tartalmaz.

A kövek szárazanyag-tartalma frissen kb. 30%, szemben a termőtestek 10%-val. Ezért van az, hogy frissen kevesebb kell a truffelből.
Viszont a sclerotia fajlagosan kevesebb hatóanyagot tartalmaz, így szárítva csak 2/3 a szárított termőtestek potenciáljának.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
pedromagi2015. december 9. 11:31
 
 
Akkor pontosítok:
kb. 12-15g lehetett (tapasztalt felhasználóknak 15g írnak a weboldalakon), mivel kiszárítva ez kb. 1-1,5g-nak felel meg, nyugodtan megettem, mert már előfordult hogy 25-30g friss cubensivel ismerkedtem és egyáltalán nem volt vészes ugyanis elég jól tolerálom általánosságban a gombákat (3-5g szárított cubensi sem okoz különösebben gondot), arról pedig nem találtam semmilyen info-t hogy 2x olyan erős lenne mint a cubi vagy pedig olyan anyagok is vannak benne amik rosszullétet okoznak. Azóta már sikerült beszélnem olyan valakivel aki többször használt már truffit, ő is úgy tapasztalta hogy nyersen, frissen megenni a legrosszabb megoldás ugyanis ő is rosszul lett tőle, mérgezéses tünetek, hányás stb. Itt úgy érzem nem a "túladagolással" volt probléma, hanem az adott szer nem megfelelő felhasználásával, ugyanis a pszichedelikus rész olyan lett amilyet vártam, de mellé kaptam egy gombamérgezéses hatást is amilyenben viszont még nem volt részem, és baromira kellemetlen...
Nem a szert hibáztatom, felhívom a figyelmet erre a dologra hogy ne szaladjon bele véletlenül valaki más is, ezzel pedig kellemetlen órákat okozva magának, továbbá kitudja milyen mellékhatásai vannak, milyen méreganyagok vannak benne... Persze lehet ez "ritka" eset, az adott truffi volt "furcsa", ezért érdekel engem is minden info a témában, főképp beszámolók, tapasztalatok...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Én+te+ö=gén2015. december 9. 10:38
 
 
pedromagi:
"Maréknyi", vagyis le se mérted, vagyis túladagoltad, és ezért a szert hibáztatod?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
pedromagi2015. december 9. 00:33
 
 
Azokkal a truffle-kel szerintem ovatosan, kaptam ajandekba egy mareknyi friss truffit par hete, cubensiket turhetoen birom gondoltam ebbol is normalisan bekajalok, hat olyan rosszul lettem es olyan eros trippem lett hogy csak lestem.. Nagyon furik ezek a kis friss gombak, erdemesebb szerintem oket kifozni vagy kiasztatni nem tudom mi a legjobb, de az tuti hogy nem eszek tobbet nyers truffit. Olvastam olyat hogy frissen erosebbek mint a cubi, szaritva meg gyengebbek.. Tudja valaki mik ezek a truffik pontosan? Osszessegeben a hatasa sem tetszett, volt egy mergezes-elmenye az egesznek...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
PsyDuckMonkey2015. december 8. 22:49
 
 
Igen, a smartshopos trüffel az friss áru. :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
justwow2015. december 8. 22:44
 
 
Igen, erre én is számítottam, hogy türelmetlen leszek, ezért is rendeltem a kitek mellé néhány truffle-t. Bár a saját gombáimtól sokkal többet várok <3 (Jelzem még soha nem próbáltam semmilyen gombát).

Egy kérdés a truffleokkal kapcsolatban: Amiket shopokban lehet kapni (ált. 15g-22g kiszerelés), jól gondolom hogy frissek? Mert azt írják, hogy 7-15g-ig kell fogyasztani, ha jól tudom a száraz gombákból 3.5g is bőven elég egy mélyebb triphez.

Köszönöm szépen a válaszaid!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2015. december 8. 22:20
 
 
-Ha az egyik termőtest már érettnek tűnik akkor szedd le, de ha egy másiknak szerinted még majd idő kell, akkor azt hagyjad. :)
De amúgy a growkit mellé biztos adnak egy mindenre kiterjedő használati útmutatót, és csak egy dolgod lesz: pontról pontra betartani azt.

-A growkited azon egyszerű oknál fogva bír majd el csak 3-4 hullámot, mert csupán annyi tápanyag és víz van benne ami arra elegendő. Viszont az igaz, hogyha fogod a már "kifulladt" 'kit'edet és beoltasz vele valamilyen szubsztrátot, akkor abból majd biza' újra gomba fog kinőni, de az már egy másik liga. :D


Látom már nagyon várod a telep nevelgetését és pórbálod lejátszani a fejedben hogyan is fog kinézni a dolog. :)
Ebben a nagy izgalomban elhatalmaskodik az emberen a túlbuzgóság és ez általában nem sok jóra szokott vezetni.

Elmondom neked így okosba, hogy a legnagyobb feladat számodra ebben a kis kertészkedésben az lesz hogy úrrá legyél türelmetlenségeden. A feladat nagy részét már elvégezte a kis üzem ahonnan rendelted, a gomba meg teszi a dolgát ha megfelelően kiszolgálod, legfőképp türelemmel. ;)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
justwow2015. december 8. 21:21
 
 
Assamoa, köszi szépen a választ!

Igen, lehet ha túlgondolom kicsit, csak nem szeretnék abba a hibába esni, hogy túl hamar vagy túl későn szüretelek.

