DAATH

A pillanatnyi felvillanás néha felér egy egész élettapasztalattal.

Oliver Wendell Holmes

 
KöszöntőGyarapodásAnyagokKönyvtárFórumKeresésKapcsolatok

VEZÉRLŐPULT

Témakörök

Új hozzászólás


Regisztráció

Jelszócsere

Emailcsere


Legrégibbek

Előző tucat


Teljes lista


ADATOK

Kategória:

Társadalom


Létrehozó:

°Szasza°


Létrehozás ideje:

2011. szeptember 13.


Utolsó hozzászólás:

2011. november 19.


NÉPSZERŰSÉG

Érdeklődés:

7040 letöltés
78 hozzászólás


KERESÉS

Mit:Hol:

anyagok
könyvtár
fórum
kapcsolatok


[Rendben][Törlés]Felmérés: ELTE kannabiszhasználat önkontrollja
Felmérés: MOKE országos orvosi kannabisz felmérés
Felmérés: Global Drug Survey 2021
Tiltás: (jan. 1.) szigorúbb ÚPA büntetési tételek
Tiltás: (szept. 24.) 207 anyag lett C-listás
Könyv: Ayahuasca – A Lélek Indája


Kábítószerfogyasztók online közösségei (szakdolgozati kutatás)

°Szasza°, 2011. szeptember 13.

Mielőtt hozzászólnál vagy új témakört nyitnál, olvasd el a DAATH fórumának irányelveit!

Kérjük, töltsd ki a kérdőívet!

 
78. martyrdom2011. november 19. 14:38
 
 
engem érdekelne a dolgozatod mindenképp, majd linkelhetnéd
 

 
77. °Szasza°2011. november 18. 18:00
 
 
Sziasztok!
Ahogy írtam, én ennyi témát terveztem a veletek való beszélgetés során, szóval ha részetekről sincs más, akkor én szeretném megköszönni mindenkinek a sok hozzászólást és segítséget, amivel hozzájárultatok a kutatásomhoz!
Ha elbírálják a dolgozatom, és végleges lesz, természetesen szívesen megosztom azokkal, akiket érdekel, hogy milyen kutatási eredmények születtek, az e-mail címemen továbbra is elérhettek:
szandra.nemet@gmail.com

Minden jót kívánok nektek, és köszönöm még egyszer!!
Szasza
 

 
76. °Szasza°2011. október 17. 22:48
 
 
Köszi szépen, Rex! :)
Bocsi, hogy így eltűntem, de nyakig ülök a szakdolgozatírásban... az általam tervezett kérdéseket mind sikerült érintenünk a beszélgetések során, ezért voltam mostanság kevésbé aktív.
Van esetleg olyan téma, amiről szeretnétek még beszélni? Maradt esetleg még bárkiben is bármi, amit jó lenne körüljárni?
 

 
75. Rex2011. október 11. 21:55
 
 
((( szia Szasza, bocsánatodat kérem, hogy kutatásod elején ilyen kevésre értékeltem ambícióidat, de az elejétől úgy értékeltem, hogy esetlegesen te is olyan lény vagy, akinek a munka "ugyanúgy beadja", mint másnak a drog, csak kellő "dózis" kell hozzá. Sok szerencsét és maradandó kedvet a tevékenységedhez! )))
 

 
74. °Szasza°2011. október 5. 14:34
 
 
Sziasztok!
Köszi a hozzászólásokat és az ötleteket, nagyon jó volt olvasni, amiket írtatok :)
Tom, köszi az idézetet is, nagyon tetszett :)

Én is úgy gondolom, hogy egy segítő kapcsolatból nem feltétlenül csak a "segített" tanulhat, hanem ugyanúgy a segítő is. Talán ettől válik igazán hitelessé a dolog. Ha a segítő is "mer" tanulni...
Örülök, hogy ti is így látjátok ezt.
 

 
73. nanodesu2011. október 1. 02:51
 
 
1., Mindkettő nagyon fontos, én szakmai tudással nem rendelkezőben nem nagyon bízok legyen bármilyen tapasztalt is.
2., Nem tudom, nem szeretem ha más is figyel ilyen pillanatokban, csak a net fél vagy teljes arctalanságát szeretem olyankor.
3., A szermentesség ideológiát elhagyni. Nem teljesen, csak tudatni, hogy ha a szer(eke)t megfelelően használja akkor nem lesz nagy baj, persze emellett absztinenciára irányuló szolgáltatásokat is megtartani. Azonkívül olyan emberek akik szeretnek csak úgy másokon segíteni.(serencsére ilyen emberek már elég sokan vannak) És még egy összetartó közösség, amihez szükséges, hogy rendőrség-mentes legyen az oldal.
 