Még két kérdésem volna:

Ezen kitek leírásánal azt olvastam, hogy 3-4 adag gomba, ha mindent jól csinálok, kijön belőle. Tegyük azt mikor legelőszőr szüretelek, gondolom lesznek kisebb gombák is, amik még a fejlődés utján vannak, ezeket is szedjem le?

Másik: azt olvastam, hogy egy gomba bármely részéből újakat lehet nemzeni. Ez gyakorlatban hogy néz ki? És ha igaz, akkor miért írják azt, hogy csak 3-4 szüretet ,,tartalmaz,, a growing kit?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
justwow2015. december 8. 21:00
 
 
Sziasztok,

Hamarosan megérkezik az első growing kit-em, előtte szeretnék tajékozodni, amennyit lehet. A fő kérdésem az lenne, hogy pontosan mikor kell leszedni a gombákat? Sajnos az angol leírásokat nem teljesen értem.

Esetleg tudtok magyar leírást az ilyes kit-ekhez?

Köszi előre is!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2015. december 8. 19:46
 
 
Ja, azt elfelejtettem leírni: hogyan?

Megfogod a tönk alját és finom, csavaró mozdulattal feltéped, vagy egyszerűen a talaj felett közvetlenül elvágod késsel...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2015. december 8. 19:40
 
 
justwow!

Előszöris, a szüretelést nem kell túlgondolni.
Az utolsó periódusban, amikor hirtelen nagyot nőnek a gombák, akkor már csak főleg vizet szívnak magukba (amit később meg kiszárítasz belőlük :D), úgy tudom ilyenkor már nem történik nagyságrendi hatóanyag képződés.

De még akkor sem késtél el ha elkezdik maguk alá szórni a spóráikat (lilás lesz a tövük környezete), és elkezd visszapördülni a kalapjuk.

Amúgy megnézhetsz 1-2 'howto' videót a neten... ott láthatod hogy hogyan néz ki folyamatában a dolog.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
grisa2015. október 27. 19:17
 
 
Gondolom nem új infó, meg lehet nem is emlékszem jól, de úgy rémlik olvastam olyat valahol, hogy kinti Azurescens telepek közül azok bizonyultak tutiknak, amellyek valamiféle víz közeli helyhez lettek kitéve, szemben azokkal, mellyek az erdő közepén lettek kihelyezve. Lehet hasznos lehet a Barátodnak, ha nem, akkor bocsi. :-)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
moricz2015. október 19. 13:45
 
 
espeke: veszprém és Ps. Serbica var. Bohemica-t nézz vagy legelők és Semilanceata.

DE

Kérdésem valószínüleg félreérthető volt. :D

Tehát, van olyan gombász aki látott idén már olyat, mintha előre gyártott ágyásból bujna elő valamelyik az alábbiakból? :D

Ps. Ovoideocystidia - bár ő inkább tavaszitekercs :D
Ps. Alenii
Ps. Azurescens
Ps. Cyanescens
Ps. Subaeruginosa
Ps. Serbica var. Bohemica - Ha látott ilyet kérem feltétlen szóljon.
G. luteofolius és társai

Sajnos a barátom lelőhelyei messze nem állnak olyan szépen, mint ahogy kellene.

Illetve hasznos infó:

Végre van engedéllyel rendelkező Cseh gombász aki hatóanyagtartalom vizsgálatot csinálhat:


Kívánalmak:
- alacsony hőfokú szárítás
- nembaj ha kb 1-2 gramm, hogy a gomba több részéből is lehessen mintát vételezni
- kiváló címkézés, faj, variáció, termés ideje stb... lesz DNS teszt is a pontos meghatározás miatt.

- Mindenre kíváncsiak:

cubensis, mexicana, zapotecorum, pelliculosa, medullosa, subaeruginosa, azurescens, Gymnopilus, Pluteus, Pholiotina, a fent említett Inocybe is játszhat ;)

Ide lehet küldeni:

Jan Borovicka
Institute of Geology, v.v.i.
Academy of Sciences of the Czech Republic
Rozvojová 269,
CZ-16500 Prague 6,
Czech Republic

Szóval küldjetek, küldjetek

Béke
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2015. október 17. 11:13
 
 
itt m.o-n melyik hegyre érdemes felmenni keresgélni?:)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
espeke2015. október 17. 11:10
 
 
sziasztok!

sötét rejtekhelyen mennyire érdemes a pf sütiket "fruitingolni" ?:) fényből szerintem elég a nagyon kicsi mennyiség is. néha a pf sutis pohár is in vitro beindul és hoz 1 kisebb gombát. teljes sötétségre gondoltam v. napi 10 perc, tudom jobb lenne természetes fény mellett. probálta így vki? kisebb a hozam? kisebbek a gombák?

LC-t szerintem sem érdemes csinálni, mert nincs sok külömbség, valamivel gyorsabban beindulnak a sütik. Viszont a pozitiv hogy végtelen oltoanyag van, egyszer nádcukorral csináltam és nagyon jó lett, erős rizomorfos mici lett belőle. De utanna végig elfertőzödtek, pedig a process ugyanaz volt csak fehér cukorral. Tehát lehet jót csinálni, nekem a nád/barna cukor jött be. Ha ez szempont hogy élő és/vagy kevés spóra van.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mycelium2015. október 16. 22:02
 
 
Hello!

moricz: Fanyüvőt nem, de láttam szép zöldülőtönkű susulykákat (Inocybe aeruginascens), amik mutatták is a jellegzetes kékülést. Sajnos fotót nem csináltam :( De még lehet járok arra.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
cli_hlt2015. október 14. 07:36
 
 
Lámpafény: a glovebox helyett gyakorlatilag talán jobb is a still-air box. Egyszerűbb megcsinálni és gyorsan lehet vele dolgozni.

A legtöbb glovebox rosszabb, mint az STB, mert ugyanúgy nem zár légmentesen, és az apróbb réseken gyorsan ki-beáramló levegő jól felkavarja a szutykot. Mivel megvan a sterilitás illúziója, és a vacak kesztyűben nehezebb dolgozni, ezért minden 3x addig tart, ami csak növeli a fertőzésveszélyt.

Egy kényelmes STB hipóval kitörölve, majd letakarás és egy kis állás után használva 100%-os hatékonyságot biztosít.

A 24-25 fok ideális, legalábbis cubensis esetén. A kevesebb lassít és ritkítja a termést, a több kedvez a penésznek és baciknak.

A a kutyád PF-ezik, javaslom a fecskendőgyártást. Az LC-n gyakran nem is látszik, hogy fertőzött, csak az idő megy vele.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
moricz2015. október 13. 20:37
 
 
Üdv Öregrókák :D

Idén talált már valaki bármilyen fanyűvőt odakinn?

Ha igen, melyik?

Béke
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Lámpafény2015. október 12. 21:57
 
 
Előző hozzászólásomból kifelejtettem megkérdezni még , hogy ha a kutyámnak az álmában tulajdona spórának, akkor abból egyből fecsit vagy türelemmel LC-t érdemes készítenie? Köszi
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Lámpafény2015. október 12. 21:27
 
 
Sziasztok, az utóbbi időben elképesztő mennyiségű szakirodalmat és fórumot tanulmányoztam át, ám így is lenne 1-2 kérdésem.
Glovebox nélkül mennyire veszélyes pf sütit beoltani? Hogyan ellensúlyozhatnám annak hiányát? Bunsen égő felett lévő oltás, izopropil alkoholos törölgetés segít?
Ugyanez a kérdésem a fecsikészítéshez. Glovebox nélkül kivitelezhető szennyeződésmentesen?
Illetve egy 24-25 átlaghőmérsékletű szobában kivitelezhető a kolonizációs szakasz és a termőre fordítás szakasza melegítő/inkubátor nélkül?
Terráriumot biztosítanék megfelelő páratartalommal és szellőztetéssel, kifejezetten a hőmérsékleti paraméter érdekelne.
Előre is köszi mindenkinek és elnézést a moderátoroktól ha esetleg ez a kérdés már előfordult a régebbiekben.
Peace!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
pedromagi2015. október 1. 22:37
 
 
Közben utána olvastam alaposabban, a kérdésem tárgytalan... :)))
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
pedromagi2015. október 1. 14:26
 
 
Üdv Skacok!
Psilocybe Mexicana-val van valakinek tapasztalata? Több "vonalról" kifejezettül ajánlották..
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
moricz2015. augusztus 25. 11:17
 
 
Panaeolus Cyanescens (Jamaicai variáció, multi spóra oldat):

Egy barátom tapasztalatai alapján, ahogy lent is írták kb 2-3 centis trágyás szubsztrátba keverve a magok, vagy törve a sütik. És a fél centis Casing. A Hőmérséklet ideális esetben 24 és 28 között, nembaj ha este lemegy 20 ra, attól szálkásabbak nagyobbak lesznek.
A kulcs a SOKKAL több friss levegő. Mondjuk egy doboz aminek az alján vattával kitömött lyukak vannak felül egy kicsit nagyobb lyuk szintén vattával, de lazán tömve. A lyuk irányába egy kis PC ventilátor 0-24-be küldi a levegőt. napi 2 szer nagyon gyenge spriccelés, mert ha megáll a víz a kalapon az rögtön rohad, inkább kicsit szárazabb legyen.
Valószínűleg túlélte a teleped, de adj neki sok levegőt a pinekért.

Béke Y

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
gip1842015. augusztus 22. 16:07
 
 
Szia grisa! Köszönöm a választ. Az a baj, hogy közben elmentem nyaralni, és mivel abban a hitben voltam, hogy a magas páratartalom miatt nem indul be az átszövés, kivettem a casinges tálcát a terráriumból, és elhelyeztem a szobában egy kukás zsákba csomagolva. Holnap este érek haza, remélem, addig kibírja valahogy, aztán az instrukcióid alapján megpróbálom menteni, ami menthető.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
grisa2015. augusztus 21. 20:27
 
 
Szia gip184!