 
72. Tom0032011. szeptember 29. 21:10
 
 
1. Előbbi, vannak dolgok amikről nem lehet úgy beszélni, nem lehet tanulmányozni vagy véleményt formálni hogy ne élte volna át az ember. Aki csak szakmailag van toppon nem ér semmit ilyen esetekben, annyira hihetetlenül sokrétű és határtalan a (pszichedelikus) szerek világa.
2. A kölcsönös segítő. Akinek nem kell szólni vagy fizetni azért hogy törődjön veled. Aki képes órákat hallgatni és csak akkor hozzád szólni ha te is igényled. Türelmes, toleráns, megértő és ugyanolyan tökéletlen mint én :)
Erről egy idézet innen az oldalról:

"Olyan társat válassz, aki hajlandó végighallgatni ahogy újra és újra elénekelsz egy dalt teljesen hamis hangon, és teljesen rossz szöveggel. Olyat, aki nem zavar hogy, és akit nem zavar hogy azt figyeli, ahogyan össze-vissza zagyválsz, vagy nevetgélsz, vagy sírsz, vagy összevizeled magad félelmedben, vagy éppen Istennel beszélgetsz. Olyat, aki hajlandó fogni a kezed miközben a WC-n ülsz, hogy nehogy beleessél, és véletlenül lehúzzanak. Nem árt ha fizikailag valamivel erősebb nálad.
Mindenképpen olyan legyen, aki többször is tripezett már korábban. Akinek van mit mesélnie, és van mit elhallgatnia. Olyan legyen, aki komolyan veszi a dolgot, de van valamennyi humorérzéke.
Mindenképpen olyan legyen, akiben van egy kis együttérzés, és ad absurdum, akár egy kis bölcsesség is.
Mindenképpen olyan legyen, aki egy pillanatra sem hagy magadra.
Ha olyan társat választasz, akivel lehet, hogy testileg is igazán közel kerültök egymáshoz, legyen olyan, aki elfogad téged egy ügyetlen, nevetgélő, dilis szeretőnek, nem sértődik meg, ha nem tudsz, vagy elfelejtesz a tettek mezejére lépni, továbbá nyugodt marad, és le tud nyugtatni, ha túl nyomulóssá válsz.
Ha találsz valakit, aki az összes fenti feltételnek megfelel, fontold meg a házasság lehetőségét." :)

3. Szakértők, közösség, kötetlen légkör. Szerintem a Daath ezt a pozíciót már teljességgel betölti ;)
 

 
71. avenue2011. szeptember 29. 21:03
 
 
A mai kérdéslista:
1, Jobban megbíznál egy drogfogyasztásban jártas segítőben, vagy elegendő a szakmai tudás?

Mind a kettő fontos, kettő az egyben.

2, Milyen az „ideális” segítő? (különösen az interneten, de megszokott face-to-face kapcsolatban is érdekel, ha inkább erre válaszolnál)

Az ideális segítő szakmailag felkészült, toleráns, emberi. Tud gondolkozni a páciens fejével, bele tudja élni a helyzetbe magát. Egyénre szabott terápiát képes felállítani, amit sikeresen véghez visz.

3, Mire lenne szükség egy internetes, addiktológiai jellegű segítő oldalon? Milyen javaslataid, ötleteid lennének?

Informatív, figyelemfelkeltő honlap, fontosabb szerek ismertetői megvilágítva a pro és kontrát. Nem csak a szer "jó" oldalát mutatja be az ismertető.
Korábbi függők gyógyulási történetei, akár arc/név nélkül, akár avval. (akár képi/hangi anyaggal színesítve)
egy vendégkönyv, esetleg fórum.
kapcsolattartás skype/msn, rendelési időkkel.
leendő páciensek egy jól megfogalmazott online űrlap kitöltésével lépnének kapcsolatba veled.
 