A pára biztos, hogy nem gond, a napi többszöri szellőztetés Panaeolusoknál kevés is lehet akár, attól függően, hogy mekkora a terrárium, és a benne lévő légtér, meg még sok minden. A casingnek vékonynak kell lenni kb. fél cm max. Nálam az a tapasztalat, hogy 3-4 cm szubsztrát, és 0,5 cm casing, és viszonylag kicsi doboz 15x10x10cm, vagy 20x10x10cm (h/sz/m). A másik a hőmérséklet, pineléshez 27-28 fok, mondjuk, ha a sütik pinelnek, akkor azzal talán nincs gond. Amit próbálnék a helyedben, ha a casing nem magasabb fél cm, és nincs agresszíven túlszőve (ha szépen átszőtt a casing, akkor nem kell spricc), akkor érzéssel megspricckolni, a tálca belső oldalát is, hogy lefolyhasson a víz, 27-28 fok, és takard le a casinget méretrevágott, összegyűrt, majd éppen hogy kiegyengetett zsírpapírral, hogy tudjon levegőzni (naponta érdemes lecserélni, még akkor is, ha látszólag nem tűnik indolokltnak). Alternatív megoldás lehet a pufi fólia is a zsírpapír helyett. Más most nem jut eszembe. :-)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
gip1842015. augusztus 19. 10:29
 
 
Sziasztok. Panaeolus cyanescens-szel próbálkozom, azonban rosszul csináltam valamit: jól bepárásítottam a casinges terráriumot, és most nem igazán akar fejlődni. Mi a teendő? Vegyem le őket a nedves perlitről is? A naponta többszöri szellőztetés megvan. Amúgy a casinges tálca mellett vannak egyben hagyott trágyás sütik is, azok szépen pinesednek.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
cli_hlt2015. augusztus 3. 21:40
 
 
Egy kicsit gyorsabb, de tőkeigényesebb megoldás az aszaló. 1-2 nap alatt roppanós lesz a gomba, ha a szárakat hosszában 2-4 darabra téped, így a nedvesség gyorsabban távozik.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mbulgakov022015. augusztus 2. 23:45
 
 
araneus333:

Polc teteje, amíg leadja a nedvesség nagy részét (teljesen száraznak tűnik, de még hajlékony ). innentől kezdve csontszárazra szárítani keserűsóval lehet. (100 forint a gyógyszertárban, és újrahasznosítható)
A keserősót 250 fokra hevíted sütőben, míg leadja a vizet magából (arra nem emlékszem, hogy ez mennyi idő, de ha van mérleged, akkor onnan fogod tudni, hogy kiszáradt, hogy a tömege kb. felére csökkent. Ha nincs mérleged, akkor én egy órát mondanék max.)
Lehetséges, hogy a keserűsó összeáll egy "táblába", akkor majd szét kell töredelned.
A közel csontszáraz gombát bezárod egy dobozkába a vízmentes keserűsóval. A keserűsó folyamatosan fel kezdi majd venni a vizet a doboz levegőjéből, a gomba meg folyamatosan adja le a párát a levegőnek. Ehhez persze az kell, hogy a doboz relatíve ne engedje át a szoba párás levegőjét. (egy fagyisdoboz is megteszi, de cipősdobozzal már nem biztos, hogy jól működne).
Ha szárazon teszed be a gombákat, akkor pár nap alatt roppanósra-száradnak. Vízesen rizikós betenni, mivel berohadhat. (ezt csak feltételezem, nem tapasztalatból mondom).

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
araneus3332015. július 19. 23:30
 
 
Sziasztok!

Hogyan szárítsam ki legkönnyebben a gombát?
Ti hogy szoktátok? Szüret után hova tegyem,hogy elkezdje elveszíteni nedvesség tartalmát?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
moricz2015. július 2. 15:32
 
 
Maguder:

Az ahogy elképzelem, tényleg nem lesz sok belőle...

Takarni illik minimum. Vagyis földnedves vermikulit a tetejére, jóóó sok friss, párás levegőt neki, és napi két nedvesítés, de csak csínján. Az erjedés az baktérium ugye, de olyan helyen jelennek meg ahol vízcseppek vannak. Ja és 28 fok fölött imádnak élni ezek a bacik.

Ergó:

20 fok, nedves, párás friss levegő rendszeresen, és takarás. Talán abból lehet valami 1-2 nap múlva.
Lycaeumon van jó leírás erre a fajta termesztésre. A haverock régen így csinálták.

Üdv
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Maguder2015. július 1. 22:42
 
 
Befőttes üveg es benne a köles, ahogy mondod, egy kis kóladióval . Sok jóra nem számítok mert az erjedés sok energiát elvesz a táptalajbol
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
moricz2015. június 30. 12:55
 
 
Hi

Nem lehetetlen, de nagy mennyiségű spóra kell, ennél egy fokkal jobb megoldás a mycélium szuszpenzió. Vagyis Sooook-sok LC gyártása és vizipisztolyba töltése. Vannak rá próbálkozások, ha megy az angol túrd át a shroomery-t.

Fajok lehetnek Allenii, Cyanescens, Ovoid és Serbica var Bohemica Ezek megélnek itt évekig, közben szórják a spórát is.

Fenyvesekkel nem érdemes próbálkozni, a többi erdő jó ötlet.

Játsz el és számolj be, találkozunk 1-2 év múlva :)

Másik megoldás, hogy sok üvegben csinálsz faapríték és fűrészpor alapú csírát, majd mikor sétálni mész egy két optimális helyen eldobálsz egy-egy gumót, majd ősszel csekkolod.

Peace
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
universe2015. június 29. 15:14
 
 
Az szerintetek egy járható út lenne ha mondjuk egy jókora adag spórával egy természetes erdőt beszórunk és otthagyjuk?
Ehhez természetesen igénytelen gombafaj kellene és egy megbízható társaság valamint egy kisebb erdős terület...

nagyon sci-fi?

5letek?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
moricz2015. június 27. 00:32
 
 
Erjedés az baktérium, tedd ideális környezetbe és a gomba legyőzheti. Legyen 20 fok körül. Sok friss levegő.