 
70. szikra2011. szeptember 29. 20:30
 
 
1. Igen. Pontosabban a kettő ötvözete lenne az eredményes szerintem. Pl a főzésben sem tudna igazán segíteni egy olyan szakács aki még sosem főzött csak megtanulta a recepteket.
2. Szerintem az lenne az ideális aki saját tapasztalatból tudja hogy itt miről van szó, ő tudja átérezni az adott problémát. És alapjáraton is olyan típusú embernek kell lennie aki hajlandó arra hogy tanuljon másoktól.
Valami ilyesmit értek az egyenrangúságon -és ez a bizalom alapja is:
a segítő nem úgy tekint a "páciensre" mint valami szerencsétlen hülyére s nem is akarja beskatulyázni hanem úgy tekint rá hogy ő is tanulhat valamit attól aki hozzá fordul. Enélkül nem lesz a segítsége "minőségi" . Szóval mindkettőjüknek úgy kell kijönniük a "találkozásból" hogy adtam is és kaptam is. Egyébként szerintem ez minden találkozásra igaznak kellene lennie, nevezhetjük minőségi találkozásnak.
3. Erre nincs ötletem de valahogy így képzelem el mint a DAATH-ot, itt van sok-sok segítő szándékú ember.
Talán valami online dolog lehetne amit mindig el lehet érni....passz
 

 
69. °Szasza°2011. szeptember 27. 23:33
 
 
Sziasztok!

Ismét köszönöm a válaszokat!

Én is úgy látom és úgy is gondolom, hogy ti kicsit egyfajta önsegítő közösségként is működtök itt, és azzal, hogy olykor megbeszélitek egymással a tapasztalataitokat, nagyon sok olyan dologhoz segíthetitek hozzá egymást, és olyan dolgokkal gazdagíthatjátok egymást, amelyre egy segítő lehet, hogy nem, vagy nem ilyen módon lenne képes. Nem is állt szándékomban összehasonlítani, vagy esetleg magasabb szintre pozícionálni egy segítő kapcsolatot egy baráti kapcsolatnál. Csak engem most elsősorban a segítői vonulat érdekel, ezért kérdezősködöm inkább erről, remélem nem értettetek félre.

Harley Quinn nagyon jó témát hozott be, amiről szintén érdekelne a véleményetek. Egy drogok terén (fogyasztás szintjén) jártas, sokféle drog hatásait megtapasztalt szakemberben, vagy akár egy felépült szenvedélybetegből lett segítőben jobban megbíznátok, jobban kapcsolódnátok hozzá, mint egy „tapasztalatlanban” (aki általában nem fogyaszt drogokat, de amúgy képben van ebben a témában)?

Szikra hozzászólásához kapcsolódóan is szeretnék kérdezni. Azt írta, hogy akkor tudna megnyílni igazán megnyílni egy segítő előtt (akit adott esetben nem lát), ha egyenrangú félként kezeli őt, és ugyanúgy megnyílik, mint ahogy azt a hozzá fordulótól várja. Szerintetek milyennek kell lennie egy jó segítőnek? Elsősorban ezt most az internetes segítőkre vonatkozóan kérdezem, mert ez egy sokkal speciálisabb helyzet, mint egy face-to-face kapcsolat, más dolgok kerülnek előtérbe és hátrányba, ezért érdekelne elsősorban inkább ez. Szerintetek milyen készségekkel rendelkezzen egy neten dolgozó szakember, hogy pl. ki tudja küszöbölni az internetes kapcsolat okozta hiányosságokat? Szerintetek mit tegyen, mivel rendelkezzen, hogyan viselkedjen? Egyáltalán mire van szükség szerintetek egy ilyen internetes segítő oldalon ahhoz, hogy hatékonyan tudjon működni és segíteni? Kíváncsi lennék az ötleteitekre, javaslataitokra, hogy hogyan tudnátok elképzelni egy ilyet…

A mai kérdéslista:
1, Jobban megbíznál egy drogfogyasztásban jártas segítőben, vagy elegendő a szakmai tudás?
2, Milyen az „ideális” segítő? (különösen az interneten, de megszokott face-to-face kapcsolatban is érdekel, ha inkább erre válaszolnál)
3, Mire lenne szükség egy internetes, addiktológiai jellegű segítő oldalon? Milyen javaslataid, ötleteid lennének?

Nem szeretném, ha esetleg félreértenétek, nem azért kérdezem ezeket, mert úgy gondolom, hogy közületek mindenkinek segítségre lenne szüksége. Tudom, hogy sokan vagytok, akik kiegyensúlyozottan, problémák nélkül tudtok élni az általatok használt szerekkel. De a fórumtopicok olvasásából és a kérdőívre adott válaszokból is azt szűrtem le, hogy vannak közületek olyanok, akiknek kikerült a kontroll alól a szerfogyasztása és (állítása szerint is) valamilyen segítségre lenne szüksége ezzel kapcsolatosan. Itt nyilván nem a nagyon súlyos, függőségi problémákról beszélek, egy internetes kapcsolat kevés is lenne ilyen mély, komoly problémák kezelésére. Ezek az internetes beavatkozások inkább preventív és ártalomcsökkentő jellegűek, éppen a függőség és a problémás szerfogyasztás elkerülése, és az enyhe, kezdetleges problémák kezelése érdekében.