A gombák egészségesek lesznek, ha lesznek.

Kölesről akarod növeszteni? Mármint befőttesüveg és köles benne?

Béke
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Maguder2015. június 24. 19:43
 
 
Üdv, valaki találkozott esetleg olyannal, h megerjedt a táptalaj?
Van 3 köles táptalajom, micélium teljes jól át szőtte, teljesen rendben néz ki, csak valami úton módon meg erjedtek. Ma tettem ki őket az akváriumba, várom, h mi lesz velük. Valaki tud erről valamit hogyan hat élettanilag a gombára az erjedt táptalaj??
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Assamoa2015. június 3. 13:28
 
 
Bulk Grow Substrate Calculator Spreadsheet:
http://www.shroomery.org/forums/download.php?Number=11501203

Copyrights: gornyhuy
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
pedromagi2015. május 28. 16:38
 
 
Valaki nem tud ajánlani oldalt, akár angolt ahol a gombatelep-fertőzés következtében létre-jöhető betegségekről írnak alaposan?
Tünetek, gyógymód stb...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mbulgakov022015. május 25. 15:50
 
 
bazeggén :D
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
grisa2015. május 24. 23:34
 
 
Ritka, mikor megkérdezik, ha mégis, akkor megmondom, hogy táptalaj oltására. Felesleges hazudni. Az, hogy milyen táptalaj, milyen spóra stb, már részlet kérdés. Ha columbo felesége lenne a patikus, és rámenősködik, akkor ganoderma lucidum spórával szeretnék oltani bükkfaforgácsot, mert Édaesanyám cukros, és gyógytea keverékéhez magam termesztem a gombát. Múltkor az korházban, ügyeleten kértem vacutainer tube-okat, mert előtte olvastam pont, hogy milyen jó lehet, ha hirtelen egy kis lc-t külön akarok venni, akkor csak fecsivel kiszív, és ebbe a steril/vákumos vétvételi csőbe meg bele. Ott kérdezték mire kell, és akkor is elmondtam rendesen, adtak is két marékkal. Sajna a kérés ellenére olyat sikerült adniuk ami nem adalékanyagmentes, de a kupakban lévő gumit ki operálva teljesen jó, lc tetőre port-nak. Nem kell szilózni, meg várni egy napot, csak kifúrom 2-3 mm-el kisebb lyukat, és ezt a gumi bogyót beleerőszakolva kész.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Én+te+ö=gén2015. május 24. 21:30
 
 
mbulgakov02:
Ha nem az újszülött kisegereidet eteted fecsiböl, vagy kisvasút-makettek ragasztásához akarsz pontosabban adagolni, akkor mondd azt, hogy intravénás dizájnerdroghasználó vagy, és amióta politikai nyomás miatt megszüntették a 2 legnagyobb tücserét, azóta sajnos ide kell járnod. Ha nem adnak, akkor kérdezz rá, hogy Hepatitis C fertözésre milyen gyógyszert ajánlanak, kb. 2 hónap múlva visszajönnél érte!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mbulgakov022015. május 24. 19:19
 
 
Ha rákérdeznek gyógyszertárban, ti mit mondtok, mihez kell a fecskendő? Nem mintha ez akadályozna meg, hogy vegyek, de a múltkor rákérdeztek, és eléggé zavarba jöttem :D
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
pedromagi2015. május 19. 22:31
 
 
Grisa:
Köszi szépen.... Megkérhetlek hogy dobj nekem egy e-mailt? Lenne még 1-2 kérdésem és nem szeretném szétoffolni itt a topicot... Viszont én még nem tudok lekérni mailt újra-reg miatt...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
grisa2015. május 19. 17:44
 
 
pedromagi:
Szalma-trágya kombót nem csináltam még idáig. Az átszőtt szalmát szerintem kár bántani, maximum az első hullám után, ha nagyon száradna, akkor a trágya pasztőrös levében dunkolni, Mostanában szőlőcukros vízben szoktam a szalmatéglákat, és sütiket dunkolni, kb. 4 liter víz/2 evőkanál cukor. Nekem úgy tűnik jobb, mint sima vízben. Szalmához úgy emlékszem, hogy kb. 10% trágyát érdemes (feltéve, hogy Cubensis), éppen csak bemocskolja a szalmaszálakat, mint egy jó kis grízes tészta. Ha lakásban, konyhában pasztőrizálod, akkor talán jobb megoldás külön a szalmát kispárnahuzatban, és külön a trágyát üvegben, majd utána összekeverni. Kemény szaga tud lenni a trágyának, ahogy fortyog a fazék vízben. A Panaeolus-hoz lótrágyából, én pellet-et szoktam ledarálni, utána hypos-mészkőporos vízben hidratálom 1 napig (Waylit's pan.cyan. tek szerint), majd leszűr, 1x átöblit, és pasztőrizálás. Más most nem jut eszembe. :-) Kisérletezz bátran mindent ami eszedbe jut, abóbl születnek a jó dolgok. :-) Csak mindig több szálon, hogy ha az egyik nem sikerül, akkor még legyen más, hogy ne menjen el a kedved.






 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
pedromagi2015. május 19. 09:17
 
 
Grisa:
Köszi szépen. Lótrágyàzàsról valami hasznos infót tudsz nekem ajànlani? Gondolok ilyenre hogy sterilizálás, arányok. Én arra gondoltam hogy az àtszőtt stabil fertőzésmentes szalmàt buffolnàm fel vele, de lehet rossz ötlet és célszerű átszövés előtt. Olyanról hallottam hogy rongyba tekerve szokás pasztőrizálni szalmàval keverve, de kíváncsi vagyok vannak-e egyéb megoldások, lehetőségek, elvégre a vadonban simàn nőnek trágyán.... Nekem a tapaszalatom az hogy ha màr van egy stabil védett micélium akkor nehezen fertőzödik el. Még ilyenre is gondoltam sütiket betakarni tràgyàval, mi történik, bár szeretek kisérletezni vad dolgokkal... :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
grisa2015. május 18. 23:14
 
 
gip184:
Fel lehet használni, viszont lassabb szövésre lehet számítani, ezzel arányosan valamivel nagyobb a fertőzés esélye. Ha van szalma, meg idő, kedv, akkor próbát megér sztem.

pedromagi:
Próbáltam rákeresni a dologra, és első körben azt találtam, hogy a magas nitrogéntartalma miatt nem igazán alkalmas a trágya helyettesítésére, max. adalékként kis mennyiségben. Szalma áztatóvízébe jó lehet, sütik guano-s vizes dunkolásánál elég magas fertőzés rátáról írnak, mindamellett semmi pozitívumot.

Q: I just need to know if bat guano is an acceptable form of dung to use in the bulk?
A: No. You want manure from grain and grass eating animals, not carnivores. RR

Próbáltam kiragadni egy egyértelmű kérdést, és rá a választ olyantól, akinek van némi hozzáértése a dolgokhoz.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
pedromagi2015. május 18. 18:56
 
 
Sziasztok!
Próbálta már valaki guano-val etetni a táptalajt? Mondjuk szalmát keverni vele esetleg? A kender nagyon szereti csak ezért gondoltam rá, és mivel porítva árulják lehet izgalmas lenne... De lehet rossz ötlet... Kíváncsi vagyok mit gondoltok róla...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Én+te+ö=gén2015. május 18. 18:12
 
 
rqbrt94:

https://web.archive.org/web/20141219214743/http://egykalapalatt.info/index.php?tit
le=Kezd%C5%91lap
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Thom2015. május 18. 15:33
 
 
OH NO! Megszűnt?

És Tester mesterrel mi van?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
rqbrt942015. május 18. 13:41
 
 
Egykalapalattot lelőtték, valakinek nincs véletlen lementve az oldal vagy a cikkek rajta?
Messze ez volt a legösszeszedettebb, legrészletesebb magyar leírás
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
gip1842015. május 15. 20:23
 
 
Kimerült sütit fel lehet még használni szalma beoltására? Gomba már nem nő rajtuk, de sajnálnám selejtezni őket.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
grisa2015. május 15. 07:53
 
 
greenman:
Tuti tanácsom nincsen sajnos. Olyan lc-vel nem találkoztam amivel nem lehetett oltani. El sem tudom képzelni, ahogy elszalad a fecsit meglátva, vagy kinyúl egy kéz, és rácsap az enyémre. :-) Viccet félretéve, amit írtál abból az jön le, hogy a szubsztrátban, vagy az inkubációs kondíciókban keresendő a bibi. Ha szemmel láthatóan beindul benne valami, akkor azzal oltva is kellene lennie valaminek. Nádcukornál úgy vettem észre, hogy a melaszos, aranybarnást jobban szereti. Egy idő után minden lc megállni látszik a fejlődésben, de ha ezt idő elöttinek érzed, akkor vagy éhes, vagy friss levegő után vágyik. Ha éhes, és az oldat megvolt kb. 4%-os, akkor vagy részlegesen karamellizálódott a cukor a sterilezés során, vagy más is lakik az lc-ben, és rájárt a cukorra. Számíthat az is, hogy mivel lett oltva az lc. Lc-vel oltott lc nálam ált. közel sem hasonlít arra amivel oltottam, a vártnál kevésbé koncentrált lesz, és az ezzel oltott szubsztráton is késöbb indul meg a szövés. Legalábbis nekem úgy tünt.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
greenman2015. május 14. 22:17
 
 
Van valami tuti tanácsotok lc-re? Eddig nádcukorral próbálkozott a kolléga, be is indult benne szemmel láthatólag de valamiért nem lehet vele oltani... Idegesítő... És egy idő után megáll a fejlődésben az üvegcsében... Lehet valahol máshol a bibi?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Maguder2015. május 14. 01:54
 
 
Köszönöm a válaszokat! Nekem még nem volt ilyen befáradásos esetem, csak mivel többen említették ezt gondoltam utána nézek.

Greenman, az en tapasztalatom szerint akkor a legjobb amikor éppen nyílnának ki, de még pont nem.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Én+te+ö=gén2015. május 13. 21:52
 
 
Maguder:
Ahogy grisa is említette, a felszívódás miatt lehet némi eltérés, illetve a szárítástól függöen lebomolhatnak bizonyos/egyéb hatóanyagok. De markánsan punnyasztó hatásnak a nedvesség/szárazság miatt nem illene jelentkeznie (ha jelentkezik, akkor azt inkább szet-szetting tényezök okozhatják).
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
greenman2015. május 13. 20:52
 
 
PostMan:
Biztos nagyon meghálálnák a kis gombeszek hogy ilyen figyelmes vagy velük... :)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
PostMan2015. május 13. 16:36
 