Tom, köszönöm, de én úgy érzem, jól haladok a kutatással és sikerül tartani magam a fejemben lévő koncepcióhoz. Szakemberekkel is konzultálok természetesen, így köszönöm, de úgy érzem, boldogulok egyedül. Semmi olyat nem fogok írni rólatok, ami nem igaz, és úgy tűnik sokszor félreérted a közléseim és a kérdéseim, de attól még valóban olvastam és olvasom is a fórumot, és nyilván nem csak ezt a topicot. És természetesen nem csak kérdőívelemzésből fog állni a szakdolgozat.

Előre is köszönöm mindenkinek! :)
 

 
68. Harley Quinn2011. szeptember 27. 18:35
 
 
És a folytatása:

1, Jelentett már problémát, hogy nem tudtál megfelelően kezelni/feldolgozni egy trip-élményt? Ha igen, hogyan birkóztál meg vele (ha sikerült)?
Igen, bár az nem tőlem indult, a végére ki kellett hívni a mentőket, pedig nem volt senki firsttimer, mégis mindenki ráparázott rendesen... a mentősök meg majdhogynem unottan kezeltek minket, bár később kiderült, hogy elég sok ilyen miatt kell kimenniük, szóval végül valamilyen szinten jól sült el az egész...

2, Kivel szoktad általában megosztani a nagyobb jelentőségű trip-élményeidet?
Bárkivel, aki kíváncsi rá és én is meghallgatom bárkiét, mert sok érdekességet lehet leszűrni ilyen beszélgetésekből.

3, Gondoltál már arra, hogy egy szakemberrel oszd meg a nehezebben kezelhető, trip során felszínre jött emlékeket és élményeket?
Pszichológushoz és pszichiáterhez is járok, esetleg egy addiktológus hiányozhat a listáról, de nem érzem egyelőre, hogy rá szükségem lenne.

4, Mit szólnál, ha lenne a neten egy olyan honlap, ahol egy hozzáértő szakemberrel akár névtelenül is beszélgethetnél a tripek során tapasztaltakról vagy bármilyen más problémádról? Mi a véleményed róla? Igénybe vennéd?
Nem, mert (és ez lehet egy rossz szokásom), de ilyet nem lehet könyvből megtanulni szerintem, nem szeretem, ha olyanok próbálják a tudatmódosító szerekről alkotott véleményem megváltoztatni, akik sose próbálták. Úszni sem egy olyan tanított, aki csak fényképen látott vizet.

5, Meg tudnál bízni egy szakemberben, akivel csak az interneten tartanád a kapcsolatot és személyesen nem találkoznátok?
Semmiképp, nem tudom, ki ül a másik monitor előtt... abban is nehezen bízok meg, akit személyesen ismerek, nemhogy egy olyan emberben, akihez arcnak egy kettőspont-dét tudok kapcsolni. Ha szakember, akkor velem foglalkozzon face2face, és tartsa be, hogy kötelezi a Hippokratészi eskü.


Hát remélem, nem volt túl tömény az információáradat, amit rádzúdítottam, és azt is, hogy hasznát veszed majd.
Sok szerencsét a szakdolgozatodhoz!

Üdv:

Harley Quinn
 

 
67. Harley Quinn2011. szeptember 27. 18:30
 
 
Kedves Szasza!

(A honlapnak régebb óta olvasója vagyok, elsősorban most azért regisztráltam be, hogy tudjak Neked válaszolni a kérdésekre a fórumon is, a kérdőívet azt már kitöltöttem.)

Mivel már két adag kérdést küldtél el, gondoltam, mindkettőre válaszolok, esetleg szükség van hozzá nemre és korra itt is?