 
Ez nem tapasztalat, de, ha ki tudnám zárni teljesen a fertőzés veszélyt és sok időm lenne, én biztos egyesével szedném le őket pont amikor kinyílnak. Nem tudom, hogy ez mennyire befolyásolná a következő flusht.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
greenman2015. május 13. 12:43
 
 
Kinek mi a tapasztalata mikor érdemes aratni? Kalapszétnyílás előtt vagy alatt, vagy után? Egykalapalatton úgy emlékszem szétnyílás előttit írnak, de érdekel mások tapasztalata is...
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
grisa2015. május 13. 08:55
 
 
Maguder:
Friss, és szárított, egyaránt tud sok lenni, adott esetben. Dózis, egyén, gomba potencia, hogy mennyi a pszilocin/pszilocibin tartalma, gyomortartalom, meg mégsok minden más befolyásolhat. Ha azt vesszük, hogy pl. 2g szárított, és ugyanennyinek megfelelő kb. 20g friss, akkor tapasztalatom szerint más a trip intenzitásának a görbéje. Szárítottnál van egy rövidebb időszak, amikor a csúcspont esetenként jóval magasabb, mint a frissnél. A friss max. intenzitása alatta marad, de hosszabb ideig tartva azt a szintet, és nem olyan meredek a fel, és lefelé ívelő szakasz. Gondolom ebből adódhat, hogy ha valaki fogyaszt Xg frissen, amitől éppen nem fáradt be, de ha ugyanezt a mennyiséget kiszárítja, és elfogyasztja, akkor már befárad, de nem olyan szinten amire Te gondolsz sztem, hanem kellemesen. Ezt valahogy a "húú b+", és az "Anyám" szavak váltakozó 1 perc alatti elhangzások mennyiségével mérhető, sose legyen vége állapot. :-) Persze ez mind saját tapasztalás, vélemény.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
grisa2015. május 12. 22:22
 
 
Malátakivonat, szőlőcukor, víz.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Maguder2015. május 12. 22:01
 
 
Miből készíted az LC-t Grisa?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
grisa2015. május 12. 18:56
 
 
Szerintetek, Trichoderma? Most, hogy arról esett szó, hogy melyik módon kevésbé kockázatos lc-t csinálni, máris van 2 fertőzött lc-m. :-/ Eddig sosem volt ilyenem.

http://s3.postimg.org/s5hvjtapv/IMAG0402.jpg

 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Maguder2015. május 12. 18:45
 
 
Többször olvastam, hogy sokan durván be fáradnak a gomba hatása alatt. Kicsit utána jártam, és egy fórumon azt olvastam, hogy ha nyersen fogyasztod akkor ez nem történhet meg, de ha a gomba nagyon kivan száradva akkor könnyen elő fordulhat.
Mit gondoltok, van ennek valóság alapja?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
grisa2015. május 12. 05:24
 
 
Maguder:
Az elsőnél. :-)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Maguder2015. május 11. 20:22
 
 
Mit gondoltok, melyiknél a legkisebb a kockázat, ha spóra lenyomatról kaparok spórát az LC-be, vagy ha a spórából fecskendőt csinálok és úgy oltom be az LC-be?!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
grisa2015. május 11. 13:12
 
 
brainiac:
Elsősorban szerotonin szindróma a veszély, ha MAOI elött, ès után nem figyel az ember, hogy mit eszik/iszik. Ahogy írták, a szelektív blokkolónál kevésbé kell ettől tartani, de én ugyanúgy odafigyelek rá, előtte/utána kb. 12 órán át.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
mbulgakov022015. május 11. 01:29
 
 
brainiac: én nem így látom, szerintem egyáltalán nem akkora szopás. Ha nem vagy maximalista, szerintem mondhatni pofonegyszerű. (mármint a pc.)
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Maguder2015. május 10. 22:35
 
 
http://444.hu/2015/05/10/norvegiabol-indulhat-a-pszichedelikus-drogok-reneszansza/
„Nem értjük, hogy az MDMA és a pszichedelikus szerek használatát miért kellene jobban megindokolni, mintha valaki elkezd jógázni, meditálni, sétál egy jót a fák között vagy bármilyen olyan tevékenységet folytat, amitől feltöltődik”
Mindenkinek tudom ajánlani a cikket!
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
brainiac2015. május 8. 09:13
 
 
Ezek az anyagok ha nem bomlanak le mit okoznak?
Igen működnek lapra is a benzók csak mivel életemben nem ettem olyat ezért inkább az ismerős rossz (kicsit rázós de irányítható trip bárhol amíg nem vergődök el a legközelebbi biztonságos pontig) mint egy ismeretlen betompító szer hatása alatt hazajutni+otthoniaknak beadni hogy mi van veled fiam? -á csak belapoztam és a para ellen ráettem egy adag nyugtatót... Egyszer kéne magában ilyen gyógyszert ennem hogy tudjam mire számíthatok vele de nem igazán akarok betompulni és alapból amíg lehet kerülöm a gyógyszerek minden fajtáját.

Viszont tényleg érdekelne az hogy hogyan lehet házi gombatermelésnél (felénk reklámoznak ilyen beoltott termesztőzsákot, fellógatod pincében és ehető gombák nőnek rajta az igéret szerint) megoldani a fertőződés gondját? mert eddig azt vettem észre hogy gombák nőnek psylót termelni mégis szopás, tele az ország vadkenderrel, de ha füvet akarsz arra nagyon kell figyelni azaz van egy olyan hatás hogy onnantól hogy valami hasznos lenne onnantól sokkal nagyobb szívás létrehozni. Mi van mexikóban amitől ott megél magában itthon meg nem? És nem a kiültetem jó lesz hanem mondjuk szobában levegőn mért nem terem meg míg kint az erdőben terem?
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
grisa2015. május 7. 16:02
 
 
gip184: Nálam is van egy hasonló helyzet. Panaeolus Cambodian-t, vagy bármilyen Panaeolust próbáltam kérni, és amit kaptam, azon pc. cambodian van írva. Általában, ha így írják, akkor az inkább cubensis-re utal, de olyat még véletlen sem kértem, szóval majd kiderül. :-) Szerintem én első körben LC-t csinálok, de lehet valaki mondani fog valami jobb ötletet.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
gip1842015. május 7. 01:59
 
 
Kedves gombásztársak!

Remélem, valaki tud megoldást a problémámra. Van egy printem, de nem tudom, milyen faj spóráit tartalmazza. Az alufólián a következő felirat szerepel: "P. Cyan", ami ugye két fajtát is jelölhet. Mivel nem áll a rendelkezésemre mikroszkóp, arra lennék kíváncsi, milyen egyéb módon tudnám kideríteni leggyorsabban, hogy Panaeolus-szal vagy Psilocybével van-e dolgom. Elvileg mindkettőt lehet kölesre oltani, úgyhogy első körben arra gondoltam, elteszek pár befőttet, aztán valaki csak meg tudja mondani, mi nő bennük, már ha meg lehet őket egyáltalán ekkor még különböztetni. Mindkét fajjal akarok próbálkozni, úgyhogy egyik esetben sem leszek elkeseredett, de azért szeretném minél hamarabb megtudni, hogy mire számíthatok, úgyhogy bármilyen tippet örömmel fogadok.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
Én+te+ö=gén2015. május 6. 21:27
 
 
MAO-A enzim föleg a májban és a belekben van, az agyban kevesebb. A gond nem az, hogy a gátlása esetén a más struktúrájú, kívülröl bevitt "mérgeket" ne bontana le ilyenkor a szervezet. Hanem az, hogy a szervezet saját szerotoninját és noradrenalinját sem (mindkettö monoamin). Az érleléssel elöállított táplálékban lévö tiramint, valamint a szervezet dopaminját a MAO-B is bontja - ezek esetében csak az a veszélyes, ha valaki nem-szelektív (tehát egyszerre MAO-A és MAO-B) gátlót használ. A pszilocibin toxicitása nagyon alacsony, tehát a hatóanyag önmagában nem okoz fiziológiai problémákat.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
grisa2015. május 6. 18:19
 
 
brainiac: A benzodiazepin-ek úgy tudom, hogy a papírnál is müködnek, ha túl erős a trip. Nálam működött, érezhetően visszakanyarodott a dolog egy egyre erősődő hatásból, kb. normál maoi nélküli állapotra ami nagyjából a fogyasztást követően eltelt 3 óra után várható. Egyébként jól megfogalmaztad, keményen mérgezési állapotnak éltem meg a dolgot, ami mellett érdekes mód az hatott nyugtatólag, hogy a vizuális látásmód is vele együtt erősödött. Eddig a gombázásaim során mindig kontrollálható volt a trip, és régóta jólesőnek gondoltam egy átbillenést, amikor nem én irányítok, ami kezdett megvalósulni a MAOI-s alkalommal. A baj az volt, hogy olyan helyen voltam, ahol elég sokan jöttek-mentek körülöttem, és folyamatosan próbáltam magam visszafogni, hogy ne látszódjon rajtam. Ezért inkább visszaléptem, amit nem bántam meg. Ugyanakkor annyira érdekes volt az az állapot, hogy lesznek még hasonló próbálkozások, és határfeszegetés, csak kisebb dózissal, fokozatosan, és nem olyan helyen, ahol kontrollálni kell magam.



Tehát a szerek+ mao gátló kombónál a veszély a túl erős hatás? Mármint nem agyi hatású gyógyszerek leírása is int az ilyen kombótól, a mao gátló ugye egy májenzimet gátol tehát más méreg (pl frontin xanax és társaik) bejuttatása az alapvetően túladagolás szerű állapotra mennyire oké? Én eddig se gombát se mao gátlót se ilyen vészfék szereket nem ettem, lap okozta rázósabb esetekben mindig arra törekedtem hogy valami módon stabilizálható helyzetbe kerülni és kivárni a végét(eddig bevált).
Eddig azt hittem hogy a mao+bármi nemes egyszerűséggel a toxikus hatások felerősödése miatt para, kérdéses persze hogy adott szernél van e ilyen és mennyi után.
 

 
 
>>> Gomba termesztés <<<
PostMan2015. május 6. 13:15
 
 
http://www.egykalapalatt.info/index.php?title=Szilikon_port

 

Korábbi 10 20 50 100 hozzászólás (összesen: 5689)


Ecstasy tabletta adatbázis

Pszichonauták

DÁT2 Psy Help

RIASZTÁSOK

DAATH - A Magyar Pszichedelikus Közösség Honlapja

Alapítás éve: 2001 | Alapító: Minstrel | Dizájn: Dose | Kód: Minstrel
Rendszer: Cellux | Szerkesztő: Gén

 

A személyi adatok védelmének érdekében a DAATH nem hoz létre saját csoportoldalakat a közösségi hálókon.