1, Mit jelent számodra a drog?
Ha jól olvastam az eddigi hozzászólások között, minden olyan szerre értelmezhető a kérdés, ami a központi idegrendszerre hat. Ennek tükrében számomra a drog többek között azt jelenti:
- ami reggel rávesz arra, hogy kikeljek az ágyból, felöltözzek, tegyek azért, hogy hasonlítsak egy emberre és képes legyek elmenni dolgozni/iskolába/edzésre, a nap folyamán figyelni/elviselni az embereket magam körül. Ez a része vonatkozik az antidepresszánsra (Paretin) és a szorongásoldóra (Frontin), amiket a pszichiáter írt fel...
- ami miatt nem zabálok, kibírok egy (elég kemény és kimerítő) edzést, kimehetek a Margit-szigetre, anélkül, hogy kifolyna a szemem a helyéről az allergia miatt, nem görcsöl be a lábam, viszonylag keveset vagyok beteg. Ezek elérése érdekében szedek C-vitamint, Calciumot, Magnéziumot, illetve, hogy ne zabáljak egy olyan kapszulát szedek, ami telítettségérzetet közvetít az agyamnak (az mellékes, hogy amikor utánaolvastam, kiderült, hogy az összetevői között megbújva amfetaminszármazék is van), plusz egy olyan (elvileg természetes, gyakorlatilag nem mertem utánanézni, mi lehet benne...) tablettát, ami a szellemi és fizikai teljesítőképességet fokozza (és tényleg fokozza)
- ami, ha elmegyek "bulizni" (zajos, zsúfolt szórakozóhelyek és kocsmák kizárva, csak barátokkal lakásban, utcán, természetben), akkor kikapcsolódom, nem vagyok feszült, nem érdekelnek azok a problémák, amik miatt amúgy, folyamatosan stresszelek és amik miatt mondjuk pszichoterápiára járok... nos igen, ide tartoznak a különböző szintetikus és természetes/illegális és legális drogok, amik hatására nem érzem a depresszió egyik tünetét sem, illetve meglepő módon később sem vagyok rosszabbul tőlük (és az alkohollal ellentétbe nem vált ki belőlem dührohamot, amik miatt célzott rá az orvos, hogy egy kicsit ilyenkor ön és közveszélyes tudok lenni)
- ami miatt, ha nem is az egész éjszakát, de akár 4-5 órát is lealszom egyhuzamban, ezek a különböző gyógynövények főzetéből készült gyógyteák, amiket este iszom.

(Kókusz)dióhéjban ezt jelenti nekem a "drog", végül is, meghatározza az életemet.

2, Hogyan jellemeznéd a szerhasználatodat?
Első blikkre azt mondanám, hogy felelősségteljes, mert mindig mielőtt (először) kipróbálok valamit, utánaolvasok, hogy milyen várható (mellék)hatásai lehetnek, mivel keverve, mire számíthatok és hasonlók... de, ha belegondolok, akkor a pszichotróp gyógyszerek miatt, nem kéne semmit "nasiznom", akkor felelőtlen, de sokkal könnyebb felszabadultan szórakoznom a "segítségükkel", így hát vállalom a kockázatot. (Ha meg azt vesszük, hogy a Paretint kifejezetten nem javasolt keverni orbáncfűvel, és ez mégis van az esti teámban, akkor azt is mondhatjuk rá, hogy ostoba, meggondolatlan és veszélyes)

3, Milyen volt a drogokkal való első találkozásod? Hogyan kerültél kapcsolatba velük?
Szerintem ez valami füves cigis, játszóteres kaland lehetett, nem ez határozta meg a mostani véleményem, álláspontom.

4, Mi volt a legmeghatározóbb élményed a drogfogyasztással kapcsolatosan?
Életem első csík kokainja... Igaz, hogy azóta szívtam tisztábbat és jobbat, de ott és akkor azt hittem, ez lehet maga a földi paradicsom, pedig azóta történtek csúnya, csodálatos, és meghatározhatatlan dolgok is módosult tudattal, ez mégis teljesen megmaradt bennem.

(Nem fér bele egy postba, a következőben folytatom.)
 

Keresés e témakörben:

|< Legrégibbek  < Előző tucat  Teljes lista 


Ecstasy tabletta adatbázis

Pszichonauták

DÁT2 Psy Help

RIASZTÁSOK

DAATH - A Magyar Pszichedelikus Közösség Honlapja

Alapítás éve: 2001 | Alapító: Minstrel | Dizájn: Dose | Kód: Minstrel
Rendszer: Cellux | Szerkesztő: Gén

 

A személyi adatok védelmének érdekében a DAATH óvatosságra int a Facebook-csoportoldalon saját névvel megosztott, mások számára is látható információiddal kapcsolatban